Piteryan  Dołączył: 16.11.2015
szum w Nikonie Cytuj
Czy możecie podpowiedzieć mi, co może być przyczyną nagłego pojawienia się sporych szumów w Nikonie? Problem ten jest niezależny od ISO i obiektywów.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Piteryan napisał/a:
co może być przyczyną nagłego pojawienia się sporych szumów w Nikonie?


Twoje zainteresowanie Pentaksem - aparat się obraził ;-)

A nieco poważniej - wstaw jakieś zdjęcie obrazujące problem, wtedy łatwiej będzie coś doradzić. No i podaj model aparatu ;-)
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
Wyłącz głośniki, szum ulegnie zniwelowaniu.
 

Piteryan  Dołączył: 16.11.2015
Cytuj
Benek napisał/a:
Wyłącz głośniki, szum ulegnie zniwelowaniu.


macie jakieś nagrody za nabijanie postów?

[ Dodano: 2016-02-05, 14:35 ]
[quote="Fenol"]
Piteryan napisał/a:
co może być przyczyną nagłego pojawienia się sporych szumów w Nikonie?


Twoje zainteresowanie Pentaksem - aparat się obraził ;-)

Może tak być, bo przez kilka lat używałem tylko Nikonów, a od listopada mam dwa Pentaxy :)
 

opiszon  Dołączył: 29.01.2008
Cytuj
Piteryan, jakbyś wstawił przykładowe zdjęcie, napisał jaki aparat, jakie warunki...

choć i tak uważam, że forum nikoniarzy byłoby lepszym miejscem do zadawania tego typu pytań - nie wiem czy znajdziesz tu ludzi posiadających aparaty Nikona...
 

Piteryan  Dołączył: 16.11.2015
Cytuj
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie tylko Canony tu mają :evilsmile:
 

Piteryan  Dołączył: 16.11.2015
Cytuj
opiszon, domyślam się, że na forum nikona byłoby łatwiej, ale pomyślałem, że taki problem dotyczy lustrzanek niezależnie od marki.
Dziwi mnie to, że Nikon d3100 robił czyste zdjęcia, i nagle zaczął syfić.
Czy to może mieć związek z pracą z mieszkiem do makro? Ktoś mi zasugerował, że elektronika mogła zwariować i szumi...
Czy wg Was jest to możliwe?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Piteryan napisał/a:
Ktoś mi zasugerował, że elektronika mogła zwariować i szumi...
Czy wg Was jest to możliwe?

Zapewne w tym kierunku trzeba się skierować.
 

Piteryan  Dołączył: 16.11.2015
Cytuj
plwk i juz sie kieruję ;-)
dziękuję
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Piteryan a co mówi exif o ISO?
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
x4rd, a nie potrafisz odczytać? :roll:
ISO 400.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Piteryan, to jest po jakiejś obróbce czy tylko jotpeg wyciągnięty z rawa?
 

Piteryan  Dołączył: 16.11.2015
Cytuj
plwk to jest jpg wyciągnięty z rawa, po lekkiej obróbce w Capture
 

jaad75  Dołączył: 07.10.2006
Cytuj
Piteryan, a wyostrzanie takie samo jak zawsze używałeś?
 

Piteryan  Dołączył: 16.11.2015
Cytuj
jaad75 z tego, co pamiętam, to tak

własnie wgrałem od nowa soft do puszki. Wygląda na to, że jest ok, ale muszę to jeszcze przetestować
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
Piteryan napisał/a:
plwk to jest jpg wyciągnięty z rawa, po lekkiej obróbce w Capture
Wyciągnięty o ile? O 2-3 EV? Pokaż JPEG wywołany bezpośrednio z RAW-a, bez żadnego wyciągania. Tak czy inaczej, zakładam, że zmasakrowałeś zdjęcie podczas obróbki, w dodatku solidnie je niedoświetliłeś.
 

Piteryan  Dołączył: 16.11.2015
Cytuj
temat do zamknięcia, bo chyba uporałem się z wadą. Dziękuję Wam za zainteresowanie problemem. :-B :-B
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
Fajnie. Jak się uporałeś? W czym tkwił problem?
 

wuzet  Dołączył: 12.08.2009
Cytuj
Benek napisał/a:
W czym tkwił problem?
jak to w czym, w Nikonie.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach