automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
WuWu84 napisał/a:
http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/support/digital/ks2_s.html

Jest nowy firmware - dodana obsługa elektromagnetycznego sterowania przysłoną w nowym składanym 55-300, ale w przeciwieństwie do poprzedniej wersji V1.11 pojawiła się też na liście zmian "Improved stability for general performance.", więc przy okazji mogli coś jeszcze poprawić.

Czyli furtka dla słoików kundelków......
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
automaciek napisał/a:
Czyli furtka dla słoików kundelków......

Nie rozumiem - jakiś niezależny producent deklarował, że zastosuje takie sterowanie przysłoną w wersji obiektywu dla pentaksa?
 

automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
Wszyscy zewnetrzni producenci robią obiektywy z elektryczną przesłoną i nie po drodze jest im wersja z mechaniką tylko dla pentaxa. W tej chwili wystarczy w nowej konstrukcji np. dla Canona zmienić bagnet i oprogramowanie i już mamy słoik dla pentaxa. Tak to widzę.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
automaciek napisał/a:
W tej chwili wystarczy w nowej konstrukcji np. dla Canona zmienić bagnet i oprogramowanie i już mamy słoik dla pentaxa. Tak to widzę.
Trudno dokładnie powiedzieć jaki będzie zakres zmian, ale na pewno będzie dużo łatwiej wyprodukować wersję z bagnetem K. :-D
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Trudno dokładnie powiedzieć jaki będzie zakres zmian, ale na pewno będzie dużo łatwiej wyprodukować wersję z bagnetem K.


Oby! Sigmy czekają :-D
 

MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Oj tak, 50-100 /1,8... 50 Art...
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
MAX581 napisał/a:
Oj tak, 50-100 /1,8...


Jeden z powodów, dla którego warto zostać przy aps-c... aczkolwiek ostatnio wysyłałem maila do S z zapytaniem czy przewidują bagnet K - niestety, "na chwilę obecną nie".
 

automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
Jeszcze im zejdzie zanim ruszą tyłki. Ale gdy zobaczą że Pentax niczym Feniks z popiołów się odradza, i że kasa sprzed nosa ucieka........
 
sadowski25  Dołączył: 16.10.2008
Cytuj
Da się jakoś wymusić w K-S2 tryb HSS dla lampy po kabelku?
Potrzebuję tego przy lampach studyjnych. (Freepower CY-300K)
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
sadowski25 napisał/a:
Da się jakoś wymusić w K-S2 tryb HSS dla lampy po kabelku?
A jaki masz kabelek?
 
filipolny  Dołączył: 28.10.2016
Cytuj
Panowie mogę Was zapytać o 2 rzeczy.

Czy w P. K-S2 da radę wyłączyć podświetlenie migawki, lub przynajmniej mocno stłumić ten wyróżniający się gadzet ?

Czy do K-S2 można dokupić tzw. "Slimcase" ?
Chodzi mi o coś takiego
http://allegro.pl/canon-6...6606157426.html
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
Masz na myśli podświetlenie spustu migawki? Znajdziesz je w ustawieniach - "kontrolki" tam je wyłączysz
 

Snejku  Dołączył: 03.08.2016
Cytuj
Chciałbym zapytać posiadaczy korpusu K-S2 o pewną rzecz. Czy będąc w trybie M, podczas robienia HDR'ów bracketingiem zmienia Wam się przesłona podczas wykonywania serii trzech zdjęć? Bo u mnie tak i niestety nie wiem jak temu zaradzić. Ustawiam czas, wstępnie przesłonę, a po naciśnięciu migawki wykonują się trzy zdjęcia i pierwsze jest wedle wybranej przesłony a reszta jak sobie aparat wybierze. W trybie priorytety przesłony jest ok, jednak w trybie M, nie mam pojęcia dlaczego aparat sam sobie dobiera później parametry. Czy ktoś z Was też tak ma i sobie z tym jakoś poradził?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Snejku, no jeżeli masz ustawiony stały czas to przysłona musi się zmieniać, aby wykonać serię zdjęć o różnej ekspozycji. Pzdr.
 

Snejku  Dołączył: 03.08.2016
Cytuj
Tyle tylko, że czas migawki również się zmienia. Mam ustawioną wartość początkową od której później są wykonywane ekspozycję o krokach +2EV i -2EV. Trochę mnie to dziwi ponieważ, w swoim wysłużonym fuji s5600 zmieniał się wyłącznie czas otwarcia migawki, a tutaj ku mojemu zdziwieniu, zmienia się i migawka i przysłona. Moje pytanie zatem brzmi, czy tak po prostu ma być i w zależności od potrzeb mam sobie wybrać tryb Av lub Tv, czy po prostu mój korpus ma jakiegoś "buga".
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Snejku, a ISO jak masz ustawione? Bo jeżeli AUTO to tak może być. Spróbuj ustawić stałe ISO. Ktoś tu kiedyś pisał o podobnym problemie, tylko nie bardzo pamiętam kiedy i przy jakiej okazji. Chociaż tak naprawdę to nie wiem czy w trybie "M" można ustawić bracketing. Pzdr.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Snejku mam to samo w K-3. Robię po prostu na priorytecie przysłony bracketing i jest ok :)
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
powalos, w trybie M nie można ustawić Auto ISO.

Snejku, a co masz przypisane do zielonego przycisku w trybie M? Wejdź w programowanie przycisków i sprawdź, ale podejrzewam, że jest to PLine (po naciśnięciu przycisku aparat dobiera oba parametry). Ustaw AvShift, wtedy będzie dobierał tylko przysłonę do ustawionego czasu migawki lub TvShift, wtedy dobierze prędkość migawki do ustawionej przysłony. Ciebie jak mniemam interesuje ta druga opcja.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
bakulik napisał/a:
powalos, w trybie M nie można ustawić Auto ISO.

fakt :oops: Pzdr.
 

Snejku  Dołączył: 03.08.2016
Cytuj
bakulik napisał/a:

Snejku, a co masz przypisane do zielonego przycisku w trybie M? Wejdź w programowanie przycisków i sprawdź (...) TvShift, wtedy dobierze prędkość migawki do ustawionej przysłony.

Właśnie o to mi chodziło! Dziękuję bardzo :-> .

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach