irek83  Dołączył: 11.10.2014
Cytuj
johans, myślę, że k-50 dostał aktualizację bo nadal można go kupić nowego.
 

Kolya90  Dołączył: 29.08.2015
Cytuj
Bo to jest problem Pentaxa ;-) wydaje zbyt dobre i zbyt solidne puszki na długie lata i ludzie nie czują potrzeby, nie chcą się po prostu od tak przesiadać na nowości, więc, miejmy nadzieję, że tylko wstępnie, Ricoh nie wydaje nowego softu do starszych puszek aby ludziki chętniej kupowały to co zalega na półkach. Muszą czymś ściągnąć uwagę na nowości, nie to co marketing CaNikonów :-P tam każda nowość jest prawdziwym must have pro fotografa i "najlepsiejszym aparatem na świecie i starym już się nie da robić zdjęć".
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Aktualizacja do K-50 jest z przed miesiąca... a nadzieja umiera ostatnia.
Czy Ricoh wypowiedział się że nie będzie aktualizacji do k 5, 5II, 5IIS ?

[ Dodano: 2016-11-26, 16:55 ]
irek83 napisał/a:
johans, myślę, że k-50 dostał aktualizację bo nadal można go kupić nowego.

Chyba jednak nie o to chodzi.
K5II K5IIS to jednak odświeżone K5 z nieco poprawionym tym i owym.
A K5 to 2010 rok, K50 to 2013 i być może już w tym roku Ricoh miał "coś" w temacie opracowane.
Niestety angielskiego nie znam a to co "wydukałem" na różnego rodzaju forach, by to sugerowało.
Oczywiście w większości są to plotki, mowa o jakimś magnesie/membranie...
Niestety oficjalnych źródeł że tak lub nie znaleźć nie mogę a trochę by to było dziwne że K50 ma aktualizację a było nie było profesjonalny K5,5II/5IIS już nie.
Przecież Ricohowi chyba zależy by ten obiektyw się sprzedawał?
 

pazuzu88  Dołączył: 14.04.2011
Cytuj
Rozumiem że ten obiektyw będzie działał na k-3II ale czy na k-30?
Na filmiku widać że jest błyskawiczny i cichy. Ale jak sprawa ostrości bo naprawdę wydaje się warty zainteresowania.
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
pazuzu88 napisał/a:
Rozumiem że ten obiektyw będzie działał na k-3II ale czy na k-30?
Na filmiku widać że jest błyskawiczny i cichy. Ale jak sprawa ostrości bo naprawdę wydaje się warty zainteresowania.


Po firmware widać że nie, ostatnie dla K30 to V1.06 i dotyczy:
Correspond to HD PENTAX-DA AF REAR CONVERTER 1.4X AW.
http://www.ricoh-imaging....tal/k-30_s.html

Dopiero po tym firmare jest do:
Corresponded to [KAF4 lens mount] that is equipped with an electromagnetic diaphragm control system.
Enable new lens HD PENTAX-DA 55-300mmF4.5-6.3ED PLM WR RE to shoot stable by updating firmware.

Niestety ostatnie modele które się załapały na to firmware to K3 i K50
 

Sid Gotama  Dołączył: 10.10.2013
Cytuj
Jeżeli dobrze zrozumiałem w K5, K5II, K5IIs nie będzie KAF4 e względu na zbyt małą pamięć:
https://www.pentaxforums....m-wr-re-21.html
 

Mertz  Dołączył: 24.04.2006
Cytuj
Proszę ja Szanownych - czy ktoś może doszedł do grona użytkowników wersji 55-300 HD WR PLM? Może się pochwalić jakimś ujęciem? No zakres 200-300 byłby tym najbardziej mnie interesującym.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach