przemomir  Dołączył: 20.10.2010
Cytuj
Robert napisał/a:
Nieczytany post
przemomir napisał/a:

"Czego tu wymagać od sprzętu za jedyne 1000 dolarów?".


Zarabia w dolarach i nie odróżnia water od weather?
profilpw@


Chodzi o to, że niedrogo było, to nie można stawiać wysokiej bariery jakościowej.
Zarabia w PLN.
Ale odróżnia :).
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
przemomir napisał/a:
zauważył, że jak w czasie kąpieli morskiej zanurzy aparat pod wodą, to mu wszystkie zdjęcia strzela seryjnie :). Podsumował to krótko:
"Czego tu wymagać od sprzętu za jedyne 1000 dolarów?".


Niech kolega powtórzy eksperyment z 3-4 razy droższym sprzętem i podzieli się efektami dodatkowymi ;)
Ciekaw jestem co będzie tego przyczyną, bo na pewno nie cena :P
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Czy Waszym zdaniem w ogóle opłaca się naprawiać K-3, jeśli koszt naprawy to 1760 zł?... :shock:
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Kuba Nowak napisał/a:
Czy Waszym zdaniem w ogóle opłaca się naprawiać K-3, jeśli koszt naprawy to 1760 zł?... :shock:


Zależy jakim budżetem dysponujesz i jako ma przebieg Twój K-3
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
Kuba Nowak napisał/a:
Czy Waszym zdaniem w ogóle opłaca się naprawiać K-3, jeśli koszt naprawy to 1760 zł?... :shock:

Ło matko! Co się stało i co tyle kosztuje? Myślałem, że K3 to takie prawie niezniszczalne ustrojstwo.
Ad rem: ja bym nie naprawiał, chyba, że stan nówka i przebieg symboliczny.
 

iwasherebefore  Dołączył: 30.10.2016
Cytuj
Kuba Nowak napisał/a:
Czy Waszym zdaniem w ogóle opłaca się naprawiać K-3, jeśli koszt naprawy to 1760 zł?... :shock:


Według mnie, jeżeli koszt naprawy przekracza połowę kosztu używanego sprzętu na gwarancji, to lepiej nie naprawiać.
Tą K-3 możesz na części zostawić sobie. Jak w dobrym stanie obudowa/wyświetlacz/migawka, to na spokojnie możesz to sprzedać.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
No miesiąc po gwarancji... LCD zaczął przerywać i zdechł. Serwis twierdzi, że jakaś śrubka latała luzem w środku i powstało zwarcie - wymiana zwartych części to ów koszt. Dla mnie jest to o tyle dziwne, że poza wyświetlaczem aparat robił i zapisywał zdjęcia. Jeszcze spróbuję pogadać z Ricoh'em, ale jestem podłamany - byłby to mój najkrócej działający Pentax, a miał być pierwszym z "wyższej" półki. K-30 też wraca do serwisu i zostaję z kompaktem :cry:
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
Kuba Nowak, łączę się w bólu. Luźna śrubka? :shock: Przecież chyba nie wbijałeś nim gwoździ...
K-30 na to samo co ostatnio?
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
A czy aparat mozna wyslac na ekspertyze np. do Niemcowa (lub jakiegokolwiek innego serwisu niz polski)? Bo pamietam opisy roznych usterek z okolic konfliktu wokol serwisu Nikona i ludziska podawali przyklady diametralnie innych ekpertyz polskich i niemieckich.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
No nie wbijałem gwoździ, w trudniejszym terenie był noszony w walizce.
W K-30 - "powtórka z rozrywki", ale i tak działa lepiej niż trójka...
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
Za 1760 zł ja bym nie naprawiał . Zapewne autoryzowany serwis tak wycenił całkowitą wymianę płyty głównej oraz wgranie oprogramowania . Warto zainteresować się czy jakiś niezależny serwis elektroniki nie będzie w stanie wymienić jedynie elementów odpowiedzialnych za wyświetlanie obrazu na lcd . Skoro pozostałe funkcje działają to zawsze jakaś szansa jest .
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Kot72 napisał/a:
Warto zainteresować się czy jakiś niezależny serwis elektroniki nie będzie w stanie wymienić jedynie elementów odpowiedzialnych za wyświetlanie obrazu na lcd .


Tylko pozostaje jeszcze kwestia dostępności części dla "niezależnego serwisu". To już od dawna nie jest naprawa telewizora lampowego.
 
Kot72  Dołączył: 15.10.2014
Cytuj
O części elektroniczne raczej bym się nie obawiał .... gorzej z mechanicznymi .
Z drugiej strony , k-3 który sterowanie ma wyciągnięte na korpus jest nadal w pełni używalny . Af podobno jest dobry , pomiar światła też . Zdjęcia można robić skoro na kartę zapisuje . Brak LV można przeboleć .
 

PiotrB.  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Miedzy K3 a K3II roznica jest tylko ze k3II ma Pixel Shift Resolution, Astroracer i GPS zamiast lampy? Czy cos jeszcze?

[ Dodano: 2018-03-24, 19:57 ]
Dziekuje za pomoc........
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
PiotrB. napisał/a:
Czy cos jeszcze?


Softowo lepszy AF-C i to w zasadzie tyle ;)
 
chester  Dołączył: 01.04.2010
Cytuj
Cześć!
Od miesiąca zmieniłem K-x na K-3 i mam parę spostrzeżeń, czy ktoś może to potwierdzić?
1. Podgląd zdjęcia w aparacie w 90% przypadków wskazuje przepalenia ok 1EV, ale przy późniejszej obróbce RAW muszę często rozjaśniać foty o ok. 0.7 ev - taka niekonsekwencja. Jednocześnie zacząłem korzystać z DxO Optics - może to jego wina, że zmusza mnie do podnoszenia o to 0.7 w górę?
2. Zauważyłem nietypowe działanie lampy - zdjęcie nie wykonuje się błyskawicznie po wciśnięciu spustu, ale jakiś ułamek sekundy później. W moim K-x tego nie zauważyłem. Podobnie działa to z zewnętrzną lampą - Shanny

Będę wdzięczny za rozjaśnienie tych kwestii
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
1. ustawienia wyświetlacza??
2. to chyba nie wiem
 

And  Dołączył: 07.03.2014
Cytuj
Odnośnie pktu 1, to mam w swoim K-3 identycznie. Myślałem że to jakaś usterka związana eksploatacją aparatu w warunkach wilgoci plus kilka upadków na glebę. Ale jak widać to chyba jakiś problem fabryczny.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
chester napisał/a:
1. Podgląd zdjęcia w aparacie w 90% przypadków wskazuje przepalenia ok 1EV, ale przy późniejszej obróbce RAW muszę często rozjaśniać foty o ok. 0.7 ev

Eee, ale, że aparat pokazuje przepalenia? Jeszcze w EV? ;)
Jedyne wiarygodne informacje masz na histogramie, nie na podglądzie, który wyświetla miniaturkę JPG.

Oczywiście w trakcie obróbki ogromny wpływ na to co widzisz ma monitor i jego ustawienia.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
chester napisał/a:
Zauważyłem nietypowe działanie lampy - zdjęcie nie wykonuje się błyskawicznie po wciśnięciu spustu, ale jakiś ułamek sekundy później.

O ile mnie pamięć nie myli, to ten typ tak ma.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach