rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
chester, dawno, dawno temu, miałem lustrzankę K10. Na dniach miałam do pomacania k3, nic się nie zmieniło, wszystkie knefle gdzie trzeba i bez instrukcji.
 

kwrom  Dołączył: 17.11.2009
Cytuj
rychu napisał/a:
miałam do pomacania
Dzisiaj "Dzień Kobiet" wszystkiego najlepszego z okazji "Dnia Kobiet" wszystkim Paniom.
 
allthatshewants  Dołączył: 05.06.2017
Cytuj
chester, po pierwsze gratuluję zakupu. Będziesz zadowolony tak jak ja (na razie stwierdzam, że to świetna puszka!). Dodatkowo, w poniedziałek lub we wtorek będę mieć k-5IIs. Porównanie ruszy pełną parą. BTW - Twoja k-3 od kolegi z Irlandii? :mrgreen:
Według mnie "guzikologia" w k-3 jest bardzo przyjazna i intuicyjna - tak jak pisze rychu. Wszystko jest ewolucją w stosunku do poprzednich modeli Pentaksa. Jeśli poznałeś poprzednie, "niższe" modele, szybko rozgryziesz k-3 ;-)
 

idzi  Dołączył: 24.10.2010
Cytuj
Mam K-5IIs . Gdybym obecnie kupował to wybrałbym K-3II dla dodatków i matrycy 24 mpx. Wcześniej myślałem ,że 24 mpx pliki zajmują dużo miejsca na dysku.. Dziś mam nowy komputer z 4 TB pamięci. Dochodzi jeszcze obsługa bagnetu KAF4 , na K-5 niestety licho a chętnie bym nowy 55-300 dla szybkości ostrzenia kupił. Teraz czekam na nowe APSC i nową zapowiadaną szeroką gwiazdkę, Już wiadomo ,że będzie z popychaczem przysłony a więc z K-5 i starszymi modelami będzie działać. Normalnie Pentax nas rozpieszcza tyle premier obiektywów ,że ho ho! (ups! przynajmniej zapowiedzi premier:mrgreen: ).
 
tomek_j  Dołączył: 04.11.2010
Cytuj
idzi napisał/a:
. Gdybym obecnie kupował to wybrałbym

Ja gdybym miał wybierać to poproszę K53IIIs. Za matrycą 16Mpix z K5IIs, większością możliwości K3 , trochę poprawionym AF i porządnym filmowaniem 4K z dobrym kodekiem. A jak koncert życzeń, to do tego 3 stałki 18mm, 35mm i 50mm ze światłem 2.0 , cichym silnikiem i świetne optycznie.
 

JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Ta stara matryca z oprogramowaniem od K-5 dowolnej wersji ma zadziwiającą dynamikę. Lepszą od K3 i to widać na oko bez żadnych programowych testów, wykresów, badań laboratoryjnych itd. To jedyna przewaga nad K3, który we wszystkich innych kategoriach jest wyraźnie lepszy.

 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Za sanacji to była dynamika! Jak wygląda matryca KP przy K-5? Bo ciekaw jestem i trochę mi ciśnienie na korpus rośnie.
 

JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
;-) Sanacja jak stagnacja wyklucza dynamikę z definicji. Wracając do K-3 vs K5 trochę przestawiono domyślne ustawienia kolorystyki, automatycznego balansu bieli, np wyraźnie cieplejsze zielenie, mniej czerwieni w kolorach ciała, bardziej nasycone i cieplejsze błękity co daje przyjemniejszy obraz na jpg wprost z puszki..
 
chester  Dołączył: 01.04.2010
Cytuj
allthatshewants, tak, z Irlandii. Polecam gorąco! Kontakt lepszy od allegrowiczów :lol:

Wracając do aparatu - myślałem, że 12MP z mojego K-x to jest max, co potrzebuję do mojej Sigmy. Okazuje się, że to szkło może być mega ostre nawet w 24MP!
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Jako zadowolony posiadacz K5II dorzucę i ja swoje 5groszy.
Kupując dziś nie wybrał bym k5, k5II ani k5IIs tylko k3, powód: brak wsparcia dla kaf4
Co prawda nie mam w planach, by jutro kupić coś z kaf4 ale sama myśl o tym ograniczeniu, powiedzmy wprost sztucznym, (bo nie wierzę w to że się nie da) nie dawała by mi usnąć w nocy.
A poważnie to wybrał bym jednak k3II, bo chodzenie z wpiętym gps jest średnio wygodne (z wbudowanej lampy praktycznie nie korzystam)
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
bo chodzenie z wpiętym gps jest średnio wygodne

Próbuje, ale nie rozumiem, oświećcie mnie, czy dzisiaj nie można już po prostu zrobić zdjęcia?

[ Dodano: 2018-03-12, 06:49 ]
Sid Gotama napisał/a:
nie wybrał bym k5, k5II ani k5IIs tylko k3, powód: brak wsparcia dla kaf4

Również z tego powodu poważnie rozważam zakup Kx :evilsmile: opcjonalnie KP, ale jeżeli cena osiągnie akceptowalny poziom. :-/
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
rychu napisał/a:

Próbuje, ale nie rozumiem, oświećcie mnie, czy dzisiaj nie można już po prostu zrobić zdjęcia?
...


Ależ można, na co dzień, przy ulicznej nie zapinam, ale w górach już staram się o tym pamiętać.
Fajnie jest sfotografować jakieś "okoliczności przyrody" za 2 czy 5 lat i je porównać, ja niestety nie mam takiej pamięci by wiedzieć gdzie na szlaku zdjęcie było zrobione z gps to nie problem.

Wczoraj przeglądaliśmy zdjęcia z Soliny z przed paru lat, gdzie poziom wody był bardzo niski i niestety nikt z nas nie był w stanie powiedzieć gdzie zdjęcia były robione, mało tego, pojawiły sie głosy że to nawet nie Solina :evil: Z gps sprawa byłaby jasna.

PS
A możesz mi powiedzieć po co dawniej ludzie dodawali na odwrocie opisy do zdjęć ?
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
Sid Gotama, to źle z pamięcią, albo za dużo fotek ;-) Nie powiem, że u mnie lepiej, ale jestem w stanie opisać większość swoich zdjęć. Gdzie owszem, gorzej z datami.
 

JacekK  Dołączył: 08.09.2008
Cytuj
Jak się nazywa ten Niemiec na A co mi schował Pentaxa? :mrgreen:

A tak serio serio to po zawale pikawy w K-10 i przejściu do krainy wiecznej ciemni bardzo mi go brakuje, były i są u mnie z 5 rożnych K-coś tam (K-5 i K3 też). Znajdę jeszcze raz starego K-10D dla fajnych zdjęć i dobrego samopoczucia.
 

rychu  Dołączył: 08.10.2006
Cytuj
JacekK, wątek powoli przeradza się w sentymentalny. Też wrócił bym do K10 z uwagi na kolory, nawet do DS..
 

TM_Mich  Dołączył: 08.09.2009
Cytuj
rychu napisał/a:
Sid Gotama napisał/a:
bo chodzenie z wpiętym gps jest średnio wygodne

Próbuje, ale nie rozumiem, oświećcie mnie, czy dzisiaj nie można już po prostu zrobić zdjęcia?


Bardzo dobre pytanie :)
Sam używam mocno wykastrowany korpus, którym o dziwo da się zrobić jakieś tam zdjęcia. :)
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
To ja proponuję iść na całość i wywalić z aparatu kartę SD, czy też kliszę.
Przecież dobry fotograf doskonale wie jak to ujęcie będzie wyglądać po wydruku a że ma jeszcze pamięć jak słoń to będzie pamiętał gdzie było zrobione.
Na stare late weźmie po prostu aparat w dłonie wnuka na kolana i będzie snuł i snuł... :-P
 

Misztu  Dołączył: 19.03.2007
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
To ja proponuję iść na całość i wywalić z aparatu kartę SD, czy też kliszę.
Przecież dobry fotograf doskonale wie jak to ujęcie będzie wyglądać po wydruku (...)

Wtedy można uderzać w klimaty rysunkowo-malarskie, a to już nie to forum ;)
 

TM_Mich  Dołączył: 08.09.2009
Cytuj
Ludzie ulegają złudzeniu, że fotografowanie jest bardzo proste… Technicznie jest to jednak złożona sprawa. Twój sprzęt daje ci tak wiele możliwości, że mogą cię one łatwo rozpraszać. Moim uczniom radzę, aby jak najbardziej ograniczali swój sprzęt. Brett Weston
 

tref  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
po co dawniej ludzie dodawali na odwrocie opisy do zdjęć ?
Ciocia Helga z synem Antłanem na farmie w Ilinois.

Zwykle tak to wyglądało, bez koordynatów do nalotów na tę farmę. Może ówcześni bali się, ze oglądający zdjęcie wpadną na grilla.

Jak się ogląda stare albumy krajobrazowe, to dokładność lokalizacji jest tylko czasami większa niż określenie kontynentu :-P

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach