FraZa  Dołączył: 25.04.2006
FGZ 540 błysk z P-TTL Cytuj
Sorki za powtórzenie ale wpisałem te pytania w innym temacie i jako dodane do mojego ostatniego posta nie pokazują się jako nowe i nikt nie zauważy

Próbuję odpalić lampę bezprzewodowo czyli nie z sanek aparatu wg. wskazówek z instrukcji ale:
- w instrukcji jest napisane że tryb błysku bezprzewodowego ma być ustawiony na SLAVE 1. NIe wiem jak to zrobić, kiedyś chyba przestawiłem coś i teraz mam tylko SLAVE
- po zdjęciu lampy z aparatu ( w instrukcji piszą żeby zdjąć ale nie piszą czy ją wyłączyć przed zdjęciem i potem włączyć? ja nie wyłączałem) teraz w trybie wireless Slave nie mogę wybrać opcji P-ttl - tylko A albo M


Jak to ustawić żebym mógł odpalić lampę stojącą obok używając wbudowanej w p-ttl?

Na filmie
https://www.youtube.com/watch?v=EFchyocdQRI

gość ma 2 lampy i odpala je bezprzewodowo. Czy jak mam 1 lampę to te wszystkie wskazówki są takie same?

W aparacie jak ustawiam tryb lampy to wybieram wireless control czy master? Bo w filmie jest inny aparat i jest tylko tryb W a w mojej K-3 mam 2 do wyboru - master i control. Rozumiem że ustawiam na control i lampa wbudowana daje błysk wspomagający?
Czy jest możliwość żeby odpalić tak bezprzewodowo jedną lampę żeby lampa wbudowana nie błyskała? Na filmie gość ustawia w menu Flash in wireless mode na off i wbudowana nie błyska. W mojej K-3 nie znalazłem takiej opcji w menu. Jest czy nie ma takiej możliwośći żeby wyłączyć lampę wbudowaną w K-3?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
FraZa napisał/a:
W aparacie jak ustawiam tryb lampy to wybieram wireless control czy master?

To zależy. Jeśli lampa z aparatu ma brać udział w ekspozycji, to ustawiasz Master, a jeśli ma tylko sterować błyskiem, to Control.

FraZa napisał/a:
Czy jest możliwość żeby odpalić tak bezprzewodowo jedną lampę żeby lampa wbudowana nie błyskała? [...] Jest czy nie ma takiej możliwośći żeby wyłączyć lampę wbudowaną w K-3?

Żeby zupełnie nie błyskała – nie. Musi przecież wydawać komendy lampie zewnętrznej. Ostatni błysk sterujący jest emitowany tuż po otwarciu migawki i w pewnych warunkach może być widoczny na zdjęciu (jeśli obiekt jest błyszczący, to widać odblask, np. w oku; dodatkowo jeśli obiekt jest blisko, oświetlenie od błysku sterującego też może być zauważalne, nawet jeśli lampa działa w trybie Control).

FraZa napisał/a:
Na filmie gość ustawia w menu Flash in wireless mode na off i wbudowana nie błyska.

Błyska, bo musi błysnąć. Zresztą widać dobrze błysk sterujący, jednak nie bierze on udziału w naświetleniu: https://www.youtube.com/w...chyocdQRI&t=440 W użytym na filmie K-5II „Wireless Mode Off” odpowiada trybowi Control, a „Wireless Mode On” – trybowi Master.

FraZa napisał/a:
w instrukcji piszą żeby zdjąć ale nie piszą czy ją wyłączyć przed zdjęciem i potem włączyć

Żeby lampa przekazała aparatowi numer kanału, na jakim ma pracować, trzeba założyć ją na aparat, włączyć obydwa urządzenia, ustawić nr kanału na lampie i nacisnąć spust do połowy. Potem najlepiej lampę wyłączyć, zdjąć i włączyć ponownie – włącznik na pozycję wireless, a małym guzikiem na dole wybrać SLAVE.

FraZa napisał/a:
teraz w trybie wireless Slave nie mogę wybrać opcji P-ttl - tylko A albo M

Bo przełączyłeś tryb SLAVE na typ 2 (manualny, „podporządkowany” wg terminologii Pentaxa), w którym lampę można wyzwolić dowolną inną. Aby włączyć tryb automatyczny, uruchom lampę, przytrzymaj dłużej przycisk LIGHT aż na wyświetlaczu pojawi się SL 2. Potem naciśnij przycisk S i zmień na SL 1. Teraz naciśnij znowu przycisk LIGHT i ciesz się bezprzewodowym P-TTL.
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
Dzięki wielkie!!!
A wiesz może jaki model filtra IR kupić do K-3 żeby odcinał światło widzialne i przepuszczał podczerwień - wtedy rozumiem w ogóle błysku wbudowanej nie będzie widać?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Tak, przy filtrze IR nie widać błysku. Ja używam kawałka starej dyskietki, ale możliwe, że w dzisiejszych czasach z dostępnością takowej może być trudniej, niż z filtrem. ;-) Możesz spróbować gotowego rozwiązania w postaci panelu SG-3IR od Nikona, ale mi było szkoda wydawać 50 zł za kawałek plastiku.
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
aha, bo myślałem że ten panel to jakaś magia a to po prostu myk że ładnie się trzyma na lampce kawałek plastiku który można zastąpić dyskietką, prześwietlonym filmem:)
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Nie, chodzi tylko o to, by odciąć światło widzialne padające na fotografowany obiekt. Równie dobrze można użyć kawałka lusterka lub czegoś innego, nawet białego plastiku, który skieruje błysk wbudowanej lampy w sufit.
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
no tak, tyle że lampa musi widzieć błysk wbudowanej coby odpalić - jak zasłaniam ręką wbudowaną to zdjęcie jest czarne bo 540tka nie odpala a wbudowana jest zakryta
spróbuję dziś z kliszą
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
FraZa napisał/a:
no tak, tyle że lampa musi widzieć błysk wbudowanej coby odpalić

Oczywiście, ale tu wystarcza składowa podczerwona emitowanego światła. Oczywiście, jak zwykle przy zastosowaniu filtrów, należy się liczyć ze zmniejszeniem zasięgu komunikacji pomiędzy lampami.
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
Ma ktoś może pomysł/doświadczenie jak przyblokować tą lampę w pozycji pionowej?
Kupiłem Speedbounce'a 40 cm i trzeba mocno uważać lub przytrzymywać ręką żeby nie poleciał do przodu.
Speedbounce nie jest ciężki ale duża powierzchnia i lekki skok lampy robią swoje
myślałem o włożeniu grubej folii w szparkę, obklejeniu lampy, jakimś sznureczku ale to raczej ćwierćśrodki i może ktoś to przerabiał?

sorki za powtarzanie ale nikt by nie zauważył :)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach