lordmk  Dołączył: 22.04.2011
Nik Collection Cytuj
Czy może ktoś wie czy istnieje możliwość zainstalowania Nik Collection na dwóch komputerach? Czy pozwala na to licencja?
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Tak pozwala na dwóch. Jeszcze rok temu jak kupowałem pozwalali na trzech.Postaram się podać link za chwilkę.

[ Dodano: 2016-03-22, 11:52 ]
Mało tego, że pozwala to jeszcze można użytkować w jednym czasie.

https://support.google.com/nikcollection/answer/3000889?hl=en&ref_topic=3000839
 
lordmk  Dołączył: 22.04.2011
Cytuj
Dzięki za odpowiedź.
 

Benek  Dołączył: 18.09.2008
Cytuj
http://www.mirrorlessrumo...lable-for-free/

Dzisiaj pełny Nik Software za darmo!
:-)
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
Witajcie!
Może ktoś mi poradzi czy Nik Collection pozwala na "obróbkę" kilku zdjęć jednocześnie?
Wyjaśniam o co mi chodzi. Nik Collection mam podpięte pod LR 5 wybieram zdjęcie otwieram Nik Collection wybieram Analog efex Pro, zdjęcie "wypluwa" mi obrobione w tiff. Ale mam kilka bardzo podobnych zdjęć i muszą każde otwierać i wykonywać jednakowe czynności.
Czy da się to zrobić hurtowo?
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
Z lewej strony ekranu na dole, pod miniaturami gotowych ustawień najedź myszką na "plus" w zakładce"Niestandardowe". Wyświetli Ci się wytłumaczenie tego, co możesz zrobić. A możesz zapisać tam ustawienia własne do wykorzystania przy każdej innej okazji obróbki zdjęcia. ;-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Oczywiście, zaznacz kilka fotografii na pasku LR, potem już działasz standardowo - czyli tak jak w przypadku jednego zdjęcia. Ważne jest to, że jeśli wybierzesz jakiś profil to każde ujęcie będzie tak przetworzone. Możesz oczywiście każde ujęcie po kolei edytować i cyzelować jego ustawienia.

Ja zazwyczaj jak puszczam to max 100 fotografii, trochę trwa generowanie przez LR plików docelowych. Powiedz mi jeszcze po co TIFF? Będziesz robił z tego baner reklamowy?
 
pawelsko  Dołączył: 04.03.2015
Cytuj
M.K napisał/a:
Powiedz mi jeszcze po co TIFF? Będziesz robił z tego baner reklamowy?


Fakt, muszę zmienić na .jpg

Dzięki za odpowiedzi, przetestuje wieczorkiem
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
M.K napisał/a:
Powiedz mi jeszcze po co TIFF?


A ja trzymam w tiffach, jako formacie bezstratnym i nie ma co ukrywać - megażernym. I to z zachowaniem warstw. Po co? Ano po to, że wielokrotnie zdarzało się, że otwierałem kiedyś tam robione zdjęcia i nieraz włos się jeżył, jak można było coś takiego zrobić :evilsmile:
Otwieram w PS i bez żadnych strat mam znów materiał do obróbki. Oryginał z puszki (znaczy wywołany RAW) też tam zawsze jest.
Kiedyś wszyscy walczyli o oszczędności miejsca na dysku. Teraz zdaje się już takich kłopotów nie ma, można trzymać zdjęcia na dyskach zewnętrznych i jak się komu co podoba. A przecież wszyscy wiedzą, że kilkakrotnie zapisywany jotpeg za każdym razem traci. No, chyba że ktoś ma rzeczywiście słaby komputer...

 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
W menu ustaw sobie jpg. Była kiedyś już dyskusja o plikach wynikowych i DPI? Kiedyś się wdałem w dyskusję w cztery oczy z programistą i byłem przekonany, że to ma sens - to ustawianie 72 czy 300 itd. A on mi mówi: to weź wygeneruj sobie plik jpg 72 dpi i 300 dpi i porównaj ich wielkość. No i porównałem. JPG się niczym nie różnią.

[ Dodano: 2017-04-20, 14:36 ]
Penteusz, a wiesz co bym wybrał gdybym miał na komputerze wybór RAW kontra TIFF? Poza tym TIFF z mojej puszki waży 120MB. Więc nie ma żadnego sensu go produkować. Chyba, że coś komuś kompilujesz i chcesz to zachować, ale wtedy ja stosuję PSD.
 

Penteusz  Dołączył: 28.03.2012
Cytuj
M.K napisał/a:
TIFF z mojej puszki waży 120MB


Ty to masz puszkę... :roll:
To już chyba beczka 8-)
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Penteusz, byłbym skłamał, nie używam TIFF'ów prawie wcale. Wygenerowałem no i TIFF ma 138MB! :evilsmile:

Nie ważne. To są takie drobiazgi :)

 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
M.K - nie propagujemy tutaj piractwa i kradzieży, proszę edytuj post i usuń ten link.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Michu, ja też jestem od tego daleki. Jeśli choćbyś Ty sam jeden miał wątpliwości co do tego, czy film na CDA jest legalny - to ja dla Twoich wątpliwości i Twojej prośby zrezygnuję z mojego wpisu.
 

dickkett  Dołączył: 18.09.2006
Cytuj
Mówią, że dobrze żarło i zdechło czy jakoś tak.
http://www.fotopolis.pl/n...-nik-collection
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Ale o co chodzi? Przecież jest na dysku :mrgreen:
 

Michu  Dołączył: 18.04.2006
Cytuj
Dickkett, ale o tym było wiadomo od roku. To dlatego Google zdecydowało się udostępnić ten zestaw za darmo. Zastanawiam się, czy ów pakiet nie zostanie sprzedany, na przykład firmie Serif (bądź ON1), by ta dalej rozwijała go jako część swojego oprogramowania.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Póki jest kompatybilny i można zassać z Internetu to w porządku. Za kilka lat pojawią się problemy zapewne. Szkoda, że google to kupiło i zmarnowało.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Bodaj wszystkie elementy można uruchomić niezależnie od programu graficznego, więc wszystko będzie działać, póki będzie zachowana wsteczna zgodność w systemie operacyjnym.
 

M.K  Dołączył: 26.08.2007
Cytuj
Niby tak, ale odpadnie zapis kilkudziesięciu fotek na raz. A to jest duży plus.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach