Fotus Tuus  Dołączył: 14.02.2010
Cytuj
zuka68 napisał/a:
Już mam zamiar wykorzystać to w polowaniu na ptaszory, bo moje 200mm to trochę za mało

O, to i moja setuchna wystarczy. Dzięki za argument do zakupu, życzę znacznego zaptaszerzenia ;-)
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
Fotus Tuus napisał/a:
zuka68 napisał/a:
Już mam zamiar wykorzystać to w polowaniu na ptaszory, bo moje 200mm to trochę za mało

O, to i moja setuchna wystarczy. Dzięki za argument do zakupu, życzę znacznego zaptaszerzenia ;-)

Dzięki, ale to musi trochę poczekać, bo moją K-70 dzisiaj oddałem do serwisu...
 
pitupitu  Dołączył: 01.01.2017
Cytuj
Witam,

Dzisiaj kupiłem k 70 i zacząłem się nim bawić. Niestety nie dostałem pełnej instrukcji po polsku. W internecie w opisach aparatu znalazłem informację, że można używać wbudowanej lampy do wyzwalania bezprzedowodowego błysku. Czy faktycznie jest taka funkcja w tym modelu? Grzebałem w menu i nie mogę tego odszukać. Model mojej lampy to AFGZ540.

Z góry dziękuję za pomoc
 

automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
Jak każdej lampy wbudowanej. Włączając w AFGZ fotocelę na drugi błysk masz sterowanie :-)
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Jaką fotocelę? Jaki drugi błysk? 540 ustawiasz na tryb wireless slave, lampę wbudowaną również przełączasz na wireless i działa. Przedtem musisz chociaż raz założyć lampę na sanki i włączyć ją oraz aparat, żeby wymieniły się numerem kanału bezprzewodowego.

O ile taka opcja jest dostępna w K-70, bo w oficjalnej specyfikacji jej nie widziałem.
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
bakulik napisał/a:


O ile taka opcja jest dostępna w K-70, bo w oficjalnej specyfikacji jej nie widziałem.


K-50 ma (nazywa się "tryb bezprzewodowy" w naszym jezyku), to na chłopski rozum K-70 powinno mieć też, bo bardziej zaawansowany :-)

[ Dodano: 2017-01-06, 10:47 ]
pitupitu napisał/a:
Grzebałem w menu...

Najprościej na przyciskach sterowania wybrać ten z namalowanym "piorunem" (tryb błysku) i tam wybrać ten tryb. Zakładam że tak jest, bo chwilowo nie mogę tego sprawdzić osobiście ;-)
 

kerad  Dołączył: 02.08.2006
Cytuj
Numeru kanału bezprzewodowego nie da się ustawić bez zakładania lampy na aparat? Ile lamp/ kanałów można w ten sposób ustawić?
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
To jest najprostsze do zrobienia. Zapiąć na chwilę lampę w sanki i włączyć.
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
zuka68, K-S2 nie ma, K-70 też może nie mieć. Zajrzałem do angielskiej instrukcji (str. 60) i wygląda na to, że faktycznie nie ma.

kerad, nie da się inaczej, w związku z czym zapamiętany jest jeden, dla ostatnio użytej lampy.
 
pitupitu  Dołączył: 01.01.2017
Cytuj
bakulik napisał/a:
zuka68, K-S2 nie ma, K-70 też może nie mieć. Zajrzałem do angielskiej instrukcji (str. 60) i wygląda na to, że faktycznie nie ma.

kerad, nie da się inaczej, w związku z czym zapamiętany jest jeden, dla ostatnio użytej lampy.


Wchodząc w opcje lampy to nie ma tam trybu wireless. Chociaż w angielskiej instrukcji wydaje mi się, że znalazłem taką opcję. Czyli w takim razie to jest tylko do ustawienia w menu lampy zewnętrznej?
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
bakulik napisał/a:
zuka68, K-S2 nie ma, K-70 też może nie mieć. Zajrzałem do angielskiej instrukcji (str. 60) i wygląda na to, że faktycznie nie ma.


Chwilowo nie mogę się osobiście pobawić. Przejrzałem tą instrukcję, na stronie 59 i 60 faktycznie brak tej funkcji, ale na stronie 135 jest mały promyczek nadziei pod postacią wpisu Wireless Sync* (* Available with two or more dedicated external flash units). Brzmi to trochę tajemniczo...
 

automaciek  Dołączył: 10.11.2010
Cytuj
Dwie dedykowane lampy...... jedna w sankach korpusu. :-/
 

zuka68  Dołączył: 31.05.2010
Cytuj
automaciek napisał/a:
Dwie dedykowane lampy...... jedna w sankach korpusu. :-/

No to pięknie :(
 
pitupitu  Dołączył: 01.01.2017
Cytuj
automaciek napisał/a:
Dwie dedykowane lampy...... jedna w sankach korpusu. :-/


Czyli lampa w sankach wyzwala błysk drugiej lampy zewnętrznej?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
pitupitu, tak, jedna w sankach jako master/control, a druga luzem jako slave.
 
pitupitu  Dołączył: 01.01.2017
Cytuj
bakulik napisał/a:
pitupitu, tak, jedna w sankach jako master/control, a druga luzem jako slave.


Bardzo dziękuję Wam za odpowiedzi. A jak wyzwala się błysk bezprzewodowy w aparatach bez lampy jak K1/K3II? Może to taka metoda jest do zastosowania w k 70?
 

bakulik  Dołączył: 20.04.2013
Cytuj
Dokładnie tak samo - drugą lampą zewnętrzną.
 

wanakamura  Dołączył: 03.07.2009
Cytuj
Ja po kilku zabawach z IR pentaxowym i wyzwalaniem błyskiem dałem sobie z tym spokój. Kupiłem najtańsze Yongnuo RF-602 i wszystko działa :)
tzn. bez PTTL itd ale błyska i na dużą odległość też. 560 są tanie jak barszcz. Ostatnio dwie kupiłem za 250 zł. Komplet enellopów do nich to wydatek 50żł za sztuke. Dlaczgo RF-602? bo ma gwint w odbiorniku :).
 

Rivelv  Dołączył: 17.08.2008
Cytuj
właśnie próbowałem zarejestrować sprzęt aby mieć gwarancje 3 lata.
rzuciło mnie na stronę: mypentax.ricoh-imaging.eu (w sumie przez link z płytki z oprogramowaniem, która była z aparatem)

i przypadkiem znalazło się coś takiego: "Firmware_K-70_Ver 1.10.20.04.zip" do pobrania
czy ktoś coś już na ten temat czy to jakiś fake???
 

komtur  Dołączył: 04.06.2008
Cytuj
Chyba jednak wybrałbym plik ze strony Ricoh-a: http://www.ricoh-imaging.co.jp. Plik z FW wypakowany ze wskazanego przez Ciebie archiwum różni się od tego z japońskiej strony Ricoh-a dwoma bajtami (początek i koniec pliku). Data powstania plików jest taka sama (różni się tylko czas). Wygenerowali ten sam FW w różnych miejscach z tego samego źródła i ciut inaczej im pliki wynikowe wyszły albo co... Może do generowania użyli nieco innego narzędzia (w innej wersji?).

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach