fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Nie skończyła nawet Rachmaninowa. Wymienione, przetestowane, posprzątane :-D
Chyba się zlituję nad kaerką kolegi, w Poznaniu wołają 350 za naprawę.
 
maks87  Dołączył: 27.11.2015
Cytuj
W moim K50 również ta sama wada. Jest może tutaj ktoś z Warszawy kto prywatnie zajmuje się takimi rzeczami, tzn. ma dostęp i przełoży solenoid z jakiegoś dawcy do mojego K50?
A jeśli nie, to czy w Warszawie do naprawy tej usterki polecacie tech-foto czy jeszcze jakiś inny serwis?
 

seele  Dołączył: 07.03.2007
Cytuj
W przypadku szlifu rdzenia trzeba też wyczyścić wnętrze elektromagnesu z pyłu i opiłek, które mogą się kleić i utrudniać przesuw rdzenia. Winny jest chyba też układ sterujący napięciem na uzwojeniu. który po jego obniżeniu i zastosowaniu rdzenia o gorszych parametrach magnetycznych blokuje cały układ sterowania przesłoną. To powoduje powtarzanie się usterki.
 
tmp  Dołączył: 12.09.2015
Cytuj
Moje K-30 też dopadło. Smuteczek.
 

j-z  Dołączył: 23.01.2009
Cytuj
Spadłem z krzesła niemalże. Mój k-30 zdechł na w/w chorobę już z 10 miesięcy temu. Ostatnie stadium u mnie to strach przed wyłączeniem aparatu bo potem ciemność, konieczna defibrylacja seria i znowu ok aż serie przestały pomagać, nic już nie pomagało... Zupełnym przypadkiem trafiłem na jakiejś stronie na inny sposób reanimacji:
w menu ustawiamy pod przyciskiem raw/FX podgląd optyczny, ustawiamy tryb AV, wybieramy jakaś mocniej przymknięta przysłonę (11-22, ustawiałem różnie), zaczynamy odprawiac egzorcyzmy by k-30 zło opuściło poprzez wciskanie przycisku raw/FX (zapewne nie muszę pisać że przy włączonym aparacie, ale napiszę). Ktoś pisał o 3 seriach po 10-20 powtórzeń... Kurcze nie wiem na ile wystarcza te egzorcyzmy ale po kontroli po kilku godzinach jest ok jak i po około 30 zdjęciach też wad nie widzę.... Ten podgląd wydaje się być bardziej cywilizowany niż serie i kasowanie zdjęć.... Jak już było opisane to sorry
 
Raiven  Dołączył: 20.09.2011
Cytuj
Dawno nie używałem mojego K-50 i również powtarzająca się ciemność... Ktoś z Warszawy lub okolic mógłby wykonać naprawę? :)
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
To jest proste ale trzeba uważać, żeby robić dokładnie wg instrukcji. Wymieniłem elektromagnes w K-30, a także bateryjkę podtrzymania pamięci w K-R. Daje radę. Trudniejsze jest znalezienie dawcy.
 

amrowek  Dołączył: 15.08.2014
Cytuj
witam
Moją K-30 też to dopadło niedoświtlanie zdjeć,, Gdzie w okolicy wawy mozna to naprawić ?
Czy jest sens naprawiania tego?
Nie ma znaczenia czy akumulator fabrczny czy koszyk z akumulatorkami.

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
amrowek napisał/a:
Czy jest sens naprawiania tego?

Tak, poza serwisem, bo w serwisie włożą taki sam wadliwy element.
 

amrowek  Dołączył: 15.08.2014
Cytuj
Tylko teraz gdzie w dobie koronawirusa ja to naprawie?
Gdzie można dac aparat do naprawy?

Albo komu?

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Może w Łodzi na Piotrkowskiej.
 

amrowek  Dołączył: 15.08.2014
Cytuj
Można prosić jakies namiary telefon ?

czy to tu?
Address: Piotrkowska 85, 90-423 Łódź

 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Mi naprawiali w tech-foto.pl - naprawili i są z "wawy".
... ale używam już K-70.
 

amrowek  Dołączył: 15.08.2014
Cytuj
Ja to jestem poiędzy Łodzią a Warszawą . Droga taka sama. Zalezy mi na dobrym wkonaniu uslugi
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
amrowek napisał/a:
czy to tu?
Address: Piotrkowska 85, 90-423 Łódź


Zgadza się. Ze swej strony polecam.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Można samemu - napisałem w innym wątku. Naprawiony skutecznie. To nie jest nic kosmicznego.
 

amrowek  Dołączył: 15.08.2014
Cytuj
RPM napisał/a:
Można samemu - napisałem w innym wątku. Naprawiony skutecznie. To nie jest nic kosmicznego.

Panie reka i wzrok już nie ten :-?

 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Ja też muszę zdejmować okulary jedne, zakładać drugie albo w ogóle bez. Ale dało radę. To nie zegarek.
 

amrowek  Dołączył: 15.08.2014
Cytuj
A czy ktoś miedzy Łodzią a Warszawą podjal by sie wymienic ten magnes .Proszę o waidomosci na pw

 
Raiven  Dołączył: 20.09.2011
Cytuj
Kuba Nowak napisał/a:
Mi naprawiali w tech-foto.pl - naprawili i są z "wawy".
... ale używam już K-70.

Ale wkładają coś co się nie zepsuje czy znowu trzeba kiedyś się spodziewać problemu? Muszę naprawić jeżeli chcę używać/sprzedać :P.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach