_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Może i tak, ale dlaczego w K3 jest to możliwe, a w K1 nie?

 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
_rado napisał/a:
Może i tak, ale dlaczego w K3 jest to możliwe, a w K1 nie?

Hm... Ciężko mi powiedzieć, bo K1 w rękach nawet nie miałem :(
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
A co to za obiektw? Bo u mnie w k-1 korekcja działa dokładnie tak jak w k-5, jedyny niepentaksowy obiektyw z AFem Tamron 70-300 daje się ustawić na oddzielną korektę.

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Również nie zauważyłem, aby w K-1 działało to inaczej niż w K-5 IIs. Przeczyść styki w obiektywie, może coś nie łączy.

 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Obiektyw to Planar T 85/1.4
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Sprawdziłem przed momentem i z Samyangami 14/2.8 oraz 8/3.5 jest podobnie, dostępna tylko regulacja ogólna.

 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Trochę mnie to zdziwiło że podpinając ten obiektyw do K3 mogę go indywidualnie skorygować a w K1 nie.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
W K-5 IIs mam identycznie jak w K-1, dostępna tylko regulacja ogólna.
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Dzięki plwk za sprawdzenie.

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Przy regulacji indywidualnej mam informację, że wyłączona.
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
Mój Planar nigdy nie dawał sie mikroregulować na Pentaksach, podobnie zresztą jak inne pentaksowe obiektywy bez AFu ze stykami.
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
gezeb napisał/a:
Mój Planar nigdy nie dawał sie mikroregulować na Pentaksach, podobnie zresztą jak inne pentaksowe obiektywy bez AFu ze stykami.

A jak sobie radzisz z FF lub BF? W jaki sposób to korygujesz?
 

gezeb  Dołączył: 26.05.2007
Cytuj
W k-5 czy w MZ-6 miałem matówki z rastrem i ustawiałem według niego nie zwracając uwagi na pikanie;) Po zakupie 77 jakoś mniej używam Planara, stąd problem na K-1 na razie nie istnieje ale gdybym mi się odmieniło i chiałbym go ściągnąć z pólki to pewno zakupiłbym matówkę z rastrem, choć i tak pierwsze muszę wymienić/naprawić oczy;)
 
_rado  Dołączył: 14.03.2010
Cytuj
Jeszcze raz sprawdziłem w obu korpusach K3 i K1 i faktycznie indywidualna regulacja jest niemożliwa. Pomimo że funkcja jest aktywna w K3 to nic nie wnosi, bo nie zapamiętuje ustawień. Pozostaje tylko zrobić regulację dla wszystkich i włączać ją podczas pracy z tym konkretnym obiektywem (rozwiązanie dobre w przypadku jak ma się tylko jeden problematyczny obiektyw), albo zaopatrzyć się w matówkę z rastrem.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach