Barta  Dołączył: 22.09.2013
Manual a K-50 Cytuj
Witam Wszystkich,
Wejście z pierwszym postem nie było zbyt udane, więc się przedstawię,
To mój pierwszy DSLR (K-50), obiektyw kitowy, tele 70-200, i teraz
50M 1.7 Pentax.
Wiem, że jest 33 stronicowy wątek dotyczący manuala i DSLR'ów.
Niemniej, chyba w moim aparacie jest nieco inaczej. Zgodnie z instrukcją zadałem po włączeniu ogniskową, i aktywowałem w zakładce "C" 4, pozycja 22 użycie pierścienia przysłony na "włącz". W związku z tym, że green button nie jest programowalny, nie mogę go używać (ustawić) do pomiaru wartości ekspozycji. I co zrobiłem. Ustawiłem na AF.C lub MF, tryb na P, dobieram sobie ostrość i przysłonę ręcznie, ale wg mnie działa cały czas automatyka pomiaru ekspozycji- zmienia się czas i ISO. Wygląda na to, że po prostu działa. Do tego czasem zamiga mi wskaźnik ostrości i "zapipcy" tak ja by się ustawił- tego nie rozumiem kompletnie. Może po prostu aparat zgłupiał, a mi się wydaje, że jest dobrze.
W K-30 chyba green button jest programowalny, u mnie nie, chyba, że ja tego w ustawieniach nie widzę. Zresztą, skoro działa automatyka w trybie P, to po co się męczyć.
Przepraszam jeszcze raz, że tworzę nowy wątek- do znudzenia pewnie dla niektórych. Proszę o ew. krótką opinie wskazówki. Może ktoś ma K-50 tkę?
Drogi Moderatorze, jak wątek nudny lub coś nie tak z tematem, to proszę przenieść gdzie trzeba. Trochę jeszcze się uczę, życia na forum. Jakieś słońce wychodzi i smog opada w Krakowie, to coś sfocę i spróbuję wstawić (czego jeszcze nie robiłem, więc trochę mi zajmie).
Pozdrawiam i dziękuję z góry.
 

ds  Dołączył: 19.08.2013
Cytuj
W trybie M też zielony nie działa?
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
Cytuj
trafiony zatopiony. Rozumiem, że ustawiam wartość przysłony, ostrość, zielony i jazda?!! suuper. Już kocham ten obiektyw. Prawie taki jak miałem w minolcie (ale był z AF, bardzo szybki i dobry). To czym się różni teraz tryb P z tym co opisałem powyżej o trybu M z zielonym przyciskiem? Oczywiście to już dla lepszego zrozumienia. Postaram się coś wrzucić dla obu trybów do porównania, ale to wieczorkiem.
 

ds  Dołączył: 19.08.2013
Cytuj
Tym że jak ustawisz na M przysłonę inną niż pełna dziura po naciśnięciu zielonego aparat skoryguje ekspozycje i przymknie przysłonę do nastawionej wartości podczas robienia zdjęcia. W P co byś nie ustawiał na obiektywie aparat nie przymyka przysłony podczas fotografowania - jest cały czas pełna dziura.
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
Cytuj
Właśnie do tego doszedłem. Ciekawe, jak aparat "wie" w manualu, że przesłona ma taką a taką wartość?
Jeszcze nie wiem jednej rzeczy. Jak naciskam zielony przycisk, to przez ułamek sekundy są ustalane warunki ekspozycji. Jak ustawić, abym mógł ocenić w wizjerze troszkę dłużej co mi wyjdzie?
Już postaram się coś wrzucić do oglądnięcia.
 

ds  Dołączył: 19.08.2013
Cytuj
Aparat nie wie jaką ma wartość przysłony, dlatego musisz wcisnąć zielony aby mógł sobie zmierzyć ilość światła jaka wpada do środka jak pokręcisz pierścieniem przysłony na obiektywie. Jak sobie chcesz obejrzeć głębie ostrości z ustawioną przysłoną na obiektywie może po prostu użyj podglądu - to 3 ustawienie pierścienia wokół spustu migawki.
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
Cytuj
siedzę i siedzę. założyłem konto w Picassa Web i jak mam umieścić tu zdjęcie? Chociaż jedno chciałem wrzucić na próbę, potem inne, ale nie wiem jak. Już pół niedzieli zeszło, a słońce zachodzi...
Mój pierścień wokół spustu migawki ma dwie pozycje - off i on.
 

ds  Dołączył: 19.08.2013
Cytuj
A fakt zapomniałem ze to K-50.
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
Cytuj
na razie się poddaje z zamieszczeniem zdjęcia.
Postaram się później
wielkie dzięki
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Barta napisał/a:
założyłem konto w Picassa Web i jak mam umieścić tu zdjęcie?

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=126776
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
Cytuj
oto jpg, bez ingerencji. Chyba wszystko dobrze? Nadal nie wiem, jak wykonać podgląd przed zrobieniem zdjęcia. Dziękuję za pomoc.



[ Dodano: 2013-11-10, 17:06 ]
oto następne:


[ Dodano: 2013-11-10, 17:11 ]
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Barta napisał/a:
Nadal nie wiem, jak wykonać podgląd przed zrobieniem zdjęcia.

Próbowałeś włączyć Live View?
Barta napisał/a:
Chyba wszystko dobrze?

Poza ostrością która się gdzieś na jedynce i trójce zapodziała jest ok.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
1.
Barta napisał/a:
czasem zamiga mi wskaźnik ostrości i "zapipcy"

W manualach ostrzysz ręcznie pierścieniem i ostrzysz tak długo, aż Ci wskaźnik NIE tylko zamiga ale będzie cały czas się świecił (to jest właśnie potwierdzenie ostrości) wtedy możesz zrobić zdjęcie i będzie ostro. (możesz nawet tak nastawić, że Ci aparat nie zrobi zdjęcia dopóki nie będzie ostro)

2. Poszukaj dobrze programowania zielonego przycisku, bo wydaje mi się, że się da (osobno dla każdego programu M, P, Av itd), gdzieś w Menu fotografowania/Programowanie przycisków ale mogę się mylić. Będę mógł sprawdzić dopiero w środę najwcześniej.

3. Podgląd po przymknięciu przysłony można chyba przypisać do przycisku RAV/FX (bo on też jest programowalny)

4. Co do zaprezentowanych zdjęć to tak sobie wyobrażam, że ta figurka jest dość mała a zajmuje dość dużą część kadru z czego wnioskuję, że byłeś dość blisko obiektu. Po rozmyciu tła przypuszczam, że przysłona jest dość mała (pewnie z 1.7 albo 2.0). W takiej sytuacji głębia ostrości (GO) jest bardzo mała przez co bardzo trudno jest otrzymać ostrą fotę (co widać na 2 zdjęciu - ucho jeszcze w GO ale nos już nie) szczególnie z ręki. Popróbuj z większą przysłoną z tak małej odległości

5.
Barta napisał/a:
Już kocham ten obiektyw.
i tu przestałem się o Ciebie martwić ;-)
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
Cytuj
Cytat
W manualach ostrzysz ręcznie pierścieniem i ostrzysz tak długo, aż Ci wskaźnik NIE tylko zamiga ale będzie cały czas się świecił (to jest właśnie potwierdzenie ostrości)

sprawdzę, myślałem, że manual to manual

2.
Cytat
Poszukaj dobrze programowania zielonego przycisku, bo wydaje mi się, że się da (osobno dla każdego programu M, P, Av itd), gdzieś w Menu

juz sobie z tym poradziłem- mój błąd był, że próbowałem na P, na M jest oki i zielony działa, sry

Cytat
Podgląd po przymknięciu przysłony można chyba przypisać do przycisku RAV/FX (bo on też jest programowalny)

zaprogramowałem go, ale jedyny efekt to ciemniej- ktoś już o tym pisał, ale nie wiem co dalej. Pal licho na razie, bawmy się!

Cytat
Co do zaprezentowanych zdjęć to tak sobie wyobrażam, że ta figurka jest dość mała a zajmuje dość dużą część kadru z czego wnioskuję, że byłeś dość blisko obiektu. Po rozmyciu tła przypuszczam, że przysłona jest dość mała (pewnie z 1.7 albo 2.0). W takiej sytuacji głębia ostrości (GO) jest bardzo mała przez co bardzo trudno jest otrzymać ostrą fotę (co widać na 2 zdjęciu - ucho jeszcze w GO ale nos już nie)

wiem, ucieszyłem się z maksymalnego rozmycia tła, i przesadziłem- już przeanalizowałem z 300 zdjęć i wszystko co Napisałeś to prawda. Blisko obiektu, bo wyćwiczyłem to w obiektywie kitowym, żeby uzyskać jakiekolwiek rozmycie tła hehe, uczę się...

Cytat
i tu przestałem się o Ciebie martwić

w zasadzie należałoby się zacząć poważnie zastanawiać, co najmniej ...;-))

Na koniec dziękuje za wsparcie,
P.S. przećwiczyłem również "cytowanie" uff
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Barta napisał/a:
myślałem, że manual to manual

Witamy w systemie Pentax - on potrafi takie rzeczy z manualami :mrgreen:

Barta napisał/a:
jedyny efekt to ciemniej

I tak ma być - aparat przymyka przysłonę czyli zmniejsza dziurkę, przez którą wpada światło więc jest ciemniej. a jak się przypatrzysz to zobaczysz, że im ciemniej (większa wartośc f = mniejsza dziurka) tym mniej rozmyte tło. Trudno to dostrzec na początku bo rzeczywiście ciemno jest.

Barta napisał/a:
ucieszyłem się z maksymalnego rozmycia tła, i przesadziłem

Zajrzyj tu http://www.dofmaster.com/dofjs.html i zobacz jak niewielki jest zakres ostrości obrazu dla danych parametrów i odległości od fotografowanego przedmiotu- da Ci to pogląd na przyszłość.

P.S. dopiero zacząłeś ćwiczyć cytowanie - tu masz uzupełnienie wiadomości na ten temat http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=7761
 

mizu  Dołączył: 13.07.2013
Cytuj
Sugerowałbym nie sugerować się potwierdzeniem ostrości, w moim odczuciu jest zawodne. Ciut przekręce obiektyw i dalej pika, czasem trzeba przkeręcić w jedną i w drugą by pikneło.
Obiektyw jest na tyle jasny, że z powodzeniem się ostrzy bez tego, o ile się ma dobry wzrok :)

Ale jak ktoś już się uprze to warto sprawdzić wcześniej FF/BF w korpusie, bo może to napsuć troche krwi.
http://2.bp.blogspot.com/...ck+focus+Ok.jpg
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Chciałem tylko wytłumaczyć dlaczego miga i pipcy, a potwierdzenie rzeczywiście lubi się pomylić, ale ja jakoś daję radę (czyt. żal mi wydać na matówkę z klinem). Trzeba się troszkę przyzwyczaić i na małej GO pamiętać czy kręcić od czy do nieskończoności. A co do ostrzenia na oko to aż tak dobry to nie jestem, aczkolwiek w slabym świetle mi się rzeczywiście zdarza.
 
mondey  Dołączyła: 08.03.2013
Cytuj
Witam :)
mam pytanie, czy można ustawić zielony przycisk w trybie M dla kitowego obiektywu, z manualnym obiektywem mi wszystko pięknie działa, a gdy podepnę kita, zielony już nie działa...czy możecie podpowiedzieć, jakie ustawienia muszą być by zielony działał ?
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Zielony z manualami działa jak tryb AV (priorytet przysłony). Jak masz kita to się przełącz na AV. Tak mi się wydaje - sprawdzę.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Zależy co chcesz żeby robił zielony. Jak ma przymykać przysłonę i robić pomiar jak z manualami to nie będzie, bo nie musi. Robi pomiar na otwartej przysłonie i ustawia odpowiednio parametry. To jak ma ustawiać, można zmienić w menu (opisane w instrukcji od str. 178), Standardowo jest P, można zmienić na przesunięcie AV lub TV.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach