Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Panowie pomocy!
Zawiesił mi się komputer i po restarcie przy próbie uruchomienia Lightrooma 6 pojawiło się takie okienko:

Co zrobić, żeby Lightroom znów zadziałał? No i żeby nie utracić wielu godzin pracy (trochę zdjęć mam obrobionych lecz nie wyeksportowanych do jpg).
Pliki xmp w katalogu z RAWami mam zapisane, ale ja już niczego pewnym nie jestem...
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Postaram się wytłumaczyć i może się uda. Jeśli wiesz gdzie jest katalog biblioteki lr to idź do tego folderu. W tym folderze będziesz miał główny plik katalogu nazwany tak jak biblioteka. W zależności od ilości zdjęć będzie miał rożna wielkość, a bezpośredni dwuklik odpali LR. I tak, samo odpalenie z tego folderu tej biblioteki nic Tobie nie da. Jest jakiś błąd w nazwach katalogów. Jesli usuniesz wszystkie katalogi wokół to prawdopodobnie bez problemów odpalisz bibliotekę. Bedzie na nowo robić podglądy, które sa wlasnie przechowywane w tych podkatalogach, ale zachowasz cała prace. A wiec...Wytnij dla bezpieczeństwa i gdzieś w dowolnym miejscu wklej katalogi w których są podkatalogi zaczynające się od liter alfabetu. W zasadzie wszystkie katalogi przenieś gdzieś w inne miejsce. Ale katalog biblioteki pozostaw. Jeśli będzie sam możesz go kliknąć dwa razy, lub normalnie włącz Lr. Powinno pomóc.

 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
M.K dzięki! :-B Jak tylko wrócę z Bieszczad uczynię tak jak radzisz.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Ja też jak wrócę w czwartek będę mógł na bieżąco pomoc
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Witam wszystkich.
Mam problem ze swoim Lightroom'em. Jest taki zamulony że się nie da na nim pracować. Każda operacja pędzlem czy też przesuwanie zdjęcia w rozmiarze 1:1 trwa około 30 sekund i w tym czasie program stoi dęba.
Nawet eksport jednego zdjęcia trwa około 2 minut.
Stało się to całkiem nie dawno, jednak wcześniej też nie powalał swoją prędkością.Nie zauważyłem żeby kiedykolwiek zużycie procesora było większe niż 45%
Wszelkie ustawienia mam standardowe, tylko zwiększyłem Camera Raw Cache Size do 10GB.
Komputer wydaje się być o dość przyzwoitych parametrach przy których ten program powinien śmigać:
Procesor i7 7700k, 16GB RAM PC3000, VGA on board, płyta z chipsetem Z270,dysk SSD Crucial MX200 + drugi HDD jako magazyn danych, Windows 10 64bit

Oto dane z system info z Lightroom'a:
Lightroom version: 6.10 [ 1111918 ]

License: Perpetual
Operating system: Windows 10
Version: 10.0
Application architecture: x64
System architecture: x64
Logical processor count: 8
Processor speed: 4,2 GHz
Built-in memory: 16246,6 MB
Real memory available to Lightroom: 16246,6 MB
Real memory used by Lightroom: 6679,5 MB (41,1%)
Virtual memory used by Lightroom: 9672,4 MB
GDI objects count: 844
USER objects count: 2384
Process handles count: 1207
Memory cache size: 620,2MB / 3805,6MB (16,3%)
Maximum thread count used by Camera Raw: 8
Camera Raw SIMD optimization: SSE2,AVX,AVX2
Camera Raw virtual memory: 1507MB / 8123MB (18%)
System DPI setting: 96 DPI
Desktop composition enabled: Yes
Displays: 1) 1920x1200
Input types: Multitouch: No, Integrated touch: No, Integrated pen: No, External touch: No, External pen: No, Keyboard: No
Graphics Processor Info:
Intel(R) HD Graphics 630
Check OpenGL support: Passed
Vendor: Intel
Version: 3.3.0 - Build 21.20.16.4534
Renderer: Intel(R) HD Graphics 630
LanguageVersion: 3.30 - Build 21.20.16.4534
Application folder: C:\Program Files\Adobe\Adobe Lightroom
Library Path: C:\Users\RAD\Pictures\Lightroom\Lightroom Catalog.lrcat
Settings Folder: C:\Users\RAD\AppData\Roaming\Adobe\Lightroom
Installed Plugins:
1) Canon Tether Plugin
2) Facebook
3) Flickr
4) Leica Tether Plugin
5) Nikon Tether Plugin
Config.lua flags: None
Adapter #1: Vendor : 8086
Device : 5912
Subsystem : 86941043
Revision : 4
Video Memory : 128
Adapter #2: Vendor : 1414
Device : 8c
Subsystem : 0
Revision : 0
Video Memory : 0
AudioDeviceIOBlockSize: 1024
AudioDeviceName: Głośniki (ASUS Xonar D2 Audio Device)
AudioDeviceNumberOfChannels: 2
AudioDeviceSampleRate: 44100
Build: LR5x8
Direct2DEnabled: false
GL_ACCUM_ALPHA_BITS: 16
GL_ACCUM_BLUE_BITS: 16
GL_ACCUM_GREEN_BITS: 16
GL_ACCUM_RED_BITS: 16
GL_ALPHA_BITS: 8
GL_BLUE_BITS: 8
GL_DEPTH_BITS: 24
GL_GREEN_BITS: 8
GL_MAX_3D_TEXTURE_SIZE: 2048
GL_MAX_TEXTURE_SIZE: 16384
GL_MAX_TEXTURE_UNITS: 8
GL_MAX_VIEWPORT_DIMS: 16384,16384
GL_RED_BITS: 8
GL_RENDERER: Intel(R) HD Graphics 630
GL_SHADING_LANGUAGE_VERSION: 4.40 - Build 21.20.16.4534
GL_STENCIL_BITS: 8
GL_VENDOR: Intel
GL_VERSION: 4.4.0 - Build 21.20.16.4534
GPUDeviceEnabled: false
OGLEnabled: true

Proszę o pomoc, nie jestem zbyt biegły w Lightroom'ie.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zasada jest prosta, najpierw cofnij ostatnią zmianę.
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Operacja cofnięcia za pomocą Ctrl+z ? bo tak robiłem i nic to nie daje, samo wykonanie operacji też trwa dość długo.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Może to nie problem z LR tylko z tym co się dzieje w tle? Ja pracuję na starodawnym Pentium E5200 i jest zwłoka, ale leciutka, głównie wtedy gdy komputer jeszcze kończy jakieś operacje w tle.
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Patrzyłem w opcja wydajności Windowsa, podczas pracy w Lightroom'ie obciążenie procesora i zasoby pamięci nie osiągają wartości większych niż 40% i to w momencie gdy Lightroom stoi dęba.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
A dysk? Może on nie wyrabia. Wyczyść folder cache i najlepiej przenieś go na inny fizycznie dysk.
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Dysk jest dość szybki to ssd, jutro sprawdzę z tym cashem,chociaż system mam dość świeży, około 3 miesiące , jednak w Library program działa szybko, tylko w Develop jest tragedia.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
A masz włączone wsparcie karty graficznej (nie pamiętam, jak to się nazywa, a teraz nie mogę sprawdzić)? Jeśli tak, to spróbuj wyłączyć.
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Tak, wiem o co chodzi. Mam to wyłączone, ponieważ nie mam oddzielnej VGA tylko zintegrowaną z procesorem.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Miałem taki sam problem z LR 4 kilka lat temu. wystąpił, gdy miałem problem z kartą graficzną i musiałem używać tej na płycie głównej. Twoja konfiguracja na to wskazuje. Pożycz grafikę klasy GeForce 650 lub wyżej. I sprawdz. Drugie co mi się nasuwa to przeładowana biblioteka, ale piszesz, że komp jest trzy miesiące po reinstalacji.

 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Do Lightroom'a mam zaimportowane raptem ze 30 zdjęć, jeśli chodzi o grafikę to wydaje mi się że procesor tej klasy powinien sobie radzić bez problemu, wcześniej miałem core 2 duo E8400, grafikę 9600GT i 4GB ramu i jakoś to działało. Może spróbuję przeinstalować Lightroom'a na nowo?
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
_rado napisał/a:
dysk SSD Crucial MX200
Aktualizowałeś firmware? Jeśli nie, to zdecydowanie polecam gdy jest jakieś nowszy.

 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Dzięki za sugestię, firmware nie aktualizowałem.
...
Aktualizacja firmware nic nie wniosła.

 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
M.K napisał/a:
Postaram się wytłumaczyć i może się uda. Jeśli wiesz gdzie jest katalog biblioteki lr to idź do tego folderu. W tym folderze będziesz miał główny plik katalogu nazwany tak jak biblioteka. W zależności od ilości zdjęć będzie miał rożna wielkość, a bezpośredni dwuklik odpali LR. I tak, samo odpalenie z tego folderu tej biblioteki nic Tobie nie da. Jest jakiś błąd w nazwach katalogów. Jesli usuniesz wszystkie katalogi wokół to prawdopodobnie bez problemów odpalisz bibliotekę. Bedzie na nowo robić podglądy, które sa wlasnie przechowywane w tych podkatalogach, ale zachowasz cała prace. A wiec...Wytnij dla bezpieczeństwa i gdzieś w dowolnym miejscu wklej katalogi w których są podkatalogi zaczynające się od liter alfabetu. W zasadzie wszystkie katalogi przenieś gdzieś w inne miejsce. Ale katalog biblioteki pozostaw. Jeśli będzie sam możesz go kliknąć dwa razy, lub normalnie włącz Lr. Powinno pomóc.


Niestety nie mogę nadal uruchomić Lightrooma. :-? Zastanawiam się, czy nie lepiej będzie odinstalować Lightroom i zainstalować od nowa. Potem importować pliki wraz z metadanymi...

 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Marek, LR działa w oparciu o biblioteki. Masz uszkodzoną bibliotekę, a nie program. Dokopałeś się do biblioteki? Usunięcie wszystkich danych(kazałem Ci przekopiować dane)rozwiązuje ten problem. Poza tym LR w odstępach cotygodniowych robi kopię biblioteki. Możesz odpalić kopię i stracisz tydzień roboty. Chyba, że nie robisz kopii bibliotek.

[ Dodano: 2017-05-05, 14:13 ]


[ Dodano: 2017-05-05, 14:18 ]
Usuń albo wytnij i gdzieś wklej - w folder na pulipcie chociażby - pliki z rozszerzeniem lrcat.lock oraz lrcat-journal, oraz do tego cały folder previews.lrdata. Możesz zostawić folder backups - tam są backupy biblioteki. Jak to zrobisz, wróć do tego miejsca kliknij bibliotekę - ten plik z oznaczeniem LR.

 

Marek  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
M.K, nie krzycz na mnie! :-P
Uprzednio nie wyrzuciłem wszystkiego i zapewne dlatego nie zadziałało. Po usunięciu reszty folderów i plików Lightroom śmiga aż miło. :-)
Wolno mi to szło, gdyż byłem trochę zabiegany.
Dzięki serdeczne! :-) :-B

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach