automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Pentax HD DA 55-300 WR RE Cytuj
Panowie pojawił się taki oto obiektyw HD DA 55-300 WR RE , a wraz z nim aktualizacja softu do niektórych korpusów umożliwiająca obsługę elektrycznej przesłony. Czyżby szansa na nowe szkła od konkurencji?
 

fotopentax  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Zrobiłem lustrzanką Pentax K3II - porównanie obiektywów HD Pentax DA 55-300 z obiektywem Pentax DA 300 F4 na ogniskowej 300mm

http://odziwo.pl/picture.php?/17799/recent_pics

 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
fotopentax, no to DA 300/4 nie ma raczej konkurencji w zoomie. ;-) Pzdr.
 

fotopentax  Dołączył: 05.09.2006
Cytuj
Robiłem to porównanie dla znajomego, co nie bardzo wierzył w widoczną różnicę w rysowaniu przez oba wymienione szkła i czy jest sens w inwestowanie w stałkę i konwerter. Poza tym szukałem alternatywy dla niedostępnych dla Pentaxa - Sigm i Tamronów 150-600.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
A wracając do tematu Pentax HD DA 55-300mm F4.5-6.3 ED PLM WR RE :evilsmile:

- Mógłby ktoś wyjaśnić jak w tym obiektywie działa przysłona?
- To znaczy, wiem że nie ma popychacza i jest to realizowane jakoś inaczej, jak?
- Listki są tak jak w poprzedniej wersji tylko zamiast mechaniczne przesuwane są elektrycznie, magnetycznie czy jakoś inaczej?

- Komunikacja z body. Ilość styków się nie zmieniła więc jak rozumiem któreś piny przejęły funkcję elektryczną (poruszania przysłony) i jednocześnie już nie pełnią funkcji którą pełniły wcześniej?

- Obiektyw nie jest kompatybilny w tył, czyli w późniejszych modelach (niż k?) nie będą działać? A skoro tak to powód niedziałania jest ograniczenie hardwarowe body czy może wystarczyło by zmiana firmware, ale tu wiadomo że firmie się takie akcje nie za bardzo opłacają. :evil:

- Czy body które obsłuży te obiektywy (to będą body od k? i nowsze) będą wciąż kompatybilne w tył (z obiektywami), czy może jednak coś zmieniło się hardwarowo i ta kompatybilność została jakoś zakłócona.

- Pytam ze zwykłej ludzkiej ciekawości :mrgreen:
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
Listki są tak jak w poprzedniej wersji tylko zamiast mechaniczne przesuwane są elektrycznie, magnetycznie czy jakoś inaczej?

Dokładnie, zapewne elektromagnetycznie. Tak samo działa to od lat np. w obiektywach Canon EF i innych nieposiadających połączeń mechanicznych.

Sid Gotama napisał/a:
Komunikacja z body. Ilość styków się nie zmieniła więc jak rozumiem któreś piny przejęły funkcję elektryczną (poruszania przysłony) i jednocześnie już nie pełnią funkcji którą pełniły wcześniej?

Nie. Siódmy styk na obiektywie, licząc zgodnie z ruchem wskazówek zegara, odpowiada za komunikację cyfrową z body. Teraz dodatkowo przesyła komunikaty sterujące przysłoną.

Sid Gotama napisał/a:
Obiektyw nie jest kompatybilny w tył, czyli w późniejszych modelach (niż k?) nie będą działać? A skoro tak to powód niedziałania jest ograniczenie hardwarowe body czy może wystarczyło by zmiana firmware, ale tu wiadomo że firmie się takie akcje nie za bardzo opłacają.

Tak, funkcja została wprowadzona wraz z K-70, ale „aktualizacje firmwara” dla, oo ile dobrze pamiętam, K-3 i nowszych dodaje im taką możliwość. Więc jest to kwestia programowa.

Sid Gotama napisał/a:
Czy body które obsłuży te obiektywy (to będą body od k? i nowsze) będą wciąż kompatybilne w tył (z obiektywami), czy może jednak coś zmieniło się hardwarowo i ta kompatybilność została jakoś zakłócona.

Tak, przynajmniej na razie, inaczej właściciele K-70 mogliby fotografować wyłącznie tym jednym obiektywem. :-)
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
@bakulik :-B

...
bakulik napisał/a:

Nie. Siódmy styk na obiektywie, licząc zgodnie z ruchem wskazówek zegara, odpowiada za komunikację cyfrową z body. Teraz dodatkowo przesyła komunikaty sterujące przysłoną.


Ale tylko komunikację? Bo "prądy" do sterowania przysłony musi brać z jakichś innych styków np.tych dwóch wewnątrz (nie wiem jak one się nazywają) bo cała elektronika jest wewnątrz obiektywu (body daje albo odbiera tylko sygnał)?
Chyba na żadnym styku z tych siedmiu na pierścieniu nie ma żadnego napięcia (tak mi się wydaje) obiektyw komunikuje się poprzez zmiany rezystancji (chodzi mi o obiektywy starsze od tego z tematu) ewentualnie jakieś przełączenia ale piszę "chyba"bo tego nie wiem.
Chociaż pin piąty (ten w zagłębieniu)... ten nie powodował by zwarcia.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Sid Gotama napisał/a:
Ale tylko komunikację? Bo "prądy" do sterowania przysłony musi brać z jakichś innych styków np.tych dwóch wewnątrz (nie wiem jak one się nazywają) bo cała elektronika jest wewnątrz obiektywu (body daje albo odbiera tylko sygnał)?

Sześć styków (licząc od lewej strony) działa elektrycznie, zero-jedynkowo (przewodzi – nie przewodzi do masy, czyli bagnetu). Trzeci z kolei informuje, czy na obiektywie ustawiono pozycję A, pozostałe służą do określania zakresu przysłon. Wszystko wyjaśnione jest tu: http://kmp.bdimitrov.de/technology/K-mount/Ka.html

Siódmy, elektroniczny styk pojawił się wraz z autofocusem i służy do przesyłania informacji do sterowania tymże, a także wymiany innych danych z obiektywem (np wartość ogniskowej, odległość, na jaką nastawiono ostrość, dokładna wartość przysłony itp.). Zasilanie dla silników AF wbudowanych w obiektywy pochodzi od styków Power Zoom (pojawiły się w serii Z aparatów analogowych), tak samo zapewne zasilanie elementu sterującego przysłoną. Na wcześniej podanej stronie znajdziesz całą historię ewolucji bagnetu K.
 

automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
Nie jest problemem zasilanie i komunikacja cyfrowa na jednym styku....
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
automaciek napisał/a:
Nie jest problemem zasilanie i komunikacja cyfrowa na jednym styku....


W wypadku Pentaxa to mógł by być problem, wszystkie starsze obiektywy bez styków robiły by zwarcie.
Więc jeżeli na taki styk "poszedł" by prąd to po założeniu pleśniaka mamy zwarcie.
 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
Zasilanie pobiera ze styków Power Zoom
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
boR napisał/a:
Zasilanie pobiera ze styków Power Zoom


Wiem, pisał o tym @bakulik, ja odpowiedziałem na wpis @automaciek myśląc że jemu chodzi o zasilanie przeprowadzone jednym ze styków komunikacyjnych, czyli tych na pierścieniu. Zresztą nie wiem czy akurat o to chodziło, bo nie sprecyzował.
 
boR  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
W moim kicie 18-55 elektronika zasilana jest ze styków w bagnecie, można i tak.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
boR napisał/a:
W moim kicie 18-55 elektronika zasilana jest ze styków w bagnecie, można i tak.

Fakt, jest tam układ z napisem [9892A 7R33] i tylko on. W połączeniu ze ścieżkami po których poruszają się styki gdy kręcimy zmieniając ostrość lub zoomujemy do body idzie jakieś info. Podejrzewam że ten układ to zbiór oporników jakie można znaleźć w starszych obiektywach które również tak komunikowały się z body.
Nie zmienia to jednak faktu że body "wie" jaki jest zapięty obiektyw, ale taka informacja też może być przechowywana jako rezystancja przypisana do danego obiektywu, plus odpowiednie firmware w body.
Nie twierdzę że tak jest, ale może tak być.
 

Kolya90  Dołączył: 29.08.2015
Cytuj
https://youtu.be/NpQ8Em4uafg - New vs. Old Pentax 55-300mm Autofocus Test

Kurcze, ładnie to działa. Bardzo ładnie.
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
Super :mrgreen:
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Nie powiem - robi wrażenie :-)
 
maderos  Dołączył: 07.11.2013
Cytuj
Teraz Pentax "odświeży" całą linię obiektywów i będą śmigać jak ten 55-300 PLM. Bajka
Edit. Tyle, że K5IIs nie ma możliwości podpięcia tych nowości. Szkoda, bo taki bezgłośny 55-300 to jest coś.
 

Weyland  Dołączył: 02.03.2014
Cytuj
Ciekawe jak wypada optycznie na tle poprzednika.
 
johans  Dołączył: 24.01.2014
Cytuj
maderos napisał/a:
Tyle, że K5IIs nie ma możliwości podpięcia tych nowości.

Co mnie trochę dziwi skoro dali update do K-50 obsługujący bagnet KAF4.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach