tomek_j  Dołączył: 04.11.2010
Cytuj
Kuba Nowak napisał/a:

No raczej w to nie wątpisz?
Bo jeśli, to dostaniesz ostrzeżenie. :mrgreen:


Co to znaczy, że najlepsze?
Nie mam i nie planuje mieć, ale podoba mi się - na podstawie testów głównie na pentaxforums
1. postęp w obrazowaniu w trybie zdjęciowym
2. 14 bitowe RAW
3. obracany ekran - kiedyś taki miałem w kompakcie. Każdy aparat powinien mieć wizjer i ruchomy wyświetlacz
4. pixel shift - niezależnie od ograniczeń

Nie podoba mi się
1. barak postępu w działaniu AF. Od K-5 II AF-S jest dobry, ale konkurencja nie śpi i jest na przykład więcej punktów. Nie musi ich być 200, ale 11, i to skupione w centrum to teraz trochę mało
2. AF-C - tu sie nic nie zmienia od lat i jest słabo. Może ktoś powiedzieć, że tak na prawdę nie jest to zbyt potrzebne, ale jest słabo, a inni radzą sobie coraz lepiej - w Pentaxie stagnacja
3. tryb wideo . Ile można słuchać, że Pentax to tylko zdjęcia, a do filmowania kamera? Zrobienie przyzwoitego full hd ( o 4K już nie mówię) przekracza możliwości firmy? Pentaxowe filmy są po prostu żenująco słabe w porównaniu z konkurencją. Filmowanie nie koniecznie wymaga ciągłego AF, ale tu tez wprowadzenie tego trybu skończyło się lekką kompromitacją. Być może da się to naprawić firmware, ale niesmak pozostaje.

Wi-Fi (podobno w końcu działające) jest mi obojętne, ale dobrze, że chociaż tu dali radę

Tyle mojego postrzegania najlepszego APSC na rynku. Solidny aparat z bardzo dobrym obrazowaniem i całym ogonem nie dopracowanych elementów, które się ciągną za marką od lat nie zależnie od właściciela.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Wszystko to kwestia świadomego wyboru producenta.
Jakie funkcje udostępnić w konkretnym modelu tak żeby nie doszło do kanibalizacji rynku i wyparcia innych starszych konstrukcji przez wszystko mający najnowszy model amatorskiej puszki...
"Podstęp" ;-) jest widoczny ale za maks. 4 lata znajdzie się powód żeby dokonać zmiany na lepszy model aparatu i tak aż do śmierci... ? ;-)

[ Dodano: 2016-10-18, 13:11 ]
"Wi-Fi (podobno w końcu działające) jest mi obojętne, ale dobrze, że chociaż tu dali radę"

Idealnie nie jest aplikacja Image Sync na smartfonie Huawei Honor 4x zgłasza błąd połączenia żeby faktycznie zacząć działać i łączyć się mimo formalnego komunikatu o błędzie połączenia ? ;-)
 
adi24-78  Dołączył: 11.11.2010
Cytuj
w porównaniu K-s2 z k-70 to jest duża zmiana na plus
lepiej się trzyma i co najważniejsze w końcu guziki są wypukłe a nie proste. Szczególnie guziki nawigacyjne. w K-S2 to palec zawsze uciekał a teraz jest super naciskasz co chcesz :-) jeden mały minus to ze teraz guzikiem of wifi nie można zrobić selfi.
Co do zdjęć to na prawe duża różnica. zdjęcia są o bardziej wyostrzone w k-s2 było lekkie mydło teraz jest ostro. Kolory są Ładniejsze. ale mało zdjęć robił wiec za dużo się nie wypowiadam.
w każdym razie nie żałuje wymiany z k-s2 na k-70
 
Fotus Tuus  Dołączył: 14.02.2010
Cytuj
Witajcie!
Dziękuję za Wasze komentarze w temacie K-70 i okolic. Są mi bardzo pożyteczne do rozpatrywania ewtl. przesiadki z K-50. Pozdrawiam i życzę wielu udanych zdjęć.
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Pełna recenzja :

http://www.pentaxforums.c...troduction.html

Jedno mnie niepokoi i też to zauważyłem :

"have a slight tendency to overexpose in bright daylight situations. That could be problematic, since highlights are much harder to recover than shadows."
 

irek83  Dołączył: 10.10.2014
Cytuj
Markus, miałem tak często w K-3 z jasnymi szkłami, szczególnie z sigma 18-35 art.
 
Grzechotnik  Dołączył: 27.10.2008
Cytuj
Markus napisał/a:
Jedno mnie niepokoi i też to zauważyłem :
"have a slight tendency to overexpose in bright daylight situations. That could be problematic, since highlights are much harder to recover than shadows."


I właśnie dlatego masz "magiczną" funkcję korekcja ekspozycji - chcesz opuścić grono amatorów trzeba przestać się bać jej używać :evilsmile: .
To przypadłość praktycznie wszystkich aparatów i każdej firmy - winne jest ustawienie światłomierza na magiczną średnią szarość.
Tu masz to humorystycznie i przystępnie opisane i wyjaśnione:
http://www.phototrip.pl/porady/pomiar/pomiar.html

 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Grzechotnik napisał/a:
I właśnie dlatego masz "magiczną" funkcję korekcja ekspozycji - chcesz opuść grono amatorów trzeba przestać się bać jej używać :evilsmile: .

Prawda! Uświadomiłem sobie właśnie, że guziczek "+/-" jest chyba częściej przeze mnie naciskany, niż "OK" ;-)
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
W K-50 nie musiałem tego robić i w K-70 mi się nie chce ;-)

Niech producent zmodyfikuje firmware ! :evilsmile:
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Jak się Wam sprawuje Wi-Fi?
 
Markus  Dołączył: 21.03.2007
Cytuj
Wifi działa ok.
Obraz na LV nie ma dużych lagów.
Program Image Sync działa ok. na wszystkich urządzeniach Android jakie posiadam....
K-70 bez problemu łączy się z smartfonem , tabletem...
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
k-70 Cytuj
Jedną z funkcji której mi bardzo brakowało w K-50 to gibany wyświetlacz- wiem, można bez, ale nie zawsze mi się chce. Lub ze względu na ból kręgosłupa- nie zawsze mogę, kłaść się żeby "przyfocić". Z kolei, nie za wysoki jestem- więc czasem też gibany by się przydał- to takie drobnostki, ale...
'Tera" z kolei nie ma AA. O co chodzi???
Ale ludziska! co ma konkurencja???!! co ta "te piniądze' kupić?
Pojawił mi się problem z niedoświetleniem (K-50, ale długo aparatu nie używałem. Dałem "serię", enelopy i jest OK).
Myślałem, że zmienię system na Canon. Bo wszyscy "naokoło" mają szkła, rodzina też itp.
Ale na co zmienić??? "Przeca" Pentax w tym zakresie cenowym bije wszystko.
Jestem zauroczony K-70.
P.S. kurczę, mam zawsze wszystko na AA, łącznie z Zebralight- zawsze mam backup!
P.S. 2. Ale ja to amator jestem- żeby nie było. Ale " zwykłe" mi nie wystarcza.
 

x4rd  Dołączył: 07.03.2012
Cytuj
Barta kup sobie dodatkowy akumulator, nawet zamiennik ;-)
 

Barta  Dołączył: 22.09.2013
Cytuj
Cytat
Barta kup sobie dodatkowy akumulator, nawet zamiennik ;-)

jasne, ale dlaczego rezygnować z tak dobrej funkcjonalności?
Wygląda na świetny aparat. Szkoda, że nie ma gdzie pomacać.
 

powalos  Dołączył: 20.04.2006
Cytuj
Barta, jesteś pewien, że nikt z Krakusów nie nabył go w akcji zakupowej ? Pzdr
 

cube007  Dołączył: 12.03.2009
Cytuj
Barta napisał/a:
Wygląda na świetny aparat. Szkoda, że nie ma gdzie pomacać.
Na pewno? ul. Studencka 6, 31-116 Kraków...
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Markus napisał/a:
Wifi działa ok.
Obraz na LV nie ma dużych lagów.
Program Image Sync działa ok. na wszystkich urządzeniach Android jakie posiadam....
K-70 bez problemu łączy się z smartfonem , tabletem...

To ja mam jakiś dziwny komputer, telefon lub aparat. Niby przez Wi-Fi jest widziany łączy się z PC i telefonem, ale nic nie działa, a Image Sync jest jak martwy....

[ Dodano: 2016-12-27, 22:57 ]
Mała zmiana. Po wielu próbach w końcu udało mi się połączyć z telefonem i całkiem to fajnie działa, ale z PC dalej nie chce się połączyć :(
 
kstanecki  Dołączył: 23.06.2016
Cytuj
Samsung Galaxy Grand Prime - za pierwszym razem połączył się z K-70.
Za drugim razem miał problem. Po wyrzuceniu/zapomnieniu sieci K-70 z Samsunga i ponownym wyszukaniu połączył się.

-----------
Pozdrawiam
Krzysztof
 

olejx  Dołączył: 25.09.2013
Cytuj
zuka68 napisał/a:

To ja mam jakiś dziwny komputer, telefon lub aparat. Niby przez Wi-Fi jest widziany łączy się z PC i telefonem, ale nic nie działa, a Image Sync jest jak martwy....

[ Dodano: 2016-12-27, 22:57 ]
Mała zmiana. Po wielu próbach w końcu udało mi się połączyć z telefonem i całkiem to fajnie działa, ale z PC dalej nie chce się połączyć :(


U mnie na HTC one m9 w dwóch modelach Image Sync się włącza pokazuje się tylko strona powitalna z logiem programu na niebieskawym tle i nic dalej się nie dzieje. Powiedz jak poradziłeś z tym sobie?
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
olejx napisał/a:
Powiedz jak poradziłeś z tym sobie?


Na wstępie poinformuję, że mam Huawei-a P8. Na początku odpaliłem wifi i po wyszukaniu Pentaxa wpisałem hasło, potem uruchomiłem Image Sync, ale nic nie chciało działać. Na początku długo wyświetlało się logo na niebieskim tle potem czarne z wyszarzonymi ikonkami. odinstalowałem i po kilku dniach zainstalowałem ponownie, bo nie dawało mi to spokoju ;-) Spróbowałem inaczej i bez wifi uruchomiłem ponownie apkę i wtedy pierwsze zaskoczenie, bo ikonki na czarnym tle nie były już wyszarzone. W górnym prawym roku przycisnąłem przekreśloną ikonkę aparatu z wifi. Otworzyło się okno do wyboru sprzętu i po wybraniu K-70 i zatwierdzeniu "Go to Settings" przeniosło mnie do okienka gdzie połączyłem z wifi. Domyślnie loguje mi się do sieci domowej wiec z listy poniżej wybieram Pentaxa i po chwili wszystko dział, a w telefonie mam podgląd tego co widzi aparat bo zatwierdziłem LV. Już mam zamiar wykorzystać to w polowaniu na ptaszory, bo moje 200mm to trochę za mało :-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach