Wiktor  Dołączył: 25.05.2006
Cytuj
Wracając do korekcji i innych funkcji poprawiających zdjęcia już w aparacie bardzo spowalniają zapisywanie zdjęć wykonywanych seryjnie. Jeżeli fotografujemy w RAWach to jest to jedynie utrudnieniem.
 

foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Wiktor napisał/a:
Wracając do korekcji i innych funkcji poprawiających zdjęcia już w aparacie bardzo spowalniają zapisywanie zdjęć wykonywanych seryjnie. Jeżeli fotografujemy w RAWach to jest to jedynie utrudnieniem.


Nic takiego nie zauważyłem
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Wiktor napisał/a:
Wracając do korekcji i innych funkcji poprawiających zdjęcia już w aparacie bardzo spowalniają zapisywanie zdjęć wykonywanych seryjnie. Jeżeli fotografujemy w RAWach to jest to jedynie utrudnieniem.

Kiedyś robiłem porównanie szybkości kart pamięci na K3 i K1.
Okazało się, że w K1 problemem jest dramatycznie wolny zrzut zdjęć z bufora na kartę pamięci - efektywnie wyszło jakoś 30 MB/s. Wobec wagi surowych plików "zatkanie" K1 w trybie seryjnym nie jest żadnym wyzwaniem. Włączone poprawiacze mogą dodatkowo przymulić, ale tego nigdy nie sprawdzałem.
Zresztą, taki Lightroom chyba olewa korekty z poziomu body w plikach RAW. Suwaczki automatycznie rusza tylko pentaksowy soft do wywoływania.
 
RPM  Dołączył: 28.07.2010
Cytuj
Jeśli się nie mylę to rodzaj USB (1,2 lub 3) na złączu ma bardzo dużo wspolnego z wewnętrzna prędkoscią przesyłania danych w aparacie. K-1 ma USB2, K-3 USB3.
 

Kytutr  Dołączył: 20.02.2007
Cytuj
No ja przez kilka lat używania K-3 zdążyłem zaobserwować, że aparat jest czuły na markę kart pamięci. Miałem już kilka różnych, zaczynając od jakiś 2GB kart SanDiska, przez 16GB SanDiski i karty microSD Samsunga z adapterem po przedostatnią kartę Kingston SDXC Canvas React 64GB 100MB/s UHS-I - bufor zapychał się mi momentalnie, a co gorsza musiałem długo czekać na zapis zdjęć na karcie.
Ostatnio kupiłem okazyjnie od brata kartę SanDisk Extreme PRO 170MB/s i wszystkie te przykre objawy ustąpiły. Bufor jest mi trudno zapchać, a zdjęcia zapisują się błyskawicznie. Jeśli w K-1 jest gorzej niż w K-3, to dla mnie to kolejny powód, żeby się nie przesiadać.
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
Wniosek: odrzućcie pomysł, by nabyć K-1 - po co komu taki słaby aparat?
Ci nieostrożni, którzy już go kupili muszą borykać się z problemem. Mogą też spróbować go wcisnąć komu za niewygórowaną cenę, w szczególności zaś cały czas kombinować, jak by tu przejść do słuszniejszych systemów :roll:
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Penteusz napisał/a:
Mogą też spróbować go wcisnąć komu za niewygórowaną cenę, w szczególności zaś cały czas kombinować, jak by tu przejść do słuszniejszych systemów

Pentaksiarzu, czy ci nie żal?
Pentaksiarzu, Nikona spal!
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Kytutr napisał/a:
Jeśli w K-1 jest gorzej niż w K-3, to dla mnie to kolejny powód, żeby się nie przesiadać.

W tej kwestii jest gorzej.
Na początku wkurzała mnie jeszcze zamiana miejscami przycisków od podglądu zdjęć i LV.
Poza tym same plusy dla K-1 ;)
 

foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Bardzo fajne porównanie K-1 i SONY , jak widać w obrazowani K-1 to pierwsza liga ;-)

https://pentaxrumors.com/2020/06/07/pentax-digest-21/#more-8225
 
krzyc sur  Dołączył: 10.10.2018
Cytuj
foto napisał/a:
Bardzo fajne porównanie K-1 i SONY , jak widać w obrazowani K-1 to pierwsza liga ;-)

https://pentaxrumors.com/2020/06/07/pentax-digest-21/#more-8225


Oglądam często tego gościa i jego testy i naprawdę jestem pod wrażeniem jakości obrazu z K-1 w porównaniu z praktycznie topowymi nowymi korpusami..uff trzeba będzie się chyba przymierzyć do K-1, chociaż w moim K-3 praktycznie niczego mi nie brakuje, to K-1 wywindował poziom wysoko..
 

foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
krzyc sur, robiłem swoim egzemplarzem podobne do tego gościa, że nie doświetlałem 4-5 EV i później rozjaśniałem i bandingu zero. Ale najbardziej byłem zadowolony jak prześwietliłem o ponad 1EV i po korekcie ekspozycji w Lr odzyskałem szczegóły w miejscach mocno prześwietlonych. Pentax naprawdę dobrze oprogramowuje matryce ;-)
 
Wiktor  Dołączył: 25.05.2006
Cytuj
Nowe oprogramowanie
OPTYCZNE.pl
Poniżej zamieszczamy linki do pobrania oprogramowania dla wyżej wymienionych lustrzanek:

Pentax K-1 Mark II - oprogramowanie nr 1.05
Pentax K-1 - oprogramowanie nr 1.53
Pentax K-3 - oprogramowanie nr 1.41

[ Dodano: 2020-06-19, 20:48 ]
Dotczy 85/1.4

[ Dodano: 2020-06-19, 20:50 ]
https://www.optyczne.pl/1...B3w_Pentax.html
Dotczy 85/1.4
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
Do blokowania czego służy ten przycisk z kłódką nad przyciskiem Raw na bocznej ściance? Czy da się go programować tak jak raw/fx?
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Remek napisał/a:
Do blokowania czego służy ten przycisk z kłódką nad przyciskiem Raw na bocznej ściance? Czy da się go programować tak jak raw/fx?


8 strona instrukcji obsługi: tymczasowo wyłącza działanie pokrętła i przycisków, aby zapobiec niepotrzebnemu użyciu.
Nie można przypisywać innych funkcji.
 
rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Cytat
Do blokowania czego służy ten przycisk

Cytat
8 strona instrukcji obsługi:

A wydawało mi się, że to sprzęt dla wymagających :shock:
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
Misztu,
Dziękuję za odp.

rychu,
Nie mam instrukcji ani aparatu nigdy nie miałem w rękach, przed zadaniem pytania sprawdziłem w internecie, w testach, ale chciałem się dopytać użytkowników, więc nie wiem skąd ten wywód o sprzęcie dla wymagających, niektórym widzę z łaską przychodzi odpowiadanie, chyba po to jest forum!? Tak na marginesie zawsze czytam instrukcję po zakupie sprzętu, dlatego rzadko zadaje pytania...
Uważam, że bez sensu jest ten przycisk w ogóle nieużywalny, lepiej by dali jakiś programowalny... myślałem że ma jeszcze jakieś dodatkowe funkcje niż te opisane w instrukcji, testach.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Remek napisał/a:
Nie mam instrukcji ani aparatu nigdy nie miałem w rękach, przed zadaniem pytania sprawdziłem w internecie, w testach, ale chciałem się dopytać użytkowników, więc nie wiem skąd ten wywód o sprzęcie dla wymagających, niektórym widzę z łaską przychodzi odpowiadanie, chyba po to jest forum!? Tak na marginesie zawsze czytam instrukcję po zakupie sprzętu, dlatego rzadko zadaje pytania...

Instrukcja jest dostępna na stronie WWW. Po polsku, w eleganckim formacie PDF. Jestem przekonany, że znalezienie jej zajęłoby mniej czasu, niż zalogowanie na forum, znalezienie odpowiedniego tematu i napisanie posta ;)

Przycisk ma sens - jak biegasz z aparatem zawieszonym na ramieniu nie ma ryzyka, że przypadkiem coś się przestawi. A zdarzało się, że obijający się aparat "sam" pozmieniał przysłonę czy nawet balans bieli.
 
rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Remek, forum jest od zadawania pytań zgoda, ale dot. nieoczywistych problemów.
Mi odpowiadanie przychodzi ze szczególną uciechą gdy mogę pomóc, zaś wyręczanie się kimś mnie irytuje.
Osoba, która odpowiedziała, sięgnęła po instrukcję, przeczytała i napisała uprzejmie Koledze. Zrobiła dokładnie to, co mogłeś zrobić osobiście, przy okazji miał byś już instrukcję.
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
Misztu,
Mi się nigdy przypadkowo nic nie zmieniło w aparacie ;) ale ok szanuję, są różne zdania.
Instrukcje w formie pdf zajrzałem, nawet test na optycznych gdzie jest opisany ten przycisk lakonicznie 1 krótkim zdaniem, ale chciałem się dopytać użytkowników, nie wiem w czym problem, ok ty odpowiedziałeś natomiast rychu zalogował się by dać wywód, po co....
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Pewnie chodzisz zbyt dostojnym krokiem ;)
U siebie mam taką różnicę, że pasek Peak Design ustawia aparat "pod pachą" w nieco innej pozycji niż standardowy. Przy skróceniu jego długości aparat nie majta się za bardzo, ale za to jest blisko ciała. Wtedy o samoczynne kliknięcie nie trudno.

Rychu ma rację - informacja była na wyciągnięcie ręki, na dodatek w dość oczywistym miejscu internetu (a nie jak np. w przypadku K70, do którego polskiej instrukcji nie ma).

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach