adam8905  Dołączył: 10.09.2014
[K-5] Problem z migawką w K-50. Cytuj
Dzień dobry,

jestem posiadaczem Pentaxa k-50 od dwóch miesięcy. Ostatnio pojawił się pewien problem.

Chodzi o brak automatycznego ustawiania migawki przy robieniu zdjęć w trybie auto, trybie scen oraz we wszystkich trybach gdzie wartość migawki powinna ustawiać się automatycznie. Migawka ciągle ma wskazanie 1/6000. Dodatkowo problem ten występuje tylko i wyłącznie przy robieniu zdjęć przez wizjer, gdy przełączy się w tryb liveview automatyczny dobór migawki działa prawidłowo. Po zakupie wszystko działało prawidłowo.

Proszę o pomoc w rozwiązaniu problemu, mam nadzieję że to jakaś drobnostka.

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
Adam.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Próbowałeś zresetować ustawienia?
 
adam8905  Dołączył: 10.09.2014
Cytuj
Tak resetowałem ustawienia - problem dalej występuje,
Zainstalowałem najnowszy firmware - problem dalej występuje.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tak się dzieje z jednym obiektywem czy kilkoma? Próbowałeś wyjąc akumulator na dłużej niż dobę?
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
A czy w trybie S daje się ustawiać czas migawki? A jeśli tak to czy zmiana czasu powoduje zmianę przysłony dla stałych warunków oświetlenia?
 
adam8905  Dołączył: 10.09.2014
Cytuj
plwk - posiadam tylko obiektyw Kitowy (DA L 1:3.5-5.6 18-55mm AL WR) problem występuje przy założonym jak i przy zdjętym obiektywie. Automatyczne ustawianie migawki jest możliwe tylko po przełączeniu w tryb liveview. Co do wyciągania akumulatora to próbowałem wyciągać ale tylko na chwilkę, spróbuję wyciągnąć na dobę.

ZbyszekB - tak jak pisałem, we wszystkich trybach, w których migawka powinna być ustawiana automatycznie, ustawiana jest na wartość 1/6000 i nie reaguje na zmianę oświetlenia. Przysłona natomiast w trybie Tv gdzie manualnie reguluję migawkę zmienia się przy robieniu przybliżenia. W trybie Sv migawka jest ustawiona na 1/6000 - brak możliwości zmiany a przysłona również się nie zmienia w stałym oświetleniu (zmiana wartości przysłony następuje tylko w momencie przybliżenia na obiektywie).
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
To może jeszcze włącz tryb M i zobacz czy Ci drabinka pracuje poprawnie. Podejrzewam że się uszkodził światłomierz.
 
adam8905  Dołączył: 10.09.2014
Cytuj
Niestety wyciągniecie baterii na dłużej nie pomogło.

Natomiast w trybie M (podgląd na wizjerze) drabinka nie reaguj na zmianie oświetlenia czy zmianie wartości migawki. W trybie M przy liveview drabinka działa poprawnie.

Wszystko wskazuje na uszkodzenie czujnika pomiaru światła tak jak pisał ZbyszekB.

Pytanie czy jest możliwośc szybkiej samodzielnej naprawy czy raczej oddac sprzet na gwarancje ???
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Skoro jest na gwarancji to po co kombinować?
 
adam8905  Dołączył: 10.09.2014
Cytuj
OK.

Dzikuje wam za pomoc w dojściu do przyczyny problemu.

Pozdrawiam,
Adam.
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
Jako posiadacza K-50, trochę mnie kolego zaskoczyłeś. Daj znać jaki będzie finał rozwiązania problemu.
 
adam8905  Dołączył: 10.09.2014
Cytuj
Do gwarancji aparat mam zamiar dać dopiero w drugim tygodniu października także trochę to potrwa ale napiszę jak będzie po sprawie.

[ Dodano: 2014-10-09, 11:06 ]
Dzień dobry,

chciałbym wrócić do tematu uszkodzonego światłomierza.
Mianowicie przed oddaniem aparatu do gwarancji pożyczyłem go koleżance na dwa tygodnie wakacji (robiła zdjęcia w trybie liveview, przedstawiłem jej również istotę problemu).
Z jej relacji wynika że po drugim pełnym rozładowaniu baterii w czasie wycieczki światłomierz zaczął działać prawidłowo i działa do chwili obecnej.

Zastanawia mnie co mogło być przyczyną 'awarii' tego światłomierza, może ma ktoś jakiś pomysł lub spotkał się z czymś podobnym?

Aparat wyślę do gwarancji jeżeli sytuacja się powtórzy ponownie.

[ Dodano: 2014-10-09, 12:07 ]
Dzień dobry,

chciałbym wrócić do tematu uszkodzonego światłomierza.
Mianowicie przed oddaniem aparatu do gwarancji pożyczyłem go koleżance na dwa tygodnie wakacji (robiła zdjęcia w trybie liveview, przedstawiłem jej również istotę problemu).
Z jej relacji wynika że po drugim pełnym rozładowaniu baterii w czasie wycieczki światłomierz zaczął działać prawidłowo i działa do chwili obecnej.

Zastanawia mnie co mogło być przyczyną 'awarii' tego światłomierza, może ma ktoś jakiś pomysł lub spotkał się z czymś podobnym?

Aparat wyślę do gwarancji jeżeli sytuacja się powtórzy ponownie.
 
justine2303  Dołączyła: 09.10.2014
Cytuj
Witam,

miałam podobny problem, też mi się sam naprawił.
Po samonaprawie problem powrócił. Pojawia się tylko przy załączaniu aparatu - problem ustępuje po wykonaniu kilku czynności - nacisniecie przycisku spustu migawki do połowy czyli łapanie ostrości, następnie gdy w wizjerze znikną wyświetlone powiadomienia o parametrach to wszystko wraca do normy tzn. (wartość migawki nie jest zawieszona na 1/6000). Po wszystkim pomiar swiatla dziala prawidłowo.

Czy ktoś się spotkał z czymś podobnym :?:
Czy oddać aparat do reklamacji?
 
sajmon1100  Dołączył: 08.02.2012
Cytuj
Ja bym oddał
 
adam8905  Dołączył: 10.09.2014
Cytuj
Pomimo iż problem nie powrócił, postanowiłem oddać aparat do serwisu. Opisałem w czym tkwił problem.
Jak tylko dostane aparat z powrotem to dam znać.

justine2303 - proponuje abyś tez wysłała do serwisu.

pozdrawiam,
Adam

[ Dodano: 2014-12-04, 14:53 ]
Mój pentax K-50 wrócił z serwisu Apollo.

Rozpatrzenie reklamacji:
Reklamacja: uznana
Serwis zagraniczny
-Wymiana/naprawa bloku ekspozycji,
-regulacja, czyszczenie, testy.

Wszystko działa jak należy. Dziękuję wszystkim za pomoc :)

pozdrawiam,
Adam
 
justine2303  Dołączyła: 09.10.2014
Cytuj
Dzisiaj powrócił mój aparat, :-)
Podobna informacja na kartce po serwisowej jak u adam8905.

pozdrawiam. :-D
 
safilo  Dołączył: 04.06.2012
Cytuj
Niestety mam to samo w swoim K-50... chyba jakaś wada produkcyjna... ciekaw jestem czy K-30 miały ten sam problem...
 
jatohalo  Dołączył: 23.05.2016
Cytuj
Witam,

ostatnio w moim K50 występuje problem z niedoświetlaniem zdjęć - czy możecie polecić jakiś dobry serwis który to naprawi za rozsądne pieniądze? Ogólnie to zawiodłem się na Pentax :cry:
 
piotrek1989  Dołączył: 21.01.2016
Cytuj
jatohalo,

Kupiłeś aparat nowy czy używany? Jak ten problem się objawia? U mnie też czasami się zdarzy że zdjęcia są niedoświetlone. Jednak to są pojedyncze przypadki i jakoś nie jest to uciążliwe.

Zwykle występuje to w kicie 18-55 w innych szkłach tego nie zauważyłem.
 
szymbz  Dołączył: 16.04.2009
Cytuj
mam ten sam problem z aparatem kupionym w kwietniu 2015.
Migawka co prawda nie blokuje się na 1/6000 ale robi czarne zdjęcia z czasem typu 1/800 podczas gdy na live jest ok i 1/40.
Mało używany, więc wada nie miała okazji się ujawnić od razu. Ewidentnie jest to niezgodność z umową, tyle że czas minął.
Mam szansę na coś w rodzaju gwarancji? Aparat kupiony "na firmę" czyli z fakturą na moją osobista działalność gospodarczą.
Pozdrawiam

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach