zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Dzisiaj mój K-70 zgłupiał na łące. Jako że pogoda raczej była kiepska zabrałem w celu przetestowania w makro FA 1:1,4 50mm z pierścieniem, który ma styki. W trybie M kilka zdjęć mi prześwietlił, a właściwie wypalił. Kreska naświetlania była w okolicy zera, a exif tak jak i oko pokazywało totalny przepał. Przez chwilę myślałem, że to poziomica, a nie pomiar światła. Po chwili się uspokoiło, a za chwilę znowu to samo. W trybie AV efekty, które można uważać że są ok. Na dokładkę w trybie AF ustawionym na MF zaczął działać silnik (tryb M). Już myślałem, że wszystko z tą puszką będzie ok, a tu na każdym kroku trzeba uważać i się dostosowywać :-(
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
zuka68 napisał/a:
W trybie M kilka zdjęć mi prześwietlił, a właściwie wypalił


Zablokuj ekspozycję, moim zdaniem mogłeś coś ruszyć albo włączyć HyperProgram
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
x4rd napisał/a:

Zablokuj ekspozycję, moim zdaniem mogłeś coś ruszyć albo włączyć HyperProgram


Przyznam się że nie wiem nic o HyperProgram (chyba nigdy nie używałem, nie wiem gdzie to jest i co to daje), a sceneria była mglista i mało kontrastowa ( pomiędzy 5:00 a 5:30 ) więc nie powinno być aż tak dużego przepału (cała biała klatka z kilkoma ciemniejszymi elementami nie pozwalającymi stwierdzić co jest na zdjęciu). Zablokowanie ekspozycji wątpię aby coś tu pomogło, ale pomogło przejście na AV :-)
 
Blesso  Dołączył: 24.09.2007
Cytuj
TEST przeprowadzony przez Optyczne.pl
 
josio  Dołączył: 20.02.2012
Cytuj
:evil:
Blesso napisał/a:
TEST przeprowadzony przez Optyczne.pl
Warto najpierw sprawdzić - ten link jest w tym temacie od dwóch dni! :evil:
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Oj tam, oj tam. Blesso po prostu podkreślił ważkość tego testu! ;-)
 

Stawe  Dołączył: 21.05.2010
Cytuj
Jako szczęśliwy posiadacz nowego korpusu K-70 ciągle badam tajemnice aparatu. Zaopatrzyłem się w dwie instrukcje obsługi: polską 70 stron oraz angielską 153 strony. Udało mi się uruchomić sterowanie aparatem przez WiFi na tablecie z Androidem oraz poniosłem klęskę uruchamiając ten sam program (Image Sync) na smartfonie.
Nie mogę jednak zrozumieć jak uruchomić w aparacie korektę aberracji chromatycznej oraz precyzyjną regulację AF (C4). Czy istnieją w sieci jakieś artykuły rozwijające ten temat? Oczywiście szukałem ale nic nie znalazłem.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
1.Image sync nie działa jak masz włączony tryb seryjny.
2.trzeba dać "on" :mrgreen:
3. Trzeba dać "wł" :mrgreen:
A serio rozwiń 2 i 3 bo nie rozumiem problemu.

[ Dodano: 2017-07-30, 11:01 ]
Acha i android nowszy niż 4.3.1
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Korekta aberracji chromatycznych jest opcją w funkcji korekta obiektywu, dostępna jest jedynie, jeśli robimy zdjęcia w jotpegach. Opcja dostępna jest jedynie jeśli podpięty jest obsługiwany obiektyw, oczywiście od Pentaksa.
Precyzyjna regulacja AF działa dla wszystkich obiektywów, również manualnych. Nie wiem czego nie robisz, że nie potrafisz jej włączyć.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
plwk, jesteś pewny z tymi rawami? Bo funkcję CA chyba da się włączyć. Nie wiem czy nie działa to tak jak WB. Jak każesz programowi zaczytać ustawienia to wyświetli?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Faktycznie, dla obsługiwanych obiektywów, działa również w RAWach :oops:
Sprawdzałem wcześniej to miałem podpięty DA 35/2.4, teraz sprawdziłem na DA 18-135.
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
DA 18-135 był podpięty do K-5 IIs a DA 35 miałem podpięty do K-1 w trybie FF, przełączyłem na APS-C i ustawienia się pojawiły. Ricoh mówi, że DA 35 kryje pełną klatkę, ale nie potwierdza tego w oprogramowaniu K-1.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Heh, za potwierdzenie w oprogramowaniu musiałbyś dorzucić z 500zł do obiektywu. W końcu to "nie jest" obiektyw pełnoklatkowy. Ciekawe czy tak samo programowo jest z DA 50 1.8? Podpięliśmy go ostatnio do fenolowej K-1. Winietowanie=0
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
Zastanawiam się czy te dane nie są zapisane w pamięci obiektywu, a body ma tylko dane z którego obiektywu w jakim trybie może z nich korzystać. Jeśli DA nie mają wpisanej mapy dla FF to w tym trybie nie mogą z niej korzystać.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
No, brzmi sensownie.
 

Stawe  Dołączył: 21.05.2010
Cytuj
SlicaR napisał/a:
1.Image sync nie działa jak masz włączony tryb seryjny.
2.trzeba dać "on" :mrgreen:
3. Trzeba dać "wł" :mrgreen:
A serio rozwiń 2 i 3 bo nie rozumiem problemu.

[ Dodano: 2017-07-30, 11:01 ]
Acha i android nowszy niż 4.3.1


Wiem jak się włącza. "Aha" pomogło - telefon miał Androida 4.1 a tablet 4.4.
Korekta obiektywu zadziałała jak zmieniłem Tamrona na Pentaxa 50 z promocji. Szkoda tylko, że w Tamronie mam niejakie kłopoty z aberracją a w małym Pentaxie oczywiście nie.
Tym niemniej aparat jest super i miałbym do firmy tylko dwie uwagi. Wolałbym jak w k-50 akumulator i koszyk na AA oraz przeniósłbym włączanie filmowania do kółka na górze. Ze względu na słabą baterię często wyłączam aparat a szybkie włączanie czasem powoduje uruchomienie wideo. Przekombinowali, a te kolorowe diody od razu wyłączyłem - zwierzęta i ludzie natychmiast to zauważali...
Dziękuję za dyskusję.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Proszę. Zgadzam się z uwagami. Co do koszyka to zaopatrzyłem się w dodatkowy aku już przy K-50 i nie ma problemu.
 

Stawe  Dołączył: 21.05.2010
Cytuj
SlicaR napisał/a:
Proszę. Zgadzam się z uwagami. Co do koszyka to zaopatrzyłem się w dodatkowy aku już przy K-50 i nie ma problemu.


Chyba źle zrozumiałem - K-70 nie ma koszyka ani możliwości używania AA. Jest ewentualnie zasilacz sieciowy.
Dodatkowy aku kupiłem następnego dnia za ok. 10 razy niższą cenę. Jak będzie trzeba kupię jeszcze dwa. Ale to nie zmienia faktu, że zasilanie jest słabe.
 

SlicaR  Dołączył: 28.04.2013
Cytuj
Chodziło mi o to, że po przygodach z K200, który chodził tylko na eneloopach lub energizer lithium (30-50żł - sic!), po przesiadce na K-50 dałem sobie spokój z bateriami i zamiast koszyka kupiłem zamiennik akumulatora. 1 mi w zupełności wystarcza i nie odczuwam żadnej różnicy względem oryginału. Nawet nie wiem, który mam założony.

Oczywiście zależy to pewnie od tego jakie kto ma zejście energii (LV, filmy itd.)

[ Dodano: 2017-08-17, 13:16 ]
Dla kolegi wilczek, bo pytał:
JPG z puszki, bez ingerencji, z ręki
K-70 + 50mm, @1.8, 1/50s
Po kliku fullsize.
ISO4000

ISO1600

ISO4000

ISO1500


[ Dodano: 2017-08-17, 13:37 ]
Ech... jak się człowiek spieszy. Duże nie działa, bo rozszerzenie .jpg powinno być zapisane .JPG nie mogę edytować, bo mi skleiło posty i minęło już1440 min. Gdyby ktoś kolorowy był tak miły i zmienił to byłoby super.
 
PiotrK.  Dołączył: 30.05.2017
Cytuj
chciałbym zapytać, na ile zdjęć wystarcza Wam akumulator w K-70? wg instrukcji/specyfikacji powinno być ok 400, ale nie ma tam nic o tym w jakich warunkach, konfiguracji itd

mam włączoną stabilizacje obrazu i u mnie wystarcza na jakieś 100 zdjęć, bez używania wbudowanej lampy
myślałem że akumulator jest wadliwy, kupiłem zamiennik i efekt jest podobny

wada aparatu, czy tak ma być?

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach