Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
 

fotonyf  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Kerebron, byłeś szybszy o minuty :-)
 

wojtas29  Dołączył: 12.04.2008
Cytuj
Dzięki koledzy ale chodzi mi o taką książeczkę drukowaną :)
 
teta  Dołączył: 28.04.2006
Cytuj
A, to już trzeba sobie wydrukować i zszyć w książeczkę ;-)
 

wojtas29  Dołączył: 12.04.2008
Cytuj
teta napisał/a:
A, to już trzeba sobie wydrukować i zszyć w książeczkę ;-)


No i chyba tak właśnie zrobię

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samego aparatu
Chodzi mi o nastawę korekta obiektywu
domyślnie korekta dystorsji oraz korekta oświetlenia peryferyjnego jest off
Natomiast kompensacja aberracji chromatycznej oraz dyfrakcji jest on

Robię zdjęcia obiektywem 28-105 w formacie raw
później wszystko obrabiam w camera raw i ps

Moje pytanie czy zostawić te korekcje włączone?
Jak wy macie ustawioną korekcje w swoich aparatach

Pozdrawiam
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
wojtas29 napisał/a:
Jak wy macie ustawioną korekcje w swoich aparatach

Ja osobiście mam wyłączone wszystko, włącznie z odszumianiem.
Nie jestem pewien, ale funkcje korekcyjne chyba nie są uwzględniane w programach innych niż fabryczna wywoływarka rawów.
 

AJ  Dołączył: 03.10.2013
Cytuj
Są też uwzględniane w nieokrojonej wersji fabrycznej wywoływarki czyli w Silkypix DSPro.
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Misztu napisał/a:
funkcje korekcyjne

Są uwzględnione w LR
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Zdano napisał/a:
Są uwzględnione w LR

Hm... to mój LR nie potrafi :/

DNG z włączoną korektą dystorsji, aberracji i dyfrakcji wygląda tak samo, jak ten, który ma to wszystko wyłączone.

Zaszyte miniaturki oczywiście różnią się.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Misztu, LR automatycznie odczytuje korekcje do obiektywów Pentax'a. Innych obiektywów musisz kliknąć: Lens Corrections, następnie: Profile i zaptaszkować dwie korekcje. Następnie trzeba jeszcze wybrać producenta obiektywu i sam obiektyw. O ile jest w bazie. Ja robie to na samym początku obróbki, bo często nie trzeba już się męczyć z innymi rzeczami.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
powalos napisał/a:
Misztu, LR automatycznie odczytuje korekcje do obiektywów Pentax'a. Innych obiektywów musisz kliknąć: Lens Corrections, następnie: Profile i zaptaszkować dwie korekcje. Następnie trzeba jeszcze wybrać producenta obiektywu i sam obiektyw. O ile jest w bazie. Ja robie to na samym początku obróbki, bo często nie trzeba już się męczyć z innymi rzeczami.


Wiem co to są profile obiektywów i jak działają.
Niemniej jest to funkcja samego LR, a nie interpretacja działania funkcji korekcyjnych ustawionych w aparacie.

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Funkcje korekcyjne ustawione w aparacie w większości działają wyłącznie na jotpegi.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Funkcje korekcyjne ustawione w aparacie w większości działają wyłącznie na jotpegi.

To na pewno. Jednak wydaje mi się, że pentaksowa wywoływarka potrafi odczytać ustawienia korekcyjne dopisane przez aparat do surowych plików.
Chociaż z drugiej strony ostatnio używałem jej 3 aparaty temu, więc co nieco mogło się zmienić, a pamięć też bywa zawodna.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Misztu napisał/a:
pentaksowa wywoływarka potrafi odczytać ustawienia korekcyjne dopisane przez aparat do surowych plików

Z tego co pamiętam to jedynie korektę świateł i cieni.
 

AJ  Dołączył: 03.10.2013
Cytuj
Silkypix czyta też ustawienia dotyczące odszumiania, wyostrzania czy aberracji. Np. jeśli w aparacie włączona jest redukcja ziarna (stopień zależny od ISO) to suwaki w wołarce są domyślnie ustawione na odpowiednim poziomie (oczywiście można je przestawić).
 

wojtas29  Dołączył: 12.04.2008
Cytuj
dobry wieczór
nigdzie nie mogę znaleźć, mam na myśli instrukcję
czy k1 wspiera hss?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
wojtas29 napisał/a:
czy k1 wspiera hss

To jest funkcja lampy błyskowej a nie aparatu. HSS nie wpływa na działanie aparatu a jedynie na działanie lampy.

 

wojtas29  Dołączył: 12.04.2008
Cytuj
zgadzam się, w całej szerokości zagadnienia.
pytam tylko czy k1 mk1 wspiera tą funkcję, ostatecznie taka lampa Pentax AF360FGZ II
nie posiada własnej automatyki, tylko manual i pttl, żeby hss zadziałało puszka musi to wspierać
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Body nie ma nic do tego, tryb HSS wybieramy w lampie przyciskiem synchronizacji, str. 10 instrukcji, przycisk nr 4 na rysunku.
http://www.ricoh-imaging....st_af360fg2.pdf
K-1 nie jest wymieniony w instrukcji bo lampa była wcześniejsza od tego body.

 

Jacek_Z  Dołączył: 25.11.2009
Cytuj
plwk napisał/a:
Body nie ma nic do tego,

Body musi zacząć synchronizację wcześniej niż normalnie.
Czyli body musi wspierać tryb HSS choćby w takim sensie, że musi móc pracować w takim trybie i inaczej synchronizować lampę.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach