jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
Pojawia się pytanie czy AF201FG może sterować innymi lampami w trybie WL?
W specyfikacji nic na ten temat nie ma, a ewentualni użytkownicy milczą...
ZbyszekB napisał/a:
Przecież Pentaxowy FF też nie będzie miał lampy wbudowanej a więc nie mogli tego tak zostawić. Musieli mieć na to jakąś koncepcję którą wprowadzili już teraz. :idea:
Pytanie, czy tą koncepcją nie jest jakiś zewnętrzny sterownik - miejmy nadzieję, że chociaż radiowy...
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
jaad75 napisał/a:
Pytanie, czy tą koncepcją nie jest jakiś zewnętrzny sterownik - miejmy nadzieję, że chociaż radiowy...
No to trzeba będzie czekać na rozwój sytuacji. :roll:
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
ragingOgr napisał/a:
Szkoda, że nie ma wychylnego ekranu :/

No i szkoda, że obiadu nie gotuje i skarpet nie pierze, prawda? :/ Już czekam na to FF :evilsmile:
Fenol napisał/a:
A ja widzę sens montowania GPS w aparacie, który będzie się świetnie nadawał do krajobrazów i architektury, ze względu na sensor-shift

O astrofoto nie wspominając...
Fenol napisał/a:
Niby brak lampy wydaje się czasem problematyczny, ale ja np. bardzo rzadko używam wbudowanej.

Mam K-5 już chyba ze dwa lata i nie wiem czy choć raz użyłem wbudowanej lampy... to taki sam ficzer jak np. tryb hdr prosto z puszki - jest ale i tak prawie nikt nie używa...
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
O astrofoto nie wspominając...
Jak ktoś się poważnie astro zajmuje, to ma do tego narzędzia, a okazjonalne użycie astrotracera będzie jak sądzę interesowało mniej osób niż okazjonalne użycie zdalnej lampy, względnie wypełnianie cieni wbudowaną...
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
jaad75 napisał/a:
względnie wypełnianie cieni wbudowaną...

Wypełnianie cieni wbudowaną lampą? Równie dobrze można byłoby wypełniać cienie lampą z telefonu komórkowego. Przecież ta wbudowana lampa nie nadaje się praktycznie do niczego - już dawno temu zastanawiałem się, dlaczego w aparacie klasy K-5/K-3 taka lampa jeszcze istnieje.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
Mam K-5 już chyba ze dwa lata i nie wiem czy choć raz użyłem wbudowanej lampy...
A ja używam całkiem często - zewnętrzną lampę mam prawie zawsze przy sobie, a wyzwalaczy na codzień nie noszę...
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
dlaczego w aparacie klasy K-5/K-3 taka lampa jeszcze istnieje.


Do wyzwalania bezprzewodowego lamp zewnętrznych :mrgreen:
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
Wypełnianie cieni wbudowaną lampą? Równie dobrze można byłoby wypełniać cienie lampą z telefonu komórkowego. Przecież ta wbudowana lampa nie nadaje się praktycznie do niczego
Do wypełniania cieni akurat się nawet nadaje, choć w ograniczonym zastosowaniu. Osobiście wolę je wypełniać w Lightroomie...

 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
Pytanie jeszcze o kwestie szklanokulowe: sądzicie, że wraz z wejściem na rynek K-3II K-3I stanieje znacząco czy raczej dużej zmiany cenowej nie będzie w pierwszym, powiedzmy, półroczu od wejścia K-3II? Pamięta ktoś jak to było z K-5II/K-5?
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Mogli by zrobić taką małą lampkę jak do NEXów jest i dodawać w gratisie:



:mrgreen:
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
Aha, dodam jeszcze, że sugerowana cena K-3 wynosiła 1300 dolarów. Czyli na starcie K-3II jest o $200 tańsze... :-)
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
Czyli na starcie K-3II jest o $200 tańsze... :-)
Nawet więcej, licząc, że O-GPS1, to kolejne $200...

 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
Czyli wychodzi na to, że, nawet jakby liczyć $1 = 4PLN, to koszt nowej K-3II nie powinien przekroczyć 4400 zł w sklepie. Obecnie K-3 kosztuje 3700 zł. Wiadomo, prawa rynku, ale czy mogę oczekiwać, że cena za nowe K-3 w czerwcu spadnie do 3000 zł? :roll:
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
Wiadomo, prawa rynku, ale czy mogę oczekiwać, że cena za nowe K-3 w czerwcu spadnie do 3000 zł? :roll:
Możesz oczekiwać, ale pod warunkiem że będzie dostępne.
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
Sądzę, że przez pierwsze 2-3 miesiące stany sklepowe K-3 nie zejdą do 0%...
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
 
LDevil  Dołączył: 30.05.2007
Cytuj
Nawet jest jedno zdjęcie z ISO400, zaszaleli.
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Jest też przykład pixel shifta:
http://www.ricoh-imaging....solution_ON.JPG

[ Dodano: 2015-04-23, 12:28 ]
Trzeba przyznać, że miazga.
 
LDevil  Dołączył: 30.05.2007
Cytuj
Czas 1/4s, wiadomo już jaki jest maksymalny czas możliwy do zastosowania tej funkcji? I czy koniecznie potrzeba statywu do jej użycia?
 
sebolnet  Dołączył: 15.10.2013
Cytuj
Chodziły słuchy że K-3 otrzyma funkcję pixel shift z nowym firmware. Coś wiadomo? Zrezygnowali na "korzyść" K-3 II?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach