komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Cóż. "7" nie będzie. :-( Więcej informacji na stronach Adobe. Ogólnie rzecz biorąc - od 12,29 € z VAT miesięcznie. Znaczy to ponad 600 zł rocznie. To znacznie drożej niż dotychczasowe "upgrade" do poprzednich wersji, jeśli ktoś miał wersję "pudełkową".
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
komtur napisał/a:
To znacznie drożej niż dotychczasowe "upgrade" do poprzednich wersji, jeśli ktoś miał wersję "pudełkową".

Ale w tej cenie masz dwa produkty: Lightrooma i Photoshopa, w dodatku na dwa urządzenia. Więc Twoje wyliczenia nie do końca są prawdziwe.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Enzo napisał/a:
Ale w tej cenie masz dwa produkty: Lightrooma i Photoshopa, w dodatku na dwa urządzenia. Więc Twoje wyliczenia nie do końca są prawdziwe.
Ale jak komuś wystarcza LR i nie potrzebuje PS-a to czemu musi go kupować? A wersję pudełkową LR też można instalować na dwa urządzenia. Można było jeszcze zanim adobe "wymyśliło" te abonamenty. :-/
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Enzo napisał/a:
Więc Twoje wyliczenia nie do końca są prawdziwe.

No tak. Ale jeśli chcę tylko Lr, to będzie stara cena? ;-) Nowy Lightroom CC bez Photoshopa kosztuje też 12,29 €.
ZbyszekB napisał/a:
Ale jak komuś wystarcza LR i nie potrzebuje PS-a to czemu musi go kupować?

No właśnie. Dokładnie tak jest w moim przypadku. I chyba nie jestem jedyny.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Ale jak komuś wystarcza LR i nie potrzebuje PS-a to czemu musi go kupować?

Bo nie ma innej opcji. Sam jestem teraz w planie CC i jeśli nie zaproponują czegoś bardziej racjonalnego, to w maju przyszłego roku się wypiszę.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Za 540 zł zakupiłem wersję BOX LR 6 i to mi wystarcza. PS nie potrzebuję. Choćbym nie wiem jak liczył to i tak jest taniej niż najtańszy roczny abonament. Wersja BOX może być zainstalowana na dowolnej ilości komputerów z W lub L, tyle, że aktywna może być jednocześnie na dwóch. Wystarczy deaktywować na jednym (bez deinstalacji) i aktywować na innym dowolnym.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Jako że jestem właścicielem 6 box niestety weszła 7 bez wersji pudełkowej. Raczej to było wiadome po rewelacyjnych wieściach że pakiety znoszą złote jaja dla firmy i zapewniają stałe wpływy do kasy. Wiązanie się abonamentem w takich warunkach przelicznikowych nie pracując zawodowo w fotografii mija się z celem. Zostaje tylko obserwacja konkurencji, albo przekonanie się do niej. Zostaje przy 6 box kolejny raz mi się spłaca.
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Ja dawno, dawno temu kupiłem Lr 4 za jakieś tam ~550 zł. Potem "upgrady" były po jakieś 250 zł (mniej więcej). Tanio. I chyba było za tanio. Korzystając z Lr czysto hobbystycznie zastanawiam się więc nad alternatywą, chociaż nie ukrywam, że efekty działania Lr zawsze mnie satysfakcjonowały. Czas głębiej przyjrzeć się np. DxO ;-)
 

wuzet  Dołączył: 12.08.2009
Cytuj
Czy ktoś z Was przesiadał z LR5 na LR6 ? Warto ? Mam LR5 (dokładnie wersję LR5,7) i zastanawiam sie czy nie zrobić apgrejtu do 6, która jest ostatnią już chyba wersją pudełkową.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
wuzet napisał/a:
Czy ktoś z Was przesiadał z LR5 na LR6 ? Warto ? Mam LR5 (dokładnie wersję LR5,7) i zastanawiam sie czy nie zrobić apgrejtu do 6, która jest ostatnią już chyba wersją pudełkową.
Kiedyś używałem Lr6 w tej wersji abonamentowej, ale dałem sobie spokój i zrezygnowałem, jak tylko nadarzyła się okazja i powróciłem do posiadanej wcześniej wersji 5.7.1. Oprócz narzędzia "Dehaze" nic mi nie brakuje. Ciekaw jestem, co poprawiono w najnowszej wersji, więc może na próbę zainstaluję.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Kytutr, to co przychodzi mi do głowy, tak na szybko to: tworzenie panoram i uproszczony panel korekcji obiektywów. Pzdr.

P.S.
Gdy miałem zainstalowane obie wersje to nie chciały pracować "równolegle". Po otwarciu LR6 i próbie otwarcia LR5, ta otwierała się jako "6". Podobnie było w drugą stronę. Trzeba było zamknąć jedną wersję aby pracować na drugiej.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
powalos napisał/a:
tworzenie panoram

To często wykorzystuję, wcześniej korzystałem z PSE, który dostałem ze skanerem. Jest chyba też HDR, jeśli ktoś tego używa.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Do panoram (które kiedyś uwielbiałem składać, ale jakoś mi przeszło) używam Hugina.
Od porzucenia Lightrooma powstrzymuje mnie zakupiony specjalnie dla tej aplikacji zestaw ustawień Really Nice Images pozwalający symulować różne klisze. Efekty są na tyle interesujące, że trudno byłoby mi się z nimi pożegnać.
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Kytutr napisał/a:
Od porzucenia Lightrooma powstrzymuje mnie zakupiony specjalnie dla tej aplikacji zestaw ustawień Really Nice Images pozwalający symulować różne klisze. Efekty są na tyle interesujące, że trudno byłoby mi się z nimi pożegnać.

RawTherapee + Hald CLUT i po kłopocie. :->
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Kerebron napisał/a:
RawTherapee + Hald CLUT i po kłopocie. :->


Może i masz rację ale dla mnie - myślę, ze nie tylko - RAW Therapee jest bardzo nieintuicyjny. Zbyt dużo ma tych suwaków i zbyt mało intuicyjnie się go obsługuje (wiem, że nie trzeba korzystać z wszystkich). To jak jazda autem z półautomatem lub skrzynią sekwencyjną a jazdą z manualną 15 biegową. ;-) :-)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
wuzet napisał/a:
Czy ktoś z Was przesiadał z LR5 na LR6 ? Warto ? Mam LR5 (dokładnie wersję LR5,7) i zastanawiam sie czy nie zrobić apgrejtu do 6, która jest ostatnią już chyba wersją pudełkową.
Co prawda przesiadałem się z wersji 4, ale moim zdaniem warto. Oczywiście wszystko zależy od tego, czy będziesz wykorzystywać nowe narzędzia. Wbrew pozorom składanie panoram i tworzenie plików HDR czasami mi się zdarza i dzięki "6" niepotrzebne okazały się dodatkowe programy - plusem jest to, żę po złożeniu panoramy, mamy wielki plik wynikowy DNG, nad którym możemy pracować, jak nad zwykłym RAWem. Do szóstki doszedł filtr radiacyjny - nie sądziłem, że tak często będę z niego korzystał. Znacznie ułatwia pracę, choć oczywiście można go z powodzeniem zastąpić zwykłym pędzlem. Jednak najważniejszą jak dla mnie nowością, była możliwość malowania/usuwania dowolnej maski filtra (połówkowego, pędzla czy radialnego) za pomocą pędzelka.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Kytutr, dehaze pod LR 6 można sobie doinstalować jako plugin
 

eR Gie  Dołączył: 26.12.2015
Cytuj
Szkoda że subskrypcja nie wygląda podobnie jak w Netflix, że możesz zrezygnować w każdym momencie :-(
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
eR Gie napisał/a:
Szkoda że subskrypcja nie wygląda podobnie jak w Netflix, że możesz zrezygnować w każdym momencie :-(

No to wciągamy to na listę zażaleń do Adobe, zbieramy na forum 100 podpisów i wysyłamy. Nawet taki gigant, jak Adobe, będzie się musiał ugiąć ;-)
 

eR Gie  Dołączył: 26.12.2015
Cytuj
Kytutr, na prezydenta :mrgreen:

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach