DaKo  Dołączył: 09.05.2007
Cytuj
znalazłem na forum ciekawy wątek http://www.manufactura.ho...opic.php?t=1943 szczególnie wypowiedź Maćka, zaraz sprawdzę to u siebie i dam znać :-D

[ Dodano: 2007-06-02, 13:45 ]
No i po testach. Zrobiłem tak jak w podanym wyżej wątku, wypowiedź Maćka.
W exifie nie widać wartości przysłony ale ten patent działa 8-) . A jak u Ciebie piotr_luk?
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
No dobra. Widzę, że na mnie padło, by zaprzyjaźnić się z wyszukiwarką.
Link do Jarkowego restu:
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1115
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
O ile pamiętam to zenza też miał jakieś problemy z komunikacją między obiektywem i body.
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
Coś nie bardzo, bo w trybie M nie AE-L nie blokuje w pozostałych trybach owszem, ale efekt podobny jak z przysłoną na "A".
Michu napisał/a:
No dobra. Widzę, że na mnie padło, by zaprzyjaźnić się z wyszukiwarką.

Michu, doceniamy twój wysiłek, zwłaszcza, że musiałeś na pewno nadwyrężyć zreumatyzowane palce, ale Jarek porównuje tam 80-320 z 70-210, a nie z tzw. "długim kitem", ale faktycznie już Jarek sygnalizował, że to inwalida i nie działa automatyka przysłony. Jakoś mi to szybciej nie wpadło w oko.
Ale co tam zdjęcia trza rabić, a nie biadolić.

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Dla odmiany ktoś porównywal długiego kita z tym 70-210.
Ale tu już moje zreumatyzowane członki odmawiają posłuszeństwa.
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
Michu napisał/a:
Ale tu już moje zreumatyzowane członki odmawiają posłuszeństwa

Ale poczucie humoru masz jeszcze, a to najważniejsze
 

Kuszelas  Dołączył: 12.11.2006
Cytuj
Cieszę się, że sprawa się wyjaśniła i możesz robić fotki, na pełnej dziurze, no ale zawsze . . .
Ja też mam to szkiełko, podpięte do K10D przenosi bez problemu ustawienie przysłony z body w pełnym zakresie. Po informacji Piotr_luka sprawdziłem to od razu, bo się trochę zestrachałem, ale na szczęście wszystko jest w porządku.
Kupiłem je na Allegro w grudniu 2006, nie będę pisał za ile bo się świeżo upieczony właściciel może trochę zdenerwować, ale to było jeszcze przed boomem i uważam, że zrobiłem dobry interes. ( przed wielkanocą taki obiektyw - black - poszedł na Allegro za 900 PLN + koszty przesyłki )
Udanych fotek - Kuszelas
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
Kuszelas napisał/a:
podpięte do K10D przenosi bez problemu ustawienie przysłony z body w pełnym zakresie.

O kurde to znowu zabiłeś mi ćwieka, może robiłeś jakieś specjalne ustawienia w menu?
A może masz nowszy model, mój ma numer seryjny: 4623444.
O dopiero teraz widzę, żes z Bytowa, ja 30 lat mieszkałem w Miastku, więc pozdrawiam ziomala.
 

Kuszelas  Dołączył: 12.11.2006
Cytuj
Nie, nic w menu nie gmerałem, podpiąłem i działał. Może jednak cóś w sytkach. A tą aperturę mam ustawioną na permited, jak ktoś wcześniej poradził.
Mam nadzieję, że po krótkim namyśle szkiełko będzie śmigało - pozdrówka & :-B x3

P.S. Numer seryjny aparatu: 2286224, obiektywu: 5818602

 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
Kuszelas, a jaki masz wgrany soft, bo ktoś sugerował, że może trzeba nowszy wgrać, ja mam 1.10
 

Kuszelas  Dołączył: 12.11.2006
Cytuj
Soft mam ten sam co Ty, 1.10
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
No to już nie wiem, może coś nie tak z tym obiektywem
 
marucha  Dołączył: 22.04.2006
Cytuj
Piotr_luk - U mnie czasem podobnie się dzieje z FA 28-105/3.2-4.5. Wystarczy trochę ruszyć obiektywem, by zaskoczyło, więc u mnie są najprawdopodobniej styki za to odpowiedzialne.

Pozdrówka
Marucha
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
marucha napisał/a:
U mnie czasem podobnie się dzieje z FA 28-105/3.2-4.5. Wystarczy trochę ruszyć obiektywem, by zaskoczyło, więc u mnie są najprawdopodobniej styki za to odpowiedzialne

Tą metodę już sprawdziłem pod każdym kątem, niestety z opłakanym skutkiem

W poniedziałek nabazgram maila do serwisu, zobaczymy, co powiedzą
 
paoollo  Dołączył: 17.09.2006
Cytuj
piotr_luk napisał/a:
K10D nie wyjdziesz poza F 5,6

mialem podobne rozterki z moją 50-tką i forumowicz Daro ;) mi pomógł,
Otóż AE-L nie działa przy ustawieniu M, (natomiast w tym ustawieniu działa tzw. green button i mozna sobie regulować ekspozycję (jeśli przysłona jest ustawiana manualnie)
Przy Av działa przycisk AE-L, ale za to przysłona jest maksymalnie otwarta niezależnie od ustawień na obiektywie ;)
 

argawen  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
paoollo, ale ten SMC 80-320 jest FA. Tam nie trzeba, szczerze mówiąc bawić sie pomiarem poprzez dodatkowa czynność w postaci naciśnięcia guziczka.
 

valdis62  Dołączył: 12.06.2006
Cytuj
Ja mam K10 oraz ten obiektyw - i działa tak jak należałoby się spodziewać po obiektywie FA, tzn. tak jak pisze Argawen - nie potrzeba żadnych metod pośrednich ani do ustawienia przesłony, ani do pomiaru światła. A to oznacza niestety, że jednak coś z Twoim obiektywem jest nie tak. Mam nadzieję, że serwis już rozpoznał taką przypadłość i naprawa tego nie okaże się zbyt "uciążliwa" dla kieszeni.
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
valdis62 napisał/a:
Mam nadzieję, że serwis już rozpoznał taką przypadłość i naprawa tego nie okaże się zbyt "uciążliwa" dla kieszeni.

Obyś był dobrym prorokiem, ale musi to być chyba jakaś przypadłość obiektywu, bo wystąpiło kilka takich przypadków

[ Dodano: 2007-06-02, 20:17 ]
valdis62, a wyświetla u ciebie wartość przysłony na górnym LCD, bo u mnie tylko F--, podobnie w wizjerze
 

valdis62  Dołączył: 12.06.2006
Cytuj
sprawdziłem - we wszystkich trybach wyświetla przysłonę prawidłowo.
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
valdis62, dzięki za info i wszystkim za pomoc

[ Dodano: 2007-06-02, 20:43 ]
W poniedziałek rozejrzę się za jakimś warsztatem w okolicy, a jak nie to kuracja w Hamburgu

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach