SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
wanakamura napisał/a:
najlepiej przy trudnych scenach naświetlać na najjaśniejsze przy ISO 100 a potem jazda

Ciekawe spostrzeżenie. Miałem dokładnie odwrotne. Muszę to w takim razie jeszcze potestować...
 

FraZa  Dołączył: 25.04.2006
Cytuj
Michu napisał/a:
plwk napisał/a:
O co dokładnie chodzi, czy o poziom kompresji?
Chodzi raczej o tzw sRAW, czy mRAWy. Przy wielopikselowych aparatach niektórzy producenci dają możliwość zapisu pliku RAW w mniejszej rozdzielczości (np. zamiast 36 - 24 lub 12MPxl) - nie wszyscy potrzebują takich wielkich plików.
Z tego co jednak się orientuję, sRAWy są 12bitowe i oferują znacznie gorszą jakość obrazka (włącznie z ostrością).
Osobiście, jako przeciwnik wielkich plików, w tym przypadku nie sądzę, bym korzystał z tej możliwości.


MI by się przydały, zwłaszcza do eventów, gdzie super jakość zwykle nie jest wymagana - grafik narzeka że mu zapycham łącze jak ciągnie z ftp, a często ma kilka przesyłów dziennie. Bo przy dobrym kompie to już ma mniejsze znaczenie przy obróbce
 
foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Nowa szczepionka
https://pentaxrumors.com/
 

DeTe  Dołączył: 14.05.2008
Cytuj
Nadszedł chyba już czas zaktualizować bo 1.1 to już raczej archaik jest :mrgreen:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Wczoraj zaktualizowałem.
 

slavone  Dołączył: 11.02.2009
Cytuj
Jakieś istotne zmiany zostały zauważone przez użytkowników nowego softu???
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Z moimi urządzeniami (PC i telefony na Androidzie) nadal nie ma podglądu w Image Sync, nie pamiętam po którym uaktualnieniu się popsuło.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
gezeb, nie masz przypadkiem włączonych zdjęć seryjnych? Wtedy podglądu właśnie nie ma ;-)
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Nie. Można wgrać jakiś stary fw, czy się sprzęt obrazi? Bo ciekaw jestem czy to wina fw czy oprogramowania w telefonie, choć próbowałem już na kilku od 4.4 do 7.1 od pierwszej wersji Image Sync.
 

pipeman  Dołączył: 03.06.2010
Cytuj
Na k1 z softem 1.42 przy potwierdzeniu ostrości pudłuje niemiłosiernie o jakieś 0,5cm.
Ktoś wie jak temu zaradzić ?
Sprawdzone na kilku szkłach, czym GO płytsza tym bardziej to widać ....
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Chodzi Ci o ostrzenie manualne?
 

pipeman  Dołączył: 03.06.2010
Cytuj
Tak, odkryłem to na M42 przy 85mm 1.5 potężny FF ostrzy czubek nosa zamiast oka z 2m.
Kilka innych szkieł podobnie. Testowane na K3 nie mają problemu. Wszystko jest OK.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Tak się dzieje przy kręceniu pierścieniem, czy przy najeżdżaniu zestawem? Jeśli przy kręceniu pierścieniem to czy identycznie w obu kierunkach? Wszystkie te szkła dają taki sam błąd?

 

pipeman  Dołączył: 03.06.2010
Cytuj
Głupieje przy pierścieniach, przy minimalnych odległościach.
Najazd zestawem daje to samo. Pierścieniami już kręciłam baaaardzo powoli i delikatnie.
Wiadomo że bardziej jak idę pierścieniami w stronę nieskończoności.
Ale nie jest to wielka różnica.
AF śmigają jak trzeba.
Efekt zauważony na Heliosie 85/1.5, Trioplanie 100/2.8 i Sonnarze 135/3.5 i jest to co najmniej irytujące....
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie próbowałem robić nic z pierścieniami pośrednimi. Jeśli nie wyleci mi z głowy, to jutro sprawdzę jak moja K-1 zachowuje się w takiej sytuacji.
 

pipeman  Dołączył: 03.06.2010
Cytuj
Jak możesz to proszę sprawdź na szkłach z minimalną GO i ogniskową około 100mm.
Mogą być wpięte nawet same...
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Sprawdziłem z Tokiną 135/2.8 z zestawem pierścieni o długości 62 mm i trafia. Również z Heliosem 58/2 i tym samym zestawem pierścieni trafia.
 

pipeman  Dołączył: 03.06.2010
Cytuj
Bez pierścieni Tamron 90mm w manualu potwierdza ostrość za późno. Najostrzejszy obrazek jest w momencie gdy jeszcze brakuje troch obrotu pierścienia do momentu potwierdzenia ostrości. AF wali bez pudła. Czyli puszka pojedzie do serwisu :-(
 

AJ  Dołączył: 03.10.2013
Cytuj
Profilaktycznie informuję, że od dłuższego czasu do K-1 dostępne są już matówki z klinem z Focusingscreen.com .
 
Ytr  Dołączył: 24.09.2009
Cytuj
Jak jest słabsze światło, tak około iso1600@F2.0@1/40sek to Wam to potwierdzanie w ogóle działa? 35mm/2.0 jeżdżę pierścieniem kilka razy w tą i z powrotem żeby załapał.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach