Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
A ja kupiłem sobie Panasa GM-5 i bardzo go już lubię. 8-)
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
8-) Gratulacje! Też mi się podoba. A w jakim kolorze jest twój sprzęcik? Mnie najbardziej ten wpadł w oko:
 
jaceek81  Dołączył: 19.10.2010
Cytuj
Ja mam Fuji x-a1, robi super foty.
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Benek napisał/a:
A w jakim kolorze jest twój sprzęcik?
Tak jak Ford T. Jedynie słuszny czarny. I gripka ma srebrnego. Zielone nie są dostępne na razie poza Japonią.
 
Kfan  Dołączył: 02.03.2007
Cytuj
Dada napisał/a:
A ja kupiłem sobie Panasa GM-5 i bardzo go już lubię. 8-)

Panasy po bliższym poznaniu dają się lubić.
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
I co - wizjer naprawdę tragiczny w tym GM-5?
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Tragiczny nie, ale cud techniki to nie jest. Tylko że ja od wizjera cudów nie wymagam. To ma służyć do celowania, wówczas, gdy niewiele widać na ekraniku (jaskrawe słońce itp.). I do tego nadaje się dla mnie bardzo dobrze. Parametry z ekraniku też dubluje w wizjerze. Natomiast wiele innych opcji jest strasznie fajnych i przydatnych np. ustawianie naświetlania (kontrastu) wg dowolnej krzywej. O HDR-ach, panoramkach itd. nie wspominam. Niewygodny jest za to brak innego, niż poprzez WiFi sterowania. Nie ma możliwości ani zastosowania pilota IR, ani wężyka. No i trochę małe te ikonki do sterowania dotykowego są. Wskazane jest mieć ostro zatemperowane paluszki.
Dodam jeszcze, że o dziwo całkiem nieźle współpracuje z niektórymi obiektywami dużego 4/3. Z niektórymi kiepsko.
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
Dada napisał/a:
To ma służyć do celowania, wówczas, gdy niewiele widać na ekraniku

Zgadza się, zwłaszcza w sprzęcie tej kategorii. Rozumiem, że kupiłeś w komplecie z 12-32? Jaki jest ten obiektywik? Na zdjęciach wygląda na bardzo delikatną konstrukcyjkę.
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Bez, bo akurat ten obiektyw miałem wcześniej. Fakt, jest delikatny, ale nie bardziej niż 14-42 olka, natomiast malutki i ze stabilizacją, całkiem sprawnie działającą. Są już i będą następne zdjęcia z tego zestawu w wątku o Chabówce.
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
No, dla mnie to majstersztyk wsadzić do czegoś takiego stabilizację.
 

JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Nie jest aż tak źle, bo soczewki są bardzo małe i sporo miejsca wokoło. Podobne mają Samsung i Sony
 

ladyhawke  Dołączyła: 07.11.2008
Cytuj
To GM5 ma wizjer? Bo ja ze wzgledu na to chcialam kupic GX7. Tylko, że im dłużej używam GF1 tym mniej chce mi sie kupować ( Dada 😄). Rzeknijcie mi tylko, dobrzy ludzie, czy też tak macie, ze światłomierz naświetla bardzo zachowawczo, w efekcie dopiero przy korekcie o 1 EV mam prawidłowo naswietlone zdjecie ( pomiar wielopunktowy). Przynajmniej w domu, nie robiłam jeszcze zdjęć na zewnątrz.



 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
ladyhawke napisał/a:
GM5 ma wizjer?
Ma i dlatego go chciałem. Inaczej GF-1 by mi wystarczył.
ladyhawke napisał/a:
ze światłomierz naświetla bardzo zachowawczo, w efekcie dopiero przy korekcie o 1 EV mam prawidłowo naswietlone zdjecie
A nie masz czasem w ustawieniach "typu filmu" wprowadzonej jakiejś korekty na minus, albo coś w tym rodzaju ? Mnie naświetlał raczej normalnie bez korekt na wielopunktowym, ale na zewnątrz przeważnie.

Czasem żałuję, że nie mam kota... 8-)
 

ladyhawke  Dołączyła: 07.11.2008
Cytuj
Dada, a to tam są jakieś korekty? Jedyne, co mam, to korekta ekspozycji +1 EV. Pomiar światła wielopunktowy. Spróbuję teraz na centralnie ważonym, w końcu najważniejszy dla mnie jest obiekt w środku. Co najdziwniejsze K-5 II ma to samo, trzeba podciągać o 1 EV, lub więcej. Dałabym glowe, ze k-7 tak nie robił. Wiem, że aparaty są kalibrowane na szarość, może to problem bieli u kota?
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Jak uruchomisz Fn, pokaże się wybór typu filmu -naturalny, portret, żywe, monochrom itp. każdy z tych profili ma do ustawienia jasność, kontrast, nasycenie, redukcję szumów, a monochrom jeszcze filtry jak do c-b. Możesz mieć przesuniętą np. jasność i stąd problem.
ladyhawke napisał/a:
może to problem bieli u kota?
Też tak może być. Kot powinien być czarny :-P
 

ladyhawke  Dołączyła: 07.11.2008
Cytuj
OK sprawdzę to.
Może jeszcze to kwestia ściemnionego monitora? :) Ponieważ defaultowe ustawienia monitorów są strasznie jasne, należy trochę oszukać na światłomierzu?
Albo wymyślam już teorie spiskowe.

Kolega kupił sobie NX3000 - tak oglądam jego pstryki i widzę, że też niedoświetlone.
Jak trzy aparaty tak mają, to chyba już tak musi być.

Dada, a czy da się coś zrobić, żeby pionowe zdjęcia się obracały? W instrukcji tylko pisze, że z obiektywem 20/1,7 zdjęcia nie będą zapisywać informacji o połżeniu, bo obiektyw czegoś tam nie ma...
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Oj, nie pamiętam już wszystkiego z instrukcji. Ja miałem ustawione, żeby się nie obracały, bo trochę za małe są wtedy na ekraniku w podglądzie. Szybciej zresztą się aparat obraca o te 90 st. :-P
"Film mode" jest od str.82 instrukcji , a obracanie od 144 str.
Spróbuj jeszcze focić w trybie iA . Ta automatyka całkiem niegłupio działa i jak się do niej przekonałem, to dużo zdjęć robiłem w tym trybie, a 2 inne miałem ustawione we własnych ustawieniach (C1, C2, C3) i w zasadzie przełączałem się tylko kółkiem między ustawieniami.
 

ladyhawke  Dołączyła: 07.11.2008
Cytuj
Dada, ale mi chodzi, żeby na kompie się obracały - bo sekwencja strzałka w bok, L, Ctrl+S zaczyna mnie męczyć.
A w kopusie sprawdzałam, jest ustawione, żeby się obracały.

Po prostu się zdziwiłam, że obracanie może zależeć od szkła.
Kupiłam sobie Olkowskie 45/1,8 - ciekawe, czy z tym będą się obracać.
 

Lenin  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
ladyhawke napisał/a:
w efekcie dopiero przy korekcie o 1 EV mam prawidłowo naswietlone zdjecie

A co to ;-) Zapomnieli wszyscy pentaksowcy, jak naświetlał K100D??? Ano algorytm trzymał zawsze tak, aby światła nie były przepalone, czytaj: korekta +o,7 do 1EV
 

ladyhawke  Dołączyła: 07.11.2008
Cytuj
Oj, zapomnieli... Biję się w pierś 😃

Druga sprawa, to w GF1 miałam włączoną iEkspozycję (cokolwiek to jest), i jpg miał ratowane przepały i lekko wyciągane cienie. Bo na Rawie mam normalny przepał.
Trzecia sprawa, to monitor do obrabiania fot mam ściemniony :)

Sprawy się wyjaśniły dopiero, jak poużywałam Lumixa trochę dłużej.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach