Roso  Dołączył: 25.04.2012
K30 - co parę zdjęć mocno niedoświetla Cytuj
Dobry wieczór. Od paru dni doskwiera mi spory problem. Mój Pentax K30 co kilkanaście zdjęć jedno dosc mocno niedoświetla. Problem zaczął sie w poprzednim tygodniu. Zauważyłem, że pierwsze zdjęcie po dłuższym braku użytkowania aparatu jest mocno niedoświetlone. Następne były już OK. Dzis jednak zauważyłem, że przy zdjęciach także co jakiś czas jedno zdjęcie jest niedoświetlone (ten sam obiekt, ta sama scena). OPo odgłosie lustra mogę nawet rozpoznac które to, lustro nie klapie jakby całą swoją mocą. Nie umiem tego tak dokładnie nazwać.

Może ktoś miał z tym taki sam problem i wie jak to rozwiązać ? Nie chce aparatu wysyłac do serwisu, bo pewnie znając moje szczęscie by pstrykneli ze 100 fotek i taka sytuacja by się nie zdażyła.

1.


2.


Oba zdjęci F4.5, 1/15, ISO 1250, wykonane jedno po drugim w odstępie może sekundy
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
W exifie takie same masz czasy i przysłonę ?
 
Roso  Dołączył: 25.04.2012
Cytuj
Tak, dokładnie takie same

[ Dodano: 2014-12-30, 18:25 ]
Dodatkowo mogę napisac, że czasami to niedoświetlenie jest bardzo małe, a czasami po prostu jest czarne zdjęcie. Coś jakby nie za każdym razem otwierało przyslonę.
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Przysłona w trakcie robienia zdjęcia się przymyka, nie otwiera. Jeśli exify takie same, to nie jest błąd pomiaru. Ile masz przebiegu ? Wygląda na usterkę migawki. Masz jeszcze gwarancję ?
 
Roso  Dołączył: 25.04.2012
Cytuj
Przebieg to ledwo 12000 zdjęć. gwarancja jeszcze do kwietnia chyba.
 

Dada  Dołączył: 01.03.2007
Cytuj
Roso napisał/a:
ledwo 12000 zdjęć.
Kiedyś w ist*DS-ie przy podobnym przebiegu padła mi nieodwołalnie migawka. Wydaje mi się, że bez serwisu się nie obejdzie. Ale trochę jeszcze możesz poczekać, zobaczysz, czy objawy się nasilają, czy nie.
 
jarkar  Dołączył: 23.01.2013
Cytuj
Mamy 100% pewności, że między tymi dwoma ujęciami nie uległy zmianie warunki oświetleniowe?

Czasem mam taki efekt jak w zewnątrznej lampie mam słabe aku i lampa nie zdąrzy się naładować (między ujęciami) do zadanej mocy.
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
Prawdopodobnie masz ten sam problem, który miałem i ja - http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=46041
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
To są zdjęcia bez lampy więc to nie ma związku.
 
Roso  Dołączył: 25.04.2012
Cytuj
Lampy zewnętrznej nie było w użyciu, warunki niezmienne

[ Dodano: 2015-01-08, 19:26 ]
Przez jakis czas problem sie nie pojawiał, ale od dwóch dni znów wystepuje. Tak jak pisał kolega fuen jest to dość częsta przypadłość K30. Występuje ona tylko na obiektywach z AF i przy zasilaniu z akumulatorka. Przy zasilaniu z koszyczka i eneloopami, nie ma tego problemu. Dlatego też postanowiłem w poniedziałek wysłać aparat do serwisu. Stąd też kilka moich pytań: czy aparat wysyłamy z obiktywem czy sam korpus ? jak najlepiej zapakować aparat ? jak długo czeka się na powrót sprzętu ? czy do aparatu dołączacie jakies opisy usterki itp. ? Z góry dziekuję za odpowiedzi.

[ Dodano: 2015-01-08, 19:35 ]
Przez jakiś czas było OK, lecz dwa dni temu znów rozpoczął się problem. Tak jak pisal koleha fuen jest to dość częsta przypadłość K40 i występuje tylko na standardowym zasilaniu i tylko z obiektywami na śrubokręt. Zdecydowałem sie więc zaraz po weekendzie wysłać aparat do serwisu. Stąd też ma do Was kilka pytań: czy aparat wysyłamy z obiektywem, czy sam korpuś ? , czy dołączamy jakiś opis usterki ? jak najlepiej zapakować przesyłkę żeby było OK ? jaki jest standardowy czas powrotu aparatu ? czy naprawienie usterki powoduje przełużenie gwarancji czy tez jak temat powórci za rok to pozamiatane ? Dziekuję za odpowiedzi.

[ Dodano: 2015-01-19, 12:56 ]
Aparat został wysłany do serwisu tydzień temu. Dziś po telefonie dowiedziałem się, że prawdopodobnie dzisiaj zostanie wysłany do Francji. Czyli miesiąc bez aparatu jak nic :(
 

kerrad  Dołączył: 15.07.2008
Cytuj
Chyba jakiś wirus złapał te modele (K-30)... Po wpisie Roso widzę, że mój egzemplarz nie będzie osamotniony w drodze do Francji (dzwonili z Apollo, że właśnie zaczyna wycieczkę). Ma numer seryjny zaczynający się od 44, kupiony w marcu 2013, czyli rzutem na taśmę załapał się na naprawę gwarancyjną. Napiszę, jak wróci - mam nadzieję, że jeszcze przed rozpoczęciem wiosny.
 
Roso  Dołączył: 25.04.2012
Cytuj
Mój był z kwietnia 2013też numer seryjny 44..
Ciekawy jestem jak wyjaśnią tą usterkę, jak dzwoniłem do Aplllo to stwiedzili, że u nich usterka nie wystąpiła. Na szczęście wysłąłem film na którym udokumentowałem błędne działanie aparatu wraz z odpowiedni zdjęciami. Myślę, że oni muszą doskonale wiedzieć, że coś jest nie tak skoro temat był ju z na naszym forum opisany, a na zagranicznych też jest sporo wpisów o tej usterce.
 

kerrad  Dołączył: 15.07.2008
Cytuj
Na pewno w serwisie wiedzą, bo moim zdaniem w produkcji dali seryjnie jest jakiś wadliwy komponent (gorzej jeśli to sprawa samej konstrukcji). W K-30 (zresztą tak jak w K-50) jest mechanizm poprzedniej generacji sterowania przysłoną. Ale skoro tak, to K-r i inne wcześniejsze też powinny masowo chorować. Raczej tak nie jest. Co do K-50, to nie widziałem w sieci opisu podobnego problemu.

Uważam, że dwa lata działania korpusu normalnie użytkowanego to jednak stanowczo zbyt krótki okres. Oby to nie był znak czasów, w których żyjemy. Tymczasem mam blisko 8-letniego K100 i pomimo tego, że zdarzyło mu się upaść ze sporej wysokości na kamienisty grunt (kleiłem obudowę i prostowałem jego nadpękniętą płytę elektroniki...), działa dalej (oby nie zapeszyć)...
 
Roso  Dołączył: 25.04.2012
Cytuj
No i dzisiaj aparat szczęśliwie wrócił. Po równo 3 tygodniach odkąd wyslałem do Apollo, a więc całkiem niezły czas jak na fakt, że był we Francji. Usterka jak na razie wyeliminowana, napisali: wymiana/naprawa bloku lustra/migawki. Ktos może mi wytłumaczyc co tak naprawde zrobili ? :)
 

fuen  Dołączył: 13.11.2012
Cytuj
To, co napisali - wymienili blok zawierający mechanizmy podnoszenia lustra, migawki i sterowania przysłoną.
Licznik migawki pewnie ma wartość w okolicach dwucyfrowych?
 
Roso  Dołączył: 25.04.2012
Cytuj
A jak sprawdzić licznik migawki ? Jak sprawdzam jaki przebieg ma aparat to poakzuje około 15 000, numeracja zdjęć jest od 0
 
DiMarco  Dołączył: 24.01.2012
Cytuj
Ściągnij program i wrzuć fotkę :-) :

http://www.camerashuttercount.com/
 
Roso  Dołączył: 25.04.2012
Cytuj
No tu mi pokazuje te niecałe 15000
 
DiMarco  Dołączył: 24.01.2012
Cytuj
To z fotki wykonanej PO naprawie ?
 
plis  Dołączył: 12.10.2011
Cytuj
Ja również miałem wymieniany moduł sterowania i licznik nie wyzerował się. Może tak ma być?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach