pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Pentax k3 samoczynne wyzwalanie migawki Cytuj
Dziś rana miałem takie zdarzenie.
Włączyłem aparat zmieniłem obiektyw (dekielek zdjęty) i coś tam ustawiałem w menu. Nagle bez wciskania spustu migawki aparat samoczynnie wykonał trzy zdjęcia.
Jeśli to ma jakieś znaczenie dopiszę że ustawianie ostrości mam "na kciuku" przycisk AF.
Co mogło być tego przyczyną?
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Seryjnie?
Czy po włączeniu sam robi zdjęcia?
Przypinałeś szkło przy włączonym body?
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Nie odrazu po włączeniu. Szkło zmieniłem przy wyłączonym.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
pawelsko nieaktualne oprogramowanie (firmware)
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Przy włączonym body nie wymieniamy szkieł.
Sam o tym zapominam. :-P
 
kishon  Dołączył: 19.10.2014
Cytuj
U mnie takie objawy w K-r były początkiem końca aparatu, ale w K-r z tego co czytałem to typowa usterka. Od jakiś 10 miesięcy używam K3 i już dwa razy mi zaświrował. Aparat się zawiesił, i nawet przełączenie na off go nie wyłączyło, musiałem wyjąć baterię. Możliwe, że współczesne aparaty doszły do momentu przesycenia elektroniką...
 

iwasherebefore  Dołączył: 30.10.2016
Cytuj
kishon napisał/a:
U mnie takie objawy w K-r były początkiem końca aparatu, ale w K-r z tego co czytałem to typowa usterka. Od jakiś 10 miesięcy używam K3 i już dwa razy mi zaświrował. Aparat się zawiesił, i nawet przełączenie na off go nie wyłączyło, musiałem wyjąć baterię. Możliwe, że współczesne aparaty doszły do momentu przesycenia elektroniką...


A jak to jest Panowie, czy wszystko OK, że jak daje Off aparatu, to wyświetlacz jest włączony jeszcze przez parę dobrych sekund.
Macie tak samo? (K-S2)
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
kishon napisał/a:
Aparat się zawiesił, i nawet przełączenie na off go nie wyłączyło, musiałem wyjąć baterię. Możliwe, że współczesne aparaty doszły do momentu przesycenia elektroniką...


Zaktualizowałeś oprogramowanie w aparacie?
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
iwasherebefore napisał/a:
wyświetlacz jest włączony jeszcze przez parę dobrych sekund.
Macie tak samo? (K-S2)

Nie, gaśnie po sekundzie
 

iwasherebefore  Dołączył: 30.10.2016
Cytuj
pszczołowaty napisał/a:
Nie, gaśnie po sekundzie


Dziwne. ;-) Ja zaobserwowałem to u siebie, jak mam tą wolniejszą kartę Sandisk. Mulić, to się muli przy seryjnych zdjęciach i dlatego z niej nie korzystam często, jednak wyświetlacz dłużej się wyłącza a nic nie zapisuje w tym czasie. Chyba to jakieś odbicie, albo pod procesorowo coś wykonuje.
 
kishon  Dołączył: 19.10.2014
Cytuj
x4rd napisał/a:
kishon napisał/a:
Aparat się zawiesił, i nawet przełączenie na off go nie wyłączyło, musiałem wyjąć baterię. Możliwe, że współczesne aparaty doszły do momentu przesycenia elektroniką...


Zaktualizowałeś oprogramowanie w aparacie?


Właśnie się przymierzam do aktualizacji. Możliwe, że to rozwiąże problem?
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
kishon napisał/a:
Właśnie się przymierzam do aktualizacji. Możliwe, że to rozwiąże problem?


Na 95% powinno :)
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Nie chce zaczynać nowego tematu podepnę się a mianowicie:

Ostatni weekend i mała awaria chwilowa może ktoś tak miał. Konfiguracja K-3, Sigma A 18-35 f1.8, AF 540 FGZ. Na tylnim wyświetlaczu koło stanu baterii pojawiła się czerwona ikonka satelity migająca na czerwono, lampa tylko działała przełączyła się w ttl aparat dziwnie zaczął pracować zwiecha. Ktoś miał podobnie tylko mogę się domyślać błąd pomiędzy lampa a body. GPS nie używam nie mam przysadki, nie włączam tej funkcji.

Co do tematu u mnie coś podobnego wystąpiło, ale powodem było zmiana ustawień z zdjęć seryjnych na nakładanie z przedziałem czasu w czasie fotografowania sobie kliknołem.


Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach