skaarj  Dołączył: 18.03.2016
Cytuj
To ja z uporem maniaka powiem: Tamron SP 17/3,5 na Adaptallu, była też bliźniacza Tokina.
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Misztu napisał/a:
Tamrona 28-75. Ale to zabytki na śrubokręt

Kupiłem tego Tamrona do FX Nikona i daje radę. Za ok. 800 zł (używany) dostajemy lekkiego, uniwersalnego zooma, który po delikatnym przymknięciu nie odbiega od nowszych konstrukcji. Dodatkowo wersja śrubokrętowa (dostępna dla Pentaksa) ma lepszy AF od późniejszej z własnym silnikiem.

 
PiotrK.  Dołączył: 30.05.2017
Cytuj
Enzo, A do tego: ma użyteczny tryb makro oraz pierścień manualnego ustawienia przysłony, więc można dołożyć zwykle pierścienie pośrednie, albo użyć go z bezlusterkowcem. Waga i rozmiary bardzo rozsądne. W moim egzemplarzu występuje opisywany często w kontekšcie tego obiektywu BF.
 

wojtas29  Dołączył: 12.04.2008
Cytuj
Dobry wieczór
Chciałbym kupić instrukcje do k1 W j. Polskim
Szukałem na allegro bez skutku.
Ma ktoś pomysł gdzie szukać?
Pozdrawiam
 

Kerebron  Dołączył: 10.03.2016
Cytuj
 

fotonyf  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Kerebron, byłeś szybszy o minuty :-)
 

wojtas29  Dołączył: 12.04.2008
Cytuj
Dzięki koledzy ale chodzi mi o taką książeczkę drukowaną :)
 
teta  Dołączył: 28.04.2006
Cytuj
A, to już trzeba sobie wydrukować i zszyć w książeczkę ;-)
 

wojtas29  Dołączył: 12.04.2008
Cytuj
teta napisał/a:
A, to już trzeba sobie wydrukować i zszyć w książeczkę ;-)


No i chyba tak właśnie zrobię

Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie samego aparatu
Chodzi mi o nastawę korekta obiektywu
domyślnie korekta dystorsji oraz korekta oświetlenia peryferyjnego jest off
Natomiast kompensacja aberracji chromatycznej oraz dyfrakcji jest on

Robię zdjęcia obiektywem 28-105 w formacie raw
później wszystko obrabiam w camera raw i ps

Moje pytanie czy zostawić te korekcje włączone?
Jak wy macie ustawioną korekcje w swoich aparatach

Pozdrawiam
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
wojtas29 napisał/a:
Jak wy macie ustawioną korekcje w swoich aparatach

Ja osobiście mam wyłączone wszystko, włącznie z odszumianiem.
Nie jestem pewien, ale funkcje korekcyjne chyba nie są uwzględniane w programach innych niż fabryczna wywoływarka rawów.
 

AJ  Dołączył: 03.10.2013
Cytuj
Są też uwzględniane w nieokrojonej wersji fabrycznej wywoływarki czyli w Silkypix DSPro.
 

Zdano  Dołączył: 23.10.2006
Cytuj
Misztu napisał/a:
funkcje korekcyjne

Są uwzględnione w LR
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Zdano napisał/a:
Są uwzględnione w LR

Hm... to mój LR nie potrafi :/

DNG z włączoną korektą dystorsji, aberracji i dyfrakcji wygląda tak samo, jak ten, który ma to wszystko wyłączone.

Zaszyte miniaturki oczywiście różnią się.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Misztu, LR automatycznie odczytuje korekcje do obiektywów Pentax'a. Innych obiektywów musisz kliknąć: Lens Corrections, następnie: Profile i zaptaszkować dwie korekcje. Następnie trzeba jeszcze wybrać producenta obiektywu i sam obiektyw. O ile jest w bazie. Ja robie to na samym początku obróbki, bo często nie trzeba już się męczyć z innymi rzeczami.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
powalos napisał/a:
Misztu, LR automatycznie odczytuje korekcje do obiektywów Pentax'a. Innych obiektywów musisz kliknąć: Lens Corrections, następnie: Profile i zaptaszkować dwie korekcje. Następnie trzeba jeszcze wybrać producenta obiektywu i sam obiektyw. O ile jest w bazie. Ja robie to na samym początku obróbki, bo często nie trzeba już się męczyć z innymi rzeczami.


Wiem co to są profile obiektywów i jak działają.
Niemniej jest to funkcja samego LR, a nie interpretacja działania funkcji korekcyjnych ustawionych w aparacie.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Funkcje korekcyjne ustawione w aparacie w większości działają wyłącznie na jotpegi.
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
plwk napisał/a:
Funkcje korekcyjne ustawione w aparacie w większości działają wyłącznie na jotpegi.

To na pewno. Jednak wydaje mi się, że pentaksowa wywoływarka potrafi odczytać ustawienia korekcyjne dopisane przez aparat do surowych plików.
Chociaż z drugiej strony ostatnio używałem jej 3 aparaty temu, więc co nieco mogło się zmienić, a pamięć też bywa zawodna.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Misztu napisał/a:
pentaksowa wywoływarka potrafi odczytać ustawienia korekcyjne dopisane przez aparat do surowych plików

Z tego co pamiętam to jedynie korektę świateł i cieni.
 

AJ  Dołączył: 03.10.2013
Cytuj
Silkypix czyta też ustawienia dotyczące odszumiania, wyostrzania czy aberracji. Np. jeśli w aparacie włączona jest redukcja ziarna (stopień zależny od ISO) to suwaki w wołarce są domyślnie ustawione na odpowiednim poziomie (oczywiście można je przestawić).
 

wojtas29  Dołączył: 12.04.2008
Cytuj
dobry wieczór
nigdzie nie mogę znaleźć, mam na myśli instrukcję
czy k1 wspiera hss?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach