Smart42  Dołączył: 05.11.2015
K70 Cytuj
Witam,
mam problem z moim K70. Nie trzyma ustawionych parametrów w preselekcji czasu migawki. Rzadko robię zdjęcia w tym ustawieniu ale ostatnio przy ustawieniu czasu migawki 1/800, po zrobieniu zdjęć okazało się, że faktyczny czas migawki wynosił 1/60 lub 1/125.
Oczywiście miało to wpływ na jakość zdjęć.
Co z tym zrobić? Może ja coś robię nie tak przy ustawianiu preselekcji czasu ?
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
wychodzi ze mocno przeswietlilo Ci zdjecia

trochę opis chaotyczny moim zdaniem
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie wiemy jak to robisz, nie opisałeś.
 
Smart42  Dołączył: 05.11.2015
Cytuj
plwk napisał/a:
Nie wiemy jak to robisz, nie opisałeś.


Robię to najprościej jak się da: ustawiam koło nastaw na Tv, ustawiam czas migawki na 1/800 i robię zdjęcie.
Po zrobieniu zdjęcia okazuje sie, że czas migawki był 1/60 a zdjęcie jest poruszone.
Wydaje mi się, że jeżeli wartość czasu migawki ustawiona jest na konkretną wartość, to powinna tę wartość trzymać cały czas.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
a na innych ustawieniach próbowałeś? trzyma ustawienia wcześniej zadane?
 
Kocur  Dołączył: 04.05.2011
Cytuj
Smart42 napisał/a:
Robię to najprościej jak się da: ustawiam koło nastaw na Tv, ustawiam czas migawki na 1/800 i robię zdjęcie.
Po zrobieniu zdjęcia okazuje sie, że czas migawki był 1/60 a zdjęcie jest poruszone.


Zdjęcie jest tylko poruszone, czy poruszone i prześwietlone?
Jeśli nie jest prześwietlone, to może masz włączony jakiś "automatyczny poprawiacz".
Druga możliwość, to przypadkowo naciskany zielony przycisk.
 
Smart42  Dołączył: 05.11.2015
Cytuj
Rivelv napisał/a:
a na innych ustawieniach próbowałeś? trzyma ustawienia wcześniej zadane?

Tak, zwykle fotografuję na Av i Tav i wszystkie ustawienia trzyma.
Mam małe doświadczenie w fotografowaniu w trybie Tv, ale zauważyłem, że przy dobrych warunkach oświetlenia czas szybki migawki jest utrzymany, przy nieco gorszych - ulega wydłużeniu.
Rozumiem, że warunki oświetlenia to jedno, ale ustawiona szybkość na konkretną wartość w programie Tv, nie powinna podlegać wpływom warunków zewnętrznych. A może się mylę ???

[ Dodano: 2018-11-02, 15:14 ]
Kocur napisał/a:
Smart42 napisał/a:
Robię to najprościej jak się da: ustawiam koło nastaw na Tv, ustawiam czas migawki na 1/800 i robię zdjęcie.
Po zrobieniu zdjęcia okazuje sie, że czas migawki był 1/60 a zdjęcie jest poruszone.


Zdjęcie jest tylko poruszone, czy poruszone i prześwietlone?
Jeśli nie jest prześwietlone, to może masz włączony jakiś "automatyczny poprawiacz".
Druga możliwość, to przypadkowo naciskany zielony przycisk.


Co do zielonego przycisku to raczej wchodzi to w rachubę. Co do poprawiaczy to nie bardzo wiem, co miałoby to być.
Mam włączony jakiś filtr zdjęciowy typu " zdjęcie żywe" ale to wszystko.
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Smart42, masz ustawiony limit na ISO? Jeśli aparat otworzy przysłonę oraz zwiększy czułość do oporu i dalej mu brakuje do poprawnej ekspozycji, to musi się ratować wydłużeniem czasu otwarcia migawki. :-?
 

maad  Dołączył: 03.03.2011
Cytuj
A nie otworzyłeś przypadkiem lampy błyskowej?
 

klechu  Dołączył: 16.01.2016
Cytuj
Kerebron napisał/a:
Smart42, masz ustawiony limit na ISO? Jeśli aparat otworzy przysłonę oraz zwiększy czułość do oporu i dalej mu brakuje do poprawnej ekspozycji, to musi się ratować wydłużeniem czasu otwarcia migawki. :-?

Chyba nie do końca. Kiedy w trybie Tv brakuje światła do poprawnej ekspozycji, bo ISO i przysłona osiągnęły limit, to wyświetlacz mruga czym się da (informując, że jest za mało światła), ale zdjęcie robi przy zadanym czasie i niedoświetla. W trybie priorytetu aparat nie powinien zmienić wielkości priorytetowej, a tylko jedną-dwie pozostałe.
Jeśli natomiast w trybie Tv mam ustawiony czas migawki 1/500 i otwieram wbudowaną lampę, wtedy schodzi do 1/180 (K-50).
 
Smart42  Dołączył: 05.11.2015
Cytuj
Kerebron napisał/a:
Smart42, masz ustawiony limit na ISO? Jeśli aparat otworzy przysłonę oraz zwiększy czułość do oporu i dalej mu brakuje do poprawnej ekspozycji, to musi się ratować wydłużeniem czasu otwarcia migawki. :-?


ISO ustawiam zawsze na określoną stałą wartość więc to, o czym piszesz ma sens. Coraz bardziej przekonuję sie, że to nie awaria, tylko efekt zbiegu określonych ustawień.

[ Dodano: 2018-11-02, 20:26 ]
klechu napisał/a:
Kerebron napisał/a:
Smart42, masz ustawiony limit na ISO? Jeśli aparat otworzy przysłonę oraz zwiększy czułość do oporu i dalej mu brakuje do poprawnej ekspozycji, to musi się ratować wydłużeniem czasu otwarcia migawki. :-?

Chyba nie do końca. Kiedy w trybie Tv brakuje światła do poprawnej ekspozycji, bo ISO i przysłona osiągnęły limit, to wyświetlacz mruga czym się da (informując, że jest za mało światła), ale zdjęcie robi przy zadanym czasie i niedoświetla. W trybie priorytetu aparat nie powinien zmienić wielkości priorytetowej, a tylko jedną-dwie pozostałe.
Jeśli natomiast w trybie Tv mam ustawiony czas migawki 1/500 i otwieram wbudowaną lampę, wtedy schodzi do 1/180 (K-50).


I tu leży problem. Czy ustawiona wartość czasu otwarcia migawki może się zmienić/wydłużyć przy braku możliwości kompensacji innych wartości ekspozycji celem zrobienia poprawnego zdjęcia, czy też nie, kosztem zdjęcia niedoświetlonego.
A może, żeby usttawiona wartość czasu migawki była stała, niezależnie od warunków oświetlenia, należy jeszcze coś innego w aparacie ustawić ???
 

klechu  Dołączył: 16.01.2016
Cytuj
Smart42 napisał/a:

A może, żeby usttawiona wartość czasu migawki była stała, niezależnie od warunków oświetlenia, należy jeszcze coś innego w aparacie ustawić ???


W moim K-50 Tv działa tak jak opisałem (niedoświetla ale trzyma czas) bez żadnych dodatkowych ustawień - nie wiem, jak jest w K-70 ale to nie są aż tak różne aparaty. Z drugiej strony, w ustawieniach jest tyle smaczków i możliwości, że też mam wrażenie, że to nie awaria.
Wiem, że to truizm, ale czy sprawdzałeś w instrukcji?
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Mój dinozaur ma w menu "C" poz. 10 automatyczną korekcję ekspozycji. Gdy jest włączona, sam wydłuża czas jeśli zabraknie mu światła do poprawnego naświetlenia.

[ Dodano: 2018-11-02, 21:18 ]
Przedtem oczywiście wykorzysta do końca zakres ISO oraz otwarcie przysłony.
 

maad  Dołączył: 03.03.2011
Cytuj
Smart42 napisał/a:

Co do poprawiaczy to nie bardzo wiem, co miałoby to być.


Zobacz w menu opcja C4 - Auto EV Compensation. Domyślnie jest na off, ale może Ci się przestawiło.
Przy włączonym efekt jest taki jak opisujesz. Aparat przy słabym świetle otwiera maksymalnie przesłonę, podnosi autoiso a jak mu dalej brakuje światła to zmienia też czas.
 
Smart42  Dołączył: 05.11.2015
Cytuj
Ryszard napisał/a:
Mój dinozaur ma w menu "C" poz. 10 automatyczną korekcję ekspozycji. Gdy jest włączona, sam wydłuża czas jeśli zabraknie mu światła do poprawnego naświetlenia.

[ Dodano: 2018-11-02, 21:18 ]
Przedtem oczywiście wykorzysta do końca zakres ISO oraz otwarcie przysłony.


Dzięki za sugestię. Będę musiał to sprawdzić :)

[ Dodano: 2018-11-05, 13:24 ]
maad napisał/a:
Smart42 napisał/a:

Co do poprawiaczy to nie bardzo wiem, co miałoby to być.


Zobacz w menu opcja C4 - Auto EV Compensation. Domyślnie jest na off, ale może Ci się przestawiło.
Przy włączonym efekt jest taki jak opisujesz. Aparat przy słabym świetle otwiera maksymalnie przesłonę, podnosi autoiso a jak mu dalej brakuje światła to zmienia też czas.


Nie wiem, czy to nie jest właściwy trop :-) . Wszystkie uzyskane od Was na forum sugestie sprawdzę.
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Hmm... w życiu nie używałem trybu Tv :shock:
Dla mnie robienie zdjęć, to zawsze jest "gra o światło" i do niego dobieram przysłonę - zazwyczaj mocno otwartą i jeśli mimo tego czas wychodzi za długi, to wtedy podbijam ISO.
Dlatego na powierzchni prawie zawsze jadę na Av, nawet do ptaszków. ;-)
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Kuba Nowak, zrób parę szybszych akcji na Av szerokim obiektywem - szybko Cię aparat przekona, że zasada doboru czasu 1/ogniskowa to nie jest dobry przepis na każde zdjęcie.
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
no cóż
wszelkie możliwe ustawienia jak bym nie szukał - też wole Av lub jeżeli to M
:)
ale co ja tam wiem
 

klechu  Dołączył: 16.01.2016
Cytuj
Ja też używałem głównie Av dopóki nie odkryłem opcji Hyper Program pod literką "P" :)
Tv czasem używam przy zdjęciach z manualną lampą, kiedy nie chcę mieć czasu dłuższego niż np. 1/60
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
ja tam osobiście nie neguje tego jak robisz zdjęcia.
mówię o sobie, moim pierwszym aparatem z prawdziwego zdarzenia był Olympus OM10 - a on właśnie miał w automacie tryb preselekcji przesłony, wiec tak się przyzwyczaiłem ze tak mi zostało

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach