x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Ricoh GR II Cytuj
Ricoh zaprezentował odświeżoną wersję GR: http://us.ricoh-imaging.c...era/RICOH_GR_II

Na moje oko jedyna różnica (mając znaczenie) to poprawiony AF i dodanie NFC oraz WiFi. Ktoś coś jeszcze wyłapał?
 

Kuba Nowak  Dołączył: 12.05.2010
Cytuj
Różnic nie wyłapałem, ale liczę, że jedynka stanieje na tyle, żebym mógł ją kupić.
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Na optycznych piszą o 10 kl/s w formacie RAW, co sugeruje znaczącą poprawę szybkości zapisu na karcie (chociaż nie znalazłem potwierdzenia w parametrach na stronie Ricoh'a). Nieźle, prawie sprzęt "reporterski" się z tego robi. I jak tu teraz kupić lustro, chociażby takiego K-S2, jak on ledwie 5 kl. w tym trybie daje radę?

Rewolucja to to nie jest, mój GR spokojnie wyrabia - szkło, matryca, silnik te same. Idąc logiką Ricoh'a, za kolejne dwa lata powinno być coś mocniejszego.
Za to do oferty wchodzi pokrowiec - oj czekałem na to, czekałem :)

Zaraz... ale chyba ten pokrowiec "nie pomieści" wizjera GV-2. To d... :[
 

deepee  Dołączył: 28.06.2011
Cytuj
Mertz napisał/a:
Na optycznych piszą o 10 kl/s w formacie RAW

"4 fps possible even for RAW".
http://www.ricoh-imaging....feature/02.html
 

triger  Dołączył: 23.02.2009
Cytuj
Jeśli chodzi o parametry poza komunikacją ze smartfonami, to zmienili chyba tylko bufor i kilka efektów kolorystycznych.
Pozostałe różnice w parametrach są względem poprzedniego modelu z podstawowym firmware - szybszy af, 1/2500s na f2.8 i inne były dostępne w nowszych jego wersjach.

Dobrze, że mnie nie kuszą na wymianę na nowszy model ;-)
 

Morg  Dołączył: 28.03.2009
Cytuj
Nie miałem w rękach cyfrowego GR, ale miałem Coolpixa A i byłem zachwycony ostrością zdjęć, poręcznością i wysokim ISO, piękny aparat który można mieć zawsze przy sobie. Sądzę że Ricoh jest jeszcze lepszy (mam sentyment po analogowej wersji).
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Aparat jeszcze nie wszedł do sprzedaży, a już potaniał - 799$->699$
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Trochę moim zdaniem nieprzemyślany ruch ze strony R, wypuszczać po takim czasie aparat o tak kosmetycznych zmianach. I tak jest o 200 dolców za drogi. :roll:
 
mirekin  Dołączył: 03.12.2008
Cytuj
Coolpix A ma tę zaletę, że można go kupić za 1900 pln a 500 wracają w cashbacku. 😊. Potwierdzam: ostrość i ISO są więcej niż zadowalające. W końcu to ta sama matryca co w K-5.
 
tommyXTM  Dołączył: 19.08.2015
Cytuj
Witam wszystkich na forum :)
Od wczoraj oprócz systemu FujiX dołączyłem do Was za sprawą Ricoha GR II w najnowszym wydaniu :) Więc dla mnie to cudeńko to nowość. Jaki ostry obiektyw !!!

Ale testuje szukam najlepszych ustawień do dziecka wewnątrz mieszkania. Takie uniwersalne. Bo jak daje TV i np. 1/200 i auto iso - ciemne. Auto iso daje za niskie iso - tak ok 800 choć ma 100-3200. Daje AV - daje iso 1600-3200 ale migawka za wolno ustawiona i zdjęcia ruszone. Przy ATV jest w miarę ok - 1/200 i 2.8 - ale iso 5000-9000.
W Fuji mam ustawione auto iso jak tu i migawkę przy iso 1/200. Robię na AV 2,8-4.0 i jest ok. Coś poradzicie? Na zewnątrz nie ma tego problemu - więcej światła.
Wybaczcie - ale to mniej niż godzina zabawy tym aparacikiem i testuje szukam, a z Wami może uda się szybciej znaleźć najlepsze ustawienie.
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
tommyXTM, Witaj :)
Ustaw tryb TAv, przy 2, 8 i czasie 1/160, iso w czasie dnia w pomieszczeniach do ok. 3000 więc jak na GR to pryszcz ;) Jak dziecko dynamit skróć czas otwarcia migawki.
Nie zapominaj, że ten kompakt nie ma żadnej stabiizacji
 
tommyXTM  Dołączył: 19.08.2015
Cytuj
To może ja przez szybkość zrobienia zdjęcia i lekkość aparatu delikatnie go poruszam.
Lepiej ustawić iso na sztywno zamiast auto?
Bo jak elementy nieruchome to ostre na maxa.

[ Dodano: 2015-09-03, 15:18 ]
Super opcja - podgląd live efektu podczas konwersji nef-a/raw-a w aparacie. Kasowanie plików - wybór czy raw, jpg czy oba.
WIFI działa na razie podgląd plików z aparatu. Reszta nieaktywna - czekam na update.
 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
wybór iso pozostaw aparatowi, naświetla "odważnie" możesz mu wprowadzić korektę ekspozycji np. -0.7
Nowy firmware chyba jest http://www.optyczne.pl/86...y_firmware.html
Jeszcze nie raz zaskoczy Cię ten aparat, dla mnie w wersji poprzedniej - bomba, no ma wady... nie nadaje się dla ptakolubów i sportu :)
 
tommyXTM  Dołączył: 19.08.2015
Cytuj
Najnowszy firmware już jest na pokładzie.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
tommyXTM napisał/a:
Od wczoraj oprócz systemu FujiX dołączyłem do Was za sprawą Ricoha GR II w najnowszym wydaniu :)

Witamy!
A skoro dołączyłeś, to pora, abyś stał się dajhardem i robił w trybie M i iso też ustawiane ręcznie :evilsmile:

A tak bardziej na poważnie - często właśnie w taki sposób jest łatwiej zrobić właściwie naświetlone zdjęcie niż bawić się w kombinowanie - jak przekonać automat, żeby naświetlił zdjęcie tak jak ja chcę. Warunki oświetleniowe nie zmieniają się tak bardzo szybko, żeby nie móc zrobić 15 minutowej sesji na jednych ustawieniach(pomijaj dzień, gdy jest dużo małych chmur co chwila przysłaniających Słońce. Ale jeśli pogoda jest jak dziś w Warszawie - pełne zachmurzenie, to idealne warunki do portretowania - światło nie szaleje, duuuuża blenda nad głową! :mrgreen:
 
tommyXTM  Dołączył: 19.08.2015
Cytuj
Zazwyczaj ostatnio robię większość zdjęć z priorytetem przesłony lub migawki - jak coś się rusza migawka. Jak statyczniej przesłona - czy chce ostro czy rozmyte.
Tu od razu TAV. ISO z uwagi na coraz lepsze matrycę daję automatyczne. Matryce w fuji X i iso do 6400 bez problemu. Jedynie jak robię nocne zdjęcie ze statywu z długim naświetlaniem to ręcznie zmieniam iso.

Zazwyczaj szybko odpalam aparat i robię zdjęcie. Nie mam czasu na większe ustawienia. Dużo moich dzieciaków albo kotów focę. Co innego krajobraz czy architektura lub zdjęcia pozowane.

Ważne że po 3 dniach jestem zadowolony z zakupu, bo trochę w ciemno kupowałem. Tylko czytając i oglądając testy. Wahałem się czy Olympus z naleśnikiem (super stabilizacja, nadal wymienne obiektywy, ale mniejsza matryca) czy Fuji X 100t (ale dużo większy i za drogi).
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
tommyXTM kupowaleś w Polsce czy zagranico?
 

triger  Dołączył: 23.02.2009
Cytuj
Auto-iso High czy jak to się tam zwie, ustaw przy jakim najdłuższym czasie ma podbijać, jaki limit i jedź w Av. Jedyna wada to najkrótszy czas 1/250s w tym wypadku.
 

wojtekk  Dołączył: 17.07.2006
Cytuj
Czy w GRII da się ustawić minimalne auto-iso w trybie TAV? To jest jedyna rzecz, która wkurza mnie do białości w GR.
 
tommyXTM  Dołączył: 19.08.2015
Cytuj
Tak jest auto iso w TAV. Normalne i wysokie auto iso. Na niskim kicha bo dawało 800 za mało na wysokim daje do 3200 i jest ok - to tyczy się pomieszczeń. Na polu ok dobiera.
Na dzieciaka - niby prawie się nie ruszającego af ze śledzeniem i teraz już jest ok.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach