valdis62  Dołączył: 12.06.2006
Cytuj
jeszcze jako uzupełnienie - to wszystko o czym pisałem wcześniej dotyczy sytuacji, kiedy obiektyw jest ustawiony w trybie A (wtedy wartości przysłony wyświetla prawidłowo). Przy ustawieniu konkretnej wartości (np 8) wyświetla na LCD tylko F--.
I jeszcze tylko dla przypomnienia - aby przełączyć obiektyw w tryb A nie wystarczy przekręcić pierścienia przysłon w prawo do oporu, trzeba jeszcze nacisnąć ten dzyndzelek i przekręcić o jeden ząbek dalej :-P
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
valdis62 napisał/a:
jeszcze jako uzupełnienie - to wszystko o czym pisałem wcześniej dotyczy sytuacji, kiedy obiektyw jest ustawiony w trybie A (wtedy wartości przysłony wyświetla prawidłowo). Przy ustawieniu konkretnej wartości (np 8) wyświetla na LCD tylko F--.
I jeszcze tylko dla przypomnienia - aby przełączyć obiektyw w tryb A nie wystarczy przekręcić pierścienia przysłon w prawo do oporu, trzeba jeszcze nacisnąć ten dzyndzelek i przekręcić o jeden ząbek dalej :-P

To wszystko niestety wiemy
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Zdano napisał/a:
Michu napisał/a:
Jarek robił test

Ale nie zgłaszał tego typu problemów z przysłoną.

Właśnie zgłaszał. Dokładnie taki sam problem.

I już pisałem, że nie tylko ja tak miałem z 80-320.

I Piotr_luk, nie bardzo rozumiem, z czego się cieszysz (sorry) - ale szkło, którym można robić tylko na pełnej dziurze, nie jest szkłem sprawnym.
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Jarek Dabrowski napisał/a:
Właśnie zgłaszał

Tak, pamięć mi szwankuje.
Mnie bardzo ciekawi w czym tkwi problem, że ta sama usterka się powtarza w paru egzemplarzach tego szkła. Chciałem kupić taki obiektyw ale widzę, że to trochę totolotek.
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
Jarek Dabrowski, a ty pozbyłeś się problemu, czy obiektywu
 

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Obiektywu (zwróciłem do sprzedawcy).
 

PT  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
IMO obiektyw nadaje się do serwisu, ale usterka nie wygląda na groźną - pewnie blaszka od załączania trybu A nie jest dociskana wystarczająco mocno przez odpowiedni "popychacz" w pierścieniu przysłony i nie kontaktuje. Pytanie do właściciela szkła - czy przy poruszaniu przód-tył pierścieniem przysłony ustawionym w pozycji A aparat, choćby na chwilę, nie pokazuje na wyświetlaczu tego co trzeba?
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
PT napisał/a:
czy przy poruszaniu przód-tył pierścieniem przysłony ustawionym w pozycji A aparat, choćby na chwilę, nie pokazuje na wyświetlaczu tego co trzeba?

Nic a nic, zimny trup
 

PT  Dołączył: 13.09.2006
Cytuj
piotr_luk napisał/a:
Nic a nic, zimny trup

Hmmm... tak czy inaczej - serwis albo zwrot towaru do sprzedawcy. Problem w 100% leży w stykach informacyjnych obiektywu. Można go używać w trybie M, zadawać przesłonę ręcznie pierścieniem a światło mierzyć guzikiem, ale nie o to chodzi w obiektywie FA.
 

jacekzom  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Ten obiektyw jest naprawde wart swojej ceny, mozna nim np fajnie "poszperac" po ludziach. Kupilem nowy w sklepie za 290 Euro, i bez problemu dziala z kazdym moim Pentaxem, lacznie z DS (mam stary soft).
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
jacekzom napisał/a:
Ten obiektyw jest naprawde wart swojej ceny

Tym się kierowałem przy zakupie, niestety kupiłem "lekko" trafiony

[ Dodano: 2007-06-03, 10:16 ]
jacekzom, znasz może w Trójmieście jakiś warsztat, który zająłby się tym problemem? Na początku lipca będę na Pomorzu, to zapodałbym reanimację, w grę wchodzi jeszcze serwis, ale oni potrafią zderzeć z człowieka wszystkie siedem warstw naskórka
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
grohu, witaj w klubie, sprawdziłem i niestety twój patent nie ma u mnie zastosowania
 

Kuszelas  Dołączył: 12.11.2006
Cytuj
No cóż, ja z tego obiektywu jestem zadowolony, jedyne co mi nie pasuje, to tak jak pisał Grohu, kręcenie się przedniej soczewki przy łapaniu ostrości, co trochę utrudnia stosowanie filtrów połówkowych. Ale może mam tak jak Cypis, że jestem po prostu zadowolony z tego co posiadam. To bardzo poprawia nastrój :mrgreen:

Może pokażę jakieś fotki z tego szkła, ale nie wiem czy wyjdzie na moje :-P
Linki
1.

http://lh3.google.pl/imag....JPG?imgmax=400

2.

http://lh4.google.pl/imag....jpg?imgmax=400


Pozdrówka - Kuszelas

[ Dodano: 2007-06-03, 13:59 ]
Próba wstawienia fotek :mrgreen:
1.



2.



Mam nadzieję, że będzie widać cóś więcej, niż pogotowie ratunkowe :lol:
 
bildam  Dołączył: 19.04.2006
Cytuj
Cześć piotr_luk posiadam to szkło, z Ds-em i K10 śmiga bez zadnych problemów.Jestem z niego bardzo zadowolony, ale to może przez to że mieszkam na pomorzu i w pewnej znanej Ci miejscowości ;-) :-D a to fotki z niego z K10D http://pentax.org.pl/gale...hp?image_id=811
i DS-a
http://pentax.org.pl/gale...558&mode=search
http://pentax.org.pl/gale...565&mode=search
http://pentax.org.pl/gale...568&mode=search
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
Wysłałem zapytanie do serwisu w DE i taką oto otrzymałęm odpowiedź:
die Elektronik des Objektives ist reparatur bedürftig bitte senden Sie das Gerät an unsere Service adresse, es muß mit Reparaturkosten von ca. 130,- Euro Netto + Mwst. und Versand gerechnet werden.
Elektronika objektywu wymaga naprawy, prosze przysłać urządzenie do naszego serwisu, należy się liczyć z kosztami około 130€ netto + podatek (19%) i przesyłka :-(
 

PiotruśP  Dołączył: 09.01.2007
Cytuj
piotr_luk, jeżeli masz zdolności manualne i dobry śrubokręt to ja na Twoim miejscu odkręcił bym mocowanie bagnetu i sprawdził, czy styki (dokładnie jeden styk) ma dobre połączenie elektryczne.

Skontaktuj się jeszcze z Rendaszką z Gdańska (foto-service.pl) i zapytaj o wycenę naprawy. Ew. znam jeszcze serwis z Wawy na Tarczyńskiej 12, e-mail km [ma l pa] magma.pl - ten drugi serwis jest trochę tańszy chyba.
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
PiotruśP, dzięki za info, nie chciałęm sam grzebać, bo rączek ginokologicznych raczej nie mam i te małe śrubki trochę mnie przerażają

[ Dodano: 2007-06-06, 09:53 ]
No dobra, może ktoś napisać, na jakie niespodzianki (wypadające blaszki, wyskakujące sprężynki etc.) można natrafić przy próbie samodzielnego rozkręcania obiektywu?
 

grohu  Dołączył: 25.09.2006
Cytuj
piotr_luk,
witam ponownie
ja rączek ginekologicznych nie mam, rozkreciłem, odgiełem blaszke jedną, jeden koniec w góre drugi w dół, problemy były ze złozeniem, styki są na spręzynkach, popychacz przesony tez dał w kość, jednak najwiecej się męczyłem, bo jedna blaszka sie przesunela i zauważyłem to po 30 min( nerwy trzeba mieć ze stali), troche się pomęczyłem ,grunt że wynik pozytywny, śmiga jak wcześniej.
piotr_luk jak masz nerwy, w miare nie trzęsące ręce, odwagi, dobry wzrok(bardzo dobry) to walcz, aha jakis mały magnesik sobie spraw bo jak rozkręcisz to będziesz wyjmować styki nim,a nie palcami, a tak w ogóle to odkręcasz, 5 śrub ściągasz bagnet i wszystko sie rozlatuje, ołówkiem poznacz sobie części przed rozkręceniem, jak założysz i ściągniesz bagnet 6 razy to wejdziesz do wprawy. jak sie zabierzesz to pamietaj jak sciągasz bagnet to bardzo powoli, bo Ci styki powpadają do środka( ale to już trzeba się postarać, bo są one jeszcze w plastiku taim, co kalibruje je, żeby łatwiej było włozyc bagnet, jak co to mam jakies zdjecia na szybko rozkreconego 80-320
pozdrawiam
 

piotr_luk  Dołączył: 14.04.2007
Cytuj
grohu, gratuluje odwagi i osiągniętego sukcesu, być może i ja się zbiorę w sobie i złapię za śrubokręt
 

grohu  Dołączył: 25.09.2006
Cytuj
witam
kilka fotek z naprawy
http://picasaweb.google.p...entaxFASMC80320
z wytłumaczeniem, nie biore odpowiedzialności za tekst, tak mi sie wydawało tak zrobiłem i DZIAŁA
pozdrawiam

[ Dodano: 2007-06-17, 17:54 ]
aha życzę odwagi przy pracy, ja sie wziąlem bo nauki mam duzo, i musiałem coś innego zrobic bo mi sie uczyć nie chce. jak się weźmiesz i coś nie wyjdzie Ci, to pisz na gg, ja bede umiał to pomogę( nie zachęcam) :mrgreen:
pozdrawiam

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach