lordmk  Dołączył: 22.04.2011
Nik Collection Cytuj
Czy może ktoś wie czy istnieje możliwość zainstalowania Nik Collection na dwóch komputerach? Czy pozwala na to licencja?
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Tak pozwala na dwóch. Jeszcze rok temu jak kupowałem pozwalali na trzech.Postaram się podać link za chwilkę.

[ Dodano: 2016-03-22, 11:52 ]
Mało tego, że pozwala to jeszcze można użytkować w jednym czasie.

https://support.google.com/nikcollection/answer/3000889?hl=en&ref_topic=3000839
 
lordmk  Dołączył: 22.04.2011
Cytuj
Dzięki za odpowiedź.
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
http://www.mirrorlessrumo...lable-for-free/

Dzisiaj pełny Nik Software za darmo!
:-)
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Witajcie!
Może ktoś mi poradzi czy Nik Collection pozwala na "obróbkę" kilku zdjęć jednocześnie?
Wyjaśniam o co mi chodzi. Nik Collection mam podpięte pod LR 5 wybieram zdjęcie otwieram Nik Collection wybieram Analog efex Pro, zdjęcie "wypluwa" mi obrobione w tiff. Ale mam kilka bardzo podobnych zdjęć i muszą każde otwierać i wykonywać jednakowe czynności.
Czy da się to zrobić hurtowo?
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
Z lewej strony ekranu na dole, pod miniaturami gotowych ustawień najedź myszką na "plus" w zakładce"Niestandardowe". Wyświetli Ci się wytłumaczenie tego, co możesz zrobić. A możesz zapisać tam ustawienia własne do wykorzystania przy każdej innej okazji obróbki zdjęcia. ;-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Oczywiście, zaznacz kilka fotografii na pasku LR, potem już działasz standardowo - czyli tak jak w przypadku jednego zdjęcia. Ważne jest to, że jeśli wybierzesz jakiś profil to każde ujęcie będzie tak przetworzone. Możesz oczywiście każde ujęcie po kolei edytować i cyzelować jego ustawienia.

Ja zazwyczaj jak puszczam to max 100 fotografii, trochę trwa generowanie przez LR plików docelowych. Powiedz mi jeszcze po co TIFF? Będziesz robił z tego baner reklamowy?
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
M.K napisał/a:
Powiedz mi jeszcze po co TIFF? Będziesz robił z tego baner reklamowy?


Fakt, muszę zmienić na .jpg

Dzięki za odpowiedzi, przetestuje wieczorkiem
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
M.K napisał/a:
Powiedz mi jeszcze po co TIFF?


A ja trzymam w tiffach, jako formacie bezstratnym i nie ma co ukrywać - megażernym. I to z zachowaniem warstw. Po co? Ano po to, że wielokrotnie zdarzało się, że otwierałem kiedyś tam robione zdjęcia i nieraz włos się jeżył, jak można było coś takiego zrobić :evilsmile:
Otwieram w PS i bez żadnych strat mam znów materiał do obróbki. Oryginał z puszki (znaczy wywołany RAW) też tam zawsze jest.
Kiedyś wszyscy walczyli o oszczędności miejsca na dysku. Teraz zdaje się już takich kłopotów nie ma, można trzymać zdjęcia na dyskach zewnętrznych i jak się komu co podoba. A przecież wszyscy wiedzą, że kilkakrotnie zapisywany jotpeg za każdym razem traci. No, chyba że ktoś ma rzeczywiście słaby komputer...

 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
W menu ustaw sobie jpg. Była kiedyś już dyskusja o plikach wynikowych i DPI? Kiedyś się wdałem w dyskusję w cztery oczy z programistą i byłem przekonany, że to ma sens - to ustawianie 72 czy 300 itd. A on mi mówi: to weź wygeneruj sobie plik jpg 72 dpi i 300 dpi i porównaj ich wielkość. No i porównałem. JPG się niczym nie różnią.

[ Dodano: 2017-04-20, 14:36 ]
Penteusz, a wiesz co bym wybrał gdybym miał na komputerze wybór RAW kontra TIFF? Poza tym TIFF z mojej puszki waży 120MB. Więc nie ma żadnego sensu go produkować. Chyba, że coś komuś kompilujesz i chcesz to zachować, ale wtedy ja stosuję PSD.
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
M.K napisał/a:
TIFF z mojej puszki waży 120MB


Ty to masz puszkę... :roll:
To już chyba beczka 8-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Penteusz, byłbym skłamał, nie używam TIFF'ów prawie wcale. Wygenerowałem no i TIFF ma 138MB! :evilsmile:

Nie ważne. To są takie drobiazgi :)

 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
M.K - nie propagujemy tutaj piractwa i kradzieży, proszę edytuj post i usuń ten link.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Michu, ja też jestem od tego daleki. Jeśli choćbyś Ty sam jeden miał wątpliwości co do tego, czy film na CDA jest legalny - to ja dla Twoich wątpliwości i Twojej prośby zrezygnuję z mojego wpisu.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach