manfred  Dołączył: 31.01.2009
MZ-5 czy SFX? Cytuj
Pytałem już w innym wątku o inne korpusy, ale mam do wyboru obecnie dwa. Chcę kupić coś na wyjazd tanio, docelowo i tak będę szukał SuperA :)
Który lepiej wziąć? MZ-5 jest ciut droższy. Do obu trzeba dokupić baterie po 15zł.
W MZ-5 też jest ta słynna padająca zębatka? Jak to rozpoznać przy zakupie?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
manfred napisał/a:
W MZ-5 też jest ta słynna padająca zębatka? Jak to rozpoznać przy zakupie?

Tak, jest. Nie rozpoznasz tego, możesz pstryknąć kilka razy na sucho, jeśli będzie zwiecha lub brak reakcji, to znaczy, że jest padnięta. Jeśli zadziała, to… nic nie znaczy, bo może paść za jakiś czas. ;-) No chyba że sprzedawca potwierdzi, że aparat ma już problem za sobą i kółko zostało wymienione.

SFX – duży, ciężki i głośny, guziczki i suwaczki, szklany pryzmat, pamięć pomiaru
MZ-5 – mały, lekki i cichy, pokrętła sterujące, układ luster, pomiar punktowy

Co kto lubi, wybór należy do Ciebie. Jeśli boisz się zębatego stwora, to weź SFX, jeśli nie, to MZ-5.
 
Ryszard  Dołączył: 04.10.2006
Cytuj
manfred, zdecydowanie powinieneś oba wziąć do ręki i obejrzeć, bo to dwa różne światy.
SFX czaderski, w klimacie "Powrotu do przyszłości" ;) No i ten dźwięk naciągu jak start ścigacza na 18 tys. obrotów ;)
MZ-tka klasyczna z wyglądu i obsługi, nowoczesna w środku i w pięknym pentaksowym stylu dyskretna. Gdyby nie "klątwa zębatki", ech...
Kombinuj, kombinuj. Ja wymiękłem z kliszakami ale cieszę się jak komuś chce się tym zajmować. Powodzenia!
 
Paffcio  Dołączył: 29.05.2006
Cytuj
Bakulik, MZ-5 ma pryzmat. Układ lusterek to MZ-10, MZ-50 itp
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
Paffcio, czytałem też wczoraj po "angielskiemu", że MZ-5 to układ luster właśnie i że przez to jest nieco ciemniejszy wizjer.

bakulik, Ryszard, skłaniam się ku SFX. Nie będę robił cichej reporterki, jedynie nadmorskie krajobrazy, więc niech sobie hałasuje. To aparat na jedną, dwie rolki, potem klasyka szukam.
 
Paffcio  Dołączył: 29.05.2006
Cytuj
No to ciekawe, bo jako były właściciel MZ-5 i MZ-5n pamiętam z angielskojęzycznych instrukcji opis "pentaprism", gdzie przy MZ-10 stało "pentamirror". Zdecydowana większość publikacji podaje w przypadku MZ-5 właśnie pryzmat.

BTW wizjer w MZ-5 może nie jest jakoś bardzo jasny, ale jest za to ładnie kontrastowy, czego nie można powiedzieć o MZ-10.

Sam fakt użycia pryzmatu nie jest jedynym czynnikiem decydującym o jasności wizjera. Takie olki om-1, om-2 miały pryzmaty, a wizjery miały jasne jak noktowizory ;-) To samo Nikon F3...
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Gladka matowka SFX(n) jest IMO swietna w pracy z manualami.
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
cube007, Paffcio, tak jak pisałem, jeżeli kupię to SFX prawdopodobnie, mniejsze ryzyko, a tą jego wagę zniosę. Co do pryzmatu czy układu luster, tak gdzieś wyczytałem, w sumie nie jest to dla mnie jakieś decydujące. Bardziej decyduje właśnie ryzykowna zębatka w MZ-5.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Paffcio, faktycznie, w instrukcjach i na Pentaxforums jest informacja, że MZ-5/5n/3 mają pełny pryzmat. Niemniej np. tu http://www.foto-kurier.pl...ze-12-1995.html przeczytałem, że jest to układ luster. Ale zapewne producent wie lepiej. :-)

manfred, SFX był produkowany jako pierwszy model z AF tuż po linii manualnej (a właściwie, to przez pewien czas równocześnie z nią), więc być może jest lepiej przystosowany do obsługi szkieł bez AF (choćby strzałki w celowniku podpowiadające, w którą stronę kręcić pierścieniem ostrości). Z drugiej strony, MZ-5 ma nowszy układ AF, który może dokładniej podpowiadać, kiedy jest ostro. A jeśli chcesz ostrzyć wyłącznie na matówce, to chyba w obydwóch przypadkach będzie podobnie.
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
bakulik, i pytanie do reszty użytkowników też:
Czy mogę pod takiego SFX-a podpiąć KIT-a od cyfrowej K200D? Nie po to by robić zdjęcia (winieta itd.) tylko po prostu mam 2 obiektywy i zawsze przepinałem sobie KIT-a do analoga, żeby było szybciej. Tutaj jest AF i boję się, że coś się zblokuje w SFX-ie na amen.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Spokojnie możesz podpinać :-D
 
Paffcio  Dołączył: 29.05.2006
Cytuj
Manfred, a jak chcesz sterować przysłoną w tym kicie od k200 po podpięciu go do sfx'a?
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
Paffcio, nie chcę go używać, chodzi o podpięcie typu KIT z K200D szybko wpiąć w analoga, a 50-tkę do K200D (żeby nie używać zatyczek do korpusów (które nie wiem gdzie mam). KIT-em i tak na filmie bym nie porobił, bo by winietował :)
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
manfred, śmiało możesz przepinać. Nic złego nie ma prawa się przydarzyć. Kłopoty mogłyby być, gdyby któryś z obiektywów miał styk od automatyki Ricoha. Ale wówczas mają one oznaczenie bagnetu jako : "K/R". A dźwięk migawki i przesuwu filmu SFX-a jest niezapomniany (miałem). Natomiast SFXn ma zupełnie inny ten dźwięk. Ale też nie do podrobienia. Pzdr
 
Paffcio  Dołączył: 29.05.2006
Cytuj
powalos napisał/a:
A dźwięk migawki i przesuwu filmu SFX-a jest niezapomniany.

Potwierdzam. Coś jak rozrusznik w T-34-85 :mrgreen:
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
Ryszard, Paffcio, bakulik, powalos,
Okazało się, że to SFXn :) Tyle wygrać!

O co chodzi z obiektywami Ricoha? Planuję go właśnie używać z Rikenonem 50, ale on styków nie ma. Pytam tak przyszłościowo.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Obiektywy Ricoch z serii P mają dodatkowy pin do sterowania przysłoną z poziomu body.

IMGP2073 by Ben McGann, on Flickr

W przypadku użycia ich z aparatem AF Pentaxa, wypada on dokładnie w miejscu występowania śrubokręta od napędu autofokusa, co często powoduje zablokowanie obiektywu na korpusie.

manfred napisał/a:
Okazało się, że to SFXn :) Tyle wygrać!

Zyskujesz szybszą (1/4000 s) migawkę i bracketing ekspozycji oraz podświetlany ekranik. I trochę cichszy rozrusznik. ;-) https://www.youtube.com/watch?v=gBgBsW09Ltg

Po tych wszystkich dyskusjach chyba będę musiał odkurzyć swojego staruszka i zabrać go w plener. :-)

 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Ten dodatkowy styk często nie był zaokrąglony i wtedy były kłopoty.
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
bakulik, plwk, dzięki jeszcze raz za pomoc.
Aparat tak nie hałasuje jak opisują, muszę go przed wyjazdem szybciutko wybadać jak działa. Póki co piękny sprzęt i na pewno lepiej będzie mierzył niż mój Ricoh.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
manfred napisał/a:
piękny sprzęt

Na pewno zostawisz go sobie i kupisz do kompletu jakiegoś F 35-70 lub F 50/1.7. :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach