wuzet  Dołączył: 12.08.2009
Cytuj
U mnie tez jednorazowo pojawił sie taki problem i znikł.
Może Epson robi taką niespodzianke wszystkim użytkownikom. Raz. :-D
 

Enzo  Dołączył: 20.12.2006
Cytuj
Wujek google dobrze doradził. Na Nikoniarzach znalazłem sugestię - włóż film lub kartkę do skanera, połóż go na boku i skanuj. Jeśli to paproch to spadnie. I tak się stało. Amen 8-)
Podejrzany jest również kabel USB który niechybnie doczeka się wymiany.

[ Dodano: 2013-07-09, 20:02 ]
dzerry napisał/a:
zaplątał ci sie jakiś paproch w okienku kalibracyjnym holdera

Kabel wymieniłem, skanowałem w różnych pozycjach z różnym skutkiem a wystarczyło zastanowić się nad postami dzerrego i opiszona, i znaleźć owo okienko kalibracyjne :-P Faktycznie - paproch w rzeczonym okienku robił złą robotę.
 
Kaisangi  Dołączył: 21.08.2013
Cytuj
Czy jest jakaś istotna różnica między Epsonem v330 a v370? Różnica w cenie minimalna. Potrzebuję skanować mały obrazek.
 

wuzet  Dołączył: 12.08.2009
Cytuj
V370 to po prostu nowsza wersja V330. Ogolnie skaner do tego samego zastosowania, czyli jeśli chodzi o skanowanie filmu to tylko mały obrazek. Zapewne ma jakieś drobne zmiany i generalnie jeśli masz możliwość kupna gdzieś V330, to są to po prostu wyprzedaże zapasów magazynowych.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Nie spodziewaj się rozdzielczości powyżej 1200ppi. Jeśli to wystarczy to czemu nie.
 

solarsky  Dołączył: 08.09.2011
Cytuj
Witam.
Chcę zakupić dedykowany skaner do negatywów. Mam dylemat pomiędzy skanerem Rollei PDF-S 330 Pro (10bit -2400dpi) 350zł, a REFLECTA ISCAN 3600 za 560zł. Czy warto dopłacać, choć wiem, że Reflecta jest o lepsza (48bit - 2600dpi). Czy do zastosowań amatorskich wystarczy ten pierwszy skaner? Nigdzie nie mogę dorwać testu s. Rollei. Dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Ten pierwszy to parodia skanera (kompakt w obudowie), test drugiego masz tutaj http://www.filmscanner.in...aIScan3600.html
 

SeizeThePicture  Dołączył: 07.11.2009
Cytuj
Mialem cos podobnego do tego Rollei i nie polecam.
 

solarsky  Dołączył: 08.09.2011
Cytuj
Dzięki za odpowiedzi i linka.
 
PIOX  Dołączył: 08.12.2013
Cytuj
sposób na skaner:

w dawnych czasach wywoływałem kolorowe odbitki
został mi powiększalnik z głowicą kolorową
dorobiłem uchwyt do aparatu ( głowica pan., sanki nastawcze do makro )
K-r oraz Tamron 90 macro

pozwalna na skanowanie odbitek cz-b i kolor do 6x9 ( negatywy i slajdy )

porównując odbitkę zeskanowana profesjonalnie w labie z tą w moim "skanerze " widać wyraźna róznicę in plus z mojego (rozdzielczość , zakres tonalny ) , odwzorowanie kolorów porównywalne
dodatkowo frajda z pracy
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
PIOX napisał/a:
odbitkę zeskanowana profesjonalnie w labie

Masz pewność co do tego ;-)
 
KBKS  Dołączył: 26.04.2012
Cytuj
"Profesjonalnie" to chyba by trzeba na bębnie... coś mi się zdaje że "macro skaner" to nie ta liga, choć sam coś takiego kombinuję bo skany w "profesjonalnych" labach wołają o pomstę do nieba, a na własny dedykowany budżetu brak :roll:
 
p37b  Dołączył: 02.10.2011
Cytuj
A co sądzicie o Canonie 9000F Mark II ?
Potrzebuję do klisz i odbitek.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
http://www.filmscanner.in...oScan9000F.html
Mark II pewnie różni się jakimiś drobiazgami.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
A wiecie może, kiedy pojawi się ten duplikator Pentaksa, za ile i czy uwzględnia format APS-C, czy zrobili na FuFu? Byłbym zainteresowany czymś takim, zamiast skanerem(miałem OpticFilm 7500 Ai - czy jakoś tak, sprzedałem jednemu z forumowiczów po przeskanowaniu swojego archiwum).
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
pawelek-79 napisał/a:
czy uwzględnia format APS-C

To tylko kwestia ogniskowej obiektywu.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
To tylko kwestia ogniskowej obiektywu

Zależy, czy to przystawka do obiektywu, czy układ duplikujący jak niejaki, popularny na aukcjach duplikator Panagor. Sam mam taki. Da się slajdy kopiować w 3 częściach i składać w panoramy :mrgreen:
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Były publikowane zdjęcia całego zestawu więc to nie zagadka.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
To ich nie widziałem :/
Ale poszukam.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Ten duplikator to dopasowany rozmiarowo do 645D, do innych trzeba pewnie zastosować adapter dopasowujący odległość osi optycznej od mocowania.

Tam jest zestawione razem mocowanie dla 645D z obiektywem, osłona obiektywu, sanki na film, szyba mleczna i mocowanie dla lampy.

Pod APSC szukaj czegoś takiego ale na bagnet K

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach