pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Pod APSC szukaj czegoś takiego ale na bagnet K

Od dawna nie mogę czegoś takiego znaleźć na allegro. Przeważnie są wspomniane Panagory.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Najważniejszy jest ten element

Resztę łatwiej poskładać w różnych wariantach.
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
plwk napisał/a:
Najważniejszy jest ten element

Wiem, wiem. A masz na sprzedaż? ;-)
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
plwk napisał/a:
Ten duplikator to dopasowany rozmiarowo do 645D

A na załączonym obrazku prezentowany jest z k-3 ;-)
Więcej info http://www.pentaxforums.c...r-overview.html
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Faktycznie :oops:
 

DiMarco  Dołączył: 24.01.2012
Cytuj
Dzisiaj wypatrzyłem:

http://www.ebay.de/itm/Di...=item35d2bbbe86

Z czasów analogowych :-) .
 

kojut  Dołączył: 13.04.2011
Cytuj
 

Zbyszek  Dołączył: 19.10.2006
Cytuj
Mam takiego samego cudaka, w tamtych czasach to tylko opcja M42 była możliwa.
Szansa na znalezienie wersji z bagnetem powiedziałbym że skromna. Jak dotychczas to tylko mogłem podpiąć albo Pentacona albo Heliosa oba 1,8/50. Trochę mało, ale dzięki Waszej inspiracji :-B :-B już można podpinać wszystko z jedynym i właściwym bagnetem pod mieszek :-D . Potrzebna dupka z jakiegoś uwalonego obiektywu M42 i jeden pierścionek makro. Od pierścienia odkręcamy dupkę i mamy płaski tył z 4 otworami na śruby. Dupka obiektywu w moim przypadku posiadała dodatkową kryzę którą trzeba było zeszlifować do płaskości. Po tej operacji wystarczy wywiercić w miarę dokładnie przynajmniej dwa otwory i połączyć w całość. Z tyłu gwint M42 który wkręcamy do mieszka, z przodu bagnet z pierścienia. Pozostaje jeszcze tylko sprawdzić czy czy cała ta robota miała sens :) i porównać stare M42 z szkłami Pentaxa w akcji :-D
 
p37b  Dołączył: 02.10.2011
Cytuj
Testy czytałem , tylko testy testami a rzeczywistość to inna sprawa.
Pytałem się o Canona bo cena jest interesująca.
Może lepszym rozwiązaniem będzie Epson v600.
Chodzi zwłaszcza o negatywy.
 

misio6  Dołączył: 01.03.2014
Cytuj
Mam epsona 4490 na którym pracuję od 6-ciu lat bez problemów , do 6x4,5 6x6 6x7 SUPER

Jakieś odbitki i 35mm też scanowałem .

Wszystko co z analoga to scany 4490 : http://www.flickr.com/photos/114878726@N06/
 
p37b  Dołączył: 02.10.2011
Cytuj
A co sądzicie o skanerze Microtek i900?
 

pawelek-79  Dołączył: 06.09.2006
Cytuj
Ja mam z kolei coś takiego
http://www.ebay.de/itm/Mo...=item417dd1cbea
Jednak nadaje się to tylko do zaramkowanych slajdów. Nie mam do niego ramki na paski filmów. Poza tym powiększenie jest 1:1 lub większe, a przydałoby się 1:2, żeby nie składać potem slajdu w programie do panoram.

[ Dodano: 2014-03-11, 21:31 ]
p37b napisał/a:
A co sądzicie o skanerze Microtek i900

Powinno być przyzwoicie. Ma ramki do filmów różnych formatów, ma podświetlenie. Chociaż ja mam Teviona(Microteca) z przystawką na film 35mm i muszę powiedzieć, że jakość fatalna, ale nówka skaner kosztował coś ok.200zł ładnych 5 lat temu, albo więcej. Natomiast dokumenty skanuje bardzo dobrze.
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Nigdy nie skanowałem negatywów stąd moje może laickie pytanie.
Myślę o drukarce Epson L355.
Posiada ona również skaner.
czy nadaje się do skanowania negatywów?
Nie chciałbym kupować dedykowanego do filmów ponieważ nie nastawiam się na skanowanie w większych ilościach a w większości wolałbym użyć do drukowania m in. fotek.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Jej skaner nie ma przystawki do negatywów.
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Cytat
Jej skaner nie ma przystawki do negatywów


Jest to sprawa programowa skanera czy przystawka mechaniczna, którą można adoptować z innych skanerów?
 

Mechanik  Dołączył: 22.07.2014
Cytuj
Się wtrącę, bo ostatnio też się kolegów radziłem i w końcu kupiłem (w znacznym stopniu dzięki poradom misia6) Epsona 4490 i jestem nim zachwycony. Przy tym jest on stosunkowo tani. Zresztą, jeśli nie masz dużo filmów, to zawsze możesz go odsprzedać, ale to musi być skaner do filmów. Nie będę pokazywał przykładów, bo misio (czyli Andrzej) pokazał to wystarczająco dobrze, ale po pierwszych próbach jestem bardzo zadowolony. A skanowałem już i mały obrazek i slajdy 6x8...
Bawiłem się w przystawki. Dziadostwo to jest.
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
W sprzedaży też widziałem V100 bez przystawek do slajdów.
Gdzie takie można zdobyć, tzn czy nadają się z innych skanerów?
Stąd moje pytanie, czy problem w L355 jest tylko na przystawkach czy również na sofcie?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Mechanik napisał/a:
kupiłem (w znacznym stopniu dzięki poradom misia6) Epsona 4490
Mechanik napisał/a:
to musi być skaner do filmów

Epson 4490 nie jest skanerem do filmów lecz skanerem płaskim z przystawką do filmów.
Bogdan napisał/a:
czy problem w L355 jest tylko na przystawkach czy również na sofcie

Jedno i drugie, przystawka to górne oświetlenie, umożliwiające skanowanie w świetle przechodzącym, soft musi to obsługiwać.
 
Bogdan  Dołączył: 07.07.2008
Cytuj
Cytat
skanowanie w świetle przechodzącym, soft musi to obsługiwać.

O to mi chodziło- wielkie dzięki.
 

Mechanik  Dołączył: 22.07.2014
Cytuj
No tak, ale 4490 nie ma przystawki w sensie, że coś tam się przystawia, a jego pokrywka to nic innego jak źródło światła przechodzącego. A to oznacza, że jest to skaner dedykowany do filmów. Zresztą w nazwie ma "photo". Jego soft (który pobrałem ze strony Epsona, również dzięki poradom kolegów) obsługuje zarówno materiały nietransparentne, jak i filmy.

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach