willi100  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
Właśnie, może ktoś "ogarnięty" w Warszawie podjąłby się odpłatnej wymiany?
Coraz więcej zdjęć idzie do kosza a ja nie znajduję ani czasu ani nie czuję powołanie do grzebania w takiej drobnicy. Chętnie więc zapłacę za usługę.
Proszę o ewentualny kontakt może na priva lub email.
Aha nie mam jeszcze seleonida, wykupują w dobrej cenie sprzed nosa :cry:
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
willi100 napisał/a:
Właśnie, może ktoś "ogarnięty" w Warszawie podjąłby się odpłatnej wymiany?
Koledze tomekz już proponowałem i Tobie też mogę pomóc. Mieszkam prawie w Warszawie. Generalnie nie mam solenoidów ale jak ktoś będzie miał tą część to mogę wymienić.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Szukajcie w starych odtwarzaczach CD/DVD tam też można znaleźć
 

tomekz  Dołączył: 10.04.2007
Cytuj
Ja na razie czekam na Eneloopy.
Jak nie pomoże, to zacznę szukać selenoidu i wtedy pewnie się zgłoszę.
 
willi100  Dołączył: 08.02.2007
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
Szukajcie w starych odtwarzaczach CD/DVD tam też można znaleźć

Tylko jak rozpoznać czy będzie pasował? Czy to jest jakiś jeden taki sam/standardowy układ powszechnie używany?
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
willi100 napisał/a:
Sid Gotama napisał/a:
Szukajcie w starych odtwarzaczach CD/DVD tam też można znaleźć

Tylko jak rozpoznać czy będzie pasował? Czy to jest jakiś jeden taki sam/standardowy układ powszechnie używany?


Wyciągnąć obie podkówki i porównać :-P
Ale jak pisałem wcześniej, nie jestem pewien czy sama wymiana podkówki pomaga w każdym wypadku. U mnie niestety nie, musiałem wymienić całość.
 

tomekz  Dołączył: 10.04.2007
Cytuj
Dostałem przed chwilą zamówione wcześniej Eneloopy.
Wygląda na to, że pomogło - zdjęcia naświetlone poprawnie od pierwszej klatki po włączeniu aparatu.
Brawo forum :-B
 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
tomekz napisał/a:
Brawo forum :-B

Brawo natężenie prądu.
A tak na poważnie to Ricoh wprowadzając do sprzedaży k-30,50,500 wiedział, że mogą być problemy z automatyczną przysłoną (brak solenoidów przeznaczonych do kamer fot.) .
Na rynku zostały tylko solenoidy do napędów CD/DVD/BD,stosowanych w laptopach, konkretnie do uwalniania szuflady. Mechanizm mniej wymagający i używany rzadziej i dlatego nie ma z nimi problemów. Ricoch starał się rozwiązać problem w bardzo prosty sposób, zastosował tłumik drgań (żelastwo w kształcie krzyża przyklejone do obudowy).

Sposób okazał się tylko częściowo skuteczny i inżynierowie szukali innego rozwiązania. Czeski serwis informował rozżalonego klienta (dwie naprawy) , że w mechanizmie zastosowano nową zmodyfikowaną część i powinno być już w porządku.
Ricoh wprowadzając k-70 wahał się z wprowadzeniem go we wszystkich krajach europy (bliskość serwisu). Obawa przed falą napraw gwarancyjnych Ks-sek? Gdyby Ks-ki się posypały to nie miało by sensu wprowadzać k-70, które czekał by ten sam los. Jesienią wypuścił by kastrata bez "śrubokręta" i nieszczęsnego automatu przysłony i oparłby go na bagnecie KAF4 bez obsługi obiektywów DA. Canon w 1987 też ryzykował wprowadzając EOS-a. Czy użytkownicy EL Pentax-a zaakceptowali by takie rozwiązanie, nowi noże tak ale starzy kręcili by nosem (szklarnia). Konieczność zakupu korpusu z silnikiem krokowym np. k-3II nie każdemu by pasowała (kasa). Ricoh coś szykuje, byle coś miłego.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Jeśli coś szykują i nie ma na rynku odpowiednio trwałych elektromagnesów, to w tańszej linii produktów muszą (?) jakoś zmienić mechanizm sterowania przysłoną. Bo rezygnacja z obecnego rozwiązania na rzecz wyłącznie elektrycznego sterowania mocno ograniczy sensowność segmentu "budżetowego" Pentaksa...

A tak na marginesie - to ile jest teraz w ofercie obiektywów z elektrycznie sterowaną przysłoną? To takie poboczne pytanie obejmujące wypadek, gdyby w aparatach z linni z felernym mechanizmem uciekli przez problemem... eliminując ten mechanizm ;-)
 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
Główną przyczyną nieszczęścia okazała się powłoka antykorozyjna. Znalazłem w sieci patent Samsunga odnośnie sposobu nanoszenia warstwy antykorozyjnej o właściwościach antyadhezyjnych. Powłoka jest nanoszona galwanicznie (miedź i nikiel) .

Najpierw nanoszona jest pierwsza warstwa P1

Następnie usuwana jest w miejscach styku123 132 jarzma 120 i elementu ruchomego 130

Teraz nakładana jest druga powłoka P2.
Jak widzicie powłoka w miejscu styku jarzmo 120 ruchomy element 130 ma jedną warstwę. Dlaczego? Warstwa antykorozyjna osłabia siłę trzymania elementu 130.

Jeżeli ta warstwa się rozsypie to siła trzymania wzrośnie a resztki jej zanieczyszczą kanał-y w którym porusza się ruchomy element 130 i solenoid zmieni parametry działania i mechanizm przestaje prawidłowo działać.
Co zrobić żeby przywrócić sprawność mechanizmowi:
1. wymienić solenoid (wszystkie MZ, ist, MZ-5n poza MZ-5, cyfrowe do Kx i Kr-niepewne, K-7,K-5, K-3 nie mają)
2. regeneracja (czyszczenie kanałów z resztek powłoki antykorozyjnej ,fazowanie końcówek "nóg" ruchomego elementu 130 zmniejszając powierzchnie styku z jarzmem120 przez co osłabiamy siłę trzymania a w zasadzie ją przywracamy do normy.

A tak wygląda fazowanie na rys. i wideo

http://youtu.be/Fzx4bnEstAw
http://www.pentaxone.fr/c...opic,19116.160/
 
stx  Dołączył: 25.07.2016
Cytuj
Będąc pewnego razu na wycieczce w górach z przerażeniem zauważyłem, że moja k-30 robi wszystkie zdjęcia ciemne. Myśląc że to uszkodzenie mechaniczne dopiero w domu zająłem się tematem. Nic nie wymyśliłem poza gwarancją. Aparat był jeszcze na niej poszedłem do sklepu i wysłali aparat do apollo. Na karcie naprawy nic nie pisali o wymianie naprawie mechanizmu przysłony. Jedynie coś o wgraniu nowego softu i regulacji migawki... Muszę dokopać się do tej karty naprawy. Z opisu w wątku widzę że na 99% musiałem mieć problem z solenoidem... Dziwne że tego nie wpisali do "karty naprawy" ...
 
Roso  Dołączył: 25.04.2012
Cytuj
U mnie w opisie naprawy było: wymiana bloku lustra/migawki. Od tej pory aparat działał OK (teraz jest w seriwsie z powodu uszkodzenia przycisku migawki).
 

jarekzx  Dołączył: 12.11.2014
Cytuj
Witam, mam prośbę do Was o podawanie modeli analogów z których to pasują solenoidy do K-50 (jest coraz gorzej i chyba już czas na wymianę :-( )
Pozdrawiam
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
jarekzx napisał/a:
...

Trzy wpisy wyżej.
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
K-50 również niedoświetla Cytuj
Przeczytałem wątek- wynika z niego, że czasami przyczyną jest solenoid, czasami trzeba wymienić blok migawki. Tak to zrozumiałem, ale się na tym nie znam, więc proszę mnie ewentualnie skorygować.
Ja mam Pentax K-50 o numerze seryjnym 4748177. Data produkcji to 07.2013. Pstryknięte 5 187 zdjęć.
Własnie zauważyłem podobny problem z niedoświetlonymi zdjęciami- zwykle prawie całkowicie niedoświetlone. Po włączeniu LV z obiektywem kitowym przesłona jest zamknięta- czyli "to ten problem".
Po "przestrzeleniu serią" się poprawiło, ale z tego co zaobserwowałem w ciągu kilku dni problem powróci. Założyłem na razie eneloopy i zobaczę.
Proszę o odpowiedź czy wysyłać go do naprawy (chyba bez sensu, bo nie zrobią tego nieodpłatnie)? Czy naprawić w Krakowie? Jeśli tak to gdzie? I ile to kosztuje (czy jest sens).
Zmiana ze względu na ilość szkieł wymiana systemu na razie nie wchodzi w rachubę (wszystko mi się zepsuło przed świętami- samochód, prysznic, aparat, i kilka innych mniejszych rzeczy, stąd się nawet nie denerwuję).
Proszę o pomoc
i dziękuję za odpowiedzi
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Barta, są na forum tacy koledzy, którzy podejmują się tej "zabawy". Trzeba im tylko dostarczyć solenoid. Może się sami odezwą ? Pzdr.
 
barmiska  Dołączył: 27.08.2014
Cytuj
Barta napisał/a:
Pstryknięte 5 187 zdjęć.

Kiedy robiłem timelapsy na K-30 to trochę się martwiłem że zajadę migawkę.
Teraz mam wrażenie, że właśnie dzięki temu mam przemigane prawie 49 tysięcy "bez ściemy" (też od 2013r).
(odpukuję w niemalowane... licho nie śpi.)
(mam też 3 dawców selenoidu na stanie :-) )
Pzdr.

[wychodzi +- że robiłem 30 zdjęć dziennie. To dużo. zakładając że robię tylko 2 dni w tygodniu, daje to ok 100 zdjęć na dzień. Dużo? Już nie tak dużo. Co prawda nie co tydzień jestem gdzieś gdzie warto zrobić choćby 5 zdjęć, ale są wakacje, są miejsca gdzie 100 zdjęć to zdecydowanie za mało (przy 50 uczestnikach zawodów wjeżdżających na metę), są nowe obiektywy które trzeba przetestować w domu, ogrodzie, na dachu :-) ...
Tak, mój komputer ma duży kosz, ale mam przyjemność z samej czynności robienia zdjęcia :-)
To się wywnętrzyłem, zupełnie poza tematem...]
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
Cytuj
no tak, a ja oszczędzałem, myślałem sobie, żeby bez potrzeby nie zajechać urządzenia. A tu się okazuje, że trzeba pić, solić i p......... Oj chyba się wybiorę na strych i odkurzę Practicę- tam się nic nie psuje. Choć jak na razie na Eneloopach działa. Zobaczymy. Jakby ktoś wiedział jaki serwis w Krakowie to zrobi....
Pozdrawiam
 
piotrek7475  Dołączył: 04.12.2016
Cytuj
Witam
Posiadam K-30 od lutego 2014r. do tej pory zrobiłem około 34tys. zdjęć. Problem z niedoświetleniem zaczął pojawiać się około pół roku temu, już po gwarancji. Na początku sporadycznie, teraz jeśli aparat jest nie używany jeden dzień pomaga puszczenie serii zdjęć. Od samego początku jadę na eneloopach.
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
Cytuj
Muszę przyznać, że u mnie problem też pojawił się po pewnej przerwie w użytkowaniu- hmmm....
Już nie wiem co robić. Miałem sobie kupić Tamrona 17-50 2.8, ponieważ niestety już mnie kit ogranicza, a nie zawsze mam sposobność mieszać w stałkach. Teraz nie wiem, bo jeśli sprzęt uważać za zepsuty to taki zakup jest bez sensu. (jeśli ten Pentax nie posłuży już długo, przesiadam się na Canona).
Jeśli natomiast na Enelopach będzie działał z "od czasu do czasu" potrzebą przestrzelenia, to jest OK.
Sam nie wiem.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach