Lechita  Dołączył: 13.02.2017
Cytuj
Szanowni forumowicze, posiadam Pentax-a K-500. Po wykonaniu niespełna 4500 zdjęć i kilkumiesięcznej przerwie w używaniu aparatu dopadł go jak się okazało dość charakterystyczny problem o którym wiele osób pisało, nie tylko tutaj. Aparat nie otwiera przysłony w związku z czym zdjęcia są czarne. Na krótko pomaga seria zdjęć. Niestety następnego dnia problem się powtarza. Myślałem o zmianie systemu ale posiadam już kilka obiektywów więc odczułbym to boleśnie. Boję się grzebać w tak precyzyjnym sprzęcie z powodu całkowitego braku doświadczenia. W związku z tym poszukuję pomocnej dłoni, oczywiście odpłatnie, mieszkam w Bydgoszczy.
 

dybon  Dołączył: 05.12.2007
Cytuj
Lechita napisał/a:
Po wykonaniu niespełna 4500 zdjęć


No cóż, potwierdza to regułę, aczkolwiek nie jest żadnym usprawiedliwieniem dla producenta.

[ Dodano: 2017-02-18, 23:48 ]
Duży Andrzej napisał/a:
Po prawie trzy letnim używaniu K50 i u mnie nastąpiła ciemność


Fajnie że Ci się udało. Dobrych kadrów życzę.
U mnie przebieg 36551, ale w szufladzie cały czas trzymam MZ-50 (dawca rdzenia).
 
szamann1  Dołączył: 10.02.2017
Cytuj
Witam wszystkich, mój K30 oczywiście po gwarancji również miał problemy z niedoświetlonymi fotkami. Na początku pomagały akumulatorki, później pierwsze i kolejne zdjęcia czarne. Trafiłem na Wasze forum i po przeczytaniu tego wątku zdecydowałem się wziąć sprawy w swoje ręce. Wydrukowałem fotki z umiejscowieniem śrubek, zaopatrzyłem się w odpowiedni wkrętak, dobre światło i do dzieła. Cała operacja zajęła pół godziny, włożyłem baterię i działa :-D . Faktycznie powierzchnia styku "podkówki" solenoidu była wypolerowana na lustro. Zmatowiłem ją delikatnie papierkiem 800, zeszlifowałem krawędzie tak jak było pokazane na forum, wymyte acetonem, po złożeniu śrubka zabezpieczona lakierem. Było to dosyć proste i każdy z odrobiną zdolności manualnych może wykonać naprawę samodzielnie. Pozdrawiam i życzę krystalicznych fotek.
Ps. dodałbym zdjęcia ale nie widzę takiej opcji.
 
DiMarco  Dołączył: 24.01.2012
Cytuj
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
szamann1 napisał/a:
Faktycznie powierzchnia styku "podkówki" solenoidu była wypolerowana na lustro. Zmatowiłem ją delikatnie papierkiem 800, zeszlifowałem krawędzie
Zastanawiam się czy tego problemu nie można by rozwiązać jakimś innym sposobem. Zmatowienie zapewne pomogło ale za jakiś czas wróci. Dawniej w stycznikach starego typu aby rdzenie się nie kleiły stosowano bardzo cienką przekładkę izolacyjną.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
5931 i właśnie zdechło i u mnie :) - jak to mówią o palaczach - nie pytaj czy zachorują, tylko kiedy.

Selenoidy szt. 2 zdobyte z padniętych napędów DVD do laptopów - IBM i Lenovo.
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Następny model korpusu powinien być sprzedawany jak klocki lego do samodzielnego montażu. Instrukcji obsługi nikt nie czyta, wiec przenosząc te prawidłowość na instrukcję montażu... może się okazać, ze z aparatu wyjdzie coś jeszcze ciekawszego. Pierwsze kroki w tym kierunku już zostały poczynione - do KP dodawane mają być klucze ułatwiające demontaż gripa. Pierwsze śliwki za płoty, a koty robaczywki.
 
szamann1  Dołączył: 10.02.2017
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Zastanawiam się czy tego problemu nie można by rozwiązać jakimś innym sposobem. Zmatowienie zapewne pomogło ale za jakiś czas wróci. Dawniej w stycznikach starego typu aby rdzenie się nie kleiły stosowano bardzo cienką przekładkę izolacyjną.

Zmatowiłem tylko dla zasady, zapobiegać przyklejeniu ma zrobienie fazek na krawędziach, a co za tym idzie zmniejszenie powierzchni przylegania.
 
maderos  Dołączył: 07.11.2013
Cytuj
 
juzer  Dołączył: 10.04.2016
Cytuj
Dzień dobry, to mój pierwszy raz - tutaj 8-) .
O mało co nie popełniłem dubla postu za niejakim CarlJF z pentaxforum.
Uwaga dla tych, którzy mają już lepszą wersję selonoidu z przewodami i zdecydowali się na wymianę, to o wiele lepszym rozwiązaniem jest przecięcie przewodów w obu przypadkach (dawcy i biorcy) i po zamianie połączenie ich przez zlutowanie przecięcia. Przed ponownym zlutowaniem należy pamiętać o założeniu na przewody koszulki izolacyjnej (najlepiej termokurczliwej) by zabezpieczyć spoinę. Dla osób nie mających zbyt wiele z lutowaniem operacja odlutowania kabelków od selenoidów i od elektroniki może powiększyć zakres naprawy, a zlutowanie kabelków ze sobą jest prostsze i bezpieczniejsze.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Tak sobie pomyślałem - jeżeli w napędach optycznych do notebooków występuje taki elektromagnes, to nieszczęśnicy mający padnięty K-30/50/... mogą za niewielkie pieniądze nabyć potrzebny podzespół w nowym napędzie DVD ;-)
Oby kolejny "budżetowy" K-ileśtam miał to w końcu gruntownie przekonstruowane.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
Tylko trzeba wiedzieć, który napęd ma takie rozwiązanie, bo nie każdy. Z ciekawości rozebrałem kilka i tylko jeden miał taki elektromagnes.
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
Makler napisał/a:
Tylko trzeba wiedzieć, który napęd ma takie rozwiązanie, bo nie każdy. Z ciekawości rozebrałem kilka i tylko jeden miał taki elektromagnes.

:mrgreen: Ja też. Rozebrałem spalony napęd DVD z laptopa (dość świeżego) i tam rozwiązania zupełnie inne od opisywanych.
Na razie problem mnie nie dotyczy, ale to pewnie kwestia czasu... :-?
 
Duży Andrzej  Dołączył: 11.02.2017
Cytuj
juzer napisał/a:
Dzień dobry, to mój pierwszy raz - tutaj 8-) .
O mało co nie popełniłem dubla postu za niejakim CarlJF z pentaxforum.

Witam. Tylko po co wymieniać cały solenoid i bawić się w lutowanie. Ja wymieniłem wyłącznie podkówkę wyjętą ze starego napędu DVD (napęd samsunga). Podkówka jak już pisałem miała znacznie mniejszy przekrój. Aparat działa, cała operacje mało skomplikowana. Można wykonać w kilkanaście minut.
 
juzer  Dołączył: 10.04.2016
Cytuj
Ja natomiast również z ciekawości rozebrałem odtwarzacz DVD marki DELL - rok produkcji 2008. Naklejka na napędzie również sygnowana marką Dell produkcja Chiny. Wydobyty elektromagnes wygląda identycznie jak te z K-30 widocznych na obrazkach w tym wątku i na pentaxforums. Potwierdza się opis z pentaxforums, że żeby wyciągnąć zworkę z elektromagnesu trzeba użyć zaskakująco dużej siły - sporo większej od tej, jaką trzeba użyć, by wyciągnąć zworkę elektromagnesu wymontowanego ze starszych lustrzanek Pentaxa. Ten mały magnesik elektromagnesu jest naprawdę mocny! Jak położyłem elektromagnes na padzie laptopa to w ułamek sekundy śmignął kilka centymetrów w bok gdzie wmontowany jest głośniczek lapka. Napewno osłabienie siły przyciągania zworki poprzez zeszlifowania krawędzi czołowych zworki, a przez to spowodowanie rozproszenie linii sił pola magnetycznego, spowoduje osłabienie siły przyciągania. Czy takie, mimo wszystko, osłabienie czół zwory będzie dość wytrzymałe dla pracy w lustrzance okaże się wkrótce z relacji tych, którzy w ten sposób naprawili swoje aparaty? Należy sobie zdać sprawę, że wymontowane elektromagnesy ze starych napędów DVD mają również swój przebieg i wymiana od takiego dawcy może okazać się nieskuteczna.
Lepiej szukać tych lepszych cewek ze starych lustrzanek, szczególnie tych, gdzie są dwa elektromagnesy, w tym do otwierania mechanizmu podnoszenia lampy i ten brać na zamianę (mały przebieg) - montując trefny elektromagnes pobrany z naprawianej puszki w wybrakowane miejsce dawcy żeby nie tracić funkcjonalności dawcy. Trzeba upewnić się czy mamy do czynienia z tą lepszą wersją.
Mam nadzieję, że oznaczenie K-30 oznacza przewidywany przebieg przed awarią (K=kilo czyli 30 tysięcy klapnięć) - miałbym przed sobą jeszcze ze 40 tysięcy beztroski wg wzoru K-50 minus 10k.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Duży Andrzej napisał/a:

Witam. Tylko po co wymieniać cały solenoid i bawić się w lutowanie. Ja wymieniłem wyłącznie podkówkę wyjętą ze starego napędu DVD (napęd samsunga). Podkówka jak już pisałem miała znacznie mniejszy przekrój. Aparat działa, cała operacje mało skomplikowana. Można wykonać w kilkanaście minut.


Też byłem taki sprytny...
... po miesiącu czy dwóch, musiałem ponownie rozbierać body :-P
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
 
stx  Dołączył: 25.07.2016
Cytuj
Znalazłem Solenoid w napędzie CD. Miałem problem z znalezieniem odpowiedniego zestawu narzędzi w nazwijmy to sklepie "ogólnobudowlanym". Niektóre śrubki nieźle schowane :D , zaskoczyły mnie te pod okleiną. Wymieniłem samą podkówkę uprzednio robiąc fazowanie zgodnie z "metodą rosyjską" :D Aparat działa już dwa tygodnie, jeśli coś będzie nie tak to napiszę...
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
Dopadło i moją K-50'tkę, przebieg niespełna 18tys.
Poprzednio kilka razy robiłem foty manualami i nawet nie zauważyłem. Wczoraj po podpięciu kita, a potem DA35 - czarne klatki, A28 w pozycji A to samo, po wybraniu przysłony pierścieniem - naświetla poprawnie. Wygląda na walnięty solenoid.

Już wydłubałem sobie "podobny" z napędu dvd tyle, że u mnie jest wlutowany do taśmy.
Pytanie, który kabelek, do którego pinu? Ma to jakieś znaczenie? Oznaczeń na nim nie widzę, nawet nie wiem czy będzie pasować. Pochodzi z napędu SN-S082.


 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
Problem z solenoidem wydaje się już być masowy. Naprawdę nie ma jakiegoś systemowego rozwiązania, tylko śrubkologia stosowana i kombinacje alpejskie z pasującymi/nie pasującymi elektromagnesami z napędów CD/DVD itd.? Nawet serwis Ricoha ponoć naprawił coś komuś za jakieś 4 stówy i problem po chwili wrócił.
Czy ktoś coś słyszał o "prawdziwej" serwisowej, takiej wg sztuki naprawie?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach