szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Skaner Nikon Coolscan III aka LS-30 i Windows XP Cytuj
Poniższy tekst jest dla osób, które wpadły na równie j** pomysł jak ja i kupiły ten stary skner Nikona do małego obrazka (tudzież pełnej klatki, jak chcą niektórzy).

O ile mi wiadomo, uruchomienie Nikona LS-30 na Win Vista/7/8 jest niemożliwe. Ostatnim oficjalnie przez Nikona wspieranym OS jest Win 2000/NT, ale dziś mało kto coś takiego u siebie jeszcze kisi. Okazuje się jednak, że da się uruchomić skaner pod Win XP, co skłoniło mnie do zakupu gada w okazyjnej, jak mniemam, cenie. Kupiłem i... zaczęły się schody. Straciłem na to prawie cały dzień, więc postanowiłem poświęcić jeszcze dodatkowy kwadrans lub dwa i skrobnąć krótką ściągę dla innych szaleńców/zapaleńców/lekkomyślnych - niepotrzebne skreślić. Ściąga bazuje na materiałach znalezionych (czemu, czemu tak późno!) tutaj (1), tutaj (2), tutaj (3) i tutaj (4), ale są one w języku tego, no... jak mu tam?... Szekspira i napisane cokolwiek technicznie, więc ja je tu tak bardziej po swojemu wstawiam.



Otóż żeby wszystko zaczęło działać, oprócz skanera i komputera z Win XP potrzebujemy:

1. Kontrolera SCSI. Rekomendowany przez Nikona jest Adaptec 2906. Ja mam, zdaje się, inny model tej firmy i też działa. Dodam, że jeszcze przedwczoraj nie wiedziałem co to jest SCSI, na szczęście jest internet z wikipedią. Jeśli wasz komputer nie jest wystarczająco stary i nie ma takowego kontrolera, to trzeba go nabyć drogą kupna lub wymiany, bądź też w inny sposób wejść w jego posiadanie. Następnie trzeba toto włożyć w płytę główną i sprawdzić, czy OS widzi kontroler. Jeśli tak i nie ma żadnych konfliktów z innymi komponentami - to jest dobrze :-) Ale to nie wszystko, bo po podłączeniu sknera system nie zobaczy urządzenia, potrzebny jest bowiem...

2. Interfejs ASPI w wersji 4.7 - nie pytajcie mnie co to jest, nie mam zielonego pojęcia. W każdym razie bez tego kontroler SCSI nie widzi waszego nowego-starego skanera. Jeśli wasz komputer miał wcześniej zainstalowany kontroler, to zapewne ma też interfejs ASPI, ale niekoniecznie w potrzebnej wam wersji. To źle :-) Po ściągnięciu plików ASPI z ww. linka (4) i przed zainstalowaniem interfejsu można sprawdzić, czy i w jakiej wersji ASPI jest już obecny na komputerze. W tym celu w folderze należy odszukać i dwukliknąć plik ASPICHK.EXE

Uff. To nie wszystko. Ciąg dalszy nastąpi.

 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
A VueScana będziesz używał?
 

szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
Nie, bo nie mam. A warto?
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
szybkiparowoz napisał/a:
Nie, bo nie mam. A warto?

Ściągnij wersję demonstracyją i zobacz. VueScan działa cuda przy obsłudze starszych skanerów pod nowszymi systemami. Ma swoje własne sterowniki.
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
kompletnie offtopicznie

szybkiparowoz napisał/a:
Jeśli nasz komputer nie jest wystarczająco stary i nie ma takowego kontrolera, to trzeba go nabyć drogą kupna lub wymiany
to nie chodzi o starość komputera - 99,9% które oglądałem przez ostatnich 20 lat nie miało kontrolera SCSI ;-)
 

szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
Opiszonie, jak mawia klasyk: nie wiem, nie znam się, nie orientuję się... Zarobiony jestem.

 

szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
Ciąg dalszy następuje:


3. Kabel. Potrzebujesz kabla SCSI. Kabel muss sein.

4. Nikon Scan w wersji 3.1.2 - program do skanowania oraz sterowniki urządzenia w jednym. Głowy nie dam, ale zdaje się, że nawet jeśli planujesz skanowanie VueScanem lub SilverFastem, musisz zainstalować Nikon Scana. Ściągniesz go bezpłatnie stąd. Ściągasz, instalujesz program. Następnie wyłączasz kompa, podłączasz skaner kablem przez kontroler SCSI i włączasz skaner. Dopiero jak już skaner sobie chwilkę pomruczy a jego zielona lampka kontrolna zaświeci światłem ciągłym włączasz komputer (to bardzo ważne - najpierw uruchamiasz skaner, potem komputer!). Dalej jest już z górki: z automatu powinno powitać Cię okno "Kreator znajdowania nowego sprzętu" (jeśli nie, to klikasz: Start > Panel sterowania > Dodaj urządzenie), w którym wybierasz opcję nie łączenia się z witryną Windows i przechodzisz Dalej. W następnym oknie wskazujesz kreatorowi, by potrzebne Ci sterowniki "Zainstalował z listy lub określonej lokalizacji" i idziesz Dalej. W kolejnym oknie musisz wskazać na dysku folder, w którym znajduje się ściągnięty wcześniej Nikon Scan, a jak przejdziesz Dalej to Windows zakomunikuje Ci, że instalacja wybranego programu za bardzo mu nie pasuje - instalujesz go oczywiście mimo to. Na koniec klikasz Zakończ i... powinno być już dobrze :-)

 

wuzet  Dołączył: 12.08.2009
Cytuj
Mam co prawda LS-40 ale wystarcza tylko vuescan w komputerze i wszystko hula.
 

szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
Szczęściarz... U mnie nic nie chciało działać. Komputer nie widział skanera. Skaner nie widział filmu. Po trzech godzinach ja sam już nic na oczy nie widziałem.
 

pawgra  Dołączył: 29.05.2008
Cytuj
szybkiparowoz, trzeba było se przetrzeć oczy zielonym, albo chociaż ściereczką pentax'ową...
 

szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
Pawgra, nie mam i nie mam. A w ogóle to za późno.

Kytutr, wuzet - krótko mówiąc, muszę tego Vue spróbować. Czy mam po prostu ściągnąć i zainstalować triala najnowszej wersji pro, czy też do tego mojego Nikona w wieku przedemerytalnym muszę poszukać czegoś starszego? I czy jest jedna, wspólna wersja dla systemów 32 i 64 bit?
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
szybkiparowoz napisał/a:
mam po prostu ściągnąć i zainstalować triala najnowszej wersji pro

Masz po prostu ściągnąć i zainstalować triala najnowszej wersji pro :-) Są osobne wersje na 32 i 64-bitowe system.
 

szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
Pytanie ostatnie (?): jest jakaś przejściówka z SCSI na USB, czy tego cholernego kontrolera nie da się ominąć?
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
 

szybkiparowoz  Dołączył: 20.02.2011
Cytuj
Dzięki, dzięki koledzy, na Was zawsze można liczyć ;-)

[ Dodano: 2015-04-25, 19:19 ]
Zainstalowałem Vue, zeskanowałem kilka klatek. I w zasadzie wszystko mi się podoba, z wyjątkiem tych kilkunastu biegnących ukośnie przez zdjęcie napisów "Kup teraz VueScan! www.blablabla.com". Trochę przeszkadzają.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach