tomszaf  Dołączył: 02.03.2007
[obiektyw] SIGMA 100-300/4 kalibracja Cytuj
Szukając obiektywu SIGMA 100-300/4 natrafiłem na egzemplarz SIGMA 100-300/4 EX AF IF APO (bez DG w oznaczeniu). Wyczytałem że jest to starsza wersja, której nie da się kalibrować, więc loterią jest czy będzie dobrze współpracować z korpusem. Cena była ciekawa więc zaryzykowałem i niestety na 300mm duży front focus nie do skorygowania w K-5II, im mniejsza ogniskowa front focus maleje by na 100mm przejść w back focus :evil: Poza tą przypadłością szkiełko jest genialne, postanowiłem się nim cieszyć ostrząc manualnie.
Dla pewności zapytałem w serwisie Sigmy o kalibrację. Dostałem odpowiedź że da się to zrobić, tylko trzeba wymienić płytę główną obiektywu na programowalną, koszt nie jest wygórowany.
Czy ktoś spotkał się z taką operacją i czy to się sprawdzi?
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
tomszaf napisał/a:
Dostałem odpowiedź że da się to zrobić, tylko trzeba wymienić płytę główną obiektywu na programowalną,
To dosyć porządny serwis i pewnie wiedza co mówią.
 

tomszaf  Dołączył: 02.03.2007
Cytuj
Zleciłem wykonanie tej usługi, o efektach poinformuję
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Jak efekt?
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Też jestem ciekawy.
 

tomszaf  Dołączył: 02.03.2007
Cytuj
Operacja w pełni udana :-D , po wymianie płyty głównej i kalibracji ostrzy prawidłowo
Wszystko sprawnie i profesjonalnie, polecam serwis Sigmy
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
Jak byś się jej pozbywał to daj znać...
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
To jest więcej polujących na to "stare" szkło.
Będę miał mniej lęków kupując na ebay.
Niestety pod nasz bagnet bywają rzadko.
Cieszę się , że serwisują.
Droga była wymiana płytki?
 

tomszaf  Dołączył: 02.03.2007
Cytuj
Wymiana płytki + kalibracja niecałe 500 zł

Mi udało się kupić poprzez forum "pentaxuser" za 350 funtów, oprócz ebay warto przeglądać też zagraniczne fora pentaxa
 

fanmario  Dołączył: 23.10.2007
Cytuj
Tyle to też bym w ciemni dał.
Dobry strzał bo to świetne szkło.
 

Piotr  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
tak na marginesie to ja zrobiłem to samo z moją Sigmą 300/2,8. Wymiana "płytki" w serwisie. Działa idealnie po serwisowaniu (szkoda że tak rzadko ;)
 
Zbyhó  Dołączył: 14.06.2015
Cytuj
Odświeżę temat. Zakupiłem taka sigmę (z DG) czyli nowszą - wystąpił BF. Ponieważ nie doczytałem tego wątku na pewniaka wysłałem swojego K-5II, dorzuciłem jeszcze sigmę 17-50 (na gwarancji) i spokojnie czekałem. Lekko się zagotowałem, kiedy okazało się że moja Sigma 100-300 ma nieprogramowalną płytkę. Na szczęście okazało się, że można ją wymienić (obecny koszt z kalibracją i przesyłka ok. 650 zł). To tak dla wyjaśnienia, że DG w oznaczeniu nie daje gwarancji, że płyta będzie programowalna.
Miałem okazję strzelić tylko parę fot z ręki w samych jpg, więc nie mogę się wypowiadać po dłuższym użytkowaniu (wróciła w piątek a weekend miałem zajęty :( ale poprzednio próbowałem łapać ostrość na sarnach w odległości 30-50 m i była tragedia - fakt, że było ciemniej niż w piątek).
Obecnie wygląda to tak (wiem, że nie powalają ale to moje pierwsze zdjęcia na tym forum):
1.
[img]IMGP9901 by [/img]
2.
[url=https://flic.kr/p/TWtPjp]
IMGP9905

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Zbyhó, a ja wiedziałem, że DG w oznaczeniach Sigmy to tylko informacja iż optyka została zoptymalizowana dla matryc cyfrowych, również "pełnoklatkowych". No chyba, że się mylę. Pzdr.
http://www.optyczne.pl/52...%B3w_Sigma.html
 
Zbyhó  Dołączył: 14.06.2015
Cytuj
Nie mylisz się Powalos, ale wydawało mi się że DG robili później, nie wiem czy robili dalej równolegle te "bez DG", chyba że ja się mylę ;-)
Bardziej chodziło mi o to, że niezależnie od oznaczenia płyta może być programowalna lub nie (taka loteria) i jak poprzedni właściciel nie próbował kalibrować to możemy się przekonać na własnej skórze o konieczności "droższej" kalibracji. I tak dobrze, że jest możliwa.
Pozdr.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Zbyhó, a nie wystarczała kalibracja AF korpusu ? Pzdr.
 
Zbyhó  Dołączył: 14.06.2015
Cytuj
Niestety nie, zresztą serwis to potwierdził. Próbowałem skorygować w korpusie, było trochę lepiej ale zakres korekty za szybko się skończył.
pozdr.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach