ragingOgr  Dołączył: 07.08.2012
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Niestety jestem trochę zawiedziony tym K-3II głównie ze względu na GPS który został zamontowany ZAMIAST lampy. :-/ Szczerze mówiąc nie bardzo widzę sens montowania GPSa w aparacie gdyż jego używanie jest problematyczne. Żeby GPS działał poprawnie trzeba mieć aparat włączony w przeciwnym
wypadku część zdjęć zaraz po włączeniu nie będzie miała współrzędnych.


Jeśli będzie działał jak O-GPS1 to w moim wypadku jedno zdjęcie? Sam O-GPS łapie mi sygnał w kilkanaście sekund przy pierwszym uruchomieniu, jeśli był wcześniej uruchomiony jest to kwestia kilku sekund. I szczerze mówiąc bardziej wolałbym gps od lampy, lampa i tak się nie nadaje do niczego konkretnego a zaoszczędzę miejsce (jednak ciężko schować aparat z przyczepionym gps-em, wiem, bo mam).

ZbyszekB napisał/a:

Ze współrzędnymi będzie dokładnie to samo co z O-GPS1 ale za to trzeba będzie mieć ze sobą stale jakąś lampę. Jeśli ktoś narzekał że O-GPS1 wystawał i cały czas zajmował sanki to teraz będzie miał sanki zajęte przez dużo większego klocka.


Tak, jak często lampy używa, ja swoją sprzedałem bo w ciągu roku użyłem jej dosłownie kilka razy, bardziej przydatny jest dla mnie gps. Jak ktoś robi zdjęcia w pomieszczeniach to fakt, gps się raczej nie nada bo może nawet nie działać.

ZbyszekB napisał/a:

To ja już wolę mieć niezależny odbiornik GPSa który rejestruje ślad. Wiem że lampę nie zawsze się używa a współrzędne chciało by się mieć we wszystkich zdjęciach ale wbudowany GPS nie spełnia wszystkich wymagań tak jak zewnętrzy rejestrator.


A jakich nie spełnia? Moim zdaniem spełnia wszystkie czyli rejestruje Twoją pozycję i zapisuje do zdjęcia, więc nawet lepiej.
Dodatkowo, ma czas taki sam jak aparat więc nie ma potem problemu z przestawianiem czasu jeśli zapomnisz to zrobić w aparacie, a gps weźmie czas z sygnału. I odpada potem zabawa z wstawianiem pozycji z zewnętrznego gpsa. Miałem taki (AMOD), i zawsze były jakieś problemy.

ZbyszekB napisał/a:

W K-3II będzie problem ze sterowaniem lampami w trybie WL. Jeśli nie wymyślą jakiejś małej lampki która spełni tą funkcję to ja zostaję przy K-5IIs. :roll:


Ja na szczęście lamp nie używam.
Więc dochodzimy do sedna sprawy, jak zawsze, aparat będzie się części ludzi podobał, a czesci nie. Takie gusta. Ja z chęcią bym go kupił, ale jak zobaczyłem ile teraz kosztuje mój k-3 to musiałbym nieźle dopłacić do k3|| nawet jak bym przy okazji sprzedał OGPS1.

Oficjalnie zapowiedziany:
http://www.pentaxforums.c...-announced.html

Szkoda, że nie ma wychylnego ekranu :/
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Szczerze mówiąc nie bardzo widzę sens montowania GPSa w aparacie gdyż jego używanie jest problematyczne.


A ja widzę sens montowania GPS w aparacie, który będzie się świetnie nadawał do krajobrazów i architektury, ze względu na sensor-shift ;-) . Akurat wg mnie te dwie rzeczy idą doskonale w parze.

Niby brak lampy wydaje się czasem problematyczny, ale ja np. bardzo rzadko używam wbudowanej. Czasem wyzwalałem nią błysk bezprzewodowo, ale teraz robię to 540stką :roll: Biorąc pod uwagę cenę prostych lamp, to faktycznie może nie być jakimś wielkim problemem. Zawsze można też dokupić małą lampkę od Pentaksa, czyli AF201 FG.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Pojawia się pytanie czy AF201FG może sterować innymi lampami w trybie WL?
W specyfikacji nic na ten temat nie ma, a ewentualni użytkownicy milczą...
ZbyszekB napisał/a:
Przecież Pentaxowy FF też nie będzie miał lampy wbudowanej a więc nie mogli tego tak zostawić. Musieli mieć na to jakąś koncepcję którą wprowadzili już teraz. :idea:
Pytanie, czy tą koncepcją nie jest jakiś zewnętrzny sterownik - miejmy nadzieję, że chociaż radiowy...
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
jaad75 napisał/a:
Pytanie, czy tą koncepcją nie jest jakiś zewnętrzny sterownik - miejmy nadzieję, że chociaż radiowy...
No to trzeba będzie czekać na rozwój sytuacji. :roll:
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
ragingOgr napisał/a:
Szkoda, że nie ma wychylnego ekranu :/

No i szkoda, że obiadu nie gotuje i skarpet nie pierze, prawda? :/ Już czekam na to FF :evilsmile:
Fenol napisał/a:
A ja widzę sens montowania GPS w aparacie, który będzie się świetnie nadawał do krajobrazów i architektury, ze względu na sensor-shift

O astrofoto nie wspominając...
Fenol napisał/a:
Niby brak lampy wydaje się czasem problematyczny, ale ja np. bardzo rzadko używam wbudowanej.

Mam K-5 już chyba ze dwa lata i nie wiem czy choć raz użyłem wbudowanej lampy... to taki sam ficzer jak np. tryb hdr prosto z puszki - jest ale i tak prawie nikt nie używa...
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
O astrofoto nie wspominając...
Jak ktoś się poważnie astro zajmuje, to ma do tego narzędzia, a okazjonalne użycie astrotracera będzie jak sądzę interesowało mniej osób niż okazjonalne użycie zdalnej lampy, względnie wypełnianie cieni wbudowaną...
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
jaad75 napisał/a:
względnie wypełnianie cieni wbudowaną...

Wypełnianie cieni wbudowaną lampą? Równie dobrze można byłoby wypełniać cienie lampą z telefonu komórkowego. Przecież ta wbudowana lampa nie nadaje się praktycznie do niczego - już dawno temu zastanawiałem się, dlaczego w aparacie klasy K-5/K-3 taka lampa jeszcze istnieje.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
Mam K-5 już chyba ze dwa lata i nie wiem czy choć raz użyłem wbudowanej lampy...
A ja używam całkiem często - zewnętrzną lampę mam prawie zawsze przy sobie, a wyzwalaczy na codzień nie noszę...
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
dlaczego w aparacie klasy K-5/K-3 taka lampa jeszcze istnieje.


Do wyzwalania bezprzewodowego lamp zewnętrznych :mrgreen:
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
Wypełnianie cieni wbudowaną lampą? Równie dobrze można byłoby wypełniać cienie lampą z telefonu komórkowego. Przecież ta wbudowana lampa nie nadaje się praktycznie do niczego
Do wypełniania cieni akurat się nawet nadaje, choć w ograniczonym zastosowaniu. Osobiście wolę je wypełniać w Lightroomie...

 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
Pytanie jeszcze o kwestie szklanokulowe: sądzicie, że wraz z wejściem na rynek K-3II K-3I stanieje znacząco czy raczej dużej zmiany cenowej nie będzie w pierwszym, powiedzmy, półroczu od wejścia K-3II? Pamięta ktoś jak to było z K-5II/K-5?
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Mogli by zrobić taką małą lampkę jak do NEXów jest i dodawać w gratisie:



:mrgreen:
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
Aha, dodam jeszcze, że sugerowana cena K-3 wynosiła 1300 dolarów. Czyli na starcie K-3II jest o $200 tańsze... :-)
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
Czyli na starcie K-3II jest o $200 tańsze... :-)
Nawet więcej, licząc, że O-GPS1, to kolejne $200...

 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
Czyli wychodzi na to, że, nawet jakby liczyć $1 = 4PLN, to koszt nowej K-3II nie powinien przekroczyć 4400 zł w sklepie. Obecnie K-3 kosztuje 3700 zł. Wiadomo, prawa rynku, ale czy mogę oczekiwać, że cena za nowe K-3 w czerwcu spadnie do 3000 zł? :roll:
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
Wiadomo, prawa rynku, ale czy mogę oczekiwać, że cena za nowe K-3 w czerwcu spadnie do 3000 zł? :roll:
Możesz oczekiwać, ale pod warunkiem że będzie dostępne.
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
Sądzę, że przez pierwsze 2-3 miesiące stany sklepowe K-3 nie zejdą do 0%...
 
ragingOgr  Dołączył: 07.08.2012
Cytuj
Ja się zastanawiam czy udałoby mi się sprzedać k3 + OGPS i kupić wersję 2 z niewielką dopłatą.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
 
LDevil  Dołączył: 30.05.2007
Cytuj
Nawet jest jedno zdjęcie z ISO400, zaszaleli.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach