Janes  Dołączył: 26.12.2006
Cytuj
DNG tego nie robi. Generalnie inne programy otwierają normalnie, przy czym Xnview konwertuje do 8-bit. Digital Camera Utility 5 - otwiera normalnie. W Picasie w pierwszej chwili (kiedy jeszcze program nie zdąży podrasować), też zdjęcie widać normalnie, później się rozjeżdża.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie potrafi obsłużyć PEFa - rób w DNG lub konwertuj.
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
A do czego Ci Picasa, że tak głupio spytam? W innych softach czegoś brakuje?
 

pyciar  Dołączył: 29.06.2007
Cytuj
greentrek, bo to fajny program jest zwłaszcza gdy masz już zbudowaną ogromną bazę z tagami, oznaczonymi osobami, kolekcjami albumami itd...
 

Janes  Dołączył: 26.12.2006
Cytuj
do szybkiego przeglądania zdjęć i usuwania przy tym tych, co ewidentnie "nie wyszły" :), kiedyś używałem innego, później spodobała mi się picasa, a jak wiadomo przyzwyczajenie -ważna rzecz.
 

pazuzu88  Dołączył: 14.04.2011
Cytuj
Mógłbym prosić o przesłanie jakiegoś pliku DNG który ma geotag? Chodzi mi o to czy LR 4.4 wczyta te dane. Chyba że ktoś używa tej wersji LR i mi to potwierdzi.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
 

pazuzu88  Dołączył: 14.04.2011
Cytuj
Dzięki za linki. Wszystko działa jak powinno, dlatego też jutro odbieram aparat:) Chciałem zamówić jakieś szybki ochronne na ekran główny i dodatkowy. Niestety nic nie ma. Ochraniacie swoje ekrany jeśli tak to podajcie jakieś nazwy/linki do tych osłon.
 

leesq  Dołączył: 29.11.2014
Cytuj
pazuzu88 napisał/a:
Niestety nic nie ma


zdaję się, że LCD jest taki sam jak w K-3, ja mam coś takiego na główny ekran
https://www.rbl24.pl/pl_P...medium=referral
http://allegro.pl/oslona-...6531009579.html
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
pazuzu88, od czasu K-5II tylna szybka LCD jest nierysująca się więc raczej nie potrzebujesz nic naklejać.
 

Janes  Dołączył: 26.12.2006
Cytuj
Ja kupiłem do K-3. Te aparaty mają identyczny wyświetlacz tylny. Co do nierysowania - nawet nie wiedziałem że taka jest, ale lepiej dmuchać na zimne, w moim tel szybka miała być nietłukąca się ..... :-(
 

greentrek  Dołączył: 14.08.2012
Cytuj
Nie wiem czy gdzieś już było, ale szukania za dużo :roll:
Pytanie o rodzaj łącza w K-3 [II] - jest to USB 3.0 i w dokumentacji jest opisane jako "micro B". Na oko wygląda jak normalny wtyk, ale na to oko nie da się dokładnie określić czy nie jest czasem trochę mniejsze albo specyficznie Pentaxowe. Czy ktoś potwierdzi że do podpięcia do kompa wystarczy taki standardowy kabel jak do dysku?
 
andyspring  Dołączył: 21.11.2011
Cytuj
Tak wyglądają końcówki kabla do podłączenia k3 do komputera
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
greentrek z tego co wiem, to używam też zwykłego złącza miniUSB do K-3 I również działa (taki do ładowania telefonu) :) oczywiście, o ile się nie mylę.
 
Grzenio  Dołączył: 02.04.2015
Cytuj
Jak podłączysz zwykły kabelek od telefonu to transmisja będzie się odbywała według standardu USB 2.0 a nie 3.0.
 

Makler  Dołączył: 09.03.2009
Cytuj
x4rd napisał/a:
greentrek z tego co wiem, to używam też zwykłego złącza miniUSB do K-3 I również działa (taki do ładowania telefonu) :) oczywiście, o ile się nie mylę.

Powinien działać bez problemów tylko wolniej jak napisał Grzenio, tylko wtyk nazywa się micro USB nie mini. Mini jest ciut większy i stosuje się bardziej do empetrójek i nawigacji.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
Moja lampa nie synchronizuje na drugą kurtynę (pttl). Czy ktoś z Was ma taką przypadłość z tym ttl. Lampa to polaroid pl144. Może to wina lampy?
Czy ktoś z Was ma taką wadę z pttl? Mam prośbę czy ktoś z Was ma lampę pentaxa może metza i jest z okolic Siedlec? Chciałbym zrobić test z inna lampą niż ta z polaroid.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Przy jakim czasie to próbowałeś? Synchronizacja na drugą kurtynę działa dla czasów nie krótszych niż 1/60 s.
 
wojtas_Zdr  Dołączył: 02.02.2012
Cytuj
Przy 1/180. Ustawiam pttl na lampie i przełączam na drugą kurtynę. Lampa strzela, zdjęcie ciemne
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Więc nic dziwnego, że nie działa. Sprawdź przy 1/30. Nie wiem, czy w body nie musi być też ustawiony błysk na drugą kurtynę.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach