olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
Chodziło mi o coś co spowoduje że raw będzie jeszcze bardziej "płaski", histogram węższy. Nikon albo Canon już nie pamiętam... ma jakiś taki profil w Camera Calibration w Lr, u nas to będzie chyba Naturalny z tego co pobieżnie wczoraj wieczorem sprawdzałem.

Pozdrawiam
 

pls2011  Dołączył: 19.01.2011
Cytuj
plwk napisał/a:
Jeśli chodzi o to co jest na 71 stronie instrukcji w pdf, to dotyczy opcji wywoływania jpg w aparacie.

Nie mam K-1 ale wątpię aby o to chodziło. Przy wywoływaniu JPG ustawia się te parametry odrębnie.
To dotyczy raczej tylko podglądu tudzież opcji RAW+

[ Dodano: 2016-12-16, 12:17 ]
olejx napisał/a:
Chodziło mi o coś co spowoduje że raw będzie jeszcze bardziej "płaski", histogram węższy. Nikon albo Canon już nie pamiętam... ma jakiś taki profil w Camera Calibration w Lr, u nas to będzie chyba Naturalny z tego co pobieżnie wczoraj wieczorem sprawdzałem.

Żadne tego typu ustawienia nie zmieniają pliku RAW. Płaskość sobie zrobisz w LR a można w nim sporo spłaszczyć.
A jeżeli profil w C jest wczytywany i od razu "kręci" rawa to zrób sobie preseta w LR który od razu ci spłaszcza.
Tak w C są profile ale używa ich się do filmowania nie do zmiany RAWa.
W Pentaxie zamiast tych profili do filmowania mamy te ustawienia.

 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
Napisałem już że wybór profilu robi mi robotę o jaką mi chodziło.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Możliwe, że źle doczytałem a K-1 nie mam żeby sprawdzić.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Żadne ustawienia profilu czy koloru nie mają wpływu na zapis RAW, ponieważ jest to tylko informacja o tym, ile światła padło na daną fotokomórkę, do tego monochromatyczna.



Wszelkie ustawienia, o ile zapisują się w pliku, mają zastosowanie dopiero w wołarce, która w odpowiedni sposób demozaikuje obraz i oblicza kolory dla poszczególnych pikseli. Jeśli w pliku zapisze się wybrany w aparacie profil, a wołarka potrafi go zastosować (np. opcja Embedded w LR), to wg niego wszystko obliczy i zastosuje odpowiednie krzywe tonalne dając w wyniku określony efekt.
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
Właśnie wybór profilu w Lr daje mi to o co mi mniej więcej chodziło miałem tylko wątpliwość czy to co ustawiamy w body ma jakiś wpływ na wybór profilu w camera calibration w Lr.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Trzeba by sprawdzić to, o czym napisałem wyżej, czy użycie profilu w aparacie zapisuje go w DNG (a może w PEF?) i czy opcja Embedded pozwala na jego zastosowanie, bo szczerze przyznam, że nie wiem.

Dla K-3II LR posiada kilka wbudowanych profili symulujących te z aparatu, pewnie dla K-3 jest tak samo. Dla K-5II tylko Adobe i Embedded.. Pisałem o tym tu: http://pentax.org.pl/view...1236324#1236324
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
bakulik napisał/a:
Trzeba by sprawdzić to, o czym napisałem wyżej, czy użycie profilu w aparacie zapisuje go w DNG (a może w PEF?) i czy opcja Embedded pozwala na jego zastosowanie, bo szczerze przyznam, że nie wiem.


Czyli trzeba by było wykonać to samo zdjęcia z innymi ustawieniami profilu (jasny, naturalny, płaski itp...) w body i w Lr ustawić wszystkie na Embadded i wtedy patrzeć czy jest jakaś różnica? To masz na myśli??

bakulik napisał/a:
Dla K-3II LR posiada kilka wbudowanych profili symulujących te z aparatu, pewnie dla K-3 jest tak samo. Dla K-5II tylko Adobe i Embedded.. Pisałem o tym tu: http://pentax.org.pl/view...1236324#1236324


Ja piszę teraz o K-1 dla niego są też profile w Lr.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
olejx napisał/a:
To masz na myśli?

Tak.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
bakulik dla K-3 w LR nie ma dodatkowych profili tak jak dla K-1 i może dla K-3II
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
unbreakable napisał/a:
może dla K-3II

Dla K-3II są na pewno, to mój screenshot jest w podlinkowanym wyżej wątku.
 

slavone  Dołączył: 11.02.2009
Cytuj
Dotarł do mnie, przedwcześnie he he, mikołaj oczywiście z K1 pierwsze wrażenie to plastikowość materiałów?!?! Jest to mój 5 pentax i subiektywnie wrażenie oczywiście ale materiały są gorszej jakości niż wcześniej używane a przyciski jakieś inne może dlatego że nowe. Górny wyświetlacz raczej symboliczny, w zasadzie nigdy nie korzystałem z dużego to się będę musiał nauczyć. Muszla ome53, 9 letnia jeszcze z k200d, pasuje, cóż siła przyzwyczajenia. w kwestii formalnej na 7 obiektywów z af tylko tamron 70-200 ma jakieś problemy i wygląda że -8/-10 korekcji mu wystarcza ale to temat do przebadania. Reasumując af działa))). Da 35mm f2,4 miłe zaskoczenie winietuje ale nie tak tragicznie jak bym się tego spodziewał.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
slavone napisał/a:
Dotarł do mnie, przedwcześnie he he, mikołaj oczywiście z K1 pierwsze wrażenie to plastikowość materiałów?!?!


To na pewno K-1 a nie K-S1 lub K-01 zamówiłeś? :-D
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Czy ktoś próbował podpinać obiektywy, winietujące w całym zakresie, przez HD DA AF Rear Converter 1.4x AW?
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Gdzieś czytałem jaki program należy ściągnąc na smartfona żeby sterować lustrzanką przez WIFI . Ktoś juz to pratykował na K-1 ?
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
Ja niestety mam lumie wiecie mam jak. A można na podobnej zasadzie jakimś programem albo nakładką do Lr sterować aparatem?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Image Sync mozna zainstalować na PC poprzez RemixOS, sprawdzone z K-1, wszystko działa tak jak na smartfonie a nawet lepiej bo można zmaksymalizować okno programu i ładnie się rozciąga podgląd na cały ekran komputera.
Na Windowsa też jest jakiś program, chyba podawałem gdzieś linka na forum ale jak działa to nie wiem bo nie mam na czym sprawdzić.
PS. Znalazłem ale to program do KS-2, byc może działa z K-1 a jak nie to może warto napisać do autora z zapytaniem czy mógłby cos w tym kierunku zrobić https://sourceforge.net/projects/pentaxks2wifiremote/ ?

 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
Zainstalowałem Image Sync na htc one M9 (żony) ale aplikacja się nie otwiera, pokazuje się tylko strona powitalna białe logo na niebieskim tle. I tak bez zmian wiec nie mam możliwości sprawdzenia jak steruje się aparatem przez telefon. Szkoda.
 

lamina  Dołączył: 15.12.2008
Cytuj
plwk napisał/a:
Czy ktoś próbował podpinać obiektywy, winietujące w całym zakresie, przez HD DA AF Rear Converter 1.4x AW?

Nic z tego,
już sam konwerter winietuje :(......
zrobiłem się w konia i kupiłem go razem z obiektywami i korpusem.... ale można go używać tylko z formatem APS-C, na pełnej klatce wilka winieta.
 
MAX581  Dołączył: 18.03.2010
Cytuj
Coś mnie tknęło i dałem sobie spokój z konwerterem... :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach