everand  Dołączył: 19.09.2015
K-3 II czy... dylemat Cytuj
Mam ogromne zakusy na K-3II. W zasadzie zasoby są zgromadzone na ten cel, kwestia tylko decyzji. Korci mnie bardzo, raz że gadżeciarz trochę może jestem a dwa w moim K-50 wadzi mi delikatnie średni AF w słabszym świetle a i funkcje z przesunięciem matrycy też by się przydały (shift i astro). Podobnież jednak we wrześniu można się spodziewać prezentacji następcy K-3. Z tego co wyczytałem to trochę jak wróżenie z fusów co będzie miał a czego nie, ale jeśli to fakt, że planują wypuścić coś pomiędzy K-70 a K-1 to zapowiada się raczej ciekawie.
Od ukazania K-70 mija chyba około 2 miesięcy jak zaczyna być w sprzedaży. Nie wiem jak to wyglądało wcześniej, czy to jest regułą, ale jak oceniacie kiedy realnie można by się go spodziewać u nas w sklepach (zakładam, że będzie u nas oferowany)?
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
everand napisał/a:
Od ukazania K-70 mija chyba około 2 miesięcy jak zaczyna być w sprzedaży. Nie wiem jak to wyglądało wcześniej, czy to jest regułą, ale jak oceniacie kiedy realnie można by się go spodziewać u nas w sklepach (zakładam, że będzie u nas oferowany)?


Może grudzień, ale nic nie wiem o nowym K-Y ;-)

O ile jest teraz co jest na rynku to moim zdaniem przesiadając się z K-50 na K-3 II odczujesz duży przeskok
 
stamina  Dołączył: 23.11.2012
Cytuj
Z cyklem zycia produktow w pentaxie jest jak z laptopami apple - nigdy nie wiesz kiedy faktycznie beda w sprzedazy. Czekasz na najnowszy model, później masz wątpliwości o ewentualnych problemach wieku dziecięcego. W marcu przesiadlem się z K30 na K3II i odczułem gigantyczną różnicę, frustracje pojawiające się w K30 zniknęły. Pamiętaj też że nie jest to skok wyżej o "model", idziesz wyżej jeśli chodzi o klasę samego body (amatorskie -> semi pro).
 

m@cias  Dołączył: 29.10.2007
Cytuj
Czy ktoś coś może słyszał o następcy k3II kiedy miał by się ukazać ? Czas u mnie na upgrade i zastanawiam się czy jeszcze poczekać czy brać k3 II
Generalnie wszystko mi w nim pasuje z wyjątkiem jakości nagrywanych filmów, liczę że w nowym korpusie coś ulepszą.
 

stefanscorpio  Dołączył: 15.07.2008
Cytuj
Witam!

Przykleje sie do tematu jako ze mam raczej slabe pojecie.Moje K-200 chyba juz oddaje ducha a przedemna wazna uroczystosc rodzinna.Chcialbym kupis cos nowszego i zastanawiam sie nad K3 IIDA. Prosze zatem o podpowiedz czy bedzie tam pasowal obiektyw od poprzednika oraz czy jest to sensowny wybor dla amatora z pasja zwiedzania a co za tym idzie robienia wielu zdjec.

Pozdrawiam.Stefan.
 

unbreakable  Dołączył: 16.10.2012
Cytuj
Tak obiektyw czy obiektywy będą pasować. Sprzęt jak najbardziej da radę i będzie jeszcze spory zapas.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jeśli nie masz jakiejś starszej Sigmy, która może wymagać zmiany softu to wszystko powinno śmigać.
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Jeśli lubisz zwiedzanie to K3II bardzo Ci przypasuje, zwłaszcza jeśli wędrujesz również po bezdrożach.
Możliwość zapisania pozycji GPS każdego zdjęcia bardzo, ale to bardzo się potem przydaje. Wystarczy kliknięcie i mamy pokazaną pozycję a jak trzeba to możemy też odczytać kierunek w którym zdjęcie rozbiliśmy co jest znacznym ułatwieniem przy np górskich panoramach.
 

espresso  Dołączył: 30.04.2007
Cytuj
m@cias napisał/a:
Generalnie wszystko mi w nim pasuje z wyjątkiem jakości nagrywanych filmów, liczę że w nowym korpusie coś ulepszą.
Jak już to niech ulepszają funkcje typowo fotograficzne, a filmowe to ewentualnie przy okazji.
 

stefanscorpio  Dołączył: 15.07.2008
Cytuj
Witam!
Pierwszy kurz opadl i moge powiedziec tylko ze rewelacja!Bardzo dziekuje za pomoc (szczegolnie GRZECHOTNIK) w dokonaniu wyboru.
Zastanawiam sie tylko nad jakims malym fleszem poniewaz pod slonce jednak troszke trzeba doswietlic.

Pozdrawiam.Stefan.
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Zamiast flesza zainwestuj w blendę wbrew pozorom lepiej się sprawdzi.
 

iwasherebefore  Dołączył: 30.10.2016
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
Zamiast flesza zainwestuj w blendę wbrew pozorom lepiej się sprawdzi.


Blenda to podstawa, - dla niezdecydowanych najlepiej z wersją Sunfire. :-)

Jak przewinął sie temat flasha... (wiem, że nie od tego ten dział). W jednym zdaniu, czy do 300 zł warto Yongnuo YN-560.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Warto w wersji III i kupić sobie do tego wyzwalacze radiowe ;-)
 
Grzenio  Dołączył: 02.04.2015
Cytuj
Do wersji III lub IV nie potrzeba "wyzwalaczy" tylko wyzwalacza (1 szt.). Konkretnie to w wersji do Nikona. A jeszcze lepiej, zamiast prostego wyzwalacza, jest kupić sterownik YN560-TX co by nie trzeba było chodzić do lampy za każdym razem gdy chcemy zmienić moc błysku. Tyle, że te lampy do doświetlania portretów pod słońce raczej słabo się nadają bo nie będą działały z czasami krótszymi niż 1/180 sek.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Grzenio, jak ktoś potrzebuje więcej niż jeden wyzwalacz (jak ja), to "wyzwalacze". Oczywiście do wyzwalania lampy jednym aparatem jeden wyzwalacz wystarczy.

Grzenio napisał/a:
Konkretnie to w wersji do Nikona.


A czemu to konkretnie potrzeba wersji do Nikona? Bo ja to się nie znam i używam wersji do Canona :roll:

Grzenio napisał/a:
A jeszcze lepiej, zamiast prostego wyzwalacza, jest kupić sterownik YN560-TX


A jeszcze lepiej jest kupić dwie III i jedną IV, którą będzie można mieć zapiętą na sanki i nią sterować trójkami, ale to już koszty ;-)

Grzenio napisał/a:
Tyle, że te lampy do doświetlania portretów pod słońce raczej słabo się nadają bo nie będą działały z czasami krótszymi niż 1/180 sek.


Owszem, do tego trzeba coś z HSS. Ale umówmy się - jak ktoś ogólnie potrzebuje lampy, to cena za to co oferuje Yongnuo jest bardzo dobra.
 
Grzenio  Dołączył: 02.04.2015
Cytuj
Fenol napisał/a:
A czemu to konkretnie potrzeba wersji do Nikona? Bo ja to się nie znam i używam wersji do Canona :roll:
Wersja dla Canona nie potrafiła wybudzać lampy ze stanu uśpienia. Nie miała jednego ze styków. Tak przynajmniej było kiedyś. Jest nawet o tym informacja na stronie sklepu: https://mitoya.pl/blog/lampy_i_akcesoria/33_wspolpraca_wyzwalacza_rf603_z_aparatami_pentax Nie wiem, może od czasu gdy kupowałem te lampy i wyzwalacz (~1,5 roku temu) już się coś zmieniło.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Mam wyzwalacz RF603C II i wszystko śmiga normalnie :-) może problem dotyczył pierwszej wersji :-)
 
Grzenio  Dołączył: 02.04.2015
Cytuj
Fenol napisał/a:
A jeszcze lepiej jest kupić dwie III i jedną IV, którą będzie można mieć zapiętą na sanki i nią sterować trójkami, ale to już koszty ;-)
Ale do jakiegoś domowego studia to nie zawsze będziemy chcieli mieć lampę zapiętą na sankach w body. Poza tym lampa jest dużo cięższa niż sterownik. Wygodniej jest ze sterownikiem. Ja kupiłem z Chin za jakieś ~150zł więc niewiele drożej od wyzwalacza.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Jak to się mówi: każdemu według potrzeb :-) opcji konfiguracji jest na tyle dużo, że każdy znajdzie coś dla siebie ;-)
 
Grzenio  Dołączył: 02.04.2015
Cytuj
Fenol napisał/a:
Mam wyzwalacz RF603C II i wszystko śmiga normalnie :-) może problem dotyczył pierwszej wersji :-)
Jak kupowałem to już były wyzwalacze w wersji II a wtedy polecali mi właśnie wersję do Nikona. A wybudza Ci lampę ze stanu uśpienia jak wciśniesz spust migawki do połowy?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach