plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
powalos napisał/a:
tworzenie panoram

To często wykorzystuję, wcześniej korzystałem z PSE, który dostałem ze skanerem. Jest chyba też HDR, jeśli ktoś tego używa.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
Do panoram (które kiedyś uwielbiałem składać, ale jakoś mi przeszło) używam Hugina.
Od porzucenia Lightrooma powstrzymuje mnie zakupiony specjalnie dla tej aplikacji zestaw ustawień Really Nice Images pozwalający symulować różne klisze. Efekty są na tyle interesujące, że trudno byłoby mi się z nimi pożegnać.
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
Kytutr napisał/a:
Od porzucenia Lightrooma powstrzymuje mnie zakupiony specjalnie dla tej aplikacji zestaw ustawień Really Nice Images pozwalający symulować różne klisze. Efekty są na tyle interesujące, że trudno byłoby mi się z nimi pożegnać.

RawTherapee + Hald CLUT i po kłopocie. :->
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Kerebron napisał/a:
RawTherapee + Hald CLUT i po kłopocie. :->


Może i masz rację ale dla mnie - myślę, ze nie tylko - RAW Therapee jest bardzo nieintuicyjny. Zbyt dużo ma tych suwaków i zbyt mało intuicyjnie się go obsługuje (wiem, że nie trzeba korzystać z wszystkich). To jak jazda autem z półautomatem lub skrzynią sekwencyjną a jazdą z manualną 15 biegową. ;-) :-)
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
wuzet napisał/a:
Czy ktoś z Was przesiadał z LR5 na LR6 ? Warto ? Mam LR5 (dokładnie wersję LR5,7) i zastanawiam sie czy nie zrobić apgrejtu do 6, która jest ostatnią już chyba wersją pudełkową.
Co prawda przesiadałem się z wersji 4, ale moim zdaniem warto. Oczywiście wszystko zależy od tego, czy będziesz wykorzystywać nowe narzędzia. Wbrew pozorom składanie panoram i tworzenie plików HDR czasami mi się zdarza i dzięki "6" niepotrzebne okazały się dodatkowe programy - plusem jest to, żę po złożeniu panoramy, mamy wielki plik wynikowy DNG, nad którym możemy pracować, jak nad zwykłym RAWem. Do szóstki doszedł filtr radiacyjny - nie sądziłem, że tak często będę z niego korzystał. Znacznie ułatwia pracę, choć oczywiście można go z powodzeniem zastąpić zwykłym pędzlem. Jednak najważniejszą jak dla mnie nowością, była możliwość malowania/usuwania dowolnej maski filtra (połówkowego, pędzla czy radialnego) za pomocą pędzelka.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Kytutr, dehaze pod LR 6 można sobie doinstalować jako plugin
 

eR Gie  Dołączył: 26.12.2015
Cytuj
Szkoda że subskrypcja nie wygląda podobnie jak w Netflix, że możesz zrezygnować w każdym momencie :-(
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
eR Gie napisał/a:
Szkoda że subskrypcja nie wygląda podobnie jak w Netflix, że możesz zrezygnować w każdym momencie :-(

No to wciągamy to na listę zażaleń do Adobe, zbieramy na forum 100 podpisów i wysyłamy. Nawet taki gigant, jak Adobe, będzie się musiał ugiąć ;-)
 

eR Gie  Dołączył: 26.12.2015
Cytuj
Kytutr, na prezydenta :mrgreen:
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
eR Gie, no raczej nie będę mógł łączyć urzędu prezydenta z funkcją ambasadora :-)
 

eR Gie  Dołączył: 26.12.2015
Cytuj
Coś wymyślisz ;-)
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
Lightroom będzie dostępny w dwóch wersjach

http://www.fotopolis.pl/n...rogramach-adobe
 

eR Gie  Dołączył: 26.12.2015
Cytuj
szukam tej opcji za 9,9$ i nie widzę :-/
 
darkduch  Dołączył: 29.06.2008
Cytuj
Mnie się właśnie pobrał i zainstalował ten nowy "classic" zamiast "cc" i szczerze mówiąc kliknąłem coś na pół śpiąco, ale całe szczęście że nie usunęło ustawień i rzeczy które na nim miałem. Opcja automatycznego maskowania przy filtrach gradientowych całkiem spoko.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
eR Gie napisał/a:
szukam tej opcji za 9,9$ i nie widzę :-/
No właśnie! W USA kupisz bez problemu za 9.9$/m-c co daje około 430zł na rok. Natomiast w Polsce trzeba wydać 12,29€/m-c co daje około 630zł na rok. A więc wszystko w normie czyli w USA zarabiają od nas znacznie więcej a a płacą wyraźnie mniej. Żeby cena takiego abonamentu za wersję Classic była w okolicach 300 - 350zł to jeszcze bym się zastanowił a tak niech sobie wsadzą tą nową wersję w buty. Na szczęście Pentax ma DNG.

 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Hm.... $9,9 is mni wincy 38 złoty, ewentualnie 42 ( zalezy od kursu). Skądeś Waść wziął 430???
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Cytat
zorzyk napisał/a:
Skądeś Waść wziął 430???

To za rok tyle ;-)
 

eR Gie  Dołączył: 26.12.2015
Cytuj
mnie jakoś wersja "cloud" nie interesuje, bo nie wiem jak szybki internet będzie i gdzie.
myślałem o wersji pudełkowej za 600 zł, ale syn korzysta z PS, ja z LR i to na dwóch komputerach, więc kolejny rok poszliśmy w subskrypcję.
no szkoda, że to tyle musi kosztować :-|
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
zorzyk napisał/a:
Hm.... $9,9 is mni wincy 38 złoty, ewentualnie 42 ( zalezy od kursu). Skądeś Waść wziął 430???
Zapomniałem dopisać że to za rok czyli 12 miesięcy. :-P
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Z tego co czytałem i z tego co widzę to z nowym LR 7 szału nie ma. Trochę przyśpieszył program, ale prawdę mówiąc to już wcześniej mogli by o to zadbać. Kilka dodatków musieli dodać żeby coś nowego wyszło dalej LR jest LR a PS jest PS. Wszystko wywalili w przestrzenie zewnętrzne w razie padu, albo włamania różnie to może wyglądać. Tak więc nie mam parcia na LR 7 szkoda kasy. Ewentualnie przyglądnę się konkurencji, coś po testuje może podejdzie albo wzmocni obróbkę. Jedynie mam nadzieje, że jakaś aktualizacja nie popsuje mi LR 6 box. Wszystkie nasze aparaty P czy szkła są obsługiwane po staremu Adobowemu. I chyba jest jeden plus tego wszystkiego coraz więcej ludzi będzie się oglądać za alternatywą i konkurencja będzie promowana i dodatkowo motywowana do pracy.

[ Dodano: 2017-10-21, 16:54 ]
Sposób na przyśpieszenie LR 6 - u mnie działa:
Cały proces jest bardzo prosty i dotyczy Lightrooma od wersji CC2015.10 (6.10), a szczegółowo wygląda następująco:

1. Otwórz Lightroom.
2. Wywołaj z menu Lightroom polecenie „Preferences”.
3. Gdy pojawi się okno dialogowe Preferencje, wybierz zakładkę Presets.
4. Kliknij przycisk oznaczony „Show Lightroom Presets Folder …”
5. Lightroom pokaże folder z predefiniowanymi folderami w Finderze / Eksploratorze.
6. Teraz przejdź do https://adobe.ly/2oqzWOX i pobierz plik config.lua i skopiuj go do folderu Lightroom.
7. Zamknij i ponownie uruchom aplikację Lightroom. Zmiany zostały wprowadzone i możesz wykonaywac dalej swoją edycje w normalny sposób.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach