irek83  Dołączył: 10.10.2014
HP5 plus Cytuj
Cześć 😃
Ma może ktoś z Was doświadczenie i wywoływał hp5 plus w tmax pro ?
Jakie to daje efekty ?
Nie wiem jak się ilfordy zachowują w tym wywoływaczu.
Dzięki.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
irek83, a to widziałeś ? (za Bakulikiem)
http://www.fotoimport.no/filmtest/filmHP5.html
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
powalos, dzięki bardzo :-) nie widziałem tego. Wygląda spoko, szukam alternatywy do trixa bo ostatecznie cena mnie odstrasza. Chyba nie pozostaje mi nic innego jak zamówić i spróbować, ciekaw jestem czy rezultaty będę miał podobne.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
irek83, ja wołałem HP5+ w HC-110 w roztworze 1:31 (B) i byłem zadowolony. Co do ziarna to się nie wypowiadam, bo to na filmie "120" było.

Zerknij też na ten wątek http://www.korex.net.pl/f...43.html#p123043
 
rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
powalos napisał/a:
ja wołałem HP5+ w HC-110 w roztworze 1:31 (B) i byłem zadowolony

Ja robię w H i jest bardzo OK.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Ja wywołuję w HC-110 B dla 400 ASA i jestem zadowolony z wyników. Dla 1600 ASA stosuję DD-X i też jest bardzo dobrze. T-Maxa jeszcze nie próbowałem, ale też użyłbym go raczej do push procesu.
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
T maxa nie pchaj, bo to nowy typ ziarna i jest brzydkie po forsowaniu. Do tego nadaje się lepiej ziarno klasyczne, czyli HP5, tri-x.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Chodzi mi o T-Max Developer użyty do wywołania push HP5+ właśnie.
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Pisać już umiem, gorzej z czytaniem ;-)

Osobiście preferuję d76. T-max dev chyba nie próbowałem, a przynajmniej nie pamiętam.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Też chyba lepiej wspominam d76 zamiast xtola. Mimo to nie lubię HP5+. Myślę, że da się z niego lepsze rzeczy wyciągnąć, gdy się woła w czymś innym niż wyżej wymienione, ale się nie znam.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
HP5+ w ID-11 jest ładny, w HC-110 – ładniejszy, a najładniej ponoć wychodzi w ID-68/Microphenie, ale tego zestawu jeszcze nie próbowałem.
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
bakulik, co Tobie wyszło w tmax dev ?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Ciekawe, wydawało mi się, że nie wywoływałem tego filmu w T-Maxie, a tu masz – ostatni tak właśnie obrabiałem. ;-) A myślałem, że był wołany w HC-110.

HP5+ 400 @ 400, T-Max Developer 1+4, 24°C, mieszanie 10 s na początku każdej minuty

1.


2.


3.


4.


Moim zdaniem wyszło nieźle. Oczywiście to są skany, spod powiększalnika można pewnie uzyskać inne efekty.
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
bakulik, spoko wyszło, używałeś tutaj jakieś filtry ?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Nie, wszystko bez filtrów.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach