Rafi  Dołączył: 25.03.2007
Cytuj
Wysłałem i ja - wczoraj... Trochę inne niż pierwsze podejście... Mimo pewnych trudności, zdecydowałem się pozostać przy wersji "kolorowej"...

Klod76 napisał/a:
a co do tego rawa - rada - nie walczcie z pomyslem ktorym bylo ciemne zdjecie i jasne refleksy na wlosach;
w matrycach canonowych nie da sie wyciagac z czerni ;)
a wszyscy ktorzy sie za to brali maniakalnie rozjasniaja cienie - niewiem po jakiego grzyba ;)

Może robiąc zdjęcie, miałeś już pomysł na obróbkę (dziś akurat trafiłem na temat - po wysłaniu swojej wersji), ale inni mogą przecież mieć różne od Twoich pomysły na obróbkę. Co nie znaczy że akurat lepsze czy że trafią w czyjś gust...
A co zaproponują inni, wkrótce się okaże...
 

errorbypixel  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
Rafi tu chodzi o światło - spójrz na meta :-P
Rafi napisał/a:
Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia

 

Rafi  Dołączył: 25.03.2007
Cytuj
errorbypixel napisał/a:
Rafi tu chodzi o światło - spójrz na meta :-P

Zawsze patrzę i prawie zawsze staram się dostosować...

Ale właśnie widzę, że mi "fory" przepadły, bo o tym RAWie to już na forum w innym temacie 3 strony i różne wersje obróbki (choć bez konieczności zachowania zasad RC, czyli można było np. selektywnie obrabiać). No ale nic to - co wysłałem, to już zostanie. A dlaczego tak wygląda(ła) moja propozycja, to już tradycyjnie ewentualnie bardziej w podsumowaniu niż razem z RAW. Wolę najpierw poczytać opinie innych, jak też nie sugerować sposobu odbioru własnej wersji czy czasami wręcz się "usprawiedliwiać" za błędy (bo tak też jest - również w tej właśnie edycji RC).
 

errorbypixel  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
Wydaje mi się, że bakulik nie będzie miał nic przeciwko byś nadesłał tę wersję, którą chciałeś wysłać :-)
Rafi napisał/a:
Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia

 

pszczołowaty  Dołączył: 07.12.2009
Cytuj
Rafi napisał/a:
zdecydowałem się pozostać przy wersji "kolorowej"..

ja też, ale wersję czarno białą pokażę może we Free RC :)
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
Postaram się wysłać RAW-a (po raz pierwszy w ogóle), ale ten jest tak wielki, że mój leciwy komputer ledwo co daje radę go wyeksportować do JPG :roll:
 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
plwk napisał/a:
Mój komputer odwraca się do mnie plecami na widok RAWa o takiej wielkości.

manfred napisał/a:
Postaram się wysłać RAW-a (po raz pierwszy w ogóle), ale ten jest tak wielki, że mój leciwy komputer ledwo co daje radę go wyeksportować do JPG

Jakie wy macie komputery, że macie takie problemy z tym plikiem? Przecież to ledwo 46 MB :-|

Generalnie nie wiem czym tu się jarać, zdjęcie w kolorze nie nadaje się w ogóle do publikacji, z czego klod zdawał sobie zapewne sprawę, bo umieścił w PF wersję cz-b...
 

plwk  Dołączył: 21.04.2006
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
Jakie wy macie komputery

Ośmioletni.
 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
W razie gdybym nie wyrobił się do 20:00 to proszę o 5 minut zapasu, bo jeszcze kończę swoją wersję ;-)

[ Dodano: 2016-10-16, 20:07 ]
Poszło :-D
 

errorbypixel  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
hitman1986 jakie to ma znaczenie przy RC?
Fenol :-D
Rafi napisał/a:
Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia

 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
No to ciekaw jestem rezultatów, bo RAW łatwy nie był. U mnie przynajmniej nie było problemu z wielkością pliku - śmigało aż miło ;-) do tego stopnia, że wynikowy jpg miał w pierwszej wersji blisko 60 MB :mrgreen:
 

errorbypixel  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
Wybaczcie za offtop.
Fenol chyba nie poprzestaniesz na jednej edycji? :roll:
Rafi napisał/a:
Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia

 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
errorbypixel, jeśli nie będę zapominał wysłać swojej wersji... :-P
 

errorbypixel  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
Fenol wiem, wiem :-P
Rafi napisał/a:
Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia

 

Fenol  Dołączył: 31.08.2010
Cytuj
Nawet dziś mało nie zapomniałem :mrgreen:
 

manfred  Dołączył: 31.01.2009
Cytuj
hitman1986, Core2Duo, 3GB RAM oraz słaby dysk HDD = problemy. O ile procesor i pamięć wystarcza o tyle dysk dostał zadyszki i pacjent dostał zawału. Na szczęście jakoś wyeksportowałem. Komputera nie zmieniam, bo ThinkPad, które kocham ;D
Przepraszam za offtop.
 

errorbypixel  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
manfred cierpliwość.
Fenol napisał/a:
Nawet dziś mało nie zapomniałem

A jednak się udało ;-)

Panie bakulik wzywamy :-B
Rafi napisał/a:
Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia

 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
errorbypixel napisał/a:
hitman1986 jakie to ma znaczenie przy RC?

Może żadne, a może ogromne. Nie moje zdjęcie, nie moja modelka, więc w sumie też nie moja sprawa, masz rację.
 

errorbypixel  Dołączył: 07.04.2014
Cytuj
hitman1986 napisał/a:
Może w sumie żadne, a może ogromne.

Masz rację - może.

hitman1986 napisał/a:
Nie moje zdjęcie, nie moja modelka, więc w sumie też nie moja sprawa, masz rację.

To są Twoje wywody. Zadałeś sobie pytania i sam na nie odpowiedziałeś - więc co ja mam z tym wspólnego?
Mam nadzieję, że będzie możliwość FRC - będę mógł podziwiać Twoją pracę nad tą fotografią :-B
Rafi napisał/a:
Bo errorów ten nie popełnia, kto pikseli nie obrabia

 

hitman1986  Dołączył: 17.03.2008
Cytuj
errorbypixel napisał/a:
Mam nadzieję, że będzie możliwość FRC - będę mógł podziwiać Twoją pracę nad tą fotografią

W sumie mógłbym, jednakże nie wiem czy jest sens - akurat Klod wyciągnął w cz-b max co można było z tej foty ;-)

Wyświetl posty z ostatnich:
Skocz do:
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach