automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
Panowie nie moge sobie poradzić. Jak działa i jak włączyć "focus peaking" aby widzieć na ekranie obszary w zakresie ostrości przy manualnym ostrzeniu obiektywem DA.
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
LV>info>kontrola ostrości wł. (peak on) o to chodzi?
 

automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
Dziękuję bardzo, znaczy się ta kaszka co ją miałem to focus peak. A ja szukałem zielonych kwadratów jak od AF. :oops:
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
http://www.ricoh-imaging....ital/ks2_s.html

Jest nowy firmware - dodana obsługa elektromagnetycznego sterowania przysłoną w nowym składanym 55-300, ale w przeciwieństwie do poprzedniej wersji V1.11 pojawiła się też na liście zmian "Improved stability for general performance.", więc przy okazji mogli coś jeszcze poprawić.
 

automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
WuWu84 napisał/a:
http://www.ricoh-imaging.co.jp/english/support/digital/ks2_s.html

Jest nowy firmware - dodana obsługa elektromagnetycznego sterowania przysłoną w nowym składanym 55-300, ale w przeciwieństwie do poprzedniej wersji V1.11 pojawiła się też na liście zmian "Improved stability for general performance.", więc przy okazji mogli coś jeszcze poprawić.

Czyli furtka dla słoików kundelków......
 

WuWu84  Dołączył: 25.09.2007
Cytuj
automaciek napisał/a:
Czyli furtka dla słoików kundelków......

Nie rozumiem - jakiś niezależny producent deklarował, że zastosuje takie sterowanie przysłoną w wersji obiektywu dla pentaksa?
 

automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
Wszyscy zewnetrzni producenci robią obiektywy z elektryczną przesłoną i nie po drodze jest im wersja z mechaniką tylko dla pentaxa. W tej chwili wystarczy w nowej konstrukcji np. dla Canona zmienić bagnet i oprogramowanie i już mamy słoik dla pentaxa. Tak to widzę.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
automaciek napisał/a:
W tej chwili wystarczy w nowej konstrukcji np. dla Canona zmienić bagnet i oprogramowanie i już mamy słoik dla pentaxa. Tak to widzę.
Trudno dokładnie powiedzieć jaki będzie zakres zmian, ale na pewno będzie dużo łatwiej wyprodukować wersję z bagnetem K. :-D
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Trudno dokładnie powiedzieć jaki będzie zakres zmian, ale na pewno będzie dużo łatwiej wyprodukować wersję z bagnetem K.


Oby! Sigmy czekają :-D
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Oj tak, 50-100 /1,8... 50 Art...
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
MAX581 napisał/a:
Oj tak, 50-100 /1,8...


Jeden z powodów, dla którego warto zostać przy aps-c... aczkolwiek ostatnio wysyłałem maila do S z zapytaniem czy przewidują bagnet K - niestety, "na chwilę obecną nie".
 

automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
Jeszcze im zejdzie zanim ruszą tyłki. Ale gdy zobaczą że Pentax niczym Feniks z popiołów się odradza, i że kasa sprzed nosa ucieka........
 
sadowski25  Dołączył: 16.10.2008
Cytuj
Da się jakoś wymusić w K-S2 tryb HSS dla lampy po kabelku?
Potrzebuję tego przy lampach studyjnych. (Freepower CY-300K)
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
sadowski25 napisał/a:
Da się jakoś wymusić w K-S2 tryb HSS dla lampy po kabelku?
A jaki masz kabelek?
 
filipolny  Dołączył: 28.10.2016
Cytuj
Panowie mogę Was zapytać o 2 rzeczy.

Czy w P. K-S2 da radę wyłączyć podświetlenie migawki, lub przynajmniej mocno stłumić ten wyróżniający się gadzet ?

Czy do K-S2 można dokupić tzw. "Slimcase" ?
Chodzi mi o coś takiego
http://allegro.pl/canon-6...6606157426.html
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
Masz na myśli podświetlenie spustu migawki? Znajdziesz je w ustawieniach - "kontrolki" tam je wyłączysz
 

Snejku  Dołączył: 03.08.2016
Cytuj
Chciałbym zapytać posiadaczy korpusu K-S2 o pewną rzecz. Czy będąc w trybie M, podczas robienia HDR'ów bracketingiem zmienia Wam się przesłona podczas wykonywania serii trzech zdjęć? Bo u mnie tak i niestety nie wiem jak temu zaradzić. Ustawiam czas, wstępnie przesłonę, a po naciśnięciu migawki wykonują się trzy zdjęcia i pierwsze jest wedle wybranej przesłony a reszta jak sobie aparat wybierze. W trybie priorytety przesłony jest ok, jednak w trybie M, nie mam pojęcia dlaczego aparat sam sobie dobiera później parametry. Czy ktoś z Was też tak ma i sobie z tym jakoś poradził?
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Snejku, no jeżeli masz ustawiony stały czas to przysłona musi się zmieniać, aby wykonać serię zdjęć o różnej ekspozycji. Pzdr.
 

Snejku  Dołączył: 03.08.2016
Cytuj
Tyle tylko, że czas migawki również się zmienia. Mam ustawioną wartość początkową od której później są wykonywane ekspozycję o krokach +2EV i -2EV. Trochę mnie to dziwi ponieważ, w swoim wysłużonym fuji s5600 zmieniał się wyłącznie czas otwarcia migawki, a tutaj ku mojemu zdziwieniu, zmienia się i migawka i przysłona. Moje pytanie zatem brzmi, czy tak po prostu ma być i w zależności od potrzeb mam sobie wybrać tryb Av lub Tv, czy po prostu mój korpus ma jakiegoś "buga".
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Snejku, a ISO jak masz ustawione? Bo jeżeli AUTO to tak może być. Spróbuj ustawić stałe ISO. Ktoś tu kiedyś pisał o podobnym problemie, tylko nie bardzo pamiętam kiedy i przy jakiej okazji. Chociaż tak naprawdę to nie wiem czy w trybie "M" można ustawić bracketing. Pzdr.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach