piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
  [obiektyw] Problem z smc 80-320 4,5-5,6 Cytuj
Własnie dotarł do mnie zanabyty drogą kupną z ebay.de obiektyw jak w temacie i po podłączeniu do K10D na górnym wyświetlaczu (w miejscu dla przysłony) pokazuje się tylko F--. Wg opisu miał działać bezbłędnie. MOże ktoś wie, co to za czort?
 

alkos  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
piotr_luk napisał/a:
Wg opisu miał działać bezbłędnie. MOże ktoś wie, co to za czort?


Pozycja przyslony na "A" ?
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
alkos napisał/a:
piotr_luk napisał/a:
Wg opisu miał działać bezbłędnie. MOże ktoś wie, co to za czort?


Pozycja przyslony na "A" ?


Jest na"A" i nic

Migawka też nie daje się wyzwolić
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Problem może być z którym ze styków. Miałem kiedyś podobny przypadek z jakimś obiektywem: z korpusem MZ-5n było jak u Ciebie, a z SFXn było OK. Nie pamiętam co wtedy zrobiłem (czy wystarczyło przeczyszczenie cz też przekładałem kuleczki styków) ale w efekcie udało mi się reanimować obiektyw..

[ Dodano: 2007-06-02, 11:53 ]
piotr_luk napisał/a:
Migawka też nie daje się wyzwolić

Spróbuj wyłączyć AF na korpusie.
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
zorzyk napisał/a:
Spróbuj wyłączyć AF na korpusie.

Próbowałem i nic
Styki niby są w porządku (na oko) tzn. dają się lekko wdusić i wracają bez oporów
 
marcin711  Dołączył: 08.01.2007
Cytuj
Coś ze stykami a może z softem, mam to samo po założeniu telekonwertera (vivitarx2)
przesłona się zmienia - widać to dopiero w exifie. ale cały czas miga F--.

styki chyba są OK skoro przesłona pracuje?
Ktoś sugerował, że po zmianie softu na nowszy to się zmieni. ale jaszcze nie próbowałem.
 

Gwiazdor  Dołączył: 05.03.2007
Cytuj
Poruszaj obiektywem w bagnecie lewo-prawo. Tak samo mam z Tokiną i FA, czasami nie dokładnie się ustawią i nie kontaktują.
Aparat kontaktuje się z obiektywem tylko po włączeniu zasilania, więc za każdym razem musisz robić OFF-ON po poruszeniu. O dziwo nigdy w trakcie robienia zdjęć kontakt sie nie urywa, tylko po włączeniu czasami body "nie wiedzi" obiektywu.
BTW: Nie pyta sie o ogniskową? Mi w takich sytuacjach zawsze pyta o ogniskową, tak jak z obiektywami bez styków.
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
marcin711 napisał/a:
widać to dopiero w exifie

Ale do tego trzeba zrobić zdjęcie, a ja nie mogę nawet wyzwolić migawki.
Ten dings od przesłony chodzi, jak go ruszam palcem.
Soft mam 1.10
 
marcin711  Dołączył: 08.01.2007
Cytuj
Ja też muszę przełączyć na manual focus , bo inaczej nie wyzwolę migawki.

Na manualu jak pisałem można normalnie cykać, miga F--, zmiany przesłony widać w exifie.

Mam kasetkę, ostatni soft do kadyszki to chyba 1.20?

Jak pomoże zmiana, napisz to i ja może zmienię :-)
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
Na MF też nic, głaszczę, dociskam, chucham, dmucham, obracam w lewo, w prawo i też nic.
 

zorzyk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Możesz spróbować z innym korpusem (cyfrowym albo analogowym AF) ?
 
marcin711  Dołączył: 08.01.2007
Cytuj
Łączę się z tobą w bólu , ale na tym moja wiedza się kończy.
coś może faktycznie ze stykami :cry:
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
zorzyk napisał/a:
Możesz spróbować z innym korpusem (cyfrowym albo analogowym AF) ?

Niestety nie.
 
DaKo  Dołączył: 09.05.2007
Cytuj
Witam.
Ja używam ten sam obiektyw z aparatem K100D. Przesłonę mam ustawioną na "A", apart ustawia ją automatycznie od 4,5 do 5,6. Po pierwszym podłączeniu obiektyw tez mi nie działał. Należy zmienić konfigurację w opcjach apartu. W menu zmieniłem Using aperture ring na pozycje 2 czyli permitted i aparat współpracuje bez problemu z obiektywem. Można śmiało wykonywać zdjęcia tylko jestem ograniczony wartością przesłony (4,5 - 5,6). Zmiana przesłony na aparacie nic nie daje. AF działa poprawnie, zdjęcia są naświetlane poprawnie.
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
DaKo napisał/a:
W menu zmieniłem Using aperture ring na pozycje 2 czyli permitted i aparat współpracuje bez problemu z obiektywem

Hipp hipp hurrrrrrrrrrrra, działa DaKo, masz u mnie duże :-B , albo skrzynkę :-B
Faktycznie zajarzył, a już chciałem resztki włosów rwać.
Dzięki wszystkim za rady i za wyrazy współczucia (na szczęście przedwczesne :lol: )
 
DaKo  Dołączył: 09.05.2007
Cytuj
No super :-) cieszę się, że działa. Podziel się wrażeniami z robienia zdjęć tym obiektywem. Możesz powiedzieć ile za niego zapłaciłeś? ponieważ ja mam pozyczony i cały czas go testuję. :-B
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
Pierwsze wrażenia:
1. Lekkie mydełko (długi kit wyraźnie ostrzejszy), ale pewnie ze względu na brak możliwości przymknięcia przysłony powyżej 5,6
2. Wagę swoją ma
3. Do widoczków pagórkowato-dolinkowatych powinien się nadać
4. Ja zapłaciłem 201€ w drodze licytacji
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Jarek robił test. Wyszło mu, że 80-320 jest ostrzejszy. Nawet sample się włóczą po forum.
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Michu napisał/a:
Jarek robił test

Ale nie zgłaszał tego typu problemów z przysłoną.
Zenza ma taki obiektyw, ciekawe jak u niego to wygląda.
Uszkodzone obiektywy czy ten typ tak ma?
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
Michu napisał/a:
Jarek robił test

A czym robił, z K10D nie wyjdziesz poza F 5,6 :-( .
Poza tym, Michu, jeszcze mi się ręce trzęsą po przejściach, jakie miałem z nim parę minut temu, więc nie bierz tego jako obiektywny test, a tym bardziej nie należy porównywać moich wątpliwych umiejętności do umiejętności Jarka.

[ Dodano: 2007-06-02, 13:23 ]
Zdano napisał/a:
Zenza ma taki obiektyw, ciekawe jak u niego to wygląda.
Uszkodzone obiektywy czy ten typ tak ma?

Trzeba by wywołać zenze do tablicy.
Dwa na raz (mój z K10D i DaKo z 100D) i to tak samo, chyba raczej ten typ tak ma, może zmiana softu rozwiązałaby ten problem, ale poluję jeszcze na 50 f1,4/f1,7 i na razie nie chcę zmianiać ze względu na możliwość regulacji ewentualnego BF/FF

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach