plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Trzeba taki plik dll wgrać do systemu.
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
gezeb, - nie bardzo wiem - jak zatytułować folder? 00077980,570 czy DEVELOP.MOD ?

[ Dodano: 2017-01-02, 15:03 ]
plwk napisał/a:
Trzeba taki plik dll wgrać do systemu.

Tyle to i ja wiem , tylko jak? Skopiuj /wklej? Skąd i gdzie? Przeinstalowanie systemu nie wchodzi w grę , bo diabli wezmą wszystkie aktualizacje które zrobiłem żeby Affinity Photo 1.5 działało na W7.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Tworzysz dwa pliki , pierwszy o nazwie 00077980.570 który ma zawierać [OPEN_DEBUG_MENU] , drugi pusty o nazwie DEVELOP.MOD nie tworzysz folderów tylko obydwa wrzucasz na kartę czyli główny katlog SD (tak jak pliki firmware)
Zainstaluj sobie Linuksa, tam w menadzerze programów wpisujesz tylko pkTriggerCord a reszta sama sie robi:)
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
MAX581 napisał/a:
Tyle to i ja wiem , tylko jak? Skopiuj /wklej? Skąd i gdzie?
Skąd to podpowie dobry wujek googiel (https://www.dll-files.com/libgdk-win32-2.0-0.dll.html). Dokąd? Tam gdzie wszystkie pliki dll w systemie więc C:\Windows\System32

 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
gezeb, Dwa pliki TXT.?

[ Dodano: 2017-01-02, 17:26 ]
plwk napisał/a:
podpowie dobry wujek googiel (https://www.dll-files.com/libgdk-win32-2.0-0.dll.html)

Stamtąd nie można pobrać pliku dll. tylko program do instalowania takich plików. Czy razem z plikiem - nie wiem... . Wujek google chyba nazbyt często się myli. A "pliczek" znalkazłem - jak rany - kobyła wielkości całej płyty CD? Prawie 700MB? Dziękuję nie skorzystam , mam gdzieś sterowanie, byle tylko debug.mode odpalić.

Inne pytanko do użytkowników K-3ll - jak włączacie GPS to dioda zmienia kolor na inny niż pomarańcz czy nie?
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
MAX581 napisał/a:
...?

Ja to rozumiem tak:
Klikasz prawym klawiszem myszy / Nowy / plik textowy
W pliku wklejsz linijkę [OPEN_DEBUG_MENU]
I taki plik zapisujesz jako:
00077980.570
Czyli bez rozszerzenie .txt

Drugi plik tworzysz podobnie tylko pusty i zapisujesz jako DEVELOP.MOD

Plik biblioteki można znaleźć bez problemów:
np. http://www.dlldll.com/lib...l_download.html
i ma on 0.66Mb
Nie wiem gdzie taki duży plik znalazłeś, ja sprawdziłem parę pierwszych linków z googla i wszędzie jest podobnych rozmiarów (spakowany zipem). Czy to jest akurat ten plik to nie wiem ale na to wygląda.
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
No to sprawa wygląda tak że to są chyba jakieś kiepskie żarty...
Na początek DEBUG MODE... - nie działa w żadnej konfiguracji... z txt i bez.
Co do PK remote theter... - woła o kolejne pliki xxxx.dll wgrałem ich kolejno 4 - ale jak w dopiero wgranym intl.dll wykrył że nie znaleziono punktu wejścia procedury libintl_fprintf w jego bibliotece - no to się poddałem ... Kiedyś kol. Kos zrobił fajny program który obsługiwał pentaxy do wersji K-5 i nigdy niczego nie brakowało - nawet zainstalowałem oststnią 7wersję - ale niestety z k-3ll nie działa. A ta inna ze strony https://sites.google.com/a/pentax.org.pl/tomaszkos/en/pkremote-for-windows - to kiepski żart. Ciągle jej czegoś brakuje. Może zrobiona pod linuxa by działała, ale nie zamierzam spowalniać komputera wgrywaniem linuxa, tym bardziej że autor przyznaje że ma K-x i nie wiadomo czy z k-3ll będzie działać. Tyle o sterowaniu z kabla pentaxem k-3II. Porażka. Aparat jedzie do serwisu - debug mode nie można odpalić - więc niech się tam z nim pomęczą, od tego są.
:evilsmile:
 

rafb  Dołączył: 01.06.2015
Cytuj
Podejrzewam, że podobnie jak ja na początku użyłeś linka umieszczonego na górze strony. On też ode mnie wołał masy dll-ek. Niżej, prawie na samym dole, jest sekcja binary a w niej
Cytat
Windows (requires GTK2 ): pktriggercord-0.84.02-win.zip
. To odpaliło się już bez problemów.
Z K-3II mi zadziałało, tzn połączyło się i mogłem zrobić zdjęcie. Poległem przy zmianie parametrów ekspozycji. O ile z przysłoną nie było problemów o tyle z czasem już duże. Po rozłączeniu aparatu miałem nawet wyświetlone na nim 9999" :shock: W sumie ciekawy sposób na mega długą ekspozycję :mrgreen: Niestety przez te problemy zdjęcia wychodziły całe prześwietlone. Nie miałem czasu na dłuższą zabawę więc nie wiem czy po prostu czegoś nie do konfigurowałem czy to już tak działa.

Swoją drogą czy warto walczyć z kablem. Można w internatach trafić na dobre oferty Flucarda. Mi się udało kupić bo okazyjnej cenie. Chociaż i tka jestem zdania, że ta karta nie powinna kosztować aż takiej góry pieniędzy.
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
ja się poddałem , chociaż chodziło mi też o debug mode który można odpalać z kabla (przynajmniej w poprzednich można było), ale mam sterowanie w K-1 a zamiast samemu grzebać w K-3ll - wyślę do instytucji do tego powołanej... niech sami grzebią. :)
 

potraff  Dołączył: 22.05.2016
Cytuj
Mam małe pytanie. W jakim programie można odtworzyć zapis z gpsu? W jakim programie pokazuje kierunek w jakim był skierowany obiektyw?
Nie mogę znaleźć w wujku g. odpowiedzi na te pytania. Wczoraj byłem na małej wycieczce i z ciekawości chciałem przetestować działanie gpsu w aparacie.

z góry dziękuje za pomoc!
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
darmowe Xnview czy FastStone bez problemu pokazują pozycję.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
GeoSetter http://www.geosetter.de/en/

Pokazuje pozycję i kierunek patrzenia wraz z kątem obrazu obejmowanego przez obiektyw, a także ślady z trackera GPS.
 

potraff  Dołączył: 22.05.2016
Cytuj
Dziękuje bardzo! :-D
 

pazuzu88  Dołączył: 14.04.2011
Cytuj
Mógłby ktoś coś więcej napisać o problemach z działaniem lampy? Coraz częściej trafiają się takie opinie. Chodzi mi o to czy to jest coś poważnego na skalę niedoświetlania w k-30/50.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Wszystko działa ok, jeśli chodzi o zdjęcia, jedynie między naciśnięciem spustu migawki a wykonaniem zdjęcia z lampą mija zauważalna chwila. Jest to ułamek sekundy, ale widać to wyraźnie.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
To dość ciekawe, miałem podobny przypadek w k10d, nie wiem co zrobiłem, ale zmieniłem coś w ustawieniach i wszystko wtedy zaczęło działać normalnie. Przy okazji z K-1 lampa działa bardzo dobrze, żadnych opóźnień, nic z tych rzeczy ;-)
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Ano ciekawe… Oczywiście dotyczy to tylko P-TTL, w manualu albo automatyce własnej lampy wszystko działa natychmiastowo. Testowane na AF540FGZ w pierwszej wersji, nie wiem, czy podobna sytuacja występuje w lampach wariantu drugiego (obsługujących tylko cyfrówki).
 
Zombie  Dołączył: 03.05.2008
Cytuj
Fenol napisał/a:
To dość ciekawe, miałem podobny przypadek w k10d, nie wiem co zrobiłem, ale zmieniłem coś w ustawieniach i wszystko wtedy zaczęło działać normalnie. Przy okazji z K-1 lampa działa bardzo dobrze, żadnych opóźnień, nic z tych rzeczy ;-)

Wyłączyłeś korekcję czerwonych oczu? ;)
 

Janes  Dołączył: 26.12.2006
Cytuj
Na początek nie wiem czy to problem....
Od niedawna jestem posiadaczem K-3II i mam taki (miejmy nadzieję) "wydumany" problem. Robię zdjęcia w Rawach (PEF). Gdy próbuję obejrzeć je za pomocą programu Picasa, która jak wiadomo automatycznie podrasowuje zdjęcia, pojawia mi się coś takiego. Co dziwne wydaje mi się że "problem pojawił się po wgraniu najnowszego firmware'u, wcześniej tak nie było. W innych programach nie ma tego problemu.
[url=https://flic.kr/p/QTrab5]

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Czy te zsame zdjęcia w innych programach widzisz normalnie? Czy przy DNG występuje ten sam problem?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach