manfred  Dołączył: 31.01.2009
Różnica między czasami 1/1000 a 1/2000s. Cytuj
Cześć.
Moje analogi sprzedałem 3 lata temu i od tej pory nie było niczego u mnie w tym temacie.
Posiadałem Ricohy, w tym jednego z czasem 1/2000s.
Fotografuję zwykle ze stałkami 50mm 1.7, ewentualnie 1.4 i nie do końca pamiętam już czy aż tak bardzo potrzebuję czasu 1/2000s. Chciałbym zapytać o Wasze doświadczenia.
Kojarzę, że przydawał się ten czas przy w pełni otwartej przesłonie w słoneczny dzień.
Myślę nad kupnem Pentaxa P30 i właśnie zastanawiam się czy wystarczy mi czas 1/1000s.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
manfred napisał/a:
Kojarzę, że przydawał się ten czas przy w pełni otwartej przesłonie w słoneczny dzień.
Myślę nad kupnem Pentaxa P30 i właśnie zastanawiam się czy wystarczy mi czas 1/1000s.
Obstawiam że nie wystarczy, tym bardziej że w analogu nie zmienisz ISO tak jak w cyfrze.
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
Czyli jednak szukać z 1/2000s, szkoda, bo ten P30 mi podszedł. To wygląda na to, że tylko ME Super pozostaje. Nie chcę nowszych plastików.
 

ZbyszekB  Dołączył: 27.09.2010
Cytuj
Pamiętam sytuacje w pełnym słońcu z K-5 gdzie przy F1,8 ISO100 czas ustawiał się nawet 1/4000.
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
Poszukam w takim razie czegoś z 1/2000s, ale jak się nie trafi to i tak na jesień/zimę wezmę sobie tego P30 po taniości :) Wszystko inne drogie i nie do końca raczej sprawne, wolę na negatywy to wydać :)
 
teta  Dołączył: 28.04.2006
Cytuj
są jedzcze filtry szare ;-)
 

PK  Dołączył: 24.05.2008
Cytuj
Nie robiłbym z tego problemu. Zwykle brakuje światła.
Skoro p30 podszedł, to bym go nie skreślał.
Chyba że zamierzasz fotografować szybkie sceny z "mrożeniem ruchu".
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
W zasadzie to nigdy nie wiadomo co się będzie fotografować :) Bardziej się obawiałem, że będę miał za dużo światła i nie użyję przesłon 1.7 czy 1.4
 

krzychu1979  Dołączył: 17.09.2011
Cytuj
Fan papierowej GO??? Chyba czasem przymykasz przysłonę do wartości 2.8-4 i wtedy wystarczy profilaktycznie włożyć do aparatu Ilforda FP4. W większości wypadków P30 wtedy wystarczy, a to bardzo wdzięczny aparat jest i na dodatek tani jak barszcz.
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
Ano lubię, ale czasem trzeba przymknąć i tyle.
Właśnie cena mnie zachęca. Zawsze można później dokupić drugiego. Dzięki :)
 

moonraker  Dołączył: 21.01.2016
Cytuj
robiłem jakiś czas temu kilka zdjęć w bardzo słoneczny dzień (czyste niebo, południe) i mimo zdaje się F6,7 przy iso 400 Z-1 ustawił migawkę na 1/4000 czy tam 5000.
Także czasem się przydaje (nie mówiąc jakbym chciał wtedy bawić się w płytką GO, może i 1/8000 było by mało). Ale na ogół w 95% przypadków 1/1000 wystarcza. Najwyżej mozna się ratować jakimś F11 czy mniej.
 

jorge.martinez  Dołączył: 16.05.2007
Cytuj
Nie skreślaj P30. To aparat niezniszczalny. 1/1000 wystarczy. Wszak większość obiektywów i tak ma najlepsze osiągi na f8. Ja w JA używam MX-a z 1/1000 i TRIXa świetlonego na ISO 400. Nigdy nie miałem za dużo światła ;-)

Poza tym, zawsze możesz założyć filtr szary czy coś.
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
jorge.martinez, moonraker, pomyślę, jeszcze nie dokonałem wyboru, śledzę sobie aukcje.
Myślałem jeszcze o innej serii, typu SF7, SFX, ale zobaczymy :)
Coś na pewno upoluję, choć póki co czeka mnie zakup Eneloopów nowych i karty pamięci.
 

Penteusz  Dołączył: 27.03.2012
Cytuj
manfred napisał/a:
Myślałem jeszcze o innej serii, typu SF7, SFX,


No pewnie. Można wprawdzie nabyć jakiś prosty zabytek, ale po co.
O tych seriach zazwyczaj mozna usłyszeć "niedocenione" i bla bla.
Ale pancerna cegła (tak, dość ciężka) z autofokusem, automatycznie przewijanym filmem, "kultowym" dźwiekiem migawki i wieloma innymi zaletami to jest to.
M.in. czas migawki 1/4000 do 1s, bulb, 2,2 klatki/s, EV w zakresie -4/4, wyświetlacz LCD z podstawowymi informacjami, własne programy .
Nie można pominąć, że seria SFX dobrze współpracuje z systemowymi lampami (z SF7 jest już nieco gorzej - brak kompatybilności z TTL na przykład). Bardzo przydaje się elektroniczny wężyk - często dostępny na znanym portalu aukcyjnym.
Wspomnę jeszcze o zasilaniu. Warto (ja tak uczyniłem) postarać się o gripa, specjalnie do tej serii stworzonego. Pakuje się do niego 4 akumulatorki (powiedzmy, że eneloopy) i sprawa z elektrownią raz na zawsze rozwiązana. Wprawdzie tego gripa cholernie ciężko dopaść, ale próbować trzeba, bo naprawdę warto.
I nie jest to jakiś doczepiany, a zmieniajacy kształt aparatu element, jak to jest w przypadku gripa w cyfrakach. Jest to tak zrobione, że tego w ogóle nie widać.
Ze swojej strony polecam. Gdybym miał zmieniać korpus (a takich zamiarów na razie nie mam), to w perspektywie istniałby chyba jedynie LX, ale to i inne pieniądze i trudno o doskonały egzemplarz - chyba że na aukcji u forumowego kolegi Grzechotnika.

[ Dodano: 2016-09-01, 12:50 ]
Zresztą co ja się będę wysilał :roll: , poniżej masz pełną specyfikację:

 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
Penteusz, wszystko to właśnie wyczytałem, martwi mnie w zasadzie tylko dźwięk migawki (lubię te ciche kłapnięcia lustra w starszych modelach, a nie taki jazgot) oraz czy będzie się dało dobrze wyostrzyć manualem, skoro tam już chyba nie ma takiej klasycznej matówki.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
manfred, ostatnio na znanym portalu Z1 można było nabyć za naprawdę małe pieniądze (nawet chyba poniżej 300PLN). A to już genialny aparat i migawka dość cicho działająca. I matówkę można wymienić, np. na taką z P30 ;-) , chociaż i na standardowej nieźle się ostrzy manualnymi. Pzdr.
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
powalos, za dużo :) potrzebuję teraz na szybko na wyjazd nad morze, a oprócz tego cyfra wymaga też pewnych kwot (karta, eneloopy nowe). Mój studencki budżet nie wytrzyma, może kiedyś ;D (tak wiem, że analog nie jest dla biednych)
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
manfred, tak prawdę mówiąc, to żadne hobby (również fotografia cyfrowa) nie jest dla biednych.No może niezupełnie dla bogatych, ale niestety trochę to kosztuje i trzeba oszczędzać na innych przyjemnościach. Pzdr.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
A może popatrz za jakimś Chinonem (CM-5) lub Ricohem (seria XR lub KR). Można je dostać bardzo tanio.
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
powalos napisał/a:
A może popatrz za jakimś Chinonem (CM-5) lub Ricohem (seria XR lub KR). Można je dostać bardzo tanio.


Ricohy miałem (patrz na podpis) i były ok, ale myślę, że prędzej wezmę tego P-30 na przepstrykanie :)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach