DeKa  Dołączył: 09.04.2008
elektrozawór do kropelek, jak sterowac? Cytuj
Kroplami się już bawiłem. Coś tam wychodziło ale chcę więcej i lepiej.

Mój cel to coś w tym stylu.



Aby to osiągnąć trzeba puścić dwie lub trzy krople w odstępie około 40ms (dłuższy, krótszy w zależności od zamierzonego efektu).
Jedna z osób tworzących takie zdjęcia to Corrie White.
Używa ona do tego gotowego zestawu MJKZZ (strona sklepu).
Głównymi jego elementami są elektrozawory i sterownik.
Sterownik w tym zestawie może obsłużyć 3 elektrozawory gdzie można opóźnienie na zaworach ustawiać niezależnie. Dodatkowo wszystko można zsynchronizować z aparatem.

MJKZZ 1
MJKZZ 2

I teraz.
Jak to zrobić metodą DIY. Jakieś pomysły?

Zawór jakiś znalazłem. Może się to nada? Ale jak go wyzwolić tak aby puszczał powiedzmy tylko dwie krople w określonym odstępie czasu?
Synchro z aparatem pominę. Poradzę sobie bez.

ELEKTROZAWÓR AC 12V

 

Przemas  Dołączył: 11.12.2006
Cytuj
DeKa, Może jakiś projekt z Arduino nawet fajnie wygląda: https://www.youtube.com/watch?v=GjnSswlmYjk
 

DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Cytuj
Przemas, Qrczę. Fajne to i przystępne cenowo. Zastosowań setki, ponoć proste i dostępne u nas. Teraz muszę tylko znaleźć kogoś kto mi to zaprogramuje. Myślę, że będzie to dla jakiegoś elektronika proste. Chyba, że znajdę setup do moich potrzeb to sam zrobię. Dzięki.

Sqbany. Ten to dopiero ma wygodnie. Komputerowy program do sterowania zaworami i czasem otwarcia. Super.
https://www.youtube.com/watch?v=H46aDdRSMeo

Bonus ( o to mi chodzi). Pokazane w ruchu.
https://www.youtube.com/watch?v=FaKbpw4Ko8A
 

Przemas  Dołączył: 11.12.2006
Cytuj
DeKa, ja dopiero zaczynam się tym interesować - ale nie jest to aż takie trudne żeby samemu nie poskładać :) poza tym jak sam znalazłeś w sieci jest poradników związanych z arduino od groma :) a cena jest bardzo korzystna :)
 

DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Cytuj
Przemas, wchodzę w to. Jak tak czytam i sprawdzam to jest to na prawdę proste. Zamówię zestaw startowy i na razie jeden elektrozawór. Stelaż, zbiornik i inne duperele zrobię z tego co znajdę w piwnicy. Jak mi się uda z jednym zaworem, to rozbuduję.

Programowanie prostymi komendami na zasadzie: jeżeli dostaje taki sygnał to zrób to albo to.
Połączenie poprzez USB z komputerem. No i satysfakcja z tego, że samemu się zrobiło. Może z całą instalacją zmieszczę się w 350 zł. (tak na szybko liczone)?
 

Przemas  Dołączył: 11.12.2006
Cytuj
DeKa, jak zrobisz to wrzuć zdjęcia (sprzętu jak i efektów z kroplami) jestem ciekaw co Ci wyjdzie :)
 

DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Cytuj
Przemas, nie ma sprawy. Nie wiem tylko czy zdążę w czasie 2 tygodni. Wątek może zniknąć z szybkich pytań chyba, że kolorowi go gdzieś przeniosą. Dla potomnych. Zdjęcia i tak pokażę w moim wątku Na mokro - kropelki


Hm. Tak szukam odpowiedniego zaworu i nie mam pewności co wybrać.
Zastanawiam się nad takimi samochodowymi. Jest wiele typów elektrozaworów do podciśnienia, turbiny itd a są za małe pieniądze. Pytanie tylko czy są odpowiednio szybkie i ze stosunkowo małym przepływem aby nie leciał strumień wody.
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
DeKa napisał/a:
Może z całą instalacją zmieszczę się w 350 zł.

Zawory:
$5.98 ~22zł http://www.ebay.com/itm/231719601231
$9.04 ~34zł http://www.ebay.com/itm/390979643560
Są też tańsze, są i droższe. Im tańsze tym mniej wiem czy:
DeKa napisał/a:
czy są odpowiednio szybkie i ze stosunkowo małym przepływem aby nie leciał strumień wody.


klon Arduino nano (bez USB):
$1.43 ~5,3zł http://www.ebay.com/itm/281791169741 (mam takich garść)
+ niezbędny do programowania/komunikacji adapter FTDI (USB <-> Arduino):
$2.18 ~8,1zł http://www.ebay.com/itm/321875438143

ALBO klon Arduino mini (wbudowane USB):
$3.15 ~11,7zł http://www.ebay.com/itm/351477280711

plus garść drobnicy z lokalnego sklepu za 5zł
- dioda (dla cewki w zaworze!)
- tranzystor sterujący cewką
- jakieś rezystorki ograniczające prąd

Do tego musisz wybrać jak chcesz to łączyć. Albo pająk (nie polecam), albo na stykówce (łatwość modyfikacji, prostota budowy) albo już na wypasie, zaprojektować i wytrawić płytkę, a potem wszystko zlutować.
Polecam opcję #2, czyli stykówka.
$0.77 ~2,9zł http://www.ebay.com/itm/121789303105 najtańsza, ale z doświadczenia powiem, że za mała
$1.35 ~5zł http://www.ebay.com/itm/391250309146 lepiej, mamy linie zasilania po bokach, powinna styknąć
$1.55 ~5,8zł http://www.ebay.com/itm/221890976281 rozwojowa (polecam, wygodniej na większej)

Zostało jeszcze wszystko połączyć. Albo bierzesz gotowca:
$1.34 ~5zł http://www.ebay.com/itm/321288921024 (męskie-męskie)
Albo w lokalnym sklepie za 2zł kupujesz parę metrów skrętki i sam sobie docinasz kabelki pod wymiar (ładniej się układają na płytce ale więcej roboty)

I na koniec zasilanie, potrzebujemy 12V (dla zaworu). Arduino przyjmuje 12V, bo ma wbudowany regulator na 5V. Za parę złotych jakiś zasilacz "od telefonu/routera/etc" z Allegro. Cały układ nie weźmie więcej jak 100mA więc moc zasilacza generalnie obojętna.

Wracając do
DeKa napisał/a:
Może z całą instalacją zmieszczę się w 350 zł.
Na moje, to nawet do 100zł nie dobiliśmy jeszcze :)

Jeśli masz kompa obok, to możesz tak napisać soft dla Arduino by sterowało się parametrami z komputera. Jak chcesz mieć stanowisko bez kompa, to trza by doliczyć jakiś wyświetlacz za $2 i klawiaturę (parę przycisków po 1zł).
 

DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Cytuj
Marooned, że też Ci się chciało? Dziękuję. :-B :-B :-B

Nie wiem gdzie zamówić.
Na ebay taniej ale tam znowu muszę czekać i zbierać u różnych sprzedawców.
Mam też konto na aliexpres i zestaw arduino wyjdzie duużo taniej niż u nas. Na części jeszcze taniej. Najgorsze, że tu i tu trzeba czekać.
Przyznam, że się nie mogę doczekać więc pewnie trochę przepłacę tym bardziej, że za tydzień mam tydzień urlopu więc byłby czas na majstrowanie.

Np. taki zestaw za 90 zł na AliExpres

To znalazłem u jednego gościa na allegro
- Moduł shield LCD ARDUINO wyświetlacz klawiatura - 25 zł
- Programator ISP USBasp ATMEL AVR + Taśma Win7 x64 - 15 zł
- Arduino UNO R3 Atmel ATMega328 klon AVR - 36 zł
- Płytka prototypowa stykowa 400pól arduino bascom - 7 zł ( u mnie w sklepie stacjonarnym 15 zł)
- Tranzystor BC547 b obudowa TO-92 komplet 10szt - 1,50 zł

Za to co wyżej wychodzi 84,50. Jak bym odjął moduł shield to będzie 60 zł.
Wtedy muszę poprzez komputer to robić. Żaden problem bo laptop przeniosę a pewnie mi będzie łatwiej wartości zmieniać.

Kabelki, oporniki i diodę faktycznie za grosiki dokupię.

No chyba, że jednak cały zestaw ARDUINO i mam z głowy?

Problemem są ciągle te zawory. Znalazłem jeden typ (38 zł) ale ma chyba za duży przepływ więc mi kropelki nie zadozuje.

Znalazłem też chyba odpowiedni zawór ale już za 90 zł. Finalnie potrzeba mi 3 szt.
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
Ja to miewałem onegdaj ciągły strumień z ebaya ;-) fakt, ze czekasz od 2 do 6 tygodni, cos za cos
Nie potrzebujesz kupowac programatora do avr. Jesli dany model arduino ma usb, to programujesz przez to (w kompie tworzy sie wirtualny port szeregowy, arduino to avr z wgranym bootloaderem), wiec odpada 15zl
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
DeKa napisał/a:
Problemem są ciągle te zawory. Znalazłem jeden typ (38 zł) ale ma chyba za duży przepływ więc mi kropelki nie zadozuje.
Ja bym szeregowo z elektrozaworem dodał jakiś drugi zawór którym można mechanicznie regulować przepływ.
 

DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Cytuj
Ochłonąłem i zmówiłem na AliExpres. Elektronikę i zawory. Teraz tylko czekać a na urlopie zrobię stelaż.
 
tomek_j  Dołączył: 04.11.2010
Cytuj
DeKa napisał/a:
Ochłonąłem i zmówiłem na AliExpres. Elektronikę i zawory. Teraz tylko czekać a na urlopie zrobię stelaż.


A jakie zawory zamówiłeś?

Znalazłem takie coś https://www.flickr.com/gr...57633140646070/
i jeszcze
http://www.scantips.com/drops/shako/

W tej zabawie najważniejsze są zawory - sterowanie to nie problem
 

DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Cytuj
tomek_j, dzięki za linki. Wiem, że shako często stosowane.

Zamówiłem (króćce osobno u nas) takie coś:
Według opisu, czas otwarcia poniżej 20 ms.
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
Pół ampera, to już nie w kij dmuchał :)
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Marooned napisał/a:
Pół ampera, to już nie w kij dmuchał :)
Niestety szybkie zawory pobierają dużo prądu. Na szczęście kolega DeKa będzie je włączał tylko na chwilkę więc na rachunkach nie zauważy wzrostu zużycia energii elektrycznej. :evilsmile: Będzie musiał tylko zaopatrzyć się w odpowiednio wydajny zasilacz. ;-)
 

DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Cytuj
Powolutku do przodu. Już prawie wszystko mam.

Jeden z zaworów już przyszedł więc to na początek wystarczy (króćce do niego mam i pasują, działa).
Klona arduino mam. Działa. Podłączyłem, sprawdziłem na diodzie na najprostszym kodzie. Migała.

Akumulator (porządny) na 12DC mam. Lutownica i cyna jest.

Muszę dokupić przycisk, porę diod, rezystorki i tyrystorki.

Nie wiem jedynie jakie tyrystory ale sprzedawca w elektronicznym powinien mi pomóc.
Arduino jest zasilane 7-12V. Przetwarza prąd i działa na 5V a zawór jest taki jak wyżej czyli na 12V. Nie chcę nic spalić.

Koszty części podam trochę później jak już wszystko poskręcam i będzie działać.
 

Marooned  Dołączył: 14.10.2006
Cytuj
A co za układ wymyśliłeś, że potrzebujesz tyrystora?
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
DeKa napisał/a:
Nie wiem jedynie jakie tyrystory ale sprzedawca w elektronicznym powinien mi pomóc.
Arduino jest zasilane 7-12V. Przetwarza prąd i działa na 5V a zawór jest taki jak wyżej czyli na 12V. Nie chcę nic spalić.
Absolutnie żadne tyrystory! Będziesz musiał kupić jakieś tranzystory najprawdopodobniej bipolarne typu npn. Ale to zależy od sterownika. Rozumiem że na wyjściach sterujących pojawia się napięcie 5V lub 0V (odpowiednio stan wysoki lub niski). Teraz pojawiają się dwa pytania: jaki jest na wyjściach stan w momencie gdy sterownik ma zamknięty a jaki gdy ten zawór ma być otwarty oraz jaka jest obciążalność prądowa wyjść sterujących?
Od tego zależy co musisz kupić. Znam się na elektronice więc mogę trochę pomóc jak odpowiesz na te dwa pytania.

[ Dodano: 2015-11-04, 21:21 ]
Marooned napisał/a:
A co za układ wymyśliłeś, że potrzebujesz tyrystora?
Żeby posterować elektrozawór 12V sterownikiem który na wyjściach ma 5V musi mieć układ dopasowujący (najlepiej tranzystorowy). Ale tyrystory to absolutnie zły wybór - podejrzewam pomyłkę. ;-)
 

DeKa  Dołączył: 09.04.2008
Cytuj
ZbyszekB napisał/a:
jaki jest na wyjściach stan w momencie gdy sterownik ma zamknięty a jaki gdy ten zawór ma być otwarty oraz jaka jest obciążalność prądowa wyjść sterujących?
Znam się na elektronice więc mogę trochę pomóc jak odpowiesz na te dwa pytania.


Hm. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji jak jest przy zamkniętym i otwartym.

Sam zawór jest zamknięty gdy nie ma prądu.

Znalazłem tylko informację, że na pinach I/O wyjście/wejście maksymalnie 40mA a rekomendowane 20mA.
Zawór ma 540 mA.

ZbyszekB napisał/a:
Ale tyrystory to absolutnie zły wybór - podejrzewam pomyłkę


Tak, pomyłka. Tranzystory npn. Elektronika to nie jest mój konik.

Oprócz zaworów będę chciał/musiał podłączyć w jakiś sposób lampę błyskową.

Będzie ona uruchamiana z odpowiednim opóźnieniem. Ale tu już w ogóle nie wiem jakim prądem ją potraktować.

Lampę założyłem na kostkę (jest tam fotocela ale nie będzie potrzebna). Do kostki jest podłączony kabelek. Do kabelka przyłożyłem baterię ( zwykłego paluszka) Zadziałało. Chcę to podłączyć obok zaworów do arduino i odpowiednio zsynchronizować. I nie wiem czego użyć. Czy użyć tylko rezystorów czy tranzystor i jakich wartości. Kostka pewnie potrzebuje malutkiego prądu aby wyzwolić błysk na lampie. Lampa to YN III 540 albo pentax 540 ftz.

4. Przepraszam za jakość. Z telefonu.


Co chcę zrobić?
Wszystko będzie uruchamiane za pomocą analogowego guzika.

A więc plan taki.
Wciskam spust migawki (aparat ustawiony na 1-2 sekundy) Migawka otwarta i czeka na błysk.
W tym czasie używam całgo mojego układu.
Czyli naciskam guziczek.
Arduino dostaje sygnał.
Zaworek się otwiera na czas określony przeze mnie (duża, mała albo dwie). Kropelka leci. Po ułamku sekundy uderza w taflę wody i w tym momencie błyska lampa. Błyska z odpowiednim opóźnieniem. Migawka się zamyka. Zdjęcie zrobione. Układ gotowy do naciśnięcia guzika i wypuszczenia kolejnej kropli.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach