rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Remek, po co się Rychu loguje, to jego sprawa. A może ktoś potrzebuje pomocy? Jaki odkurzacz, pralkę, gdzie na rowerze, może komuś slajdy 120 za darmo oddać, jestem uczynny człowiek. :-P
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
Rychu lubi po prostu nawalać posty, idzie na statystykę co widać po ich liczbie, ja jestem oszczędny w pisaniu, przed każdym zadaniem jakiegokolwiek pytania przeszukuję forum, nie zakładam nowych wątków, żeby nie zaśmiecać, szukam nawet w zagranicznych forach, testach. Zadałem pytanie bo bardzo lakonicznie jest o tym przycisku, dlatego mnie to interesowało - mogłem w inny sposób zadac pytanie -" czy oprócz tego co jest napisane w instrukcji przycisk z kłódką do czego jeszcze służy" czy coś w ten deseń... - wtedy nie byłoby może tej dyskusji, chociaż kto wie rychu dla statystyk może by co napisał :mrgreen:
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Wracając do meritum, dodam, że ten przycisk jest „troszkę” programowalny: w menu C3>19 można zdecydować, który zespół elementów sterujących blokuje:
- przednie i tylne kółko sterujące, przycisk korekty ekspozycji, przycisk ISO, zielony przycisk, przycisk AE-L
- przycisk wyboru punktu AF, przyciski wybieraka, przycisk OK, przycisk MENU
(w sumie szkoda, że nie ma wszystkiego razem, trzeba wybierać)

Również uważam go za nieszczególnie przydatny, wolałbym coś bardziej programowalnego, użyłem tylko raz (opcja 2), dając aparat do ręki młodszemu 34-letniemu bratu...
Cóż, K-1 oferuje dużo, ale ma również kilka wad w sposobie obsługi.

 
rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Dla statystyki dodam, że wielokrotnie myślałem o podobnej funkcji, gdy wiszący u szyi aparat nagle pokazywał mi jakieś dziwne komunikaty związane z przypadkowym włączeniem czegoś, głównie w Fuji czujnik wizjera, a w Pentax wybierak. Pozostawić kółko wyboru dla trybu pracy, spust migawki a reszta blokada. Super. Widać od przybytku jednak głowa boli. Ciekawe czy pozostali użytkownicy mają podobne do Samp, i Remek, odczucia.
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
Nie miałem pojęcia o problemie, póki go nie odkryliście.
Gdybym nie wszedł do tego wątku to zapewne nigdy bym się o nim (problemie) nie dowiedział. :-|
 

Jacek_Z  Dołączył: 25.11.2009
Cytuj
Bardzo chętnie używam blokady. Nie w tym aparacie, ale chodzi jak rozumiem wysondowanie zapotrzebowania na te funkcje.
I dodam, że dla mnie to funkcja bardzo przydatna, istotna. Wręcz sie wk... jak w innym modelu body tego nie było.
Uzasadnienie: błysk, studio, stałe parametry ekspozycji (powiedzmy 1/125, f8) Nie muszę sie martwić czy przypadkiem mi sie nie przekręciło na 1/500 (katastrofa) czy nie zmieniłem przysłony.
 

potraff  Dołączył: 22.05.2016
Cytuj
Penteusz napisał/a:
Nie miałem pojęcia o problemie, póki go nie odkryliście.

Bo nie przeczytałeś instrukcji, strony nr 8 :mrgreen: ;-)
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
potraff napisał/a:
nie przeczytałeś instrukcji, strony nr 8


A właśnie że przeczytałem!
Na stronie 8 jest u mnie m.in. "Prawa autorskie". Zerknąłem jeszcze na stronę 9 w poszukiwaniu tegoż, ale gdzie tam...Jest za to "Sprawdzanie zawartości opakowania" :mrgreen: ;-)
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
Każdy ma inne zdanie, moim zdaniem ten przycisk jest zbyteczny zwłaszcza z tego powodu że jest umiejscowiony obok raw/fx - przez przypadek można zamiast włączenia tej blokady przełączyć sobie format, czy inną przypisaną opcję... Podejrzewam, że z tego przycisku blokady korzysta promil użytkowników. Zdecydowanie więcej osób wolałoby żeby był programowalny.
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Remek napisał/a:
K-5IIs
Masz na myśli promil użytkowników K-5 IIs?
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
Ryszard, w k-5 iis nie ma przycisku blokady. Dobra kończmy już dyskusję o tej błahej sprawie bo jeszcze z liczbą postów przegonię rycha :-D

 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Remek napisał/a:
Zdecydowanie więcej osób wolałoby żeby
Zdecydowanie wiele osób chciałoby, żeby Pentax był Nikonem albo Sony. Albo chociaż Sigmą.
Ale Pentax to Pentax. W K-3 dali przełączalną blokadę kółka wyboru trybów. Kręcisz po naciśnięciu blokady, albo znosisz ją na stałe specjalną wajchą. Czy to źle? Pewnie, że nie ma rzeczy, których nie da się poprawić, ale co jak co, ergonomię opanowali na bardzo wysokim poziomie.

[ Dodano: 2020-07-01, 15:42 ]
Remek napisał/a:
bo jeszcze z liczbą postów przegonię rycha
Po drodze masz jeszcze Ryszarda :evilsmile:

 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
Ryszard napisał/a:
co jak co, ergonomię opanowali na bardzo wysokim poziomie.
z tym bym dyskutował, popełniają dużo błędów jak chociażby za nisko umiejscowiony przycisk AF w k -5 gdzie trzeba nienaturalnie wyginać kciuk, poprawili w k-3 ale za to pogorszyli wybór punktów af - w k-5 było przy przycisku ok też moim zdaniem za nisko natomiast w k-3 dali jeszcze niżej. w k-1 zresztą podobnie nisko jest - a przecież to są topowe puszki tego producenta więc powinny być dopracowane. Przyszły topowy model apsc zapowiadany na wrzesień 2020 też będzie miał prawdopodobnie babola w postaci przycisku odtwarzania zdjęć obok wizjera :roll: aż prosi się o zamianę z chociażby z zielonym przyciskiem.
Reasumując Pentax pod względem ergonomii nie jest idealny, jak co niektórzy użytkownicy sądzą ma też sporo nieprzemyślanych rozwiązań.

[ Dodano: 2020-07-01, 15:52 ]
Ryszard napisał/a:
Po drodze masz jeszcze Ryszarda
:mrgreen:

[ Dodano: 2020-07-01, 16:00 ]
A jeszcze do koncertu życzeń :-P to jeszcze chciałbym stabilizację do wyłączenia pod przyciskiem (np programowalnym) lub dźwignię jak w k10d k100d oraz możliwość zmiany ogniskowej dla SR dostępną w menu podręcznym (info)- przydaje się gdy korzysta się raz z tc raz bez - a ta opcja jest ukryta głęboko w menu żeby sprawdzić - ewentualnie można włączyć wyłączyć aparat, ale wolałbym żeby to było w podręcznym.

 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Korzystając z okazji, napiszę coś, czego jeszcze nie pisałem: dla mnie największym problemem są te nowe pokrętła do przyspieszonego wyboru funkcji. Pomysł jest świetny, ale wykonanie już złe – głównie ze względu na zmniejszenie górnego ekranika LCD oraz kilka innych kwestii, o których poniżej. Może ktoś jakoś sobie z tym poradził, coś źle robię, może są jakieś rozwiązania?….

- na pokrętle funkcji są pozycje +/- i ISO a tuż obok niego przyciski +/- i ISO. Trudno mi sobie wyobrazić, że użytkownicy nagle zechcą używać nowego rozwiązania do zmiany tych parametrów zamiast tego, do którego byli przyzwyczajeni od lat. Nie widzę uzasadnienia dla tych pozycji i zdublowania sposobu obsługi tych dwóch parametrów.
- na tak małym LCDzie nie ma np. licznika klatek pozostałych do wykonania (!!), co jest dość istotną informacją… a miał to nawet na swoim maleńkim ekraniku MZ-3.
- niezwykle trudne staje się używanie aparatu bez użycia tylnego ekranu LCD (włączony „ekran stanu”). Ja nie znoszę ekranu LCD, we wszystkich aparatach miałem to zawsze wyłączone, jest prądożerne i rozpraszające (nie gaśnie wraz ze zbliżeniem aparatu do oka a powinno).
- i teraz najlepsze: nowe pokrętła funkcji praktycznie tracą sens przy wyłączonym tylnym ekranie, bo znajdujący się tuż obok nich okrojony LCD nie potwierdza wielu ważnych ustawień, jak np. bracketingu czy trybu HDR
- z bracketingiem problem jest mniejszy, bo jest jeszcze wizjer, w którym pojawia się stosowny symbol oraz drabinka korekty – ale o tym, czy jest włączony HDR (nie mówiąc już o tym, w którym z pięciu trybów pracuje) bez użycia tylnego LCD i ekranu stanu się nie dowiemy! A jeśli użytkownik już musi patrzeć w ten ekran, to równie dobrze może sobie HDR włączyć poprzez skrót na panelu sterowania… więc zostajemy pozbawieni bardzo ważnej informacji na górnym LCD na rzecz pozycji na pokrętle funkcji, której sens jest mocno dyskusyjny.
- tak naprawdę pozycjami na górnym pokrętle, których używam są następujące trzy (z dziewięciu): Wi-Fi, Grid, Crop. Jakiś sens ma jeszcze SR oraz CH/CL.

Gdy biorę do ręki K-3, zawsze pierwsze co myślę: och, jaki fantastyczny górny LCD! Od razu wszystko się wie, wszystko jest na wierzchu.
Szczęśliwie do projektantów dotarło, że zrobili coś nie tak – ten nowy flagowy APS-C zdaje się mieć wybór funkcji nie poprzez (zbyt duże, przeinwestowane) pokrętło a nowy przycisk S.Fn. Ekran LCD został dzięki temu powiększony, więc na pewno pojawi się na nim więcej bardzo potrzebnych informacji.

Dziękuję za uwagę, może komuś to pomoże. A może ktoś mi dopomoże…

 

Jacek_Z  Dołączył: 25.11.2009
Cytuj
Samp napisał/a:
..Gdy biorę do ręki K-3, zawsze pierwsze co myślę: och, jaki fantastyczny górny LCD! Od razu wszystko się wie, wszystko jest na wierzchu.
Szczęśliwie do projektantów dotarło,…

Ty się ciesz, że nie masz Sony. Tam w bezlustrach w ogóle nie ma górnego LCD. Nawet w topowym A9. W Nikonach Z i Canonie R są. Ale wg fanów Sony to rzecz zbędna.
Kwestie preferencji w ergonomii to są sprawy bardzo indywidualne. Nic dziwnego. Reporterzy zupełnie inaczej używają aparatu niż dajmy na to fotografowie studyjni. Są osoby, które nie lubią zmian w kolejnych body i nie lubią także programowalnych przycisków.
 

Remek  Dołączył: 16.09.2011
Cytuj
W pełni się zgadzam z Sampem - też to zauważyłem. Od jakiegoś czasu ergonomia, która była kiedyś mocną stroną P zaczyna być coraz gorsza, przyciski i pokrętła rozmieszczone jakby przypadkowo. Najgorsze, że dotyczy to również flagowych modeli, w niższych modelach byłoby to do przyjęcia. Przecież ta firma ma bardzo duże doświadczenie w projektowaniu aparatów, a już taki np Panasonic S1 ma bardziej przemyślaną ergonomię, choć doświadczenie w foto małe przy Pentaksie.

[ Dodano: 2020-07-01, 19:36 ]
W zasadzie jak patrzę na topowe modele poszczególnych producentów to chyba każdy ma lepiej przemyślaną ergonomię od K-1
 

Samp  Dołączył: 23.04.2006
Cytuj
Jacek_Z napisał/a:
Ty się ciesz, że nie masz Sony.


Cieszę się. Już od dobrych kilkunastu lat :-P
 

foto  Dołączył: 03.05.2013
Cytuj
Remek, ja natomiast bardzo dobrze oceniam ergonomię w K-1 zarówno robiąc zdjęcia przez wizjer optyczny jak i LV. Mam wszystko na wyciągnięcie ręki nie muszę grzebać w menu. Dla mnie jest to bardzo przemyślany aparat :-P
 

Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
Remek napisał/a:
popełniają dużo błędów jak chociażby za nisko umiejscowiony przycisk AF w k -5 gdzie trzeba nienaturalnie wyginać kciuk, poprawili w k-3 ale za to pogorszyli wybór punktów af
Chyba mam inne oczekiwania albo rozumienie terminu "ergonomia". Dużo zdjęć robię ostatnio Canonem. To najnowszy z moich aparatów, ma dotykowy ekran, pamięta ostatnią pozycję w menu, ma edytowalne menu podręczne, pokazuje mnóstwo ustawień na brzegach ekranu - generalnie posiada funkcje uznawane (np. w testach) za "pożądane dla lepszej ergonomii". I co z tego, jak przy nim najczęściej muszę się skupić gdzie i co naciskam? Nadmiar informacji na LCD przeszkadza a wersja okrojona nie pokazuje praktycznie nic, więc idzie w drugą skrajność.
Łapię w rękę starego Pentaksa i intuicyjnie wiem, gdzie co jest. I pozamiatane, ale z drugiej strony nie potrzebuję HDR, filmowania, a bracketingu użyłem może dwa razy i odpuściłem sobie Back Button Focus... Widocznie Pentax pasuje pod mój sposób użytkowania.

[ Dodano: 2020-07-02, 12:40 ]
Ostatecznie przekłada się to na taki efekt, że jak Canona używam codziennie, to jest spoko - ale Pentaksy mogę chwycić po dwumiesięcznej przerwie i są jak starzy kumple, jak dopasowane rękawiczki albo ulubiona kurtka ;-)

 
Wiktor  Dołączył: 25.05.2006
Cytuj
Dla mnie górny ekran LCD jest zupełnie zbyteczny wszystko co potrzebuję mam w wizjerze.Brakuje mi pod kciukiem jojstica do wyboru pkt AF. Ten który jest to jakaś pomyłka. Podczas fotografowania obiektów w ruchu prawie niemożliwością jest zmiana położenia pkt AF.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach