rafcioo28  Dołączył: 10.06.2014
Cytuj
U mnie niedawno pojawił się ten sam problem z K-30. Po włączeniu aparatu pierwsze zdjęcia wychodzą niedoświetlone, ale jak zrobię zdjęcia seryjne to później jest ok. Aparat jeszcze na gwarancji więc muszę wysłać, kupiony w listopadzie 2013.
 
user73  Dołączył: 25.11.2013
Cytuj
Witam
No i niestety chyba u mnie wczoraj również pojawił się opisywany przez Was problem z niedoświetleniem. Na razie oczywiście nie mogę powiedzieć, że co parę zdjęć niedoświetla, bo zdarzyło się to po raz pierwszy. Objaw książkowy - pierwsze zdjęcie niedoświetlone, a kolejne już ok. Numer seryjny mojej K-30 zaczyna się od 47, kupiłem ją w listopadzie 2013, a pierwsze niedoświetlone zdjęcie pojawiło się przy 5080 klapnięciu migawki. I teraz mam trochę nóż na gardle, bo gwarancja mi się kończy 12 listopada i nie wiem czy czekać na kolejny przypadek i na to, że objawy się pogłębią, czy słać jak najszybciej do serwisu. A co w przypadku, gdy w serwisie stwierdzą, że u nich jest OK? Zastanawiam się ewentualnie nad tym aby wysłać korpus z kartą pamięci z tym niedoświetlonym i zrobionym parę sekund później - prawidłowym zdjęciem. Żeby przynajmniej mieli dowód, że sobie tego nie wymyśliłem przed samym końcem gwarancji.
W ogóle to jako żyw mi się przypomina sytuacja przy Konice Minolcie 7D, której przez osiem lat byłem szczęśliwym użytkownikiem. Wtedy też padały migawki, ale firma uznała, że to jest błąd konstrukcyjny i można ją było wymienić długo po gwarancji. Według mnie w przypadku K-30 też tak powinno być.
W związku z ostatnimi zmianami przedstawicielstwa rozumiem, że sprzęt wysyłamy teraz do serwisu na adres podany tutaj?: http://www.ricoh-imaging.pl/pl/serwis.html
 
Kiślaq  Dołączył: 25.09.2011
Cytuj
W moim k-30 zaczęło się to samo. Przebieg migawki to niecałe 3300 zdjęć. Niestety aparat już po gwarancji :/ Co ciekawe jak pisało kilku z was problemu nie ma na zasilaniu z koszyczka baterii, jest za to na oryginalnym akumulatorze.

Przy czym ciekawostka - napięcie na pakiecie akumulatorków w koszyku - 5,20V Sanyo Eneloop.
Na oryginalnej baterii 8,28V... mimo, że dumny napis na niej głosi 7,4V.

Więc czy to nie jest problem z zasilaniem?
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Kiślaq napisał/a:
Na oryginalnej baterii 8,28V... mimo, że dumny napis na niej głosi 7,4V.
Każdy akumulator niezależnie od typu gdy jest w pełni naładowany ma napięcie nieco wyższe od znamionowego. To jest normalne. Napięcie to będzie spadać stopniowo w miarę rozładowywania.
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Pomyłka ;-)
 
Kiślaq  Dołączył: 25.09.2011
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Kiślaq napisał/a:
Na oryginalnej baterii 8,28V... mimo, że dumny napis na niej głosi 7,4V.
Każdy akumulator niezależnie od typu gdy jest w pełni naładowany ma napięcie nieco wyższe od znamionowego. To jest normalne. Napięcie to będzie spadać stopniowo w miarę rozładowywania.

Jasna sprawa. O tym wiem, tylko akumulator nie był w pełni naładowany miał nawet zrobione pare fotek z lampą i ze 100 innych, więc wydaje mi się, że to było wysokie napięcie. Ciekawe jakie mają inni.
Napisałem maila do serwisu pentaxa, zobaczymy co odpowiedzą.
 

Pyrek  Dołączył: 22.11.2010
Cytuj
Kiślaq napisał/a:
O tym wiem, tylko akumulator nie był w pełni naładowany miał nawet zrobione pare fotek z lampą i ze 100 innych, więc wydaje mi się, że to było wysokie napięcie. Ciekawe jakie mają inni.

Mierzyłeś pod obciążeniem :?: :-P
 
Kiślaq  Dołączył: 25.09.2011
Cytuj
Pod obciążeniem raczej ciężko zmierzyć bo nie ma dostępu po drugie jaki prąd obciążenia?
Raczej pozostanie korzystanie z akumulatorków, bo serwis Pentaxa nic nie odpisuje póki co.
 
drfidel  Dołączył: 11.03.2015
Cytuj
Czy podobny problem pojawia się w modelu K-50 ?
 

Pyrek  Dołączył: 22.11.2010
Cytuj
Kiślaq napisał/a:
Pod obciążeniem raczej ciężko zmierzyć bo nie ma dostępu po drugie jaki prąd obciążenia?

No więc właśnie..
Tak jak to już wcześniej ZbyszekB, napisał, napięcie naładowanego akumulatora mierzone bez obciążenia, jest wyższe od nominalnego podanego na opakowaniu.
Nawet zwykłe baterie litowe, które kupisz w kiosku zamiast nominalnych 1.5V będą miały 1.7-1.8V,
to napięcie spada w zależności od czasu i obciążenia,
urządzenia są dosyć odporne na wahania, najczęściej mają swoje stabilizatory napięcia,
ważniejsza jest wydajność prądowa.

(aczkolwiek jaki ma to związek z migawką - nie wiem.. mój K-30 po trzech latach, póki co normalnie działa..)
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
U mnie pojawiło się również prawie to samo z tym, że wszystkie fotki są kompletnie niedoświetlone.
Przy obiektywach manualnych wszystko jest ok tzn. światłomierz działa poprawnie, przysłonę ustawiam na obiektywie manualnie i jest cacy.
Przy kitach itp. wygląda, że aparat nie otwiera przysłony w obiektywie.
Przy zdjętym obiektywie, widzę, że popychacz przysłony pracuje poprawnie- przesuwa się pstrykając bez obiektywu.
Przy założonym- przysłona nie otwiera się kompletnie.
Ustawiłem na B przy 2,8- obiektyw cały czas zamknięty.
Usterka zdarzyła się dzisiaj po 1-2 miesięcznym nie używaniu aparatu.

Może w tym względzie ma ktoś jakieś pomysły?

Muszę poszukać gwarancji czy jeszcze obejmuje czy nie.
Numer seryjny mojej K-30 zaczyna się od 47

Chwilę jak widać po moim poście udało mi się przywrócić aparat do funkcjonalności.
Przy zdjętym obiektywie, przytrzymując popychacz przysłony palcem, pstrykałem.
Widzę, że nie wielkiej siły potrzeba aby unieruchomić popychacz a lustro i tak kłapnie.
Kilka razy poruszałem nim delikatnie, pstryknąłem spust migawki i jest ok.

Jednak przechwaliłem.

Poleżał te parę godzin i to samo- aparat nie otwiera przysłony.
Podłączyłem paluszki i ok. Na dedykowanym akumulatorze ruszyło dopiero po wcześniejszym podpięciu paluszków.
Spróbuję naładować akumulator bo z 2-3 m-ce nie był ruszany i zobaczę.
Po naładowaniu ok, poleżał 1 godz. i klapa.

 
larry  Dołączył: 12.09.2007
Cytuj
Witam Koledzy.

Dopadła mnie awaria, wspomniana w wątku.

Czy firma Pentax, traktuje niedoświetlenia k-30, jako wadę fabryczną i naprawia po za gwarancją ? Czy ma klientów w ....
Mam aparat dwa i pól roku, więc gwarancja się skończyła, zrobiłem raptem około 5500 zdjęć.

Na system wydałem około 4500 zł i dziś po dwóch piwach, ( bo się zdenerwowałem ), zadaje sobie pytanie dlaczego kupiłem Pentaxa !!!!.

Ech bo pewnie miałem stare szkło z MZ5n 28-105 3.2-4.5.

Jak się naprawia sprzęty Pentaxa :)
http://www.astro4u.net/fo...id=7405&page=11


BTW ::0
mogę powiedzieć dlaczego nie warto kupować Pentaxa, bo starcza na na dwa lata :)

źródło strona Pentax Polska.

 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Cytat
Mam aparat dwa i pól roku, więc gwarancja się skończyła, zrobiłem raptem około 5500 zdjęć.

Zrobiłem niestety podobną ilość pstryknięć.
Aparat kupiłem w sierpniu 2013r i skończyłaby się gwarancja gdyby nie przedłużenie jej do 3 lat poprzez rejestrację w odp.czasie.

Ale popieram poprzednika.
Skoro w K-30 jest to nagminna przypadłość przy tak małym przebiegu- powinna usterka być usuwana poza gwarancją.
 
larry  Dołączył: 12.09.2007
list ... Cytuj
Witam

Wysłałem list do serwisu Pentaxa, czy naprawią i potraktują jako wadę fabryczną ?

Przypuszczam, że się wykręcą "sianem", tzn. widziały gały co brał.
 
user73  Dołączył: 25.11.2013
Cytuj
Nie pamiętam już jak wyglądała sprawa uznania za wadę fabryczną słynnego "error58" w Dynax'ie 7D, ale na pewno Konika Minolta musiała być zasypywana listami od użytkowników i w końcu pod presją się ugięła.
Może jednak w przypadku K-30 problem z migawką wcale nie jest aż tak powszechny jak nam się wydaje, albo może użytkownicy za mało molestują Pentaxa w tej sprawie?

Koniec końców ja miałem niesamowite szczęście (o ile można nazwać szczęściem, że się popsuł aparat) i moja K-30 dosłownie na 2 dni przed upływem gwarancji wyruszyła na naprawę migawki do Francji :)
 
potokowiec  Dołączył: 28.02.2011
Cytuj
Witam
Już bardzo dawno nie zabierałem głosu, choć forum obserwuję na bieżąco.
Teraz chciałbym podzielić się z Wami informacją na temat ww awarii.
W moim K-30 wystąpił ten sam problem z blokiem migawki. Aparat kupiony w maju 2013, numer zaczynający się 45, licznik zdjęć pokazuje 3640. Niestety poza gwarancją.
Wysłałem do Apollo, dostałem odpowiedź że aparat zostanie wysłany do serwisu głównego we Francji. Koszt:
- ok 1000 zł naprawa
- 250 zł diagnostyka
+ koszty przesyłki

Niestety w chwili obecnej nie stać mnie na taki wydatek, więc aparat wrócił do mnie.
Podaję tą informacje dla tych, którzy podobnie jak ja nie mają już gwarancji.
 

Color  Dołączył: 09.03.2015
Cytuj
Na razie daleko mi do paniki ;-) ale trochę się wystraszyłem. Co prawda posiadam K-50, ale to "prawie to samo", w każdym razie od kwietnia br lustro klapnęło ok. 7000 razy i bez najmniejszych problemów, więc mam nadzieję, że mnie ta przypadłość ominie :roll:
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
potokowiec napisał/a:
Niestety w chwili obecnej nie stać mnie na taki wydatek, więc aparat wrócił do mnie.

A próbowałeś z zasilaniem z 4 baterii AA/R6? U mnie aparat niedomagał tylko na dedykowanych akumulatorach (miałem trzy sztuki, problem występował z każdą).
 
larry  Dołączył: 12.09.2007
... cóż Cytuj
Firma Pentax, wykręciła się, można było się spodziewać.
Za cenę naprawy można przytulić nowe body Canona lub Nikona, więc gra nie warta świeczki.

Oglądałem canona 6d, z dobrym szkłem, strasznie mi się spodobał, duży wizjer, szybki AF ... mam sentyment do canonów, miałem 20d i był fenomenalny, zrobiłem nim około 40000 zdjęć, nigdy mnie nie zawiódł.

Na Pentaxa, położyłem laskę ... napisałem do serwisu ale milczą, przypuszczam że wycenią mi naprawę tak samo jak mojemu przedmówcy.

PS.Rzeczywiście zauważyłem że na akumulatorkach, tego typu niedoświetlenie nie występuje.
 
missieek  Dołączył: 23.08.2011
Cytuj
Wygląda to na jakiś problem zasilania aparatu z akumulatora dedykowanego - i to już w kolejnym korpusie Pentaxa - w K-r szczela lustro przy zasilaniu z tego akumulatora, tutaj w K-30 niedoświetla co jakiś czas. Szkoda tylko, że producent ma to w głębokim ... poszanowaniu klienta.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach