plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Mydło w życiu codziennym też się przydaje :-P
 

Eldred  Dołączył: 16.10.2007
Cytuj
pancurski, 110 to w ogóle chyba inny bagnet jest także daj sobie spokój, Me Super jest świetny, ale nie wiem jak działa z obiektywami bez pierścienia przysłon.
Seria P wprawdzie nie umożliwia sterowania przysłoną z poziomu body, ale potrafi sobie sama przymykać do odpowiedniej wartości więc można działać w trybie Tv i P.
A jak chcesz np. użyć portretówki na pełnej dziurze to wystarczy w trybie Tv ustawić maksymalnie krótki czas na jaki ci pozwala światłomierz i w pewnym sensie to daje gwarancję, że szkło będzie użyte na pełnej dziurze (mam nadzieję, że mam rację, bo planuję w przyszłości 70LTD i użyłbym go czasem z analogiem). Do tego p30t w stos. do Me Super ma podgląd GO, blokadę ekspozycji, i domyślnie klin ukośny zamiast poziomego (wiem że można wymienić, ale ja bym w tym nie grzebał więc dla mnie to plus)

A tak przy okazji to który najmniejszy analog umożliwia sterowanie przysłoną z korpusu? Pewnie coś z serii MZ?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
*ist
 
pancurski  Dołączył: 13.03.2008
Cytuj
plwk napisał/a:
Mydło w życiu codziennym też się przydaje :-P

Gadasz jak moja żona :evilsmile:

 
dan  Dołączył: 11.08.2006
Cytuj
110 - rozrywka dla tych, ktorzy lubia w ciemnosci kroic nozyczkami filmy:
http://en.wikipedia.org/wiki/110_film
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
dan, jakiej ciemni? Jak kroić? Normalnie to można i tak kupić tylko Superię 200, zapakowaną w kasetki - i oddawać do wywołania w labie. Jedyny problem, oprócz oczywiście tych związanych z jakością zdjęć z małej klatki, to skanowanie.
 

Eldred  Dołączył: 16.10.2007
Cytuj
matb, czyli do 110 zmieści się normalny film 135?
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
Eldred, nie! Przynajmniej z tego co wiem, nie. Tak jak film 120 się nie zmieści do kasetki 135. Chyba, że ktoś ma faktycznie zamiar kroić czy coś?
Ale normalnie w sklepie można kupić kasetki z filmem 110. Takie gotowe, zamknięte i w ogóle. Tylko wsadzić do aparatu i pstrykać! ;-)
 

Eldred  Dołączył: 16.10.2007
Cytuj
Są normalnie w sprzedaży jeszcze? Czy są jakieś inne systemy na film 110 i w związku z tym opłaca się jeszcze produkować ten format filmu?
 

dickkett  Dołączył: 18.09.2006
Cytuj
Eldred napisał/a:
Są normalnie w sprzedaży jeszcze?

Nie tylko 110.
http://www.fotoimpex.de/H...body_e-127.html
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
Eldred napisał/a:
Są normalnie w sprzedaży jeszcze?

Owszem, ale chyba wybór materiałów niezbyt okazały. No i raz jeszcze powiem, że ze skanowaniem tego jest problem.
 

matth  Dołączył: 21.04.2008
Cytuj
Eldred napisał/a:
pancurski Seria P wprawdzie nie umożliwia sterowania przysłoną z poziomu body, ale potrafi sobie sama przymykać do odpowiedniej wartości więc można działać w trybie Tv i P.
A jak chcesz np. użyć portretówki na pełnej dziurze to wystarczy w trybie Tv ustawić maksymalnie krótki czas na jaki ci pozwala światłomierz i w pewnym sensie to daje gwarancję, że szkło będzie użyte na pełnej dziurze (mam nadzieję, że mam rację, bo planuję w przyszłości 70LTD i użyłbym go czasem z analogiem).


E no chyba coś pokręciłeś.. W moim P30n nie można ustawiać przysłony z body, ale co z tego? Przecież na obiektywie masz pierścień od tego. Ustawiasz sobie A na czasach i latasz na preselekcji przysłony. Ja z resztą 90% zdjęć P30n robię na A, ale preselekcji czasu to on nie posiada, programu P też. Tylko A, albo manual.
 

matb  Dołączył: 02.11.2006
Cytuj
matth napisał/a:
W moim P30n nie można ustawiać przysłony z body, ale co z tego? Przecież na obiektywie masz pierścień od tego.

A jak nie masz? Bo w takim FAJu na ten przykład pierścienia nie ma :-P
 

MiQ27  Dołączył: 17.09.2007
Cytuj
matb napisał/a:
A jak nie masz? Bo w takim FAJu na ten przykład pierścienia nie ma

No ale FA-J to obiektywy jakby nie do P30/n/t :-)
Jak produkowano P30, to o FA-J nikt jeszcze nie słyszał...
 

Eldred  Dołączył: 16.10.2007
Cytuj
matth napisał/a:
Eldred napisał/a:
pancurski Seria P wprawdzie nie umożliwia sterowania przysłoną z poziomu body

matth napisał/a:
E no chyba coś pokręciłeś.. W moim P30n nie można ustawiać przysłony z body
Co pokręciłem? napisałem to samo co Ty

Chodzi o to, że p30t ma na pokrętle czasów pozycję "A" a to oznacza, że ustawia sobie czas jak chce do zadanej przysłony, w związku z tym, jeśli także na obiektywie ustawisz "A" na pierścieniu przysłon, masz automat, czyli tryb "P"

A mowa była o obiektywach bez pierścienia przysłon i napisałem Pancurskiemu że w pewnym ograniczonym stopniu można jendak kontrolować ich przysłony na tym aparacie używając preselekcji czasu, jeśli ustawię czas na maksymalnie którki na jaki mi pozwala aparat bez prześwietlenia, powinienem mieć zdjęcie zrobione na pełnej dziurze czy tak?

[ Dodano: 2008-10-17, 13:57 ]
Jak robię zdjęcia Fajem, to najczęściej na pełnej automatyce, czyli "A" na pokrętle czasów.
A kiedy mi się nie spieszy ustawiam czas migawki tak żeby szkło było trochę przymknięte, czyli najpierw ustawiam czas najkrótszy na jaki pozwala pełna dziura, a potem wydłużam go o jakieś dwie, trzy działki (o ile to możliwe).

[ Dodano: 2008-10-17, 13:59 ]
Np. na Me Superze z kitem, musiałem zablokować dzyndzel przysłony bo inaczej ją automatycznie przymykał (nie wiem co by było gdybym tego nie zrobił w sumie, ale zrobiłem to i zdjęcia wyszły ok). A p30t sam sobie przysłonę kontroluje.

[ Dodano: 2008-10-17, 14:00 ]
Pewnie spyta ktoś dlaczego bokehofil pozwala na automatykę przysłony, ale chyba niepotrzebnie bo 18-35 3.5/5.6 to raczej niezbyt "bokehowe" szkło ;-)
 

matth  Dołączył: 21.04.2008
Cytuj
Aaa.. już skumałem :-) Mój tok myślenia ograniczył się do połączenia P30 z obiektywami do których został nijako zaprojektowany.. Nie zgodzę się tylko co do trybu P, przecież on umożliwia jednoczesne sterowanie czasem i przysłoną zamiennie, a body dobiera sobie drugą wartość samo, a w takim P30 jak ustawisz A na pokrętle i na obiektywie to nie masz możliwości ustawienia niczego :-P Więc nie tryb P tylko "Auto" :->
 

Eldred  Dołączył: 16.10.2007
Cytuj
A widzisz, a ja z kolei ograniczyłem swój tryb myślenia na "kasetkowy" bo w kasetce (przynajmniej u mnie) tryb pozwala tylko na korekcję ekspozycji. Pokrętło którym normalnie zmieniam czas lub przesłonę jest nieaktywne. (w kompaktach miałem to samo jeśłi chodzi o tryb "P")

[ Dodano: 2008-10-17, 14:15 ]
W ogóle opisałeś tryb "P" jak hyper program z kadyszki. :roll:
 

matth  Dołączył: 21.04.2008
Cytuj
Może mój tok myślenia jest ograniczony do K10? ;-)
Aaale w ojcowym S9600 program P działa tak samo jak u mnie i o ile mnie pamięć nie myli u kumpla w a100 też. Tyle, że z racji jednego pokrętła drugi parametr mają z shiftem :-) U mnie z shiftem wprowadza się korektę ekspozycji do programu..
 

perl  Dołączył: 24.09.2006
Cytuj
Eldred napisał/a:
jeśli ustawię czas na maksymalnie którki na jaki mi pozwala aparat bez prześwietlenia, powinienem mieć zdjęcie zrobione na pełnej dziurze czy tak?
kurde... tak logicznie myslac to powinno tak byc, ale z tego co pamietam, w praktyce nie dalo sie wymusic takiej przyslony, jaka chcemy....

[p30t mialem... kilka sztuk]
 
manwe917  Dołączył: 22.10.2008
Cytuj
Cześć! mam pytanie co do me super. Wszyscy chwalą sobie ten aparat, sam zastanawiam się nad kupnem, jednak jako jego gł. wade wymieniany jest brak podglądu głębi ostrości. Co to znaczy? Czy dla początkującego urzytkownika jest to rzeczywiście duża wada? i czego tak na prawde nie mogę zobaczyć bez PGO? :) czym różni się odmiana me super A, od tej podstawowej?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach