unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
maxthebest, buty wyszły tobie pomarańczowe ze względu, że raw masz w formacie .PEF i w zakładce KOLOR -> ICM powinieneś wybrać: bez profilu, opcja profil aparatu jest dla .DNG a dalej obróbka wg uznania

W opcjach aparatu możesz zdecydować w jakim formacie zapisywać raw-y czy .PEF czy .DNG

Ostatnia aktualizacja bardzo mi się spodobała (.450) w RawTherapee do wcześniejszych miałem uwagi.
 

mr.ra66it  Dołączył: 03.09.2011
Cytuj
Cytat
maxthebest, buty wyszły tobie pomarańczowe ze względu, że raw masz w formacie .PEF i w zakładce KOLOR -> ICM powinieneś wybrać: bez profilu, opcja profil aparatu jest dla .DNG a dalej obróbka wg uznania

Ja widać na obrazku, który zalinkowałem kilka postów wcześniej buty wyszły czerwone (mimo użycia profilu Adobe dla aparatu KS-2). O uzyskaniu czerwieni zadecydował profil, wybór temperatury i ekspozycji.
Jak napisał plwk ostatnia wersja DNG Convertera obsługuje KS-2 i ma do niego profil.
 

maxthebest  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
plwk napisał/a:
Adobe DNG Converter 9.3 obsługuje K-S2 więc przekonwertuj na DNG i życie stanie się łatwiejsze.
Dzk za wskazówkę :)...Póki co nie mam wielu fotek z K-S2, więc pracy niewiele ;)

[ Dodano: 2015-11-23, 08:51 ]
unbreakable napisał/a:
W opcjach aparatu możesz zdecydować w jakim formacie zapisywać raw-y czy .PEF czy .DNG
Dzk, to też już zmieniłem..Jak pisał plwk, życie będzie prostsze ;)

[ Dodano: 2015-11-23, 08:55 ]
mr.ra66it napisał/a:
Narzędzia jak poprzednio.
Pełny rozmiar
Profil przetwarzania

"Dlaczemu" oba przypadki to ISO 1600?
Dzk za testową obróbkę. ISO było chyba na sztywno, gdzieś ktoś mi radził przy zdjęciach nocnego nieba, bym zdjął z 3200 do 1600 i nieopatrznie zostało...Zdjęcia butów były tak dość na szybko - byłem umówiony na bieganie, a chciałem je sfocić przy nowości zanim je uwalę błotem ;)
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
M.K napisał/a:
Jest jeszcze PT Photo Editor - zorganizowany bardzo podobnie jak LR


Postanowiłem się zapoznać z tym programem i powiem, że jest bardzo fajny (nawet w wersji free). Sam moduł wołania całkiem podobny do LR. Wersja free ma troszeczkę ograniczeń (tylko 8-bitowy zapis obrobionych fotek w sRGB i podstawowe narzędzia obróbki obrazu). Jednak jest to wystarczające do poprawnej obróbki RAW-ów. Pzdr.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Dla zainteresowanych kolejna aktualizacja programu, aktualna wersja to: RT 4.2.510
 

maxthebest  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Dzięki, unbreakable, pobrałem :) ...Oj, przydałby się taki przewodnik po podstawach, niezbędne kroki z każdym zdjęciem, metodycznie, jak np. wsadowo pracować nad raw'ami. Moja córka wzięła aparat na wycieczkę, w pierwszą podróż, o wywoływaniu nie wie nic. Ja nie zmieniłem raw'a na jpg'a, żeby miała prościej na pierwszy raz, a ona napstrykała >200 zdjęć..no i teraz do taty "zrób mi"...Nad pojedynczymi mogę siąść, ale z taką ilością, to już gorzej...
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Nie wiem ci tobie doradzić, możesz wprowadzić ogólne założenia do zdjęcia a później:
crtl + c, ctrl + v ustawień głównych pomiędzy zdjęciami napewno będzie łatwiej,
± korekta w zależności od zdjęcia,
Czasem jednak trzeba podejść indywidualnie,
Wszystkiego też napewno nie będziesz obrabował zrób sortowanie - flagowanie, gwiazdkowanie,

Najbardziej czego nie lubię w RT to to że przy ustawieniach jasności robi białą mgłe,

Na YouTubie można znaleźć filmiki z podstawami a reszta to zabawa z suwakami, ale niczego konkretnego na temat RT w sieci nie znalazłem a szukałem
 

maxthebest  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Jak w RT zrobić zwykłego cropa i na nim pracować?
 

mr.ra66it  Dołączył: 03.09.2011
Cytuj
Masz zakładkę z symbolem ekierki i nożyczek a w niej kolejną zakładkę o nazwie kadrowanie. Przy kadrowaniu możesz włączyć np. linie pomocnicze.
 

maxthebest  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
mr.ra66it napisał/a:
Masz zakładkę z symbolem ekierki i nożyczek a w niej kolejną zakładkę o nazwie kadrowanie. Przy kadrowaniu możesz włączyć np. linie pomocnicze.
Ok, chciałbym aby ten wycnek stanowił całą moją dalszą powierzchnię roboczą, a nie że mi pozostaje jasna siatka np. 1.5cm/1.5cm, rozmiar zdjęcia się nie zmienia, tylko reszta przyciemnia. Po co mi ona, skoro chcę cropa..?
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Wskazany obszar stanowi dalszą powierzchnię roboczą, która dalej może podlegać korekcie,
Ostatecznie obszar zostanie przycięty przy zapisie np. do jpg
 

maxthebest  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
:( mało wygodne...poza tym suwaczkami zmieniałem jakieś ekspozycyjne parametry, czy kolorystyczne i poza jasna ramkę tez mi zmieniało...Mała wygodna pracy, zamiast przyciąć choćby i umownie i ukryć część, która mnie nie interesuje...
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
kadrowanie czy ewentualne winietowanie można zostawić jako ostatni etap edycji a tak działać na pełnym rawie

jest jeden sposób - zmień kolor tła z szarego na czarny lub biały zmienia się go w oknie edycji na wysokości znakowania kolorami czy pokazaniu punktów ostrości

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach