jarekzx  Dołączył: 12.11.2014
Cytuj
Dobry, czy ktoś z Was orientuje się jak podłączyć to ustrojstwo czyli rf605c z body K-50 aby działało jako wężyk spustowy/pilot :-( ? Lampy błyskają wyśmienicie zarówno YN IV jak i Triopo 960II :-D
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
Wężykiem Jasiu, wężykiem ...... ;-)
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
jarekzx napisał/a:
Dobry, czy ktoś z Was orientuje się jak podłączyć to ustrojstwo czyli rf605c z body K-50 aby działało jako wężyk spustowy/pilot :-( ? Lampy błyskają wyśmienicie zarówno YN IV jak i Triopo 960II :-D

do tego być potrzebował 2x605...
 

jarekzx  Dołączył: 12.11.2014
Cytuj
Tak mam 2x 605c jest wężyk odpowiedni (w zwstawie są dwa C1 i C3) może to trybi tylko z dedykowanym C nie wiem czy reszta pinów prócz centralnego na stopce idealnie pasuje - przesuwałem przód tył i nic. Ustawienia: te same grupy, kanały; TX-RX; RX-TX; TX-TX; RX-RX i nic
 

Narado  Dołączył: 17.11.2011
Cytuj
 

jarekzx  Dołączył: 12.11.2014
Cytuj
Wniosek jest taki: wyzwalacze muszą być 605N(nikon) a kabelek C1(canon) i teoretycznie powinno tryknąć.
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
mogą być 605c (ja tak mam i działa).
 
dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
Cytuj
Przede wszystkim wielkie dzięki dla Blesso za omówienie różnych produktów YN.

A teraz pytania :)

Chcę zacząć trochę błyskać, budżetowo. W planach mam na początek zestaw 2-3 (raczej 3) lamp. W tym momencie mam Metza 58-1. Zastanawiam się jaki zestaw byłby dla mnie najodpowiedniejszy.

1. Zestaw, który daje najwięcej możliwości to YN-560TX + 2x YN 560 III/IV, tak? Uzyskuję możliwość zdalnego sterowania parametrami lamp, niestety nie dotyczy to Metza - do niego musiałbym kupić dodatkowy odbiornik, który i tak nie dawałby mi możliości kontrolowania parametrów - dobrze myślę?

2. Zestaw, który daje możliwość odpalenia, bez zdalnej kontroli parametrów dla żadnej z lamp - jakiś tani zdalny wyzwalacz np YN 603, 605 (są jakieś sprawdzone, tańsze niż YN?) + lampy Meike M930II (o połowę tańsze niż YN a ponoć nieźle błyskają). Lampa Meike+wyzwalacz YN wychodzi ok. 15 USD taniej niż YN-560 III, więc, można się zastanawiać, czy to opłacalne (utrata możliwości zdalnego sterowania parametrami). Dlatego pytam o tańsze wyzwalacze niż YN.

Czy są teraz jakieś inne, bardziej sensowne opcje w tym przedziale cenowym? Czy zestaw z YN-560TX ma jakąkolwiek przewagę nad najprostszym zestawem z Meike, poza możliwością zdalnej kontroli parametrów lampy?
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
Chcesz błyskać 2-3 lampami, ale w jakich warunkach ?
Stałych ?
Czy ciągle Cię będzie korciło by na jednej lampie dodać a na drugiej ująć trochę mocy a do tego lenistwo lub niechęć do pokonania całych 5-6 metrów by zmienić parametry będzie Cię "męczyć"?
Na początek kup dwie lampy YN 560 IV.
65$( 255zl) u "Chińczyka" lub 330zl u "Polaka" za jedną błyskotkę nie jest dużą kwotą a uzyskujesz szanse na ...zapoznanie się z systemem "manualnego" błysku i sterowaniem lampą(/ami) ze sterownika w YN560 IV umieszczonego na body.
Jeśli spodoba Ci się taki sposób operowania parametrami dokupisz następną lampę ( może YN 660 lub tańszą YN 560III ewentualnie sterownik YN-560TX)
Metza ....sprzedaj ;)

Tańsze lampy + sterowniki w ogólnym rozrachunku nie wychodzą taniej.
 
dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
Cytuj
Rozumiem, że to co daje YN 560IV w porównaniu z Meike to możliwość zdalnego sterowania parametrami błysku... ? Jasne, że będzie potrzebna zmiana parametrów - tym bardziej, że jestem początkujący w błyskaniu, więc będę sporo eksperymentował. Nie jestem jednak tak leniwy, żeby nie chciało mi się kilku metrów podejść ;-) Więc może jednak podliczę zestaw z Meike i jakimiś tanimi wyzwalaczami kontra zestaw z YN...

Dlaczego 2x 560IV a nie jedną III i jedną IV (rozumiem, że chodzi o możliwość kontroli)? Gdzieś obiło mi się o oczy, nie mogę na szybko znaleźć, że IV o wiele szybciej zjada baterie i starcza na mniej błysków niż III - poprawili to, czy dalej jest taki problem? Jeśli jest problem, to w wypadku zestawu "full Metz" może lepiej by było wziąć 560TX z jedną albo dwiema "trójkami"...

Metz przydaje się przy reportażu :-)
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
Masz na czym to wszytko ustawić? Masz modyfikatory światła czy goła lampa?

Jako minimum bym liczył do każdej statyw - najlepiej jednak cięższy (wyższy) + uchwyt (z opcją parasolek) + parasolki. Do tego jeśli na powietrzu to trzeba zabezpieczyć przed przewracaniem - najlepiej w postaci pomocnika ;-)

Co do zmiany parametrów, sam mam rf602 i zaczynałem z af540 i starą lampą z manuala na wyzwalaczach, ale teraz tylko z yn560III i IV korzystam, z uwagi na statyw - najczęściej wysoko, zmiana parametrów nie jest wygodna (podejść, opuścić, poprawić, podnieść) jak się da to po prostu przesuwam statywy :mrgreen: (siła światła spada z kwadratem odległości, ale nie zawsze opcja działa). 560tx mam w planach...
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Takie pytanko body -> wyzwalacz RF 605 -> P AF 540 FGZ; wyzwalacz steruje 2 lampami YN 560 IV (manualne doświetlenie), czy lampa pentaksa będąca na wyzwalaczu poprawnie będzie się komunikować z body, czy możliwa jest taka komunikacja czy lampę podłączyć przez kabel czy lepiej lepiej ustawić lampy na foto celę
 
dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
Cytuj
darkduch napisał/a:
Masz na czym to wszytko ustawić? Masz modyfikatory światła czy goła lampa?

Jako minimum bym liczył do każdej statyw - najlepiej jednak cięższy (wyższy) + uchwyt (z opcją parasolek) + parasolki. Do tego jeśli na powietrzu to trzeba zabezpieczyć przed przewracaniem - najlepiej w postaci pomocnika ;-)


Mam na co ustawić - statyw nie zawsze jest konieczny, są bardzo praktyczne uchwyty, można przypiąć choćby na kinkiet. Zresztą jeden statyw też mam a jeden - dwa kolejne w planach, ale to nie jest konieczne na już. Do lamp mam dyfuzory, kilka rodzajów - coś się dobierze ;-) Poza standardowymi które są dostarczanej z lampami, mam taką białą poszewkę a do drugiej mogę dopiąć nakładkę typu "bounce", jeśli okaże się, że to będzie potrzebne (do pracy w charakterze kontr). Jeśli chodzi o inne wykorzystanie, to mam jeszcze sporą parasolkę ;)
Myślę że powinno wszystko dotrzeć w przeciągu tygodnia, jak zmontuję dam znać, czy działa tak, jak chciałem.

unbreakable napisał/a:
czy lampa pentaksa będąca na wyzwalaczu poprawnie będzie się komunikować z body


Co rozumiesz przez poprawnie? Na pewno nie będzie P-ttl. Manualnie powinna działać, położenie głównego pinu się zgadza, ale lepiej niech ktoś to potwierdzi, kto miał ten wyzwalacz w rękach. Chyba nie będzie działać wybudzanie z poziomu body.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
dr_Fell

Cytat
Co rozumiesz przez poprawnie?
Właśnie chodzi mi czy będzie pełna komunikacja przez wyzwalacz z lampą Pentaxa łącznie z P-TTL (tak jakby była zamontowana bezpośrednio do stopy aparatu) bo lampy YN i wyzwalacz pełen wiadome manual - wiadome.

Dobrze by było żeby ktoś kto ma ten wyzwalacz podzielił się informacją, byłbym wdzięczny
 
dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
Cytuj
unbreakable napisał/a:
Właśnie chodzi mi czy będzie pełna komunikacja przez wyzwalacz z lampą Pentaxa łącznie z P-TTL


Nie będzie. Nawet, gdyby to urządzenie przenosiło automatykę, w co wątpię, to nie ma wersji dla Pentaksa, możesz kupić tylko dla C i N, które mają inny układ pinów odpowiedzialnych za automatykę lampy.
 

squonk  Dołączył: 01.09.2008
Cytuj
Jedyny który chyba ma "pass-through" dla p-TTL'a to chyba wyzwalacze p-TTL Acon'a... pozostałe - w tym YN - tylko pin środkowy a więc manual.
 
dr_Fell  Dołączył: 30.08.2008
Cytuj
Daję znać - działa jak chciałem ;).

Metz w ttl na korpusie, dodatkowo 560 tx przez x-sync odpala 2xYN 560. Technicznie ok, za jakiś czas sprawdzę, czy w warunkach polowych p-ttl nie wariuje przy takiej kombinacji, ale chyba powinno być ok.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
to teoretycznie RF605 też można połączyć przez x-sync, gabaryt trochę mniejszy tylko jeszcze ten kabel zostaje.

[ Dodano: 2016-08-29, 10:00 ]
jak tam testy wyszły?? :)

[ Dodano: 2016-09-25, 21:36 ]
No to super,

pewnie za jakiś czas wzbogacę się o kolejna lampę i nadajnik radiowy i komplet stojaków. Mam nadzieje że kabelek nie będzie za bardzo przeszkadzał jak i nadajnik na pasku.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
W wątku jest mowa głównie o wersji 605 dla Canona. Czy wersja dla Nikona również działa z Pentaksem?
 
Grzenio  Dołączył: 02.04.2015
Cytuj
W przypadku RF-603 to wersja dla Nikona była właściwą dla Pentaxa. RF-605 to rozbudowana wersja RF-603 więc będzie pewnie podobnie. Tylko wężyk spustowy musi być od Canona (na mini jack'a stereo 2,5mm). Wersja wyzwalacza dla Canona, z tego co pamiętam, nie przenosiła sygnału wybudzania lampy ani sygnału wciśnięcia spustu migawki do połowy.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach